Papriková nátierka

manya - bez fotkymanya, 30. augusta 2014

Pôvodný recept je z časopisu Vlasta, ktorý pravidelne kupovala moja bývalá kolegyňa a mňa pravidelne nahovárala po objavení "super receptu" aby som ho vyskúšala. Zobraziť celý popisPôvodný recept je z časopisu Vlasta, ktorý pravidelne kupovala moja bývalá kolegyňa a mňa pravidelne nahovárala po objavení "super receptu" aby som ho vyskúšala. Z pôvodného receptu som neskôr paradajky nahradila paradajkovým pretlakom a teraz som vynechala aj pretlak.

15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
5 strúčikov
5 PL
2 dl
1 dl
 (alebo chilli paprička)




Postup

  1. 1

    Papriku, lepšia je mäsitejšia, som umyla a pokrájala na rezančeky, na rozhriatom oleji som ju opražila, pridala som soľ, cukor, ocot, nasekaný cesnak a čili papričky, na miernom plameni som ju dusila 30 minút za občasného premiešania a aj ochutnávania, to je veľmi dôležité, lebo zistím, či treba pridať cukor alebo soľ a aj či bude nátierka dostatočne štipľavá. Keď už nič necítim, tak je štipľavá dosť.

  2. 2

    Po 30 minútovom dusení som hrniec odstavila a nechala trošku vychladnúť, mixovala som v mixéri a nalievala do pohárikov čo najmenších, aby ich bolo viac, lebo z jednej dávky mi vydá 5-6 malých . Poháre som uzavrela vyvareným uzáverom a dala sterilizovať na desať minút a nechala som v prikrytom hrnci vychladnúť.

  3. 3

    Môj muž ju zbožňuje s domácou údenou slaninkou a pre seba si musím urobiť druhú dávku bez čili a rozmixujem na veľmi jemno a ešte aj pretriem cez sitko, lebo šupku nemusím. Viem, že je tu kvantum receptov na paprikovú nátierku ale pridám, ak sa mi to podarí, aj ja tento jednoduchý recept, možno niekto vyskúša.

Diskusia k receptu

afataga
mne sa paci, lebo je jednoducha a najviac ma dostala veta, ze ked uz nic necitim, tak je stiplava dost :-))), ta paprika ma byt paprika alebo kapia?
manya
robím z akej mám, ale podľa možnosti jeden druh, každá paprika má svoju chuť a pestujeme viacej druhov, tak ako dozrieva tak postupne spracúvam, hlavne aby to bolo rýchlo a nie veľa hrncov;
afataga
dakujem, ja by som radsej pouzila kapiu, ma krajsiu farbu, ale zas je sladsia, ved ja to vykompenzujem chilli :-)
manya
kápia je dobrá, mne sa ale najviac páči z takej papriky čo je podobná jabĺčkovej, ale je väčšia , tmavočervená a sladučká, dužinatá, nosím si semiačko z Maďarska a pestujem ju v skleníku;
mijaita
@kimlo :-)
@Manya mam rada ty papriky velike, ploche, cervene, tohle delam od nepameti, ale jen s olejem. Palive by moje okoli nejedlo a kdyz potrebuji, tak to "pripalim" nejakym chili. Vlastne vyzdy ochutim podle potreby. Je to hezky recept!
manya
@kimlo , v dobrom závidím, moja výstupná kontrola je zásadne proti štipľavému;
manya
@mijaita ,ďakujem, ešte menej surovín dá vyniknúť chuti papriky, štipľavé robím len pre manžela a dcéra mu to označí "žieravina";




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia