Opečené domáce rezance s ovčím syrom podľa Cesminaz

mariamka - fotkamariamka, 25. júna 2014
Opečené domáce rezance s ovčím syrom podľa Cesminaz
Foto: mariamka

Zostala mi doma pekná hrudka ovčieho syra, tak som pátrala po jeho užitočnom zužitkovaní. Natrafila som na jednoduchý recept od Cesminky /http://varecha.pravda.sk/recepty/opecene-syrove-rezance/38327-recept.html/, ktorý sa Zobraziť celý popisZostala mi doma pekná hrudka ovčieho syra, tak som pátrala po jeho užitočnom zužitkovaní. Natrafila som na jednoduchý recept od Cesminky /http://varecha.pravda.sk/recepty/opecene-syrove-rezance/38327-recept.html/, ktorý sa ale nakoniec ukázal ako úplne skvelý. Ďakujem milá Cesminaz za inšpiráciu, dovolila som si pridať malý upgrade :)

15 minút
príprava
10-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
100-200 g
2-3 ks
2 hrsť
Na opekanie:




Postup

  1. 1

    Cestoviny som robila doma. Naozaj :) Vlastne cesto urobila pekáreň /múka polohrubá, 1 vajce, štipka soli, trochu oleja, voda podľa potreby/. Ja som už len rozgúľala a nakrájala. Aspoň som oprášila válok a dosku od maminky. Nebojte sa toho, roboty s tým nie je veľa a tá chuť za to stojí. Použila som len polovicu cesta, preventívne :)

    Opečené domáce rezance s ovčím syrom podľa Cesminaz - obrázok 1
  2. 2

    Už si môžeme dať zohriať olej. Ja som dala aj bravčovú masť, mám skúsenosť, že k cestovinám pasuje. Rezance treba dobre od múky oprášiť, aby sa nám nepálila.

    Opečené domáce rezance s ovčím syrom podľa Cesminaz - obrázok 2
  3. 3

    Postupujeme podľa receptu od Cesminaz, t.j. opekáme a miešame, až chytia ružovkastú farbu. Tá zvyšná múka nám tam trochu škvrčí, ale to nevadí, dá tomu výbornú chuť a vôňu.

    Opečené domáce rezance s ovčím syrom podľa Cesminaz - obrázok 3
  4. 4

    Keď sa nám zdá, že rezance sú opečené akurát, zalejeme ich studenou vodou, trošku osolíme, zakryjeme a necháme dusiť presne tak, ako tarhoňu, cca 10-15 minút.

    Opečené domáce rezance s ovčím syrom podľa Cesminaz - obrázok 4
  5. 5

    Keď sa tekutina vpije, odstavíme a necháme dôjsť. Moje vyzerali takto. Takú poskrúcance :) Ale už teraz chutili skvelo.

    Opečené domáce rezance s ovčím syrom podľa Cesminaz - obrázok 5
  6. 6

    Pripravíme si oblohu, či ako to nazvať. Cesminka použila iba slaný syr /turecký, Fetu/, ja som mala doma okrem syra rukolu a jarnú cibuľku, tak ma napadlo to skombinovať.

    Opečené domáce rezance s ovčím syrom podľa Cesminaz - obrázok 6
  7. 7

    Syr nakrájame na kocky, cibuľku aj s vňaťou na plátky, pridáme rukolu, okoreníme čerstvým mletým čiernym korením a pokvapkáme oliv. olejom. Zľahka prehodíme. Nesolila som.

    Opečené domáce rezance s ovčím syrom podľa Cesminaz - obrázok 7
  8. 8

    Môžeme to celé premiešať, alebo servírovať osve. Mne sa už syr neroztekal, bol to skôr taký teplý cestovinovo-syrový šalát :) ale naozaj veľmi, veľmi dobrý. Rezance majú naozaj zvláštnu veľmi návykovú chuť, takmer mi pripomenuli povestné pukanské párance, možno tým, že boli domáce :) Odvážte sa, a urobte si ich. Budem rada a Cesminka určite tiež :)

    Opečené domáce rezance s ovčím syrom podľa Cesminaz - obrázok 8
  9. 9

    P.S. Druhá polovica cesta tiež nevyšla nazmar :)

    Opečené domáce rezance s ovčím syrom podľa Cesminaz - obrázok 9

Diskusia k receptu

anina6
tak toto musím vyskúšať, zaujímavý recept. takto som cestoviny ešte nerobila, ale už budem. díky za inšpiráciu @mariamka.
cesminaz
Mila @mariamka ..si ma naozaj veeeeelmi prekvapila ;-P ..som sa pri citani receptu len od ucha k uchu usmievala ;-))) Naozaj super si spravila domace rezance,urcite chutia skvelo!!! Citim sa naozaj poctena,ze si sa mojimi rezancami inspirovala a zaexperimentovala a pridala sem dokonca taku "domacu" verziu tychto rezancov ;-P Ak sa nenahnevas,tak ti trocha poradim...druhykrat skus opiect uz suche domace rezance a len na troche tuku ;-) ..bude to este lepsie,lebo sa opecu kde-tu na tmavohnedo az cierno a to im da este lepsiu-vyraznejsiu chut ;-P No ale najhlavnejsie je,ze vam chutili a ze si spokojna @mariamka ;-D ..a to ma velmi tesi :-)
mariamka
@cesminka verim, ze by boli este chutnejsie, keby stihli oschnut :) ja som to dnes so susenim nestihla, takze az nabuduce :) este raz vdaka, pochvalili to aj moji chlapi, za tepla, aj za studena, naozaj je to velmi chutne, pekny den :)
@anina6 dakujem, rada posuvam inspiraciu :)
1x radost
cesminaz
@mariamka ja len preto vravim,lebo suchsie sa rychlejsie a lahsie opecu,nez cerstve :-) alebo sa ti piekli dost dobre aj takto cerstve??-ja neviem zato sa pytam,lebo ja som cerstve este nikdy nerobila... :-)
mariamka
ja som zas neopekala suche :) ale ak to mam porovnat s tarhonou, ktoru robim celkom casto, opekali sa pomalsie, miesala som, aj som bola opatrnejsia, nech to nezvoram, a nezhoria mi, jedna chyba krasy, ze sa tak zgundzali do klbiek alebo zlepencov, ale dusenim krasne zmakli, s takou prijemnou vonou skoro ako dusena krupica, asi to nie je to prave orechove podla tureckej klasiky, taky prvy nastrel :) uz chapem, ze asi maju byt skor take "pricmudene", tmavsie a vonavejsie,, nabuduce skusim kupit dobre vysusene domace a ist podla teba :) dakujem za dobre mienene rady :)
manya
prečítala som si obidva recepty, syr mi už steká (z kravského mlieka) ráno urobím rezance nech vyschnú a v sobotu sa ide na vec, doteraz som robila na slano s tvarohom ale varené;
hubata
@mariamka : Ani ja som sa ešte neodvážila opekať slíže, ale veď čo pokazím, tak pokazím, nabudúce sa naučím, všetko v živote je po prvý krát.......
@cezminaz : tvoje opekané rezance som nejako prešvihla, idem si ich pozrieť, lebo to vyzerá na ohromne chutné jedlo.....
Vďaka patrí vám obom!
marianne
a ja mam take krasne siroke spaldove cestoviny narobene,na tento recept ako stvorene...len kedy Boze kedy? casu chyba.. Ty mi vies tiez trafit chut @mariamka ,presne taketo lubim...az na tu rukolu:-))
cesminaz
@mariamka ..dufam ze sa nenahnevas,ak si dovolim @Marianne nieco odpisat :-) @Marianne ..vobec neviem,ako sa ti spaldove upecu,myslim tym chutovo..v zivote som take nerobila.Skus,uvidis,chod podla "nosa" ..podla vone ked sa pecu..nech nevonaju zhorene.Ono sa tie rezance opekaju presne,ako tarhona..aj tam mas jedno zrnko biele,druhe cierne a tretie hnede ;-)) Este do horucich zvyknem rozmrvit syr a uz len premiesat :-)
edith
ja si budem musieť zmeniť rezance domáce na BIO špaldové, keďže bielu múku nemôžem ale rozhodne tvoj postup vyskúšam, jednoduché a verím že aj moc chutné ...ovčí syr milujem ...recept si ukladám
mariamka
prave naopak @cesminaz , som naopak rada, ze sa zapajas a reagujes, ved je to tvoj recept a vsetka chvala patri tebe, my sme len ucni :)
diky @baby
@radost skvely je recept, ja len sprostredkovatel, urobis sama, neni problem, a ked tam k syru osmahnes slaninku, pochuti si aj ten tvoj rozmlsany muzicek :)))
@luss44 to vyhladavanie poldnove stalo za to, to len tak na margo @redakcie :D
fu @manya to je slovo do bitky, potom dufam povies, ako to dopadlo..
@hubata ,, ved troska cesta pokazit nebude az taka skoda, za ten adrenalin a srandu to ale stoji! ja tu tiez niekedy zasnem, co varechacky vedia vymysliet :)
@marianne od teba cakame rovno fotku! co ti ta rukola spravila? :)
@edith budem rada, ak vyskusas aj s alternativnou mukou, to uz nie je moja parketa, drzim palce
dakujem vsetkym a odkazem @cesminke :)
manya
@mariamka , prvý pokus takmer úspešný, nabudúce urobím tenšie cesto ako radí @cesminaz , opiekli sa mi pekne dohneda a vôbec sa nezlepili, použila som len olej aj keď som koketovala s myšlienkou, že vyškvarím domácu slaninku a v tom opečiem rezance, možno nabudúce, výborný recept, vďaka @cesminaz aj tebe @mariamka za pripomenutie;
manya
bolo by to lepšie, keby sa syr roztiekol, použila som čerstvý, tak sa mi rezance ním neobalili, kúsok syra som odložila, na budúci týždeň vyskúšam so starším, tak ako používam na halušky, to už bude jedna báseň a slaninku aspoň trošku nevynechám;




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia