Chrumkavá granola

sandriw - fotkasandriw, 20. júna 2014
Chrumkavá granola
Foto: sandriw

Ako na zdravé a nutrične vyvážené raňajky? Upečte si granolu! Vo svojej podstate je to tepelne upravené müsli, t.j. upečené do chrumkavého stavu :) Zobraziť celý popisAko na zdravé a nutrične vyvážené raňajky? Upečte si granolu! Vo svojej podstate je to tepelne upravené müsli, t.j. upečené do chrumkavého stavu :) Zloženie, si môžete prispôsobiť svojim vlastným potrebám a chuti, no a vôňa... neporovnateľné s kupovanými verziami :3 Viac na: www.facebook.com/whiskitmixit

30 minút
príprava
40 minút
na 150 °C

Suroviny

3 šálky
1/2 šálky
1/4 šálky
1/4 šálky
1/2 šálky
1 šálka
3/4 šálky
1/4 šálky
1/4 šálky
3/4 ČL
1/4 ČL
1/4 šálky
 štipka
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suché suroviny.

    Chrumkavá granola - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si tekuté a zvyšné suroviny.

    Chrumkavá granola - obrázok 2
  3. 3

    Zmiešame si všetky suché prísady. Prilejeme olej a premiešame. Potom prilejeme med a znova premiešame. Nakoniec pridáme vyšlahaný bielok a naposledy poriadne premiešame. Vysypeme na menší plech vystlaný papierom na pečenie a uhladíme.

    Chrumkavá granola - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme v rúre vyhriatej na 150°C cca 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť, nalámeme na kúsky a uchovávame v tesne uzavretej nádobe.

    Chrumkavá granola - obrázok 4
  5. 5

    Okrem orechov, použiť môžeme aj pistácie, vlašské alebo pekanové orechy. Vhodné koreniny sú aj kardamón, muškátový oriešok alebo zázvor. Bielok možno vynechať, ak chceme mať granolu sypkú (nie v hrudkách). V tomto prípade však treba zmes po 2x počas pečenia premiešať. Pridať môžeme aj sušené ovocie, alebo kúsky čokolády, avšak až po dopečení. Cukor možno vynechať úplne a použiť len med, avšak ak ho tak pridáte, pri pečení skaramelizuje a dodá vašej granole chuť navyše.

Diskusia k receptu

kukulienka71
určite urobím, super receptík, chrumkáčiky sa vždy zídu, keď nieto dosť času na poriadne raňajky;-) 5*,KK
jujoska
juj neviem preco s takou oblubou ludia davaju panensky olivovy olej do sladkosti, a este k tomu tepelne upravenych. Nebolo by vhodnejsie maslo alebo este lepsie vonavy kokosovy olej?
sandriw
@jujoska : na varení je super to, že si ho každý môže prispôsobiť svojej chuti, preto, či by bolo či nebolo niečo vhodnejšie je len otázka osobných preferencií ;) Recepty nie sú ako fixné chemické postupy, majú hlavne inšpirovať :)
ampara
Jéj, Granolu si pamätám ešte z čias "socíku"( Bože,to som už taká stará), to sme ani poriadne nevedeli, čo to je. vtedy sa o zdravej výžive tohto typu ani nechyrovalo. POkiaľ si pamätám,bolo to vo vrecúšku ,také väčšie musli hrudky.
1x ilusa
kukulienka71
vždy som mala problém jesť surové vločky v mlieku, aj keď s prímesou orieškov a sušeného ovocia. Neskôr mi vločky zachutili varené v ovsenej kaši, ale granola je niečo úplne super! Určite sa nám doma enormne zvýši spotreba vločiek. Použila som ovsené a pohánkové, strúhaný kokos, cukor z kokosových kvetov, trocha medu, sušené brusnice, vlašské orechy, ľanové semienka, roztopené maslo a bielkový sneh. Miešala som 2x. Už po upečení som mala problém prestať vyjedať plech:-D Skutočne vynikajúce aj zaliate mlekom. ĎAKUJEM:-)


sandriw
@kukulienka71 : Ďakujem, pekná a vábivá foto :D Teší ma, že som pomohla pridať novú a zdravú ingredienciu do tvojho jedálnička :D A super na tom je, že ak si to človek spraví doma, tak presne vie, čo tam dal, bez možných skrytých prísad :)
1x radost




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia