Katkine palacinky pečené bez oleja fotorecept

tinca - fotkatinca, 10. júna 2014
Katkine palacinky pečené bez oleja (fotorecept)
Foto: tinca

Tento recept mám od priateľky Katky, takže palacinky dostali meno po nej. Ako ho mám, odvtedy robím týmto postupom.

24 ks
porcií
15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
4 ks
600 ml
200 ml
200 ml
1 bal.
1-2 PL
štipka
 (čučoriedkový)
Na dokončenie:
 mleté aj posekané




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny a zamiešame cesto. Rozšľaháme celé vajíčka, pridáme cukor+vanilkový cukor,mlieko, vodu, olej a nakoniec múku so štipkou soli. Cesto necháme cca 1/2 hod. postáť. RADA navyše: voda sa môže nahradiť mliekom.

    Katkine palacinky pečené bez oleja (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Malou naberačkou dávkujeme cesto na palacinkáreň a palacinky pečieme, ale pozor BEZ OLEJA!! Teda na suchej panvici. Ja sa snažím robiť úplne tenučké.

    Katkine palacinky pečené bez oleja (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom palacinky naplníme ľubovoľne. Ja moc tvarohové nemusím, mojou srdcovkou sú plnené marhuľovým alebo čučoriedkovým džemom. Jednu som naplnila aj s kiwi džemom, ktorého mi pri varení trochu zostalo. Nakoniec posypeme vlašskými orechami mleté+sekané v pomere 2:1 zmiešanými s práškovým cukrom. Tak dobrú chuť!

    Katkine palacinky pečené bez oleja (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

pacinka
Vyzerajú na zožratie, asi idem pár spraviť k večeri.
kimlo
200ml oleja je veru dost...ja ked robim palacinky pecene na oleji, tak olej do cesta nedavam, a spotrebujem ho tak max 50-60ml...
klaura
Tinca ... to množstvo oleja v ceste zaskočilo aj mňa ... Ja tiež ako @kimlo olej do cesta nedávam a panvicu len potieram pierkom ...
nemáš chybu v recepte ? :)
1x anilah
tinca
@klaura aj ostatní nemám chybu v recepte ani náhodou @kimlo veď je to na 40 dkg múky, treba najprv vyskúšať a potom pochybovať. Viacerým som dala rcp a chválili ho.
alex37
@tinca , súhlasím s tebou sú úplne výborné, robím ich len takto podľa receptu na "palacinky 3:2:1" tuším z varechy od niekoho :-)
1x tinca
tinca
@alex37 ďakujem pekne, neviem či sú tu takéto palacinky. Ale na dôvažok chcem len dodať,že na Vareche medzi nami je veľa skvelých a šikovných kucháriek a kuchárov,ktorých si vážim,ale medzi nimi najviac uznávam Táňu, hoci už tu nie je. Keď som si nie istá vždy v niečom, vždy siahnem po jej receptoch. A dnes mi práve ona potvrdila na fcb, že ich robí tak ako ja, a to je čo povedať:)
tatranka
Tento recept na cesto nepoznám.Prekvapila ma tam tá voda,/ hoci si poznamenala,že môže byť aj mlieko,/ a tiež to množstvo oleja.
No poznám Vierka tvoje recepty a zatiaľ som bola spokojná.
Takže to skúsim aj takto. Ináč obrázok je taký lákavý,že urobiť už len ham.
tinca
Táňa píše:"Tiež ich takto robim.Ja mam tento recept už roky od našej skvelej cukrarky."
používateľ nemá avatar
123
123
páčia sa mi, KK, skúsim aj v bezleplkovej verzii
používateľ nemá avatar
123
123
oprava : bezlepkovej
elixir
Páčia sa aj mne, veľmi :) A teraz, keď je tak veľa čerstvého ovocia, je aj čo dať k nim na tanier. :) Už sa teším.
1x tinca
tinca
@janealli áno pozerala som ho je tam menej múky, ak to prepočítam tak to skoro sedí na ten môj. @elix ír, nápadistosti sa medze nekladú. Ja pre mňa pre samú robím len zo1/4 dávky, alebo ak niekto príde, tak z 1/2 dávky. Z celej je pre väčšiu rodinu.:)
pee1pee
dnes vyskúšam,len malý tip tiež ako vylepšiť palacinky,namiesto vody minerálku,tak robievala aj moja starká a veru boli tiež famózne,tiež dávala olej do cesta a už nepotrebovala olej na potieranie :) Každopádne ďakujem za receptik...pekný deň prajem!
pee1pee
Takže odskúšané v bezlepkovej verzií,len som zabudla ,že z bezlepkovej múky vždy treba menej ako z normálnej tak som musela pridať mlieko a vajce, takže namiesto 400g len 350g stačí,ale inak sú naozaj najlepšie z tých ,ktoré som skúšala,takže ďakujem pekne za recept!!!
babucka
Robim palacinky bez mlieka-iba z vody alebo mineralky a z olejom,cesto necham nejaky cas v chladnicke odlezat.Moji stravnici sa ich nevedia dojest.
zuzu83
@Tinca (11.6.2014 11:51)

DObrý deň viete mi prosím napísať nick p. Táni na vareche aby som si mohla tiež pozrieť jej recepty ? dakujem
tinca
@Zuzu83 pokiaľ viem Táňa sa z varechy odhlásila,čiže už sa k jej rcp nedostaneš.Ale je na stránke bonvivani.sk.tana.Tam má veľa skvelých receptov
garanco
Toto cesto je veľmi dobré, možno ho využiť na sladké aj slané palacinky. Nebojte sa, autorka sa recepte nepomýlila:-))
Ako píše aj @alex , už dávnejšie robím cesto na palacinky v pomere 3:2:1 ( mlieko, voda, olej), vajcia podľa množstva a zásob v chladničke, múku podľa potreby a soľ,
cukor, škoricu podľa toho, aký ma byť konečný efekt (...a nemusíte sa piplať s malým množstvom oleja pri každej dávke).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia