Svieža letná torta

pupava - fotkapupava, 8. júna 2014
Svieža letná torta
Foto: pupava

Je neskutočne osviežujúca, vôbec nie presladená a vďaka ovociu je skôr kyslá ako sladká. Navyše, bez mlieka, bez múky, bez cukru i bez vajec Zobraziť celý popisJe neskutočne osviežujúca, vôbec nie presladená a vďaka ovociu je skôr kyslá ako sladká. Navyše, bez mlieka, bez múky, bez cukru i bez vajec :) Množstvo surovín je viac orientačné než konkrétne, keďže som nešla podľa žiadneho konkrétneho receptu a všetko som robila, takpovediac, od oka.

20 minút
na 250 °C

Suroviny

Korpus:
1 a 1/2 hrnčeka (rozomleté ovsené vločky s kokosom)
2 ks
3 pl
4 pl
1 ks
Pudingová časť:
Plus:
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Prvotným popudom k vytvoreniu tejto torty bola výroba kokosovo- ovseného mlieka, z ktorého mi ostala sušina (na noc nechať rozmočiť ovsené vločky s kokosom, ráno zmixovať a precediť). Zväčša sušinu využívam len s ovocím ako raňajky, no povedala som si, že torta tiež nemusí byť zlá. Zmiešame si teda túto sušinu so všetkými ostatnými ingredienciami na korpus (namiesto banánov môžete použiť aj vajíčka, to už nechávam na vás, funkciu majú rovnakú :)). Formu si vysypeme buď olejom a múkou alebo olejom a krupicou a celú hmotu nalejeme do formy. Dáme do trúby na 250°C na cca 20 minút. tesne predtým vyberieme a na tortu poukladáme vopred pripravenú vyšťavenú rebarboru a necháme ešte chvíľu piecť. Nemusí však byť, ovocie uvádzam podľa chuti.

  2. 2

    Zatiaľ si z kokosového mlieka, medu a zlatého klasu vyrobíme puding úplne klasickým spôsobom. Akurát cukor nahradíme medom (v troche mlieka rozmiešame klas, trochu dáme variť s medom -> zmiešame, v tomto prípade primiešame aj trochu kvalitného kakaa, necháme hmotu zhustnúť a odstavíme zo sporáka).

  3. 3

    Korpus vyberieme z trúby a potrieme pudingom. Na vrch poukladáme ovocie podľa chuti, ja som dala, čo som našla v záhrade - práve kyslá chuť ovocia dodáva celému koláču šťavnatú a sviežu chuť :) A takto vyzerá rozkrojená:

    Svieža letná torta - obrázok 3

Diskusia k receptu

egresik
Pre mna super recept... vyskusam urcite, lebo ja taketo mozem ;)
tiginko
čím ďalej tým viac sa obzerám po podobných receptoch, až ma prekvapuje, aké dobré vedia byť sladkosti bez múky a cukru. Ukladám a určite sa nájde príležitosť tortu vyskúšať. Inak formu môžeš vysypať aj kokosom, splní rovnakú funkciu ako múka alebo krupica. Ja radšej do sladkostí používam kokosový olej, olivový sa mi tam veľmi nehodí, ale samozrejme každý podľa svojej chuti a preferencií :-)
pupava
keby mi ten kokos nejaký ostal! :D veru myslela som na to :)
a jasné, môže byť aj kokosáč :)
safran
veľmi zaujímavá a nádherne vyzerajúca :-)
skvelý nápad na využitie kokosovej sušiny!
okrem výhrady, vyššie uvedenej s olejom, med zahriatím nad 56°C stratil všetko, čo bolo v ňom zdraviu prospešné, ostala iba sladkosť, pečením nad 200° sa z neho vraj stáva podľa TČM doslova jed pre telo
pupava
myslím, že kľudne môže byť i bez medu :) (á ďakujem! :))
salinka
Ľúbim takéto koláče a keď je to ešte servírované takto na prírodno, tak to nemá chybu:-)
andiss
Wau, perfektnaa. Tak tu teda skusim a ta kokosva susina staci rozmixovat vlocky s kokosom, ci to mam nechat na tu noc ??.. toto trosku nechapem :-) inac chvalim, velmi lakave :-)
eviana
Už na pohľad oku lahodiace, po prečítaní prekvapujúce a naozaj zaujímavé... ukladám, veru stojí za vyskúšanie :)
pupava
Ďakujem! :D :) vážim si a budem si ešte viac, ak vyskúšate a bude i chutiť :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia