Palacinky grófa Eszterházyho fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 4. júna 2014

Palacinky robievam podľa tohto grófa vtedy, keď mám chuť na niečo výnimočné...že bol gróf veľký maškrtník o tom svedčí tento recept..výhodou kuchára v tej Zobraziť celý popisPalacinky robievam podľa tohto grófa vtedy, keď mám chuť na niečo výnimočné...že bol gróf veľký maškrtník o tom svedčí tento recept..výhodou kuchára v tej dobe bolo to, že mal k dispozícii sporák na tuhé palivo a tak pri pečení tohto výnikajúceho dezertu nemusel točiť palacinkárkou na všetky svetové strany, pretože sa palacinky pečú pomaly, na slabom ohni a zásadne nepečú z obhoch strán..teda iba z jednej a druhá strana musí byť bledá, ale upečená..ak vyskúšate tento recept, bude nebíčko..

5
porcií
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
5
50 g
50 g
štipka
50 g
200 ml.
 na zdobenie
 môže byť
Použila som:
1 bal
200 ml
1
1 lyž.
30 g (na pečenie palaciniek)
2 lyž.




Postup

  1. 1

    Najprv som si rozdelila vajíčka...ako prvé som vyšľahala bielka...potom som si pripravila do misy práškový cukor,maslo a žltky...

    Palacinky grófa Eszterházyho (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    k vyšľahaným vajíčkam som v malých dávkach pridala múku...

    Palacinky grófa Eszterházyho (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom som vmiešala opatrne mlieko..

    Palacinky grófa Eszterházyho (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    napokon som opatrne v malých dávkach pridala tvrdý sneh z bielkov..

    Palacinky grófa Eszterházyho (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na palacinkovú panvicu som dala roztopiť maslo..panvica sa zohriala, ale keď dávam cesto, zoberiem ju zo sporáka dole..potom položím a pridám plyn, ale iba málo...palacinka sa musí pomaly piecť, ale ja som ju točila dokola, aby sa rovnomerne opiekla...na okreji cesta vidieť, či je prepečená, ale aj na vrchnej časti...vrchná časť sa nepečie, má zostať biela.. treba dávať pozor, aby nebola tmavá opečená strana...má byť jemne orieškovej farby..

    Palacinky grófa Eszterházyho (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    naliala som cesto a točila panvicou dokola...takto vyzerá na začiatku...potom začne hrubnúť po okrajoch...znamená, že cesto je dobré..

    Palacinky grófa Eszterházyho (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    takto vyzerá tesne pre dopečením...

    Palacinky grófa Eszterházyho (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    hotovú palacinku treba zošuchnúť z panvice na tanier opačne...potom z taniera sa dá ľahko presunúť na zdobiaci tanier, kde sa zdobí práve bledá časť palacinky...tú som potrela dobre vyšľahanou a schladenou šľahačkou...

    Palacinky grófa Eszterházyho (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    na šľahačku som ukladala pokrájané ovocie...ak som chcela, aby pekne vyzerala nie len chutila...okraje som ukladala ozdobne...

    Palacinky grófa Eszterházyho (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a podľa tohto grófa maškrtníka som poliala ovocie vajcovým likérom..deťom netreba poliať...na vrch ovocia som ešte dala šľahačku, aby sa vrchná časť palacinky,,,,čiže klobúk,,,nešmýkla z ovocia dole...šľahačka to istí...

    Palacinky grófa Eszterházyho (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    preložila vrchou časťou a ozdobila ovocím...podľa svojho uváženia a vkusu...vrch sa má posypať vanilkovým cukrom..

    Palacinky grófa Eszterházyho (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    trošku viac roboty s týmito palacinkami, ale chuťou sa obyčajné nevyrovnajú...ja vám prejem krásne a chutné labúžo a dobrú chuť...

    Palacinky grófa Eszterházyho (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

jana12
palacinky robim casto, ale tento recept nepoznam a podavane takto s ovocim a slahackou ma fascinuju uplne, krasne naaranzovane, dakujem a ukladam :-)
medulienka122
Izka, mala som tušenie, že si sa pridala ku dvornej garnitúre grófa, a teraz "šmíruješ" v jeho kuchyni a na radosť nám všetkým vynášaš tajomstvá jeho kuchyne :D
izabella929
Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre...) Teší ma, že sa vám tento recept páči...snažila som sa ho upraviť na tanier tak, ako by sa asi aj grófovi Eszterházimu zapáčil a pochutnal si na ňom, hoc iba v m ojom podaní...
1x sracz
kukulienka71
to je teda palacinka, priam omeleta pre mlsného pána grófa:-) u nás idú tiež palacinky so šľahačkou a ovocím( ten vaječný likér tam bodol), keď budú naši doma poslúchať, bude aj tvoj recept vyskúšaný;-) šikulka!
1x safran
alex37
Izka, palacinky určite najbližšie budú podľa teba...sú neodolateľné :-)
ivav
Izka, tradične dokonalé... to musí byť lahôdka, závidím grófovi aj Tebe...
violeta
výborne, práve sme sa vrátili zo samozberu jahôd, ako bonus pridávali bánoveckú šlahačku...spravím takéto palacinky :-)))
babidka
Krasne su a kedze mam a pouzivam sporak na drevo -mne sa budu piect celkom dobre :-) Taketo "mnamky" si vzdy nechavam na leto, ked su na prazdninach vnucata .No a ti maju velmi radi take dobrotky...
1x jerica
methi
Mne teda udreli do oci tie krasne zltucke zltka. To mas domace vajicka Izka?
marianne
Ty si mu v minulom zivote musela @izka robit kucharku,nie je mozne..:-) ze to mas tak zmapovane..mas to eňo-ňuňo @izi
izabella929
@methi... áno, používam iba domáce vajíčka...@babidka..tak to sa ti bude ľahšie robiť...bude celá plocha palacinkará na sporáku a teda bude sa piecť rovnomerne...škoda, že už nemám sporák...zmodernizovali sme sa a nie vždy je to pravé orechové...@violeta..tak to bude teda bašta...) ja dostávam čerstvú z farmy..a všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre.-)
elixir
Ovocné dezerty mám veľmi rada :) Tento je krásny a určite výborný, rýchly a človek si pochutí, zvlášť teraz keď je teplejšie, ma viac lákajú ovocné jedlá než čokoláda :)
kecemis
Ani by som to nejedol. Ved si spravila pre grofa hotove umelecke dielo. Na druhej strane, kto by odolal.
jerica
tvoj recept je perfektný , v robote som si ho musela vytlačiť , padol mi do oka a nedal sa vybrať :-)
babkamt
tieto palacinky nepoznám. Tvoj ozdobený tanier láka prisadnúť si k stolu. Spravím ich vnučke pri najbližšej príležitosti.
sracz
No prosím!!! ... a je tu Eszterházy trilógia á la @izabella929 roku 2014! Tak link tohoto Tvojeho super rcp, Izka milá, musím dať do chatu na Skype pre moje vnúčence a ich mamku, moju dcérku Bábiku, ktorá 4. júna oslavuje svoje "narodky"!!!
izabella929
@sracz..som iba rada, že tvoje vnúčatká budú mať aj odomňa a ešte k tomu tento vynikajúci recept..veľmi chutných palaciniek...) ďakujem pekne za komentár.-)
natalienat
Ach, tak toto nieee, nedá mi dnes neurobiť tieto palacinky a to som si ráno vravela, že od dnes začnem chudnúť! :D ... :)
anic
Bože,to je krása..hledala jsem rcp na palačinky a tady toto umělecké dílo..děkuji..5*,+kk
anic
dnes jsem zkusila,jenže jsem dělala na indukci a utrefit správnou teplotu je hrůza..proto jsem to vzdala a smažila po obou stranách,skláním se před Tvojí trpělivostí..
Ovšem ta chuť je famozní,nedělala jsem naposledy
izabella929
@anic...toto sú vynikajúce, krehučké a veľmi chutné palacinky...je pravda, že som musela dávať pri pečení pozor, lebo jednak sa museli prepiecť a jednak druhá strana sa nepiekla...na sporáku na tuhé palivo, by sa to robila ľahšie...ale čo už...všetko mať nemôžeme...ja ďakujem pekne za milý komentár.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia