Tagliolini al nero di seppia

chutimi - fotkachutimi, 18. mája 2014
Tagliolini al nero di seppia
Foto: chutimi

Dostal som jednoducho chuť na niečo fajnové :) Tento recept je náročnejší na rýchlosť a koordináciu. Vyžaduje si, aby ste mali všetko vopred pripravené Zobraziť celý popisDostal som jednoducho chuť na niečo fajnové :) Tento recept je náročnejší na rýchlosť a koordináciu. Vyžaduje si, aby ste mali všetko vopred pripravené a poruke.

2-3
porcie
40 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
6 ks
6 ks
200 g
1-2 ks
3 strúčiky
1 ks
2 dl
1/3 ks (feferónka)




Postup

  1. 1

    Pripravte si suroviny (na obrázku chýba chilli). Filet a sépie krátko opláchnite pod studenou tečúcou vodou. Poznámka: na miesto ostrieža nílskeho môžete použiť akúkoľvek bielu rybu s jemnou štruktúrou (prosím, len žiadneho lososa, ten by tu bol príliš výrazný!)

    Tagliolini al nero di seppia - obrázok 1
  2. 2

    Rybu, sépie a mušle pokvapkajte riadne citrónovou šťavou. Všetko okoreňte čerstvo namletým korením. Rybu a sépie osoľte a pokvapkajte olivovým olejom, mušle nesoľte, ani nedávajte na ne olej, iba trochu čierneho korenia. Cesnak si nakrájajte na jemné plátky. Poznámka: mušle sv. Jakuba sú výborné aj za surova, preto nepotrebujú takmer vôbec dochucovať.

    Tagliolini al nero di seppia - obrázok 2
  3. 3

    Dajte postaviť osolenú vodu na cestoviny a na panvici si nechajte pri 60% plameni roztopiť maslo. A teraz to chce sústredenie a pracovať rýchlo...

  4. 4

    Na maslo dajte polovicu všetkého cesnaku a vložte rybu. Nerobte ju príliž dlho, aby nebola vysušená, stačí par minút z každej strany. V polovici prípravy ju podlejte 2 PL vína. Pripravte si jednu prázdnu šálku.

  5. 5

    Teraz by vám už mala vrieť voda na cestoviny, tak ich dajte variť.

  6. 6

    Keď je ryba hotová, odložte ju a obsah panvice zlejte do pripravenej šálky..ešte sa vám zíde. Na panvicu dajte znovu trochu masla a zvyšný cesnak a pri 100%-nej intenzite pripravte sépie. Telá sépií sa krútitia, pritláčajte ich počas prípravy o panvicu, aby sa rovnomerne pripiekli. Pokojne ich ešte znovu pokvapkajte citrónovou šťavou. Doba prípravy je maximálne 3-4 minúty, potom tuhnú!

  7. 7

    Keď sú sépie hotové, odložťe ich a maslo s cesnakom z panvice znovu zlejte do pripravenej šálky. Na panvicu dajte tentokrát iba trochu olivového oleja alebo masla a vložte mušle sv. Jakuba. Panvica musí byť rozpálená a mušle opečte maximálne 1 minútu z každej strany. Zastreknite ich znovu citrónovou šťavou. (Najneskôr teraz budete mať hotové cestoviny, tak ich zlejte a odložte bokom)

  8. 8

    Odložte mušle a teraz vráťte do panvice obsah šálky, kam ste si zlievali priebežne maslo s cesnakom. Nechajte znovu ohriať a prilejte víno. Nechajte obsah zredukovať, dochuťte soľou, korením, chilli a zvyškom citrónovej šťavy. (Keď budete samotnú omáčku/zálievku chutnať, nezľaknite sa, ak sa vám bude zdať príliž výrazná a možno kyslá, rozplynie sa to v kombinácii s ostatnými surovinami). Pridajte na kúsky nakrájané paradajky a nechajte ich pol minúty v omáčke spariť.

  9. 9

    Do zmesy pridajte sépie, mušle, na kúsky natrhanú rybu a cestoviny a premiešajte. Dochuťte a dozdobte čerstvou bazalkou a ihneď podávajte. Poznámka: Namiesto bazalky môžete použiť (a dokonca si myslím, že sa bude ešte viac hodiť) petržlenovú vňať, ktorú som nemal pri príprave.

  10. 10

    Dobrú chuť!

  11. 11

    Na záver ešte 2 poznámky k receptu: 1. Rybu, sépie a mušle som nerobil na jednej panvici naraz a na jednom masle z dôvodu, aby si každá vec udržala iba svoju chuť. Spoločná zmes chutí sa spojila až v omáčke spolu s vínom. 2. Ak nezoženiete sépiové cestoviny, stačí vám sépiový atrament, ktorý vám zafarbí bežné cestoviny.

Diskusia k receptu

afataga
perfektny recept, tiez si myslim, ze viac by sa hodila vnat, viem si predstavit, ako potom vyzeral sporak :-) ale urcite to stalo za to
chutimi
@afataga Dakujem. Sporak nevyzeral az tak strasne ako napr. ked robim steaky, vtedy to frka ovela viac. A toto jedlo by stalo inak za akykolvek neporiadok :)
pusta
moja veľká poklona ti patrí za tento recept.
na toto by som si veru netrúfla, ešte som na to nedorástla. :-)
safran
veľmi dobrý popis, len si myslím, že skôr zoženiem indigové cestoviny (tie stretávam, robila som, ale ma neuchvátili), ako indigové farbivo...
zvyčajne sa nenechávam rozptyľovať od receptu, ale tento kuchár sa mi vidí na 2,2m podľa fotiek :-))) lebo neverím, že lezie na rebrík :-)
chutimi
@pusta Dakujem

@safran Dakujem. Farbu som videl uz aj na SVK viackrat v metre pri cerstvych rybach.

Taketo cestoviny som pouzil prvykrat a boli fajn, mozno skus inu znacku. Aj tak si myslim, ze v tomto pripade ide len o ten farebny kontrast kde na ciernom vsetky ostatne suroviny vyniknu. Za surova (neboli susene) na mna posobili ako gumove tesnenie vyzorom aj na dotyk :D

A co sa tyka fotiek, len som chytil mobil trochu vyssie, aby sa mi tam vsetko zmestilo do zaberu :D Nezda sa to, ale je to z vysky tak 170cm.
kukulienka71
Nejedávam žiadne morské potvorky, okrem rýb,ale normálne som na ne dostala chuť, ako si to tu všetko perfektne popísal...zase sa len opakujem, som uveličená, keď varia muži, ktorí vedia variť:-)
afataga
no to mi hovor :-) dnes som robila hanger, ale tiez to stoji za to
daguska
Pekne naservírované,dobre pripravené.Tento recept,by sa pácil násmu synovi,ten tieto cestoviny miluje.Aj ked v Spanielsku sú bezné,aj farbivo sa predáva vsade,kde ryby,nerobievam ich.Asi som moc staromódna...
edith
Tento recept si raz spravím keď budem sama doma nakoľko u nás nikto nezje okrem filé a lososa nič rybacie či morské :-) ale za to ja takéto môžem a vyzerá to byť veľmi chutné...
afataga
nedavno som robila podobne, ale iba so sepiami a bez paradajok, mnam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia