Tortilla paisana (španielska sedliacka omeleta) so špargľou fotorecept

safran - fotkasafran, 3. mája 2014
Tortilla paisana (španielska sedliacka omeleta) so špargľou (fotorecept)
Foto: safran

Tortilla paisana vychádza z klasickej Tortilla de patatas, ktorá obsahuje iba zemiaky, oliv. olej, vajíčka a soľ. Pridaním akejkoľvek ďalšej zeleniny, aj keď technologicky Zobraziť celý popisTortilla paisana vychádza z klasickej Tortilla de patatas, ktorá obsahuje iba zemiaky, oliv. olej, vajíčka a soľ. Pridaním akejkoľvek ďalšej zeleniny, aj keď technologicky postup ostane rovnaký, sa zmení na španielsku sedliacku omeletu. Jedla som ju s brokolicou, so zelenou a červenou paprikou, s čerstvým hráškom... Vďačné jedlo so sebou na pláž alebo piknik. Dnes som ju pripravila s cukinou, červenou paprikou a bielou špargľou.

2-4
porcie
35-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1-2 dl
2 ks
3 ks
1 ks
1/2 čl
ľubovoľná zelenina:
1/2 ks
1/2 - 1 ks
1 hrsť




Postup

  1. 1

    Surové očistené zemiaky prekrojíme pozdĺžne na polovice, ešte raz pozdĺžne prepolíme a krájame na tenké prúžky cca 3-4mm. Do panvice nalejeme hrubšiu vrstvu olivového oleja, zahrejeme na miernu teplotu, vložíme plátky zemiakov a pomaly "varíme" v oleji. Medzi tým si nakrájame očistenú cibuľu na pozdĺžne mesiačiky, pridáme ku zemiakom a necháme zosklovatieť. Posolíme. Nič zo surovín by nemalo nijak zmeniť farbu.

  2. 2

    Prikryjeme pokrievkou, zemiaky necháme zmäknúť. Pridáme na pásiky nakrájanú čerstvú červenú papriku, po chvíli polkrúžky nešúpanej mladej cukiny, nakoniec na 2cm dieliky nakrájanú, vopred ošúpanú, špargľu. (Nepredváram ani nenaparujem.) Miešame zľahka a málo, aby sme zemiaky nerozbili.

    Tortilla paisana (španielska sedliacka omeleta) so špargľou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Túto zeleninovú masu potrebujeme scediť od prebytočného oleja sitkom, tie šikovnejšie skrz škáru medzi priklopeným tanierom alebo pokrievkou. V inej hlbokej mise si medzi tým, ako trochu zeleniny ochladne vymiešame so soľou a červenou sladkou práškovou paprikou (španielska a maďarská sú tie najlepšie, ktoré sa dajú zohnať, ak nemáme vlastnú) a vložíme do vajíčok všetku zeleninu, premiešame, aby sa obalila vajíčkami a celú ju dáme na panvicu, tentokrát už do rozhorúčeného oleja sprudka opekať po jednej strane, hrkajúc panvicou, ako pri klasickej omelete. Upravíme okraje omelety a priklopíme vhodným tanierom.

    Tortilla paisana (španielska sedliacka omeleta) so špargľou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Najošemetnejší krok: celú omeletu otočíme aj s panvicou preklopíme obsah na tanier. Pridržujte si tanier suchou utierkou, dbajte, aby ste nedávali oleja veľa, inak by ste sa mohli teraz škaredo opáliť. Chce to cvik, a žiadny strach. Obsah taniera nechajte cez okraj taniera skĺznúť späť do panvice a dopečte na druhej strane.

    Tortilla paisana (španielska sedliacka omeleta) so špargľou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podávajte so šalátom ako výdatný obed, nechajte vychladnúť, zmenšite porcie - bude skvelý olovrat alebo ľahká večera. Dobrú chuť! Táto omeleta je klasický španielsky recept, podáva sa krájaná na trojuholníky ako teplé alebo studené predjedlo, teplá, prekrojená na polovicu bude skvelým letným obedom so šalátom, na štvrťky ku vode na pláž aj pre priateľov, ak sa nakrája na malé kocky a napichuje šparátkami, podáva sa ako tapas večer ku vínu. Nikdy sa neposýpa syrom, ani ním neplní.

    Tortilla paisana (španielska sedliacka omeleta) so špargľou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

marianne
Tieto omelety na vsakovaty sposob su velmi vdacne,da sa dobre chladnicka poupratovat , aspon u nas..:-)) vyzera chutne,aj ja mam spargle dost,dobra inspiracia...
daguska
Krásnu tortillu si spravila.Skvelé jedlo.Dobrý postup prípravy.Pripravuje sa ozaj v mnohých obmenách surovín.Vdacná aj ako hovorí @marianne. Dá sa dobre chladnicka poupratovat.
kukulienka71
pekná fotka,podrobný a vyčerpávajúci popis,lákavé jedlo...zvyknem robiť omeletu so zemiakmi a inou zeleninou,presne takto by mi tiež chutila.Priznám sa,nastudeno som ešte nejedla,preferujem všetko zohriate:-)
safran
kým som recept pridala, prešla som sedliacke omelety od @evusik , @dorisa , @mamamagda , verte, že robievam aj také, ale vysoká vrstva olivového oleja a pomalé varenie zemiakov v ňom, spraví s chuťou zemiakov nečakané chuťové zmeny. Keď som prvýkrát jedla Tortilla de patatas, bola som nadšená. V mojom prípade @marianne a @daguska nešlo o upratovanie chladničky :-), nemala by som problém, sa k tomu priznať, v pláne bola iná varianta, ale biela špargľa ju zmenila
safran
@kukulienka , verím, že by chutila, nepoznám človeka, ktorému by nechutila - to by musel byť nepriateľ olivového oleja :-) vlastne to na studeno nie je, lebo mať ho sebou na pláži je "výhrevné" dosť :-))) a tak som si ho obľúbila, keď som pri Stredozemnom mori z toho kraja :-)
safran
@janger , @kukulienka , @marianne a @daguska budem rada, ak si dáte tú námahu, obyčajná omeleta sa urobí rýchlejšie, ľahšie a lacnejšie a potom sa podelíte o zážitok (aj s obracaním), všetkým vám želám úspech, dobrú chuť a ďakujem za komentáre
daguska
@safran , jednoznacne más pravdu,tortilla,ako ju uvádzas ty,nie je v ziadnom prípade omeleta,ako ju poznáme my,asi ako aj rizoto,myslím,tiez poznáme rozdiel.Chcela som tým povedat,ze je to velmi vdacné jedlo aj v prípade,ze máme hlbsie do peñazenky,ale tiez sa moze pripravit ako luxusné jedlo.Tvoja je naozaj ukázková.Spanieli majú na obracanie zlepsovák.Akúsi dvojpanvicu.Dá sa jednoducho otocit a opekat z druhej strany,ale radsej to robia s tým tanierom,presne ako si predviedla ty.Más ju ozaj super.Ktoréhokolvek Spaniela by si tromfla.Denne sa so spanielskou kuchyñou stretávam.
safran
@daguska , ďakujem za uznanie, robila som aj cez dve panvice, ale veľmi som sa chcela naučiť prevrátenie cez tanier a potom som už pri ňom ostala... vždy bývam v Španielsku v rodine, takže ak odchádzam na pláž - musím spraviť dve, aj pre domácich, to mi ako poistka, že to nerobím zle, stačí :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia