Marcipánové koláčiky s hruškami a mandľami

livinka - fotkalivinka, 23. apríla 2014
Marcipánové koláčiky s hruškami a mandľami
Foto: livinka

Na Veľkú noc som mala chuť vyskúšať nejaký nový dezert. Na tento som natrafila na jednom zahraničnom blogu, trochu som si ho upravila a Zobraziť celý popisNa Veľkú noc som mala chuť vyskúšať nejaký nový dezert. Na tento som natrafila na jednom zahraničnom blogu, trochu som si ho upravila a neoľutovala som - je síce z tých sladších, ale je naozaj výborný a pre milovníkov marcipánu ako stvorený :)

8
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Suroviny

1 balenie
4 ks
100 g
2 ks
300 g
700 ml
podľa potreby
z 1/2 citróna
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Hrušky olúpeme, zbavíme stopiek, rozpolíme a potrieme šťavou z polovice citróna (aby nezhnedli).

  2. 2

    V hrnci necháme zovrieť vodu, pridáme cukor a vydlabané semienka z vanilkových luskov a aj vydlabané vanilkové lusky. Zahrievame, kým sa cukor nerozpustí.

  3. 3

    Pridáme hrušky, necháme rýchlo zovrieť a varíme, kým hrušky nezmäknú (mali by byť mäkké, no stále pevné - nie rozvarené!). Ja som mala celkom tvrdé hrušky, varila som ich asi 7-8 minút. Po uvarení ich necháme odkvapkať, vychladnúť a nakoniec z nich odstránime jadrovníky.

  4. 4

    Lístkové cesto rozvaľkáme a formičkou (príp. pohárom alebo mištičkou) vykrojíme z cesta 8 väčších koliesok (tak aby nám ostalo čo najmenej zvyškov z cesta). Na ne nastrúhame marcipán (strúhať sa bude lepšie, ak ho necháme chvíľu v mrazničke) a posypeme ich plátkami mandlí.

  5. 5

    Hrušky narežeme tak, aby zostali pri stopke spojené. Roztiahneme ich do vejáriku a poukladáme na pripravené kolieska.

  6. 6

    Pečieme v rúre vyhriatej na 190 stupňov asi 20 minút. Po 15 minútach hrušky poprášime práškovým cukrom a necháme jemne skaramelizovať. Vyberieme z rúry, necháme trochu vychladnúť a podávame.

Diskusia k receptu

tiginko
nádhera, marcipán v kombinácii s jablkami alebo hruškami je u mňa veľmi obľúbený. Ja osobne by som teda rapídne ubrala cukor, marcipán je sladký dosť....
livinka
@tiginko pravda, ale cukor hrušky pri varení príjemne osladil, neboli vôbec presladené.. a to ja pri tom sladké veľmi nemusím, som skôr na slané, takže ak to nevadilo mne, nemalo by ani iným.. ale každý nech si urobí tak, aby mu chutilo, inšpirácia sa predsa hodí vždy :)
marianne
nielenze to vyzera pekne,ale podla surovin to aj vynikajuce moze byt,skvela kombinacia chuti...
safran
vyzerá nádherne... ochutnávka by nebola? polovička by mi stačila :-)
livinka
@safran bohužiaľ, cez sviatky sa po ňom len tak zaprášilo :) ale nabudúce už z neho odložím ;)
evanaaa
Ja, ak by som ho mohla, tak by mi ani nevadilo, že je sladký, a ako píše @livinka , až tak veľmi nie je. A ja som sladké mala rada.
eviana
Tak toto sa mi páči... hrušky, marcipán, mandle... mňam, tlieskam :)
lusinkab
Juj tak toto je nieco pre mna :-) vsetko co mam rada tak tam je pekne si to skombinovala
pusta
to je ale nádherný recept, krásne si sa s tým všetkým vyhrala a aj foto je nádherné :-)
kukulienka71
@livinka , upratovala som mraziak, mala som zvyšný kúsok lístkového cesta a jednu zrelú hrušku, hneď ma napadli tvoje koláčiky. Keďže hruška bola mäkká, nevarila som ju, o fajnotku k poobedňajšej kávičke mám postarané. Zaraďujem medzi vyskúšané, výborné, ďakujem.

livinka
@kukulienka71 jeeej, tak to mám radosť! aj z priloženej fotky, aj z pozitívnej skúsenosti.. teším sa, že koláčiky chutia :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia