Mäsové guľky v špenáte

pupava - fotkapupava, 17. apríla 2014
Mäsové guľky v špenáte
Foto: pupava

Osobne mäso nejedávam, ale keďže nevarím len pre seba, urobila som mäsové guľôčky. Recept som našla na inom kuchárskom portáli a prispôsobila som si Zobraziť celý popisOsobne mäso nejedávam, ale keďže nevarím len pre seba, urobila som mäsové guľôčky. Recept som našla na inom kuchárskom portáli a prispôsobila som si ho podľa toho, čo sme doma mali. Zožali obrovský úspech, hlavne vďaka kombinácii so špenátovým prívarkom. Bežne sa robia s brusnicami, tak si ich pamätám aj ja, no chcelo to tú osvedčenú chuť trochu inovovať. Za seba teda chuť nedokážem opísať, ale nech mi slúži k dobru, že 23 guľôčok sa zjedlo extrémne rýchlo :)

Suroviny

Mäsové guľky:
250 g
250 g
3 ks
3 ks
3 PL
2,5 dcl
2 ČL
70 g
1,5 dcl
Špenátový prívarok:
500 g
100 g
1,5 dcl
3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme mäsové guľky. Na panvici na troche oleja opečieme cibuľku (dávame pozor, aby nezhnedla). V miske si premiešame mäso hovädzie a bravčové, pridáme do tejto mäsovej zmesi žĺtky, strúhanku, cibuľku z panvice, soľ a korenie. Hmota by mala byť tak akurát na vytvarovanie guliek, ak je však treba, môžeme pridať strúhanku.

  2. 2

    Vytvarujeme si z tejto zmesi guľky a poukladáme ich vedľa seba do zapekacej misy (je dobré si trošku popotierať dno tejto misky olivovým olejom). Mäsové guľky tiež na povrchu ponatierame olivovým olejom. Dáme do trúby na cca pol hodinu na 250 °C.

  3. 3

    Kým je mäso v trúbe, pripravíme si špenátový prívarok. Receptov naň existuje niekoľko, u nás je osvedčený a rok robievaný tento :) Mrazený špenát (kupovaný) si ešte zabalený vždy položím vopred do misky a zalejem ho horúcou vodou. Do niekoľkých minút pekne zmäkne. Maslo si necháme roztopiť na panvici. Pridáme k maslu špenát, poriadne premiešame. Pridáme i trochu mlieka a 3 strúčiky pretlačeného cesnaku. Dochutíme soľou a korením.

  4. 4

    Pripravíme si zeleninový vývar (asi 2,5 dcl). V zvlášť hrnci roztopíme maslo, pridáme mlieko. Do tohto mlieka pridáme zeleninový vývar a horčicu. Všetko spolu poriadne premiešame.

  5. 5

    Po asi polhodine vyberieme z trúby mäsové guľky a zalejeme ich zmesou z vývaru, mlieka a horčice. Dáme do trúby ešte na cca 20 minút na 250 °C.

  6. 6

    Po upečení vyberieme a polejeme trochou výpeku a špenátom. Ako prílohu podávame zemiaky s bazalkou a pažitkou :) Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

rodnia
Veľmi sa mi páči táto kombinácia. Keďže máme radi špenát,tak v najbližšej dobe budem robiť tvoj recept. Ďakujem :-)
lidkuc
teraz je pôst pôvodne by som dal 4 hv. ale davam 3 hv.
pupava
Nikde nie je napísané, že si mäsové guľky musíte robiť počas pôstu :) Tiež mäso nejem, ale recepty sú tu celoročne :)
daguska
Pekný recept,spenát robievam,vsetci doma ho majú radi,dcére bez tých mäsových guliciek,ale manzelovi isto ulahodím.
zlomok
Tento špenát určite nie, ani ústa by som neotvoril :-(
tiginko
@Zlomok (6.2.2018 20:43)
môžeš akurát ľutovať, podobný špenát k pečenému mäsu robievame odjakživa a je neprekonateľný




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia