Fazuľový prívarok s hovädzím perkeltom fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 10. apríla 2014

Alebo Hovädzí perkelt s fazuľovým prívarkom:-)

4
porcie
20 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 ks
1 PL
2 ČL
0,5 ČL
150 g
1 ks
2 - 3 ks
1 ks
1 PL
2 PL
1 dcl




Postup

  1. 1

    Hovädzie predné alebo nožinu umyjeme a pokrájame na kocky. Očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masti do sklovita,odstavíme,primiešame mletú červenú papriku,pridáme kocky mäsa a vrátime za stáleho miešania na oheň,opražíme z každej strany,osolíme,okoreníme mletým čiernym korením a podlejeme asi 2dcl vody.

    Fazuľový prívarok s hovädzím perkeltom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Voda nemá zakrývať celé mäso,ideálne je do polovice.Zakryté dusíme na miernom ohni asi 1,5 hodiny (ja som robila v tlakovom hrnci cca 40 min),kým mäso nie je mäkké,až sa rozplýva na jazyku.

    Fazuľový prívarok s hovädzím perkeltom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Deň predtým namočenú fazuľu zlejeme a dáme variť do novej vody,osolíme,pridáme bobkový list a guličky nového korenia. Tieto dve koreniny používam,ak robím niečo na kyslo. Vody na fazuľu tiež nemá byť veľa,asi 2cm nad povrch fazule,varíme do mäkka.

    Fazuľový prívarok s hovädzím perkeltom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si cibuľovú zápražku: nadrobno nakrájanú cibuľu smažíme na oleji,ked je sklovitá,pridáme hladkú múku,dobre premiešame a na najmenšom ohni pražíme ešte spolu pár minút,kým múka dostane farbu.Odstavíme a zalejeme malým množstvom (asi 1dcl)studenej vody,neustále metličkou miešajúc,aby sa neutvorili hrudky,vlejeme k uvarenej fazuli a privedieme k varu,stále miešame.Ak sme dosiahli správnu hustotu prívarku,prilejeme už len šľahačkovú smotanu a dochutíme soľou a octom. Výborná príloha je čerstvo upečený chlieb,piekla som Írsky špaldový nemiesený od @pusty,veľmi mi chutí.Prajem aj vám dobrú chuť!

    Fazuľový prívarok s hovädzím perkeltom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ako dezert sme mali parené buchty od @sovka62,tiež výborný recept!

    Fazuľový prívarok s hovädzím perkeltom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

vovodca
práve som namočil bielu fazulku, len si tam pridám 1PL octu, dávam za 5*
havino
@kukulienka = šikulienka, perkelt takýto áno veru, tekvicový, kelový bez neho nemôže byť, ale fazuľový som roky nevarila, polievku pravidelne, napravím to, aj buchetky sú ukážkové, naša @sovka je odborník
kukulienka71
@vovodca ,ocot dáš až do prívarku,hádam,či k namočenej fazuli? @havino ,si ma usmiala s tým rýmom:-)si milá,jój tekvicový aj kelový máme tiež veľmi radi,to sú naše stálice,aj zemiakový ešte,tento fazuľový veru aj u nás dlhý čas nebol, @izabella929 ,je to sýte a tradičné jedlo,teší ma,že aj ty ho ľúbiš, Ďakujem vám pekne!!
brambora
toto nie @kuku ! ved som si musela zajst do skrinky po handricku, aby som si monitor utrela. :( ach jaaaaj. aj tie buchticky som akurat minule spominala muzovi, ze bych si dala. a on nic. :D urob si sam! :)
svedka
5* odomna :) hadam sa nenahnevas,ked zamenim hovadzie za bravcove,alebo sobie? :D :D :D mnamka
kukulienka71
@brambora ,:-))) Heinrich Heine raz povedal:"Bože,aké lákavé a neodolateľné jedlá sú na svete." Ja to hovorím tiež dosť často a slintám,jak ty ;-) @svedka ,hoädzina je chutnejšia podľa mňa,ale ak ju nemôžeš,či nemáš,jasne daj kľudne bravčové,odporúčam pliecko,daj aj rascu,ale ty si dobrá kuchárka,čo ti budem radiť...? To sobie si myslela vážne??? Ďakujem baby!!
svedka
@kuku vazne :)ale aj zart zaroven,na margo mojho posledneho receptu na snabb middag-precitaj si,zmenila som uvod receptu :D preco nie? hmm a pouzijem mladu fazulku,bohuzial som tu nikde fazulu nezohnala :/ co si,ved ja som len rada,ked poradis,co ja aka uz len kucharka mozem byt s mojim vekom.
svedka
ale teraz vazne ,este mam asi 5kg soba v mrazaku a veru hladam inspiraciu,potom so sem hodim,mozno aj zajtra :)
kukulienka71
@svedka ,nemaj obavy ohľadne svojho veku,čo-to už máš odvarené a hlavne chce sa ti,skúšaš a pracuješ na sebe,to si cením! Fazuľkový prívarok je takisto veľmi chutný a budem zvedavá,akú inšpiráciu nám ponúkneš z toho sobieho mäsa:-)
afataga
fajne si navarila, ako skoro vzdy :-), u nas sa doma sa takteto maso jedavalo so zemiakmi nakyslo a tiez ten privarok okyslim citr. stavou alebo octom
afataga
som necitala podrobne postup :-), mne pasuje stava, treba skusit, ten ocot nemas v surovinach ty sklerotik :-)
kukulienka71
Ja som myslela,že ty si ,@afataga ,väčší detailista,ale keď nečítaš podrobne postup,tak sa to stane,jasne...idem pridať k surovinám,aby tu bol poriadok:-))ak by som tú šťavu nebola skúsila,tak by som nepísala,že mi nepasuje:-) čo mám ešte splniť k tvojej spokojnosti,p.Sekantka?:-)))))
safran
@kukulienka , gratulujem, nič pre mňa, ale málokedy sa jedlo, čo nie je koláč, zákusok a iná sacharidová mňamka vyskytne tak vysoko, nebyť rýchlosoli, mohla si byť ešte vyššie .-)))
kukulienka71
@micanela ,díky:-) @safran ,teraz som v pomykove:-)dakujem ti,aj ked ja to topovanie vôbec neberiem vážne,skresľuje to veľa faktorov,naj-klikanosť nič neznamená,možno tak zvedavosť...ale ja som nedávala rýchlosoľ,ty to myslíš iste v inej súvislosti,len musím tuho zarozmýšľať,v akej?:-))) @afataga ,tak si konečne môžem vyložiť nohy...:-)
pusta
vynikajúco spojené dve chutné klasiky + výborný chlieb - dakujem.
za tvoj recept @kukulienka71 zaslúžených *****dávam :-)
kimlo
Tak toto by som si dal aj na ranajky... 5*
daguska
Naozaj vynikajuca inspiracia.Suroviny na zajtrajsi obed pripravene.
safran
@kukulienka , tak radšej vysvetlím: keby sa v rovnakom čase neviedla diskusia s rýchlosoľou v domácej šunke, mohla si byť ešte vyššie, ale už je pasé, koláče to zasa prevalcovali
kukulienka71
@safran ,dík za vysvetlenie,mohlo ale aj nemuselo tak byť:-)koláče sa držia každý deň na najvyšších priečkach,je mi z toho niekedy smutno a neviem si to rozumne vysvetliť,teda aspoň dúfam,že múčne recepty si ľudia ukladajú kvôli inšpirácii,ale jedia aj dostatok výživných a hodnotných jedál.Je tu početná komunita jedákov mäsa aj vegetariánov,nechce sa mi veriť,že by Slováci jedli od rána do večera sladkosti;-)Pekný deň ti prajem!
marianne
je to skvele jedlo @kukulienka ,milujem to s jahnacinou...ja si tie prve miesta v kolacovych prieckach vysvetlujem tak,ze ludia si tie kolace ukladaju asi na nejake slavnostne prilezitosti...tie ostatne bezne jedla robime kazdy,len mozno trochu s inou obmenou...tie exoticke a ine,mame radi niektori..a pecene zemiaky na 101 sposobov nebudem ukladat..dalsia vec je taka,ze niekto radsej vari a niekto radsej pecie...ja radsej varim,takze moja kucharska kniha ma kolacov menej,ale mam ..a pecenie je silne hobby ako kazde ine,ved niekto to uz skonzumuje,mam kamaratiek pekarok dost..:-))
kukulienka71
@marianne ,dobre si to dala,ty si rozumná žienka,vieš to zrozumiteľne podať...jak je nám tu dobre,že máme toľko slávnostných príležitostí!:-))
marianne
kolace na stole a flasa slivovice..mozes oslavovat kazdy den...:-))
marianne
Vzdy mi to pride na mysel,ked pozeram Rysavu jalovicu od Martina Kukucina:-)))...inak jeden z mojich oblubenych filmov..buchty na stole a palenô...xixi
eviana
Tak takúto kombináciu - fazuľový prívarok s perkeltom som ešte nejedla, u nás sa zvykne s údeným kolienkom robiť, ale tým nevravím, že by som si nedala, ba naopak, páči sa mi to, najbližšie veru vyskúšam podľa Teba @kukulienka71 :) mňam :)
margaretka28
toto lúbim s tekvicovým prívarkom, fazulový mi nenapadol, ale určite je to výborné, lebo mám rada všetky prívarky a v tvojom podaní ako vždy super !
sovka62
Pohadka mladi, ako hovoria bratia Cesi. U nas doma byvali skoro vsetky privarky s nejakym perkeltom alo gulasom. Ked sa sestra pytala co mame na obed, odpoved znela: maso s flakom.
Nevarila som to roky, k fazulici ziada manzel udene, ale raz za cas ho mozem prekvapit.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia