Poľské zrazy fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 4. apríla 2014

V Poľsku sa pokladajú za národné jedlo ale nájdeme ich aj v ruskej kuchyni... Existuje rozšírený variant,keď sa plátky hovädzej roštenky plnia takouto zmesou Zobraziť celý popisV Poľsku sa pokladajú za národné jedlo ale nájdeme ich aj v ruskej kuchyni... Existuje rozšírený variant,keď sa plátky hovädzej roštenky plnia takouto zmesou mletého mäsa,vyzerá to potom pekne v reze. Volila som jednoduchšiu verziu,zo slovenského mäsa:-)

6
porcií
15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
300 g
70 g
2 ks (nemusia byť čerstvé)
2 ks
3 PL
2 ks
1,5 dcl
1,5 ČL
4 dcl
1 ČL
2 ČL




Postup

  1. 1

    Zadovážime si kvalitné,nie moc tučné mäso.Ja som mala pekný bravčový bôčik a kus hovädzieho lýtka.Pripravíme si aj ostatné suroviny,rožky namočíme do mlieka,cibuľu očistíme,slaninu pokrájame na drobné kocky.

    Poľské zrazy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso pomelieme,pridáme poriadne vyžmýkané rožky,vajcia,slaninu na kocky,trochu červenej mletej papriky,soľ,muškátový kvet a čierne korenie mleté podľa vlastnej chuti.

    Poľské zrazy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmes poriadne premiešame a formujeme z nej podlhovasté väčšie valčeky,ja som mala 14 ks.

    Poľské zrazy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na panvici rozhorúčime 2 PL masti a valčeky v nej z každej strany prudko opečieme. Zmes je mäkšia,snažíme sa o udržanie formy za každú cenu:-)

    Poľské zrazy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým sa valčeky pečú,cibuľu pokrájame na kocky a opražíme do sklovita na zvyšnej 1 PL masti v inom kastróle. Upečené valčeky vyberieme do misky alebo na tanier. Cibuľu stiahneme z plameňa,primiešame zvyšok červenej papriky,dobre premiešame,zalejeme mäsovým vývarom a vrátime naspäť,pridáme plyn.

    Poľské zrazy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Valčeky-zrazy opatrne pokladieme do vývaru a po dosiahnutí bodu varu plameň stiahneme na minimum a pomaly varíme do mäkka asi 45 min.Ja som dusila v tlakovom hrnci 20 minút.

    Poľské zrazy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Udusené zrazy znova povyberáme z vývaru,aby sme ho mohli zahustiť zápražkou z masla a hladkej múky.Vzniknutú omáčku pomixujeme ponorným mixérom alebo ako ja prepasírujeme cez sitko,zrazy vrátime späť,prehrejeme a jedlo máme hotové

    Poľské zrazy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ako prílohu som zvolila dusenú ryžu a mrkvový šalát,ktorý výborne farebne aj chuťovo ladil s mäskom so šťavou. Zrazy som jedla prvý krát,sú mäkkučké, jemne dochutené muškátovým a čiernym korením,cítiť aj slaninku a aj omáčka je veľmi lahodnej chuti. Zaraďujem medzi stálice mojej kuchyne a odporúčam vyskúšať:-)

    Poľské zrazy (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

slavka11
moze to byt zaujimave ale volila by som asi nie vymazat ich v tuku ale sup do rury a potom ich este trosku podusit v tej stavicke. Bude to rychlejsie a aj menej kaloice ved tuku je v samotnej zmesi dost
denyany
Takéto a podobné jedlá moji obľubujú, takže urobím niekedy aj podľa teba- po poľsky.:-)
kukulienka71
@izabella929 ,@medovnicek ,@kristtin ,@dandika1 ,@denyany ,ďakujem pekne za milé komentáre:-) @slavka11 ,jasne dá sa aj v rúre,teraz som dala podľa receptu z knihy,len mám pocit,že tie zrazy majú z osmaženia chrumkavú kôrku,zatiahnu sa a potom sa dusia,je to iná chuť ako ked sa zapečú na šťave v rúre.Mala som inak veľmi pekné mäsko takmer bez tuku,ale kto preferuje racionálnejšie spôsoby,určite vysmážať nemusí.Ďakujem ti:-)
astheart
Vypadá to chutně! :) Nechci být šťouralka, ale tohle se jmenuje PULPETY - jakékoliv kuličky/válečky z mletého masa v omáčce. ZRAZY jsou vždycky zavinuté plátky masa plněné čímkoliv - jako španělské ptáčky. :)
afataga
rozmyslam ako to jedlo vzniklo, lebo podla nazvu sa zrazili poliaci :-), vyzera to naramne dobre, ale teda vobec to nie je pracne :-)
mariamka
celkom pekne sa ti susedia zrazili :)) rada pracujem s mletym masom, aj moj drahy ma radsej fasirku ako rezen, pekne si ho ochutila, robila som nedavno podobne, len bez rozkov aj oriesok som dala, intuitivne, a do omacky som dala pretlak, mas to pekne nadekorovane, najma tie ryzovo-mrkvove vezicky, pekna inspiracia :)
mmikes
Polske "zrazy",to je nazov pre nas "Spanielsky vtacik".Doslova.Maso sa do nich nemelie a poliaci tiez nedavaju do "zrazov" vajicko ako my (co mojeho polskeho svokra vzdy milo prekvapi,lebo nase "zrazy" su vzdy farebnejsie)...Myslim,ze lepsi nazov pre tento recept by bol "Polske Mielone"....ale inac fasirke v omacke ( tak by som to nazval) moze chutnat celkom dobre...
kukulienka71
Hľadala som,či sú na Vareche...tu neboli,len na iných variacich stránkach,na dvoch som našla tento istý spôsob:mleté valčeky takto dochutené,v Googli zas boli aj tie roštenky plnené mletým mäsom,nie je to teda jednoznačné.Myslím,že názov zrazy je kvôli kombinácii hovädzieho s bravčovým:-)@astheart ,vítam každý nový poznatok,už aspoň viem,čo sú pulpety:-)@afataga ,nie je to prácne a je toho dosť:-)@mariamka ,je to oveľa mäkšia fašírka,ako som zvyknutá,ale nie oriešok,ale muškátový kvet tam ide,musela som kúpiť,lebo inak nepoužívam:-)@mmikes ,vidíš,asi sme to zrazy nazvali zase len my Slováci,čo som našla info o tom:-)Je to fakt veľmi chutné v tej šťave...@medulienka ,aj ostatným ďakujem pekne za komenty:-)
elysa
chutno si navarila, krásna fotečka....len tak slintám...
havino
fajné zrazy, veľmi sa mi to pozdáva, nepoznám a mleté u nás radi máme , 5*
eviana
@kukulienka71 , poľské zrazy som mala tú česť ochutnať kedysi dávno priamo od poľskej kucháročky a boli naozaj výborné... ako poznamenala @astheart pri zrazoch ide o závitky, nie o zraz hovädziny s bravčovinou :) Ale napriek tomu, že toto zrazy nie sú, jedlo vyzerá úžasne... Mleté mäso máme radi, isto by nám veľmi chutilo takto skvelo pripravené a krásne naservírované, veľmi chválim :)
kukulienka71
@eviana ,ako v úvode spomínam,toto je tiež jedna verzia zrazov,ďalšia je rolované plnené hovädzie mäso,ktoré by som tiež rada ochutnala.Ak sa podarí,priamo v Poľsku:-) recept som čerpala z Veľkej európskej kuchárky(vyd.Slovart 2004),a takýto istý recept je aj na www.recepty.sk,www.prerodicov.sk,www.varení.cz,www.gurman.sk,www.receptyonline.cz,www.labuznik.cz,www.srecepty.cz... som si istá,že by vám chutilo;-),ďakujem
tinca
@kukulienka71 akoby fašírky na šťave, môže to byť chutné. Jedlo na obr.len tak žiari,krásne foto:)
safran
Páči sa mi, že si dôsledná, hej, keď už, má to byť na bravčovej masti a keď kombinuješ, tak zas len s maslom a nie s rastlinným olejom. Takže v tomto duchu sú mi rožky na príťaž. Ak grilujete, tak by stálo za hriech prvú procedúru urobiť bez tuku na grile a ohni a potom do omáčky :-) Mäso sa zatiahne, neboj! Čo povieš?
kukulienka71
tinca,si píš,že je chutné;-)ďakujem!! @safran ,aj intuiívne by som bola robila tak ale toto bolo presne podľa receptu...namočené rožky by som určite nevynechala,dodajú tú správnu vláčnosť,bez nich bude úplne iná konzistencia...Grilovali sme pácované mäso,ale super nápad od teba,budú aj grilované zrazy:-)Ďakujem ti!
majsterka
S týmto receptom som sa nestretla roky.Veľmi starý ale veľmi dobrý recept.
margaretka28
@kuku toto nemá chybu, výborná varianta na mleté mäso a omáčka presne akú mám rada, takže ukladám do kk a určite zaradím do programu :-)
evanaaa
Tento názov mi bol známy, aj som vedela odkiaľ - mám starú kuchársku knihu, už sa mi aj rozpadáva, bola síce vydaná v r. 1961, ale recepty v nej sú staršie, tak som si nalistovala Poľské zrazy a dávam ten recept sem: Množstvo surovín neudávam, len postup: Jemne zomleté hovädzie mäso posolíme, okoreníme, pridáme postrúhanú cibuľu, vajce, namočenú a vytlačenú žemľu a spolu premiešame.Na lopári posypanom strúhankou rozudelíme masu na rovnaké kúsky, ktoré roztlačíme na placku.Potom na ne poukladáme plátky slaniny, stočíme do valčeka a na masti opekáme. Trochu podlejeme vodou a dusíme. Podávema so zemiakmi, a so šalátom.
Čiže tento recept je viac podobný tomuto od @kukulienka71 , ako tie ostatné.
tatranocka
Poľské zrazy sú hov.plátky potreté horčicou a kašovinou z cibule,strúhaného chleba a žĺtkov a zvinuté do roliek;ale stretla som sa aj s alternatívami,že tam bola slanina,uhorky a dokonca aj huby.Nie je to mleté mäso.To len tak pre zaujímavosť.
kukulienka71
včera sa mi náhodou dostal do rúk najnovší výtlačok Nového Času pre ženy a tam pri listovaní rubriky s receptami čítam úvodné slová z tohoto mnou tu uverejneneného receptu:-DD zdali sa mi povedomé, tak som si vyhľadala tento recept spred 1,5 roka a fakt! redaktori dostávajú platené za kopírovanie textov z netu???? už mi je fakt na vracanie:-((((
haji
@Kukulienka71 (29.9.2016 09:32)
podobný případ jsem zaznamenala v komentech i na Flogu /ukradená fota medvědů/ od pána autora s nickem Hasič. Jestli si dobře pamatuji, nic nesvedl. Chraň si žaludek, milá Kuku, bo tvé zdraví je přednější.
haji
@Kukulienka71 (29.9.2016 09:32)
Krásný recept, už ho mám uložený a určo vyzkouším podle tebe. Vše se děje tak, jak má. Nejspíš by mi ještě dlouho trvalo, než bych ho objevila. Jsi šikulka, hlava otevřená, dobrá kuchařka i fotografka! Děkuji za všechny tvé recepty, moudré rady a vřelé srdíčko! Ať se ti ve všem daří, milá Kuku!
veronikkka
@Kukulienka71 , úplne Ťa chápem. Na Tvojom mieste by som napísala redakcii Nového času a ver, že recept s iným uvedeným autorom bude odstránený.
Neváhaj a napíš tam! /pošli im dôkaz Tvojej pravdy/.
kukulienka71
@Haji (29.9.2016 11:26)

je to smutný a, žiaľ, čoraz častejší jav:-( pred Vianocami si môj text o bajgliach "požičal" verejne známy činiteľ, redakcia mi písala, že to riešia ich právnici, odvtedy nič...súdiť sa iste nebudem, to je pochopiteľné:-)
zdravie je prednejšie, to máš pravdu;-) Ďakujem ti pekne.
1x haji
veronikkka
@Kukulienka71 , existujú Autorské práva, sú zákonom chránené a treba im to len pripomenúť a uviesť - budeš určite úspešná!!!
kukulienka71
@Lenkana (29.9.2016 12:34)

ani neviem, čo ti mám odpísať...si úplne mimo;-) ak by mali môj súhlas, tak je to v poriadku. Duševný majetok je pre mňa tak isto dôležitý ako materiálne veci či súčasti tela:-)
mata3636
@Lenkana (29.9.2016 12:34)

pretože kukulienka s tým mala kopec práce - navariť, zároveň fotiť, potom sem nahodiť. to nie je maličkosť. a niekto príde a bez hanby sa pochváli "cudzím perím". je slušnosť uviesť autora, keď je známy
lenkana
Pokiaľ niečo zverejním, nech si s tým robí hocikto hocičo.... je mi to fuk, pokiaľ tým neuráža ľudí, ktorí sú môjmu srdcu blízki.
"Autorské práva"???? Ani Ty, ani ja nie sme "národní" umelci. Brzdi trošku :))
matilda143
@Kukulienka71 (29.9.2016 09:32)

Nový čas pre ženy mám tak som hneď hľadala o čo sa jedná, najskôr som to nevedela nájsť, pretože som hľadala celý komplet recept aj s fotografiou z tejto stránky, ale je to len malý článok "Slovníček gurmána" str.38 aj keď sú tam mierne pozmenené slovíčka je to to tvoj text. Myslím že to nie je správne a je jedno či je niekto národný umelec, alebo nie.
kukulienka71
@Matilda143 (29.9.2016 14:35)

áno, tam presne. O 9.32 som písala, že sú to len úvodné slová k tomuto receptu, nie celý recept aj s fotkou.
Ďakujem ti.
kukulienka71
otváram v sekcii Diskusia tému k horeuvedenému, patrí to skôr tam. Ak má niekto záujem sa vyjadriť, nech to, prosím, urobí tam. Ďakujem:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia