Žemľová knedľa s oravskou slaninou fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 31. marca 2014
Žemľová knedľa s oravskou slaninou (fotorecept)
Foto: babkamt

Túto knedľu som robila k bravčovému zaprávanemu. Je výborná. Slanina jej dodá výbornú chuť. Ďalšou výhodou je rýchla príprava.

15 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 ks
2 ks surové
3 ks
1 ČL
2 ks
60 g
1 PL
150 ml
1 PL




Postup

  1. 1

    Staršie rožky som pokrájala na kocky.

    Žemľová knedľa s oravskou slaninou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tiež som si pokrájala 2 stredné cibule a aj slaninu.

    Žemľová knedľa s oravskou slaninou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na oleji som do sklovita opiekla cibuľu, potom som k nej pridala slaninu. Krásne to rozvoniavala po kuchyni. Nechala som to trochu vychladnúť. Potom som k cibuli pridala veľa petržlenovej vňati.

    Žemľová knedľa s oravskou slaninou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K dvom vajíčkam som pridala aj bielko , ktoré mi zostalo z varenia mäsa. Bielka by sa mali zvlášť vyšľahať. Ja som si však robotu uľahčila. Vajíčka som rozmiešala v mlieku a naliala som ich na nakrájané pečivo. Všetko som osolila ,okorenila , pridala som nastrúhaný muškátový orech. Rožky som zaliala mliekom s vajíčkami , pridala som cibuľu so slaninou. Dobre som masu premiešala. Nechala som ju chvíľu odstáť.Ak sa vám zdá masa riedka , stačí je zahustiť 1 pl hrubej múky.

    Žemľová knedľa s oravskou slaninou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z masy som vyformovala knedle veľkosti tenisovej loptičky.

    Žemľová knedľa s oravskou slaninou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Knedle som varila vo vriacej osolenej vode asi 15 minúť.

    Žemľová knedľa s oravskou slaninou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávala som ju s bravčovým zaprávaným.

    Žemľová knedľa s oravskou slaninou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

mijaita
Tenhle knedlik doporucuji vrele, varim vzdy k uzenemu kolenu a zeli, hodne slaniny. Jedinecny, krasny recept!
svedka
Take iste robim,ale bez slaninky-Tvoje vyzeraju krasne,vyskusam :) Skus dat niekedy aj za lyzicky suseneho tymianu do zmesi a uz ich inak robit ani nebudes chciet :) Ale 5* mas odomna
babkamt
@ola111 ďakujem za tvoju pochvalu. Som rada , že si s mojimi receptami spokojná.
@mijaita Podľa toho , že tento knedlík doporučuješ , usudzujem , že ho poznáš.Tá slaninka mu dá naozaj jedinečnú chuť. Oplatí sa ho vyskúšať.
@afataga :-)
svedka
@babkamt urcite ano,len ja nemam :/ tak pouzivam len suseny,ale zaiste bude chutnejsi cerstvy.Uz sa tesim,ako spravim Tvoje knedlicky so slaninkou-snad cez vikend.Inak zvycajne ich varim zrolovane v kuchynskej folii,myslis,ze im neubudne na krase,ak tak spravim aj s Tvojimi?
afataga
@svedka maj rozum a var to vo vode, ani srnky netusia co sa uvolnuje pri vareni z tej umeliny
svedka
Zatial zijem a tolko ludi to vari tak isto a dokonca aj rozum maju :))
svedka
btw @afataqa pocula si uz o trende varenia va vakuu?Ovela zdravsie-pouzivaju vrecuska a dokonca sefkuchar sam povedal,ze niekedy staci nahradit kuchynskou foliou,ak vytlacime vsetok vzduch-je to takmer totozne.
afataga
@svedka ano viem o tej metode, ved rob ako myslis, ale ja vseobecne neverim plastom, ak sa pouzivaju za tepla, lebo nevidime co sa z nich uvolnuje, preto ani nemam ani nebudem mat ziadne silikonove formy na pecenie, sacky na varenie a pod., skratka nemam k tomu doveru
svedka
Ja o chapem a nevravim,ze s Tebou nesuhlasim,len takto mozem polemizovat o vsetkom a nakoniec sa nenajem :)
eviana
@babkamt , krasne si navarila - komplet všetko na tanieri vyzerá super, knedľa zavoňala až ku mne, robila som už rôzne variácie tejto knedle, ale slaninku som ešte neskúsila pridať, veru vyskúšam, ďakujem za skvelý tip :) 5*
hanak
@babkamt , podobne knedle robím podľa @Sjuz , ktorá recept pridala ako Karlovarske slaninkové knedle. Sú výborné, slanina im dodá fajnovú chuť. Tvoje budu isto lepšie, sú tam pridané ešte iné ingrediencie. Na budúce robím podľa Teba.
izabella929
vyzerá to veľmi chutne.-) robievam podobne a dávam obyčajnú údenú slaninu, ktorú opečiem do chrumkava...
luss44
tak tieto knedlíky sa naučím, raz sa mi to zíde :)
mariamka
zatial som robila vzdy len kysnutu, parenu, mame ju najradsej, ale takato rychlovka sa urcite zide, tusim sa vola "karlovarska" , zvykne sa varit aj v utierke, vyzera vyborne @babkamt , aj to masko! :)
elysa
takúto som ešte nerobila, vyzerá chutne, samozrejme celý chod :)....
babkamt
@eviana tiež som už robila ako ty rôzne variácie. Túto knedľu som si dala po obede len samotnú. Tak mi chutila :-)
@hanak pre inšpiráciu som si kúpila knihu od Vladimíra Tomčíka Knedle na tisíc spôsobov.
babkamt
@izabella929 tá slaninka posunie knedľu do vyššieho levelu :-)
@luss44 v prípade , že máš málo času alebo sa ti nechce robiť z kysnutého cesta - je to dobrá alternatíva. Hodí sa aj ku kôprovej , pečenému mäsu s kapustou.
babkamt
@mariamka tiež väčšinou robievam kysnutú knedľu na pare. No občas
to chce zmenu. Vyskúšaj , potom sa ozvi , či ti chutila.
@elysa ďakujem za pochvalu.Snažím sa do jedál vpašovať aj trochu zeleniny.
kukulienka71
@babkamt ,mňa prekvapila skôr tá cibuľa v knedli,ani nie tak slaninka:-)) tiež sa mi páči tento výmysel,už čaká v KK na svoju príležitosť...
yogicek
Milá@babkamt
Máš moju poklonu. Takúto knedľu zbožňujem. V krajoch Českých som si ju dlhé roky dával najradšej ku hovädziemu gulášiku. Doporučujem všetkým čo ju nevedia urobiť, aby sa to naučili. Určite urobia radosť svojim blízkym, ktorí majú radi knedle. Pekný večer.
babkamt
@yogicek ďakujem za tvoje milé slová. Vitaj v klube milovníkov žemľových knedlí :-) Teba nemusím presviedčať o dobrej chuti tejto knedle :-)
johnst
Neda mi nepovedat, ze toto nema s dnesnym trendom racionalneho stravovania nic spolocne
svedka
Ty urcite ovladas vsetky dnesne trendy racionalneho stravovania :) Taketo komentare si schovaj za klobuk,Fitness odbornikov na zdravu stravu atd tu mame az az :D
evanaaa
Mne sa tieto knedlíky páčia a budem sa snažiť ich čím skôr spraviť. Je zaujímavé, že ja som skoro takto isto robila minule plnku pod kuracie stehná, čiže dá sa využiť recept dvojmo, rozdiel je len v tom, že plnka sa pečie a knedlíky varia. Ale aj tak si ich uložím do KK.
A pre @johnst - tá poznámka je trochu mimo, veď tu sú rôzne recepty a ani pri tomto nie je písané, že patrí medzi racio..... každý sa tak nestravuje a ak, nájde si tu aj také recepty ak potrebuje. My sa chceme najesť.
babkamt
@evanaaa áno je to podobné ako plnka do kuraťa. Takáto slaninová knedľa sa podáva aj k divine.
babkamt
@johnst si zaregistrovaný na Vareche od augusta 2013. No doteraz si neuverejnil ani jeden recept . Ak si taký veľký zástanca racionálneho stravovania , určite o nich máš prehľad. Len škoda , že sa s nimi nepo- delíš aj s nami. Prajem ti príjemný deň.
duskousko
...akakolvek slaninka (nemusi byt prave ani "oravska"..) nikdy a nikde neskodi! Tuk je vsade nositelom chuti! Dobry recept!
vladica
Asi budem jedina a vopred sa ospravedlnujem...na sviatky sme mali hosti zo zahranicia, tak som sa chcela pochlapit kackou s cervenou kapustou a zemlovou knedlou...obrazok vyzera krasne...z knedli mi vsak v hrnci ostalo iba rozkove blato...a hamba na velmi dlho...neviem kde som spravila chybu...
mijaita
Tyhle knedlíky vařím už dávno, cibulku ale opékam do zlatova, do voňava. Malí stačí. A na másle ovoním cokoliv uzeného. Kousky kolena, bůčku a pod. K nim pak zelí a opečená slanina. DELIKATESA!


babkamt
@Mijaita (1.4.2018 11:38)

Sú to chutné knedličky. V bode číslo 3. píšem, že aj ja opekám cibuľku na tuku. Máš ich pekné. Pozdravujem ťa.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia