Ryža - jednoducho, rýchlo a bez starostí

natassa22 - bez fotkynatassa22, 15. marca 2014

Ryža je veľkou témou, a ja sama som ju dlho nevedela robiť. Donútila som sa až raz, keď som sa rozhodla robiť doma sushi Zobraziť celý popisRyža je veľkou témou, a ja sama som ju dlho nevedela robiť. Donútila som sa až raz, keď som sa rozhodla robiť doma sushi podľa jednej sushi knižky. A dopadlo výborne aj jedno aj druhé :)

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
2 hrnčeky
3 hrnčeky
podľa chuti
1 bal.




Postup

  1. 1

    Základ je - ryžu 4-5 krát premyť vo vode, a po dôkladnom premytí ju v potrebnej vode nechať odstáť 30 min. (na 2 hrnčeky ryže dáme 3 hrnčeky vody). Medzitým si nakrájame cibuľu.

  2. 2

    Keď je ryža tých 25 min už odstáta, dáme do hrcna troška oleja, dáme speniť cibuľu, posolíme, a keď je cibuľka opražená, vylejeme do hrnca ryžu s vodou. Ak chceme - rovno v tomto kroku pridáme sterilizovanú zeleninu. Necháme zovrieť na silnom plameni a 1-2 min pod pokrievkou podusíme.

  3. 3

    Následne znížime intenzitu ohrevu(plameň) na slabý, a 10 min dusíme pod pokrievkou. Presne po 10 min odstavíme, premiešame, a ďalších 10 min necháme dojsť prikryté pokrievkou. Nakoniec dochutíme podľa chuti. Pre mňa osvedčená metóda - 30-10-10, takto som si to aj zapamätala :) Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

drahyjon
Natassa22, vďaka za návod na prípravu ryže. Mám ale otázku: Uvádzaš, že recept je japonský. Moja skúsenosť z Japonska je taká, že tam nie je možné zohnať uvarenú takú pekne "sypkú" ryžu, akej my poväčšine dávame prednosť. Tam pripravujú ryžu zásadne "kašovitú", čo nám tu príliš nevyhovuje. Japonci to ale robia tak preto, lebo nepoužívajú príbory, ale paličky, aby tú kašovitú ryžu mohli s paličkami naberať. Nevznikne z tvojho receptu tá kašovitá ryža, ktorá síce môže byť chutná, ale my dávame prednosť radšej tej sypkej? Ďakujem za odpoveď.
natassa22
Vdaka za nazory.
Drahyjon - nie, nevznikne z toho kasovita ryza, ten recept bol sice zo sushi knihy, ale aplikovany na nasu gulatozrnnu ryzu.
Mne sa recept osvedcil a odvtedy robim ryzu len takto - treba vyskusat, mozno zapasuje aj Tebe, a mozno nie.
babucka
pridavam recet na sypku ryzu mnozstvo podla poctu stra vnikov dobre umyt a nechat odtiect nechat zohriat olej pridat ryzu nechat trochu zosklovatiet,pridat vodu a odokryte nechat zovriet.Znizit plamen a prikryte dusit do odparania vody.NETREBA MIESAT.Ryza je sypka
radox1
stale nerozumiem tomu,preco je u nas potreba robit ryzu sypku,ked sypka ani nema byt-myslim gulatozrnnu..poznam dokonca takych expertov,ktori este uvarenu ryzu preplachuju v sitku iba preto aby bola sypka,ale to ze voda zmyje celu chut ryze im neprekaza.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia