Špaldové mašličky

anina6 - fotkaanina6, 15. marca 2014
Špaldové mašličky
Foto: anina6

Konečne som si kúpila špaldovú múku a vyskúšala som z nej napiecť kysnuté. Veľmi som bola spokojná aj s chuťou a s cestom sa Zobraziť celý popisKonečne som si kúpila špaldovú múku a vyskúšala som z nej napiecť kysnuté. Veľmi som bola spokojná aj s chuťou a s cestom sa veľmi dobre pracovalo. Upiekla som koláče v tvare mašličiek a vyšiel mi aj jeden plech ovocného koláča s posýpkou.

15 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

200 g
200 g
200 g
21 g
4 dl
3 PL
1/2 čl
1 ks
3 PL
PLNKA:
1 ks
1/2 bal.
1 PL




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme kvások klasickým spôsobom. Zohrejeme si asi 1,5 dl mlieka na vlažno, pridáme 1 čl cukru, zamiešame a rozdrobím droždie. Kvások vykysol veľmi rýchlo asi po 5 minútkach, zrejme bolo čerstvé droždie. Ja používam značku Fala, a som s ním veľmi spokojná.

  2. 2

    Do misky si prichystáme preosiaté múky, posypeme asi 3PL kryštálového cukru, pridáme vajíčko, olej a štipku soli. Vylejeme vykysnutý kvások a miesime cesto. Podlievame vlažným miekom, podľa toho koľko múka potrebuje. Ja som použila asi 4 dl. Cesto som miesila asi 10 minút ručne. Dám ho vykysnúť na hodinku, ja ho dávam na hrniec s teplou vodou.

  3. 3

    Cesto mi krásne nakyslo a tak som ho vybrala na múkou vysypanú dosku, veľmi dobre sa mi s ním pracovalo. Bolo krásne pružné. Vytvarovala som ho do bochníka a nechala som ho trochu oddýchnuť na doske. Potom som ho rozdelila tretiny. Z jednej tretiny som spravila ovocný koláč s mrveničkou, posypaný drvenými orechmi.

    Špaldové mašličky - obrázok 3
  4. 4

    Z ostatných dvoch tretín som vyvaľkala cesto, nakrájala radielkom na kúsky, naplnila plnkou z tvarohu a posekaných hrušiek, robila som aj džemové. Chcela som trochu zmeniť tvar koláčov, tak sa mi podarilo vyformovať okrem iného aj mašličky. Potrela som ich rozšľahaným vajíčkom a dala upiecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Piekla som ich asi 15 minút.

    Špaldové mašličky - obrázok 4
  5. 5

    Z tejto dávky mi vyšli 2 plechy kusových koláčov a 1 plech koláč ovocný s posýpkou.

Diskusia k receptu

luss44
sú krásne, ako maľované. Máš pravdu, so špaldovou sa dobre pracuje, aj cesto dostane inú chuť. Dobrý nápad s mašličkami, pekne to vyzerá.
elixir
Mňam, to vyzerá tak dobre, neodmietla by som :)
monnikka
mňam, robíš mi chute, aspoň jednu mašličku a kúsok ovocného by som si dala.....kysnuté to je moje, už to na mne aj začína byť vidieť:)
eviana
Prekrásne mašliičky... prudko elegantné a ešte aj špaldové koláčiky si napiekla @anina6 , tlieskam :)
anina6
dievčatá veľmi pekne ďakujem za vaše milé komentáre, prajem krásnu nedeľu.
medovnicek
krásne mašličky si napiekla, veľmi sa mi páči aj tá špaldová múka v ceste
anina6
ďakujem @medovnicek , veľmi dobrá je tá špaldová múka, dnes som ju pridávala aj do zákuska. prajem pekný večer.
kukulienka71
veľmi pekne spracovaný recept, zrozumiteľný. A výsledok je pekný! Posýpkové mám rada a mašličky sme ešte nemali, takže KK :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia