Jednoduchá zapekaná zelenina

domisska - bez fotkydomisska, 28. februára 2014

Recept je inšpirovaný vegetariánskym blogom biteme.sk. Dievčatá sú skvelé a ja som si jednu z ich dobrôt požičala na večeru.

2-3
porcie
20 minút
príprava
30 minút
na 180-200 °C

Suroviny

2 ks
1 ks
2 ks
2 ks
1 ks
3 strúčiky
2
Tzatziki dressing:
1 ks
1 ks
1 strúčik




Postup

  1. 1

    Ako prvý pripravíme baklažán. Umyjeme ho, nakrájame na kolieska a nasolíme. Po 10 minútach kolieska osušíme servítkou a poukladáme na plech natretý olivovým olejom. 5 minút pečieme na 180°C, potom vyberieme, pootáčame a pečieme ďalších 5 minút.

  2. 2

    Zatiaľ si očistíme zemiaky, mrkvu, môžeme aj cuketu (ja som mala mladú, nechala som aj šupku) a všetko nakrájame na kolieska.

  3. 3

    Na olivovom oleji opražíme chili papričku, cesnak a cibuľku, potom pridáme paradajky (buď blanšírované alebo lúpané - v plechovke - ktoré som použila ja). Prevaríme, aby zmes nebola priveľmi riedka, pridáme soľ, cukor, oregano, bazalku.

  4. 4

    Teraz je to už jednoduché a zábavné. Na dno pekáčika dáme zemiaky, potom baklažán, jednu mozzarellu, rozotrieme rajčinovú zmes, naukladáme cuketu a mrkvu. Na vrch som položila hrubé koliesko zemiaku, podľa ktorého som vedela určiť, kedy je jedlo hotové. Keď som pečenie kontrolovala, pichla som do zemiaku vidličkou. Keď bol hotový, bolo jedlo upečené. Keď už je zemiak na vrchu skoro mäkký, rozložíme na povrch na plátky nakrájanú druhú mozzarellu, aby sa zapiekla, ale nezhorela.

  5. 5

    TIP: Teším sa, keď recept vyskúšam pomeniť. Plánujem niektoré suroviny vymeniť za ružičkový kel, brokolicu, hríby, karfiol, kukuricu, zelenú fazuľku... na dne však vždy ostanú zemiaky. Neprihoria a jedlo pekne orámujú.

Diskusia k receptu

mariamka
moze to byt vyborne, len keby sme to aj videli, hned by to receptu pridalo, ale aj tak sa mi paci, s tym zemiakom dobra finta :)
elixir
Pekný recept, na pečenej zelenine nie je čo pokaziť... pekávam veľmi často, dve jedlá v týždni to určite sú... zelenina, ktorú máš v ingredienciách, presne tú máme najradšej, ja pridávam ešte ružičkový kel, petržlen, paštrnák... no Tvoj recept je trošku iný v tom, ako časť surovín ešte predtým upravíš a pridala si mozarellu, zaujímavé, páči sa mi, hádam niekedy odskúšam :)
2010
Ked mozem poradit nehladaj taketo jedla na slovenskom vegetarianskom blogu, ale sprav to naozaj jednoducho ako to robia od nepamati dakde na dedine pri stredozemnom mori... bach vsetko na plech , sol, korenie, bylinky a nezabudni na citron, premiesaj a pec. @megdesign sorry znova rozmazane , technicky problem fotene horuce rovno z rury.Cheers


2010
Sorry zabudol som na olej, ked som tento jednoduchy, lacny recept robil tak ma napadlo ze slovenska kuchyna je aj tak cudna, aspon u nas sa nikdy nepiekla tekvica ta isla prasatam a pecena mrkva ? nepoznam ani jeden recept, pritom vsetky suroviny boli, ale tak najviac sa opiekli zemiaky...
domisska
Dakujem Vam vsetkym za reakcie a rady. Foto casom hadam doplnim a nabuduce urcite vyskusam aj Vase variacie. ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia