Fazuľová polievka s kyslou kapustou

bozulka - fotkabozulka, 13. februára 2010

Toto je jedna z najoblubenejších mojich polievok.Je to polievka môjho detstva,ktorú varievala moja teta Anna.

5-6
porcií
30-40 minút
príprava

Suroviny

250 g
asi 1 kg
250 g
1-3 ks
1 lyžica




Postup

  1. 1

    Fazuľu umyjeme a namočíme deň dopredu.Uvaríme s novým a čierným korením skoro do mäkka,pridáme kyslú kapustu,najemno posekanú cibuľu,bobkové listy,osolíme/nie veľa/ pridáme bujon alebo vegetu,môže byť aj trošku mleté čierne korenie,, Varíme 10-15 minúť.Rozmiešame smotanu s hladkou múkou a pomaly opatrne vlievame do polievky.Necháme ešte povariť za občasného pomiešania 10-15 minút.Dochutíme kto má rád pikantné chilli omáčkou /opatrne/ troškou cukru. K polievke podávame slané osúchy/ smotanový/ ten mám veľmi ráda, Ozdobíme vetvičkou kôpru. Takto sa dá uvariť aj šošovica.

Diskusia k receptu

bambulka51
Ja ju robím,podobne ale pidám ešte klobásku a hrubé rezance...nedávam tam smotanu,cukor...inak je to výborné jedlo...
bozulka
Robievam aj takú s rezancami , ja osobne ju mám ráda, ale deťom to bolo moc /husté/ ináč fazulu mám rada na každý spôsob.
frezia68
Aj my ju robíme podobne a radi.Len dávam viac šťavu z kapusty-netreba soliť a zvlášť uvarím na drobno nakrájaný zemiak a prídám tam aj s tou vodou.A všade,kde sa dá-používam miesto cukru med.Teda na záver hotovej polievky pridám trocha medu( ten nemá vrieť,už nad 5O°C stráca vitamín C).A máme ju tak radi,ako aj Ty ,Bozulka :-)
bozulka
Vodičku radšej vypijem lebo doteraz sme kapustu mali vlastnú a zemiaky nedávam do žiadnej kapustnice,lebo mne osobne vadí potom tá chuť.Skúšala som aj uvariť ich zvlášť,ale ani to nebolo ono,tak nedávam.Načo sa siliť keď moje chuťové bunky sú také "potvorky" a vymýšlajú a vymýšlajú.
frezia68
No veď to je práve dobre,lebo bez tých " potvoriek" by nebolo toľko rôznych receptov.........
bozulka
No veď to je pravda a ja s tým mám dosť veľký problém lebo pri každom varení ma napadne vždy niečo.Začnem variť s umyslom uvariť určité jedlo ,teraz si dokonca pripravujem suroviny už dopredu,ale aj tak je chuť po každý raz iná.Tá " ručička " sa šmykne a hneď je tam nieč čo tam nemalo byť,ale je to aj tak výborné.Ešte sa mi nestalo/musím zaklepať na drevo/ aby niečo nechutilo.
sjuz
V Zázrivej toto jedlo volajú Sekanka. Varí sa bez mäsa - len fazuľa, kapusta a smotana. Vždy, keď ju uvaria, naložíme si do malých kastrólikov s uškami :) , mňam!
frezia68
Bozulka,zablúdila som k Tebe naschvál,lebo máš peknú a novú "repre" fotku.Sama si ju robila?Lebo mne to ešte vžy neide a preto ani recepty nepíšem,len také jednoduché-bez fotiek.Tak,veľa úspechov!!!!!!
bozulka
frezia68 máš mail -ovú adresu?Pošlem ti to tam je to veľmi jednoduché.Ja fotky z digi foťáku zmenšujem na 50 % a je dobré len keby sa mi pri fotení netriasli ruky,niekedy sú fotky trošku rozmazané a už aj blbo vidím.Určite sa to naučíš ,keď som to zvládla aj ja.
monullik
Dlho predlho som pátrala po tomto recepte :-) cez týždeň ju mali deti v škôlke k obedu, a nakoniec som ho našla tu, čo ma veľmi teší :-) Dnes varím kalerábovú polievočku, ale v sobotu sa teším na túto :ň-) Ďakujem za recept !
bozulka
To ma veľmi teší,toto je polievka,ktorú poznajú len tí starší.
Želám dobrú chuť!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia