Falošné boloňské (zapekané) cestoviny

baya94 - fotkabaya94, 24. februára 2014
Falošné boloňské (zapekané) cestoviny
Foto: baya94

My so snúbencom varíme viac zo sójového mäska - sme bývalí vegetariáni a táto strava nám chutí - no nepohrdneme aj ozajstným mäsom. Tento Zobraziť celý popisMy so snúbencom varíme viac zo sójového mäska - sme bývalí vegetariáni a táto strava nám chutí - no nepohrdneme aj ozajstným mäsom. Tento recept sem pridávam, pretože je mimoriadne jednoduchý a mimoriadne chutný. Aj po toľkých rokoch ma sója prekvapí svojou chuťou. P.S. Spolubývajúca to robila s mletým mäsom a tvrdila, že jej to vydrží 4 dni. U nás sa to zbľajzlo za 2 :) Dobrú chuť.

8
porcií
25 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

400-500 g
2 bal.
1 kocka
1 PL
2 PL
2 ČL
1 ČL
500 g
1 PL
3 strúčiky
1 ks
3 PL
2 PL
2-3 dl
400 g




Postup

  1. 1

    Dáme si variť cestoviny (keďže mám rada podrobné návody pre začiatočníkov a nie že recept na palacinky:"spravíme si klasické palacinkové cesto a vyprážame" tak: Liter vody na 100gramov cestovín - t.j. 400gramov=4litre, dáme zovrieť. Po zovretí vodu osolíme a pridáme cestoviny. Varíme podľa návodu + 3-4 minúty(po zapekaní nie su až také tvrdé) Najlepšie na zapekanie sú podľa mňa penne, ale tu v UK je výhodné nakupovať veľké balenie a keďže nám penne na bežné jedenie nechutí, robili sme to z fusilly.

  2. 2

    Asi do 2 litrov vody dáme sójovú omáčku, bujón (my sme použili zeleninový a bolo to fajn, no ak chcete aby si manžel nevšimol, že pod nosom nemá mäso, radšej by som použila hovädzí), vegetu, peper, soľ a sójovú drť. Dohliadame na to, aby bola všetká drť pod vodou (miešame). Po zovretí varíme asi 5 minút a potom ešte na 5 minút necháme odstáťpod pokrievkou (kľudne aj na dlhšie). Medzitým si zlejeme už uvarenú cestovinu a premiešame s trochou olivového oleja - nie je to potrebné, ale aspoň sa nepolepia.

  3. 3

    Cibuľu si nakrájame na malé kocky a na oleji opražíme a udusíme do zlatista. Keď už je hotová , pridáme pretlačený cesnak opražíme pár sekúnd (kým ho nie je cítiť) a pridáme sójovú drť, ktorú sme predtým scedili (pár kvapiek neodtečenej vody nevadí). Popravde - my sme to robili bez cibule a bez cesnaku. Cesnak sme nemali a keďže bývame v sharehouse - boli obsadené zvyšné hrnce a panvice spolubývajucími. Bolo to dobré aj bez toho, ale tieto dve veci tomu pridajú ten správny šmrnc.

  4. 4

    Keď už máme sójovú drť poriadne premiešanú s cibuľou a cesnakom, mierne orestovanú - môžme pridať pretlak, kečup, peper a nechať prejsť varom. Musíme to však občas miešat, inak sa to pripáli. (Ak chcete skôr Chilli con carne ako Bolognesse - stačí pridať kúsok tabasca a kukuricu. Prípadne aj sterilizovanú fazuľu).

  5. 5

    Pripravíme si bešamel. Toto je tá časť receptu, kde si mnoho kuchárov myslí, že ja - ako kedysi 15ročná začínajúca kuchárka som vo svojom živote pošula slovo bešamel a viem presne, čo to znamená. Väčšina receptov nemá pokračovanie a ja tu väčšinou skončím, pretože to nepoznám a neviem robiť. Preto som si túto prípravu bešamelu (robenú snúbencom) zapamätala a snáď to napíšem správne :). Dáme si roztopiť maslo do hrnca. Keď je roztopené, pridáme múku a opražíme. Ten náš dosiahol tvar riedkej praženice - vtedy treba pridať mlieko, premiešať a nechať prejsť varom, pridáme asi 150g syra. Keď sa rozpustí (záleží od syra - tu v UK iný syr ako Chedar asi nepoznajú - tak povedzme "po dlhej dobe, kedy sa ten syr nie a nie roztopiť" už len pridáme bylinky - napr. provensálske a odstavíme. Medzitým už odstavíme aj sóju.

  6. 6

    Prichádza záverečná fáza: Na plech (alebo v normálne vybavenej kuchyni: "do zapekacej misy") nasypeme 3/4 cestovín. Na ne navrstvíme sójové mäso. Polejeme to bešamelom. Pokryjeme zvyškom cestovín a posypeme zvyšným syrom. (gramáže som uviedla len od oka, takže kľudne aj viac syra ak máte radi). Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov kým nie je syr zlatistý. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

eraserhead
je to podrobný recept, ja by som do toho aj išiel. ale som sa nejak zacyklil už pri tom či sú na zapekanie najlepšie penne pretože v našom markete teraz nemajú veľké balenie (iba 25kg múku na picu, lenže zas nemajú veľlké balenie kukurice) tak by som na to bežné jednie mohol použit orecchiette? či by mi to chutilo jak s tým medvedím cesnakom, ten sa ale nezapeklal .........iba slaninku som troška oškvrčal ba vrch aby bolo
baya94
@eraserhead Daj si do hrnca 3 kusy penne cestoviny, 2 zrniecka kukurice a 15 zrniecok sojovej drte... bude to mnamka, uvidis...
eraserhead
tú sójovú flákotu som raz skúšal, ale nočarilo ma to, chutilo a vyzeralo to ako zvetraná PUR pena ale kukuricu mám rád keď ju dôkladne prepasíruješ bude hustá polievka
micanela
pekny a konecne aj podrobny recept

sojova drt je super, len treba vediet co s nou - ja z nej robim aj nieco ako bolonske spagety a ani navsteva nezistila, ze to nie je mlete maso ale soja
baya94
@micanela dakujem :) ano to je pravda... ani moj otec kym mu nepoviem, tak nevie... Dokonca aj ked mu poviem, ze robim sojove platky vyprazane tak sa nezatvari stastne, ale kym pridem vecer domov tak uz mi tam ani jeden nezostane :D To vdaka mame - ona vedela soju pripravit fakt famozne :)

@afataga hehe u mna zas nejake to hovadzie takisto :) (teda nebyt snubenca :) )
afataga
som rada, ze si to vzala s humorom a neurazila si sa :-) ale sojove akoze maso+bujon+vegeta je podla mna strasidelna kombinacia
baya94
@afataga ano to je pravda :-/ ja inak nesolim, takze tiez je to pre mna zabijak :) ale co uz, ked mam tu soju tak rada :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia