Bezlepkové pečivo

zuzananoskova - fotkazuzananoskova, 22. februára 2014

Recept na celiatické rožky som vyskúšala tento http://varecha.pravda.sk/recepty/bezlepkove-zemle-a-rozky-fotorecept/10357-recept.html , ale už po párkrát sme ho aj s kamarátkou vylepšili. Pečivo je výborné a pochutnajú Zobraziť celý popisRecept na celiatické rožky som vyskúšala tento http://varecha.pravda.sk/recepty/bezlepkove-zemle-a-rozky-fotorecept/10357-recept.html , ale už po párkrát sme ho aj s kamarátkou vylepšili. Pečivo je výborné a pochutnajú si určite aj neceliatickí priatelia ;-)

6
porcií
70 minút
príprava
30 minút
na 50-200 °C

Suroviny

250 g
200 ml
3 PL
0,5 - 1 ČL
0,5 kocky
Na potretie:
podľa potreby
Na posýpku:




Postup

  1. 1

    Rúru zapneme na 50°C.

  2. 2

    Z vody a droždia zarobíme kvások. V mise zmiešame múku so soľou, prilejeme olej a kvások a zamiesime cesto. Cesto je, podľa mňa, veľmi pohodové, výborne sa s ním pracuje. Vymiesené cesto odložíme v mise prikryté utierkou do rúry podkysnúť na 30 minút. PS: tentokrát som do cesta pridala aj mleté chilli a olej som použila olivový s citrónom.

  3. 3

    Cesto po vykysnutí v rúre. Je naozaj hebučké, výborné.

    Bezlepkové pečivo - obrázok 3
  4. 4

    Vyberieme z misy, jemne premiesime a rozdelíme na 6 rovnakých častí (v tvare akom chceme). Niekedy urobím rohlíky (ako teraz) inokedy žemle. Potrieme cícerovou zmesou (cícerová múka rozmiešaná s vodou) = je bezlepková a môžu ju aj ľudia, ktorí sú alergickí na vajcia ;-) , posypeme posýpkou podľa chuti a opäť pretrieme cícer.zmesou a dáme do rúry stále ešte na 50°C na polhodinu.

    Bezlepkové pečivo - obrázok 4
  5. 5

    V rúre necháme rohlíky ešte podkysnúť 30 minút. Takto vyzerajú po 30 minútach podkysnutia :-) Pečivo z rúry NEVYBERÁME!, vybrala som ich len kvôli fotografii ;-)

    Bezlepkové pečivo - obrázok 5
  6. 6

    Po polhodine pridáme stupne na 200°C a necháme v nej upiecť 30 minút. Vyberieme a prikryjeme utierkou, prípadne preložíme na mriežku a prikryjeme utierkou, aspoň na 20 minút. Foto hneď po upečení ;-)

    Bezlepkové pečivo - obrázok 6
  7. 7

    Z boku...

    Bezlepkové pečivo - obrázok 7
  8. 8

    Tri druhy posýpky...

    Bezlepkové pečivo - obrázok 8
  9. 9

    Prierez :-) Pečivo je křupavé a vnútri ako bavlnka, samozrejme, keď je ešte čerstvé ;-)

    Bezlepkové pečivo - obrázok 9

Diskusia k receptu

frezia68
@zuzanka :ďakujem za recept.Neobľubujem biele múky,ale nemala som teraz inú,tak som vyskúšala Tvoj recept a posielam aj fotku.Rozrezaná žemľa ešte teplá ,nevydržala som,lebo koštovka musela byť.Pekný deň !
babav
@zuzananoskova , zemle podla tvojho receptu su krasne . Poradis mi, ci
z tohto cesta mozno upiect aj kolace a zaviny ( plnene ovocim, lekvarom, tvarohom)?
jozka2
tak,tak potrebujeme take a hlavne sj k svetu vyzerajuce.Hned by som sa pomukla.5
zuzananoskova
@frezia : krásne sú, niekedy urobím aj ja v mufinkových formičkách :-) @babav : myslím, že by sa mohla dať z tohto cesta urobiť aj záviny, napr. Ak vyskúšaš, daj vedieť ;-)
@popoluska340 : určite sa vydarí, pridaj potom foto :-)
martab
Super recept. Zajtra idem s vnucikom robit rozteky.
martab
Dakujem. Nemam s takymto pecenim ziadne skusenosti. Vnucik ma len podozrenie na celiakiu a zatial mu len doporucili takuto dietu . Aby sa obmeczili jeho priblemy s bolestami bruska.
martab
Neviem kde som urobila chybu... piekla som rohliky uz 3x a ani raz neboli dobre (nadychane ako na obrazkoch ) makke. Boli ako kamen. Piekla som presne podla receptu, prosim skus dat daku radu...
Dakujem
ivet74
@martab (10.11.2015 12:46)

Zrejme ste piekli dlho. Bezlepkova muka tmavne pecenim pomalsie. Ja robim prvykrat, trocha sa bojim toho ze bude zemlicka v rure od 50 stupnov do 200 a potom este sa piect.. ja zvyknem chlebove pecivo dava na 230 do psry na 10 mins a potom dopiect pri 200. Tak uvidim... Dam vediet 😊




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia