Tvarohové celozrnné koláče

anina6 - fotkaanina6, 20. februára 2014
Tvarohové celozrnné koláče
Foto: anina6

Dnes som varila kapustnicu a žiadalo sa mi k nej niečo sladké. Upiekla som kysnuté koláče rôznych tvarov, samozrejme kombinácia celozrnnej a bielej múky. Zobraziť celý popisDnes som varila kapustnicu a žiadalo sa mi k nej niečo sladké. Upiekla som kysnuté koláče rôznych tvarov, samozrejme kombinácia celozrnnej a bielej múky. Plnila som ich jemným tvarohom zmiešaným s medom, škoricou a hruškami. Poviem vám chutili, vynikajúco.

60 minút
príprava
15-20 minút
na 190 °C

Suroviny

250 g
200 g
100 g
20 g
3 dl
2 čl
2 PL
1
2 PL
PLnka:
1 ks
1 PL
na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Postup je klasický ako pri kysnutom ceste, čiže necháme si vzísť kvások z polovičky kocky drožia asi v 1 dl vlažného mlieka s 2 lyžičkami cukru.

  2. 2

    Do misky si pripravíme a preosejeme polohrubú výberovú múku, hladkú múku a celozrnnú nepreosievam, iba primiešam k ostatným. Pridáme vykysnutý kvások, prilejeme 2 PL oleja, 2 PL medu, rozklepneme 1 vajíčko a za prilievania vlažného mlieka vymiesime cesto. Trošku ťažšie sa miesi, lebo pracujeme s celozrnnou múkou. Cesto miesim aspň 15 minút, aby bolo vzdušné a dobre vykyslo. Vymiesené cesto poprášim múkou, prikryjem utierkou a nechám kysnúť. Ja si pomáham teplou vodou, ktorú dám ohriať v menšom hrnci a na to položím misku s cestom. Vykyslo mi v priebehu 45 minút.

  3. 3

    Pokiaľ nám cesto kysne, pripravím si plnku z jemného tvarohu a kompotovaných hrušiek. Hrušky nakrájam na drobné kúsky, pridám ich k tvarohu, prelejem1 PL medu a pridám trošku škorice alebo škoricového cukru. Plnka chutí vynikajúco.

  4. 4

    Vykysnuté cesto si premiestnim na dosku a premiesim ešte raz a vytvarujem z neho bochník. Tento rozvaľkám na hrúbku asi 8 mm, nakrájam radielkom na obdlžníky rozmer asi 10 x6 cm. Najprv som naniesla na okraj obdlžníku plnku tvarohovú, preložila som do tvaru taštičky, poriadne postláčala kraje. Kedže sa mi minula tvarohová plnka použila som na ostatné koláče môj domáci černicovo-hroznový džem. Ako vidíte robila som koláče rôznych tvarov.

  5. 5

    Necháme koláče podkysnúť na plechu asi 15 minút, potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 190 minút asi 20 minút. Je to však individuálne, každá vieme pri akej teplote piecť vo svojej rúre.

  6. 6

    Upečené koláče necháme trochu vychladnúť na plechu a môžme servírovať. Kapustnica navarená, koláče napečené, takže do mlsania.

    Tvarohové celozrnné koláče - obrázok 6
  7. 7

    Z tejto dávky mi vyšli dva plechy koláčov a takto vyzerali po vychladnutí v priereze.

    Tvarohové celozrnné koláče - obrázok 7

Diskusia k receptu

luss44
@anina6 nádherné koláče si napiekla, celozrnné máme obľúbené. Veľmi sa mi pozdáva tvarohovo-hrušková plnka, už viem, ako miniem moje hruškové kompóty. Vďaka za tip, ukladám si.
eviana
@anina6 , krásne baculkaté koláčiky, výborná náplň... aj tá kapustnica vyzerá neodolateľne, dnes to u Vás krásne voňalo a iste všetkým chutilo :)
kukulienka71
Dobre si navarila aj napiekla!Nápad s ohrievaním kysnúceho cesta nad teplou vodou je za 100 bodov.Ja v zime dávam na radiátor, a ked nekúrim,tak do rúry vyhriatej na 40°C.Tvoja tvarohová plnka nemá chybu,musím skúsiť,*****
medovnicek
to verím, že chutili, veď vyzerajú úžasne, musím aj ja vyskúšať kysnuté cesto s celozrnnou múkou
anina6
všetkým veľm pekne ďakujem za milé komentáre a ohodnotenie môjho receptu. prajem pekný večer.
mariaklara
kombinácia týchto múk je výborná, často ich spolu takto aj ja používam, koláčiky boli určite výborné, ukladám....:-)
ancicka
Ja tiež kombinujem múky a tvarohové sú naj.S kapustničkou si mi narobila chute.Kapustu mám rada.
anina6
@mariaklara som rada, že sa ti moje celorznné koláčiky páčili a fakt boli dobré, už nie sú. takže zas musím niečo upiecť. prajem ti pekný deň.
anina6
@ancicka kombináciou múky je pre nás kysnuté ľahšie stráviteľnejšie a nie až tak kalorické, a čo sa týka kapustnice tiež bola dobrá, lebo bola z našej nakladanej kapusty. ďakujem za komentík a pekný deň aj tebe.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia