Tartar zo sviečkovice

radox1 - fotkaradox1, 18. februára 2014
Tartar zo sviečkovice
Foto: radox1

Z minulého receptu (http://varecha.pravda.sk/recepty/steak-medium-s-brusnicovym-gelom/48520-recept.html ) mi zostali konce sviečkovice a čo môže byť lepšie ako tatarák.Sviečkovicu môžeme nahradit iným druhom hovädzieho mäsa-odležaným hov.zadným,roštenkou Zobraziť celý popisZ minulého receptu (http://varecha.pravda.sk/recepty/steak-medium-s-brusnicovym-gelom/48520-recept.html ) mi zostali konce sviečkovice a čo môže byť lepšie ako tatarák.Sviečkovicu môžeme nahradit iným druhom hovädzieho mäsa-odležaným hov.zadným,roštenkou alebo falošnou sviečkovou.

2-3
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

200 g
2 ks
1 ks alebo cibuľa




Postup

  1. 1

    Mäso naškkriabeme alebo nasekáme nožom na malé kocky,prinajhoršom zomelieme na mlynčeku-použijeme šajbu s väčším priemerom 0,5cm.Možeme použit robot so sekacími nožmi a mäso pulzom nasekať,ale v žiadnom prípade nespracujeme mäso na kašu.

    Tartar zo sviečkovice - obrázok 1
  2. 2

    Ochutenie a nakoniec aj výber surovín je čisto individuálna disciplína,nakoľko vyslovene pravý recept neexistuje,v iných krajinách uprednostnujú úplne iné suroviny a niektorí úplny minimalizmus-čiže len suché koreniny a mäso.V každom prípade treba s koreninami narábať opatrne aby sme veľmi neprerazili chuť samotnéno mäsa.Ja som zástanca prípravy dopredu,je dobré aby sa koreniny v mäse odležali aspon 2 hodiny pred podávaním.

  3. 3

    Klasická príloha sú hrianky-ja som urobil hriankové hranolky- a cesnak,ale ja som použil cesnak aj konfitovany,ktorý je ľahší a menej agresívny.

  4. 4

    konfitovaný cesnak: cesnak aj so šupkou vložíme do oleja-masti tak aby bol ponorený,a tiahneme pomaly do vtedy,kým nezačne hnednúť.

Diskusia k receptu

afataga
wow, nadhera, ja radsej miesto tabasca chilli papricky, precitaj si co za hovadiny su v tom tabascu, ako dlho asi konfitujes ten cesnak?
radox1
ja som dal chili pastu,tiez nemam tabasco.asi 20-30 minut tesne pod bodom varu, isli z neho take bublinky.
marcy
toto je lahôdka,ktorú mávame občas ...pripravuje partner :-)
kimlo
Hodné na titulku, ako receptom tak aj obsahom a fotom...
kimlo
alebo pridať zopár antioxidantov...
jozka2
recept ako z vychytenej restauracie,vyzera dobre
radox1
tak tieto vysady rad prenecham inym expertom.
evusik
tak toto môžem hneď a zaraz :) krásny recept, od vrchu až dole...
tiginko
môj spolusediaci @hanak išiel na obed, tak konečne sa dostanem zase aj ja k slovu: tataráčik presne podľa môjho gusta, ako keby som ho ja robila ...to bola len taká malá neskromná poznámočka :-)
duskousko
je to asi naozaj vegetarian... MNozstvo 200 g na "tri porcie" ma zachvatilo "sialenstvom"....ten autor je asi pretvarujuci sa vegetarian... Chcel by som totiz vidiet tych troch, ktori by sa z 200 gr vobec dokazali "najest"...??? Ved to je vysmech kuchyne, alebo ak tak spomienka na zlodejske casy zo "socializmu", ked kuchari dbla na zdravie zakaznikov krandutim produktov a zmensovanim porcii...;):)...Hanba!
evusik
@duskousko boli časy keď sme ako študenti išli na pivo, dali sme si jeden tatarák, veru neviem či mal 200g, a k tomu 20 hrianok, každému sa ušli 2-3 hrianky slabučko natreté tatarákom :) a boli sme spokojní...
v tomto recepte vyjde na osobu nejakých 80g a to je dosť, pretože toto jedlo sa podáva skôr ako predjedlo, nie ako hlavné jedlo...
radox1
@duskousko ,to ze aj klobasy,jaternice,pastetu....... do seba hadzes bez chleba je len tvoj problem.
danenka
nekonzumujte surové mäso :(, riskujete usadenie svalovca vo vašom telíčku
hanak
Recept je bez debaty výborný, foto vynikajúce a gramáž mäsa je pravdepodobne určená pre troch normálnych, dospelých ľudí. Veď ide o surové mäso, nemyslíš @duskousko ?
megdesign
@danenka ako ani ja tatarak nemusim, ale asi to mas pomylene troska.... svalovec sa MOZE, ale nemusi nachadzat v diviacom mase. Po polovacke sa dava na testy na svalovca...
tatranka
Krásny recept a ja obdivujem aj nádhernú fotografiu.Biftek je veľmi lákavý.No zdá sa mi,že hrianky sú príliš napité olejom.Radšej ich robím v hriankovači a len pre chuť potriem na vrch hrianky trochu maslom.
kukulienka71
Nádherné foto,prezentácia na *****!Ja tiež nedám do úst surové mäso,aj keď veľa ľudí to považuje za veľkú lahôdku.Nejedná sa o svalovca,sú tam aj iné riziká,nenadarmo sa v podnikoch verejného stravovania zakazuje podávanie surového mäsa.Avšak doma si,kto má chuť,môže samozrejme pripraviť práve podľa tohoto lákavého receptu.
megdesign
Yo yo, fotka vyzera perfektne. Klobaskovu zmes suroveho masa kostovat, to nemam problem, ale tatarak to ee :)))
Ale tak, mozno ze bol zle spraveny, ked som ho prvy krat ochutnal a odvtedy averzia :)
izabella929
skláňam sa pred tvojou fantáziou.-) krásny recept a úvodné foto je nádherné...)všetko je tak, ako má byť...super...
eviana
@radox1 , a teraz si ma úplne dostal, milujem tatarák a tento Tvoj je dokonalosť sama, krásne spracovaný, dokonalé foto... veľmi chválim :)
@duskousko , chodievame raz za čas partia do nášho obľúbeného podniku tu v meste práve kvôli tataráku najlepšiemu v chotári - a ver tomu, že 250 g tataráku a hromada topiniek - a traja ľudia sa do sýta najedia. A všetci sme riadni jedáci - vrátane mňa :)))
medovnicek
ja surové mäso nemusím, ale keby si mi ho takto krásne podal naaranžované, tak by som zrejme neodolala
gubics
Milujem tatarák, ale keď si ho sama spravím. Surové mäso sa dá konzumovať keď je istota, že je zo zdravého zvieraťa. A svalovec by sa v hovädzej sviečkovice nemal vyskytnúť, to by museli byť pasienky v lese alebo tesne pod lesom.
havino
nádherné foto, pekný recept, aj si ho idem hned vytlačiť, síce ja tatarák do úst nedám, ale môj by ma aj predal asi zaň, tak aby ma nepredával, donesiem mu recept, mám objednanú sviečkovicu, konce mu obetujem naň nech si škriabka sám, ostatné mu pomôžem a naservírujem, 5*
dobryhrncekvar
Hneď by som si dala tatarák je pre mňa veľmi dobré jedlo a samozrejme s hriankami na masti, suché hrianky k tataráku nepasujú, kto mǎ rád toto jedlo potvrdí...
lusinkab
To som uz nemala riadne dlho a akurat som minule rozmyslala, ze uz by bolo na case urobit :) tak ked na to pride cas tak bude podla teba
astheart
Nooo, tatarák jsem už taky hoooodně dlouho nejedla! Kdysi jsme na výborný chodili do jedné restaurace v Orlové nebo jsme ho také vyráběli doma. Moje první setkání s tatarákem bylo rovněž plné nedůvěry. Ovšem stačilo ochutnat... :)
radox1
dakujem za postrehy,ja osobne som tatarak v restauracii jedaval naposledy asi pred 6 rokmi,a nakolko som v jedle velmi narocny spotrebitel,vysledok bol väcsinou negativny. a hlavny dovod je ten,ze nevidim do kuchybe,ako dodrziavaju hygienu,nakolko pracovat so surovym mäsom je velmi haklive,takze tartar uz len doma.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia