Penne con verdure

jarco - fotkajarco, 9. februára 2010
Penne con verdure
Foto: jarco

Cestoviny vždy patrili k mojim favoritom, no v poslednom čase som ich zanedbával. Keď už som si našiel čas na varenie, snažil som sa Zobraziť celý popisCestoviny vždy patrili k mojim favoritom, no v poslednom čase som ich zanedbával. Keď už som si našiel čas na varenie, snažil som sa ukuchtiť čosi náročnejšie. Dnes večer som sa opäť raz presvedčil, že v jednoduchosti je sila. Za polhodinku sme mali na stole výborné penne so zeleninovým ratatouille.

5
porcií
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
400 g
1 ks
500 g
8 ks
70 g
2 PL
4 ks
1/2 ks
2 strúčiky
1 KL




Postup

  1. 1

    Na začiatok ošúpeme a nakrájame na plátky baklažán, nasolíme, a necháme 15 minúť stiecť. Dáme si variť vodu. Základom úspešnej prípravy cestovín sú kvalitné cestoviny (talianske z tvrdej pšenice, najlepšie niektorej drahšej značky)(fajnšmekrom odporúčam poobzerať sa v Rakúsku po značke Buitoni, rozdiel oproti cestovinám dostupným u nás je citeľný) a vedieť ich správne uvariť. Použite najväčší hrniec aký máte, do vody okrem soli nakvapkajte olivový olej, varte len kým nie sú "al dente" a po uvarení v žiadnom prípade neoplachujte.

  2. 2

    Na veľkej panvici zohrejeme trochu olivového oleja. Dáme do neho trochu čili, cibuľu a nadrobno nakrájané sardelové rezy (môžu byť aj očká). Ak nám už zovrela voda, nasypeme do nej cestoviny a osolíme.

  3. 3

    Do panvice po chvíľke smaženia pridáme jeden strúčik nadrobno nakrájaného cesnaku. Na miernej teplote miešame, kým sa sardely nezačnú rozpúšťať. Pridáme baklažán (odtečené pláty sme medzitým opláchli a nakrájali na kocky) a pár minút restujeme.

  4. 4

    Skontrolujeme stupeň uvarenia cestovín. Do panvice pridáme konzervu talianskych drvených paradajok, cuketu nakrájanú na kocky, olivy a kapary. Dochutíme sušenými stredomorskými bylinkami, pomletým farebným korením, druhým strúčikom cesnaku (roztlačeným) a povaríme, kým cuketa trochu nezmäkne (mala by však ostať chrumkavá).

  5. 5

    Na záver do omáčky pridáme cherry paradajky nakrájané na štvrťky (tie variť netreba) a odstavíme. Scedíme cestoviny a ihneď porcujeme na zohriate taniere. Pridáme zeleninovú omáčku, dochutíme čerstvou bazalkou a nastrúhaným parmezánom.

Diskusia k receptu

uschi
Mám nutkanie odbehnúť pre vidličku a začať ďobať do monitora :))
2010
Vyborny recept, aj pre nevegetarianov.Hned by som si dal.
Znamy robi v restauracii podobnu variantu ale namiesto cherry paradajok davaju grilovane polosuche nakladane paradajky ( to je polopaticky preklad ?? neviem ako sa to vola v slovencine -roasted semi dry tomatoes) a parmezan nahradzaju Pepito romanom .
jarco
tie napoly vysušené grilované paradajky som raz zohnal, nakladané v oleji, fakt to bola dobrota

pepito romano = pecorino romano, predpokladám :-)

inak pecorino je vizuálne aj chuťovo dosť podobný parmezánu, našinec to ťažko rozozná, ak nevidí obal s názvom
2010
Inak medzi nami aj ked jeho recept je dobry on je dost lakomy -pardon setrny .Parmigano Regiano je asi raz tak drahe ako Pepito alebo Pecorino ( inac v Taliansku okolo Rimu pouzivaju len Pecorino asi z toho dovodu).
Aj tie paradajky vyrabal sam v kuchyni lebo kupovat su pomerne drahe. Bol som v kuchyni ked to robil.
Treba zrele ale stale tvrde paradajky ( najlepsie su Roma ale Cherry su OK)
Pripravil si separatne :
Vo virgin olivovom oleji zmiesal rozdrveny cesnak s talianskymi na drobno nakrajanymi bylinami -cerstve su najlepsie ale susene su OK .
Na plech dal alobal poukladal tam polky paradajek posolil , pokorenil a trosku aj pocukroval, potom to ponatieral tou olejovou zmesou ,
a piekol v trube na velmi nizkej teplote asi tak 125 C
( v podstate susil )asi tak 2 hodiny az su paradajky uplne makke ale stale im ostava tvar.
On to skladuje v ladnicke lebo to stale pouzivaju.( V obchode je to nalozene v olivovom oleji. A su uplne super do salatov alebo na sandwich- panini.
babidka
oh , dakujem , dakujem ,dakujem za ten recept na paradajky.Inak , aj ten jarcov recept je vyborny a urcite vyskusam . Ale tie paradajky mam velmi rada a naozaj su dost drahe .preto som uz uvazovala , ze poprosim vareskarov na recepty na susene -grilovane ci pecene paradajky .cestoviny aj ine jedlo ma s nimi neopakovatelnu chut . sama si pestujem bylinky aj zeleninu chcem skusit urobit doma tie paradajky .Tie "spravne a vhodne " druhy paradajok mat budem , mam uz doma semienka a snad sa mi ich podari vypestovat .
sovka62
To je naozaj výborný recept, už sa teším, ako mi bude chutiť, keď ho pripravím. Neviem, či vydržím do zajtra, dnes už nestííííham.....škoda. A ešte pre babidku - rajčiny si môžeš usušiť aj na slnku na plastovom site (je to sito do okien proti muchám). Usušia sa za 3-4 dni - podľa počasia a potom sa ukladajú do pohárikov do olivového oleja, aby nestvrdli na kosť. Olej potom môžeš, samozrejme, použiť na varenie. A skús v záhradkárskej predajni pohľadať odrodu rajčín Polliccino. Balí ich česká firma Semo, balíček s 12 semienkami stojí 1,61 €. Dosť drahé, ale rodia skvele, takže to stojí za to. Rastú na kosierikoch, sú trocha väčšie ako cherry a majú oválny tvar.
babidka
dakujem za rady.Presne tento druh paradajok este nemam , budem ich hladat . paradajky som skusala susit /v susicke potravin/, aj sa podarili . ale neboli take " mnam" ako ked som kupila prave talianske .predpokladala som , ze ich v necom marinuju alebo nejako prichucuju .
ingrid808
najlepsia znacka talianskych cestovin je Barilla..a daju sa kupit aj na slovensku..
jarco
Barilla je v pohode, ale je to len stredná trieda. Vyšší level sa na SK vôbec nepredáva.
eva335
Super recept! Ja inak používam cestoviny značky Podravka, sú vyrobené z tvrdej pšenice semolíny a z bežne dostupných značiek sú podľa mňa najkvalitnejšie. Tiež som v rámci receptu použila krájané paradajky s oreganom a bazalkou od Podravky. Vyskúšajte s tým, u nás chutilo celej rodine :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia