Klíčky napr. do šalátu

kikili - fotkakikili, 28. januára 2014

Keďže máme hypermarket ďaleko a menej zeleniny, skúsila som si vypestovať domáce klíčky,fotku sa mi nepodarilo pridať, nie je malá..ani veľká.-)

Suroviny

hrsť
málo




Postup

  1. 1

    šošovicu opláchneme a nasypeme do misky. Ja som mala priesvitnú čo mi zostalo po zmrzline. Necháme na nich len toľko vody, aby mali pod sebou len trochu . Na začiatku toho vsiaknu viacej, lebo sú suché a potom už menej. (záleží to aj od tepla v byte), stačí položiť misku niekde v kuchyni a čiastočne prikryť vrchnákom.

  2. 2

    ...asi na druhý deň dolejeme toľko vody, aby boli mokré, trošku ich potrasieme a čakáme..-) klíčky sa objavia možno na druhý deň večer,-postup opakujeme vždy, aby zrnká neuschli. ...za 3-4dni máme klíčky do šalátu, môžeme zmiešať 3-4 druhy nastrúhanej zeleniny, Môžeme klíčky nasypať aj na chleba...Trošku posoliť, .. okoreniť, do jogurtu,alebo dáme na šalát trochu Tatarky , biely jogurt,... Môžeme pridať k opečenej slaninke, posypať na chleba, so syrovým chlebom, atď. (záleží, kde ako kúria), stačí položiť misku niekde v kuchyni a čiastočne prikriť vrchnákom.

  3. 3

    p.s.V lete sme to skúšali aj inak, nasypali na obrúsok alebo na vatu no z toho sa ťažko vyberali klíčky sa zamotávali do vaty. Skúsila som len tak to vysypať, a nechať na tom málo vody,aby nevyschli, keby sme si všimli že do rána sú úplne suché, tak naliať tam trošku vody, ..nič sa nedeje..-) Fantázii sa medze nekladú..3farebné šaláty,rôzne zeleninky, ..čín.kapusta- to je ako čln alebo tácka.-) naložím na kapustu ,na 1 list klíčky s opečenou slaninkou.."trojhubky" Dobrú chuť*

Diskusia k receptu

tiginko
ja okrem šošovice robievam aj mungo fazuľky, tie sú výborné, lebo pripomínajú chuťou mladý hrášok. Strukoviny na jeden deň namočím do vody, na druhý deň vodu zlejem, prepláchnem, dám do zaváraninového pohára a priklopím handričkou/gázou/vreckovkou, ktoré pripevním gumičkou. Nechám pri izbovej teplote a každý deň prepláchnem čistou vodou, aby náhodou nezačali plesnivieť alebo kysnúť a počkám, kým vyženú klíčky. Keď sú akurát, dám ich uzavreté do chladničky. Tento postup som voľakedy dávno odkukala z TV. Vďaka @kikili za pripomenutie, najvyšší čas si zase niečo naklíčiť
lacquer
Klicky sa MUSIA preplachovat, mozu tam byt zarodky plesni!
akrim
Súhlasím s lacquer - aj ja klíčky preplachujem (minimálne 2xdenne), nenechávam ich zaliate vodou.
kikili
nesmú byť na sebe ale len toľko aby boli naplocho vedľa seba,! prepláchnem ale potom vodu vyliať, aby boli len vlhké a neplávali vo vode..
2010
Co sa stane ked nahradime vyprazane slize vo woku, klickami a pridame mrkvu na sliziky, tak isto jarny zazvor aj omeletou , chili , cherry paradajky a krevety a pazitku a koriandrovu vnat , asi najhorsi marcovy recept , az moc zdravy... brrr, hor sa na zakusky mnam :-)






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia