Orechové kôpky fotorecept

alexola - fotkaalexola, 26. januára 2014
Orechové kôpky (fotorecept)
Foto: alexola

Poznáte orechové kôpky? Ideálny spôsob, ako zúžitkovať bielky z chladničky, je vyskúšať tento jednoduchý recept. Pokiaľ nechcete/nemôžete použiť v recepte strúhanku, vynechajte ju. Kôpky Zobraziť celý popisPoznáte orechové kôpky? Ideálny spôsob, ako zúžitkovať bielky z chladničky, je vyskúšať tento jednoduchý recept. Pokiaľ nechcete/nemôžete použiť v recepte strúhanku, vynechajte ju. Kôpky sa počas pečenia zmenia na placky, ale na chuti to vôbec neuberie.

8
porcií
20 minút
príprava
25 minút
na 160 °C

Suroviny

2 ks
150 g
250 g
60 g
2 PL
Na ozdobenie:
 (lekvár)




Postup

  1. 1

    Bielky vyšľaháme so štipkou soli na pevný sneh, pridáme cukor a prešľaháme, orechy pomelieme (stačí na hrubšie kúsky, pre orechomilovníkov). V pôvodnom recepte bola gramáž cukru rovnaká, ako gramáž orechov, čo sme si náležite upravili - kôpky sú stále dostatočne sladké.

    Orechové kôpky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vyšľahaných bielkov pridáme pomleté orechy, strúhanku (kto nechce, nedá) a ocot.

    Orechové kôpky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ručne vymiešame na hustú masu.

    Orechové kôpky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ak máme čas a chuť, odoberáme z masy lyžičkou kúsky, ktoré pomocou druhej lyžičky sformujeme do tvaru "lodičiek", alebo použijeme hocijakú inú overenú metódu (lyžica, cukrárske vrecko so špičkou-len s veľmi najemno pomletými orechami). Pamätajte, že ak ste nepoužili strúhanku, kôpky pri pečení zmenia tvar na placky, dávajte ich preto ďalej od seba. Kúsky orechovo-bielkovej hmoty kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie.

    Orechové kôpky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na každú kôpku dáme pomocou lyžičky trochu pevnejšieho džemu/lekváru a na ozdobu orech. Pre mňa osobne sú najchutnejšie kôpky s väčším množstvom džemu/lekváru a s lieskovým orieškom navrchu:)

    Orechové kôpky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme, resp. sušíme, podľa vlastnej rúry pri cca 160°C 25 minút, treba ich ale sledovať, vybrať podľa farby, alebo vyskúšať, či sa dajú kôpky odobrať z papiera. Kôpky tesne po upečení na fotografii.

    Orechové kôpky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dlho u nás nezostanú :) TIP: jedli ste už upečenú (usušenú) dužinu čerstvo otvoreného kokosového orecha? Vyskúšajte aj samostatne, prípadne v tomto recepte lepšie vtlačte kúsky kokosu do kôpok, pretože mne pri pečení povyskakovali...

    Orechové kôpky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

varechaa
Mnam orechove a skvele ze sa daju urobit aj ako bezlepkove skvely receptik
paeva
načo je tam potrebný ocot? nie je ho cítiť? inak vyzerajú fajne, ukladám
jozka2
Az teraz som tvoj recept objavila,vyzeraju super a urcite aj tak chutia,vidim,ze su vhodne aj pre lepkacov




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia