Pletienky fotorecept

nomiada - bez fotkynomiada, 21. januára 2014
Pletienky (fotorecept)
Foto: nomiada

Toto je recept, ktorý mi dala moja starká. No dala! Musela som si ho písať, keď ich išla robiť, lebo ona nikdy pri nich Zobraziť celý popisToto je recept, ktorý mi dala moja starká. No dala! Musela som si ho písať, keď ich išla robiť, lebo ona nikdy pri nich váhu nepotrebovala. Takže Vám ho dám tak, ako to mám zapísané.

30 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

1 a 3/4 kocky
1 kg
2 šálky
3 šálky
3 hrste
1 hrsť
2 kopcovité varechy
2 naberačky




Postup

  1. 1

    Pripravím si kvások - droždie do vlažného mlieka, pridám trochu teplej vody a dve malé lyžičky cukru.

  2. 2

    Polohrubú múku preosiať, pridať preosiatú hrubú, pridať preosoatú hladkú. Do zmiešanej múky pridať cukor a soľ. Opäť premiešať. Pridáme si kvások, zamiešame a pridať 2 kopcovité varechy domácej bravčovej masti. Premiešať a postupne pridávať mlieko a trochu teplej vody.

    Pletienky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Miesenie je najdôležitejšie. Je toho velikánska kopa a preto miesenie aj dlho trvá. Musí sa odlepiť od nádoby, ale aj od rúk. Musia sa tvoriť až také bublinky a vtedy je cesto pripravené na kysnutie. Cesto, keď ho máte dobre pripravené, vykysne za hodinu. Ja si ho potom vždy prekladám do hrnca. Robila som polovičnú dávku, tak som ho vložila do 5l hrnca.

    Pletienky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď ubehne hodina, cesto musí byť krásne nakysnuté a musím mať z neho radosť :)

    Pletienky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto si rozdelím na 4 časti. Každú časť si rozdelím na na 4 rovnaké časti a robím z nich malé štvorce. Tieto štvorce potom ušúľam na rezance, ktoré nie sú ani dlhé, ani tenké.

    Pletienky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Urobím si vrkoče, dám ich na plech s papierom, nechám ich ešte 10 minút pokysnúť, pred vložením do rúry natrieť vajíčkom a posypať makom alebo rascou. Ja pripravujem len cesto a zvyšok robia naše deti. Už majú takú zručnosť, že toto im ide s takou ľahkosťou :)

    Pletienky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pletienky vložiť do vyhriatej rúry - 180 a necháme ich piecť približne 10 minút. Musia byť pekne hnedoružové. Sú také fantastické, že sa nebudete vedieť dočkať ich vychladnutia. Prajeme Vám dobrú chuť

    Pletienky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

marymelb7
Voňajú až sem, zahanbiť môžu aj profesionálneho pekára! Nádhera!
ola111
Pekné,vypečené pletienky,ja by som si pár posypala sezamom:)
brambora
@afataga a to je len polovicna davka. :D tiez pozeram, ze co s tolkymi pletienkami porobi... ale asi je vela hladosov. :D no su ale prekrasne, krajsie ako v obchode. uzasna praca...
nomiada
@danenka - to je asi 60-70 gr. droždia - ale nikdy som to nevážila. Len odkrojím a urobím kvások.
nomiada
@afataga - pripravila som polovičnú dávku a deti urobili do 30 ks pletienok. Na večeru sa zjedlo hneď asi 10 /sme štyria/. Na raňajky sme si dali tiež a ešte deťom do desiaty. Ostalo nám už len zopár, že keď pôjdeme na dnešné krúžky, tak v aute bude bitka o posledné kusy :)

Keď ich moja starká urobila, tak sme nepotrebovali celý deň mať nič iné k jedlu. Len tie pletienky sme jedli a jedli až bol obrovský vandlík prázdny.

Prajem Vám pekný deň.
tinca
krásny rcp, vydarené pečivko. Ak ich je veľa tak šup do mrazničky a len vyberáme.Zostanú ako čerstvé.
hany2
Čo môžem dať namiesto domacej masti?
hanka56
pletýnky vypadají moc pěkně, ale nemám ráda takovéhle recepty, protože nevím kolik čeho mám dát. Jaký šálek a jak velká je naběračka ?
megdesign
@hanka56 :
Šálka – dosť používaná miera najmä pri pečení. Aby sa odstránilo váženie, zvolila sa táto obľúbená, prácu urýchľujúca miera. Existujú tak šálkové knedličky, šálkový koláč i celá šálková kuchárska kniha. Väčšinou je myslená čajová šálka s objemom 2,5 dl, ale často sa to už ani neuvádza. Šálky sa líšia len málo a je len dôležité, aby ste použili v jednom recepte na odmeranie všetkých surovín (múky, cukru, mlieka, oleja) tú istú šálku.

Tu mas vsetky miery:
 varecha.pravda.sk/diskusie/kucharske-mierky-zo-sveta/533-...
luss44
krásne, ako maľované, šikovné máš deti :)
valeri
sú vzorové. Koľko kusov a asi akých veľkých si urobila z tejto dávky?
jozka2
tych pletenok je dost pre celu varechacsku rodinu,vyzeraju dobre ale Tolko roboty.
jankamarek
Už ich mám upecene , joooj ale voňajú ..... Ja som robila 1/2 dávku ,do cesta som dala asi 1dcl vody aj vajíčko ale všetko ostatné podľa receptu. Ďakueeeeem. ;-D
an3da
Veľmi krásne, uložené...sú dobré aj na druhý deň? Ak zostanú...
pufinka
Vyzerajú fakt na zakusnutie :) Šikovné pekárky :) Mám doma hladoša manžela, čo by pojedol všetky aj sám :) Len sa chcem spýtať, keď tam idú 3 hrste cukru a 1 hrsť soli, je to potom sladké alebo slané pečivo? Je to také niečo ako sa predávajú rožteky v tvare podkovy posypané makom?teda vhodné s kakaukom? Ďakujem, prajem všetko dobré :)
radost
doviedol ma sem posledný komentár...
hrsť soli..??
cukor môže byť +..-
ale soľ..??
tá by mala byť udaná presnejšie..nie..??
/ked sa preženie množstvo-zmení sladké pečivo na nejedlé.../
dandika1
@nomiada pletenky ako vysite gratulujem stymi mierami by som nemala problem ,moja mama tiez tak robila(((nech jej da Pan lahky odpocinok))) a ja to mam tiez tak voku,ale ma zaujima ake su velke,ked ste spratali 10 na veceru,nerobis ich nejake mansie???Ci su velkostou podobne tym z obchodu??? Mozes dat vediet???Recept ukladam a isto vyskusam vdaka pekny vecer<<<>>>
klaura
tie pletenky sú prekrásne ... určite vyskúšam ... len ... nesedí mi pomer múky a mlieka ... máš 1 kg + 5 šálok múky ... teda, okolo dvoch kilov ... a na to len 2 naberačky mlieka ? pritom naberačka myslím "žufanu" s ktorou sa naberá polievka ... alebo ? Ja si vláčne kysnuté cesto robím z 500g múky a k tomu prilievam 2,5 dl mlieka ...
nomiada
@radost - mám to len takto na hrste a ešte som ich nepresolila. Je to asi tým cvikom.
nomiada
@klaura
- keď pripravujem kvások, tak tam je mlieka toľko, aby mi tie kvasnice pekne napučali. Možno je to tak dva deci mlieka. Potom sa ešte pridá do cesta mlieko. Aj tá masť urobí svoje.
dandika1
@nomiada dakujem za skoru odpoved,tak potom ste ich mohli tolko spapat,ked budem robit tiez urobim mensie,ale su pekne<<<>>>
kukulienka71
Aké krásne usmievavé pletenky!Musia byť výborné,aj keď zdieľam otázku @klaury o množstve mlieka,dala by som min 6dcl,nejak mi to nejde do hlavy s uvedeným množstvom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia