Slivkové koblihy fotorecept

methi - fotkamethi, 12. januára 2014
Slivkové koblihy (fotorecept)
Foto: methi

Mne sa akosi vzdy popraskaju. Potrebujem vacsi trening :) Ale chutia tak, ako si ich pamatam od mamy. Recept je po mojej babicke, pravy Zobraziť celý popisMne sa akosi vzdy popraskaju. Potrebujem vacsi trening :) Ale chutia tak, ako si ich pamatam od mamy. Recept je po mojej babicke, pravy "myjafsky".

Suroviny

500 g
250 g
1 ks
1 kocka, alebo 1 pl sušeného
1/2 čl
3 - 4 uvariť v šupke
100 ml
1 čl plochá
 na potretie




Postup

  1. 1

    Múku dáme na dosku urobíme v strede jamku, do ktorej rozmrvíme kvasnice a pridáme trocha práškového cukru, zalejeme vlažným mliekom, pomiešame jemne a necháme kvások nakysnúť. Pridáme zemiaky ošúpané uvarené postrúhané najemno, vajíčko, soľ a pokrájané maslo. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme 30 minút kysnúť.

    Slivkové koblihy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hotové cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 0,3 až 0.5 cm. Na cesto ukladáme rozpolené alebo celé (podľa chuti) slivky, vždy kúsok od okraja a od seba vzdialené asi 1.5 cm.

    Slivkové koblihy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Okraj prehneme cez uložené slivky, pritlačíme, odrežeme s nožom, medzery medzi slivkami pritlačíme prstom, pokrájame koblihy, v jednej môžu byť napr. 2 slivky, ale aj dlhšie - podľa vkusu. Pokračujeme, až sú z celého cesta vyrobené koblihy, ktoré poukladáme na plech, na ktorom je papier na pečenie.

    Slivkové koblihy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pred pečením koblihy potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme asi 30 minút na 180st. Po upečení musia byť pekné zlatisté.

Diskusia k receptu

abul
5 hviezdičiek - krásny recept, určite vyskúšam keď budem mať slivky, možno by to šlo aj so sušenými.
methi
@abul susene nie, radsej pockaj na sezonu sliviek :) u nas prave je sezona, tak nam koblizky fajn padli.
methi
@ancicka asi dalo, ale musim si stat za slivkami :) koblihy su z "myjafskeho" kraja a to je kraj "slifkovy". Najprv slivkove koblihy a gule a potom sa zbiera do suda na kvas ;)
brambora
mozem sa spytat preco sa to u vas vola koblihy? mna hned napadla siska a pozeram, ze to nie je siska. :D
methi
Nie je to cesky vyraz ako kobliha-siska :) Proste koblihy. Ziadne ine vysvetlenie nepoznam.
medovnicek
ani nevieš ako som sa potešila, keď si tu pridala tento recept, moja švagriná pochádza z Malejova a jej mamka ich piekla excelentné, určite ich upečiem, zdravím ťa ze Záhorá:)
methi
Na Malejove hriby rostu, tam nas tato braval jako decka :)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Methi (13.1.2014 03:36)

Tak dávno som koblihy nepiekla, že som musela pre recept nakuknúť k tebe. Ja som ich robila vždy "od oka" ako babička a už aj zabudla čo tam "od oka" ide. Tato ich pýta upiecť :-).
1x methi
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@dr (8.8.2017 14:10)

Slivkové koblihy podľa nášho rodinného receptu :


1x haji
cvitok
Dobrý deň, robila som tieto slivkové koblihy podľa Vášho receptu, keďže nemám nejaký overený a osvedčený, ale sa mi neuveriteľne lepilo cesto, hoci som dodržala aj postup aj suroviny. Dala som o polovicu menej masla, lebo práveže mi to prišlo príliš veľa, lebo veď klasika, keď sa robí kysnuté cesto z pol kila múky, tak sa dáva 80 g masla. Tu som dala 130g (písané je až 250 g) a myslím si, že aj to bolo veľa, že preto to cesto bolo príliš tukové a preto lepkavé. Bežne sa mi kysnuté cesto nikdy takto nelepilo. Po upečení bolo cesto fajn, ale čo bolo s tým roboty!! než sa to podarilo vyvalkať. Až keď som pridala viac múky už do vykysnutého cesta, potom to bolo už lepšie, ale nebol oto také aké by to malo byť, čo sa týka konzistencie. Inak by sa mi ten recept nepodarilo dotiahnuť do konca. Aké máte skúsenosti vy? ďakujem za radu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia