Rýchla zdravá večera

staja - fotkastaja, 11. januára 2014
Rýchla zdravá večera
Foto: staja

Mám rada ľahké zeleninové večere, v lete vyhrávajú šaláty z čerstvej zeleniny, ktoré si kombinujem z produktov vlastnej záhrady a nášho trhoviska, a v Zobraziť celý popisMám rada ľahké zeleninové večere, v lete vyhrávajú šaláty z čerstvej zeleniny, ktoré si kombinujem z produktov vlastnej záhrady a nášho trhoviska, a v zime sa musím uspokojiť s ponukou obchodov. Často je to niečo teplé, krátko zapečené v rúre.

2
porcie
20 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
8 ks
8 ks
8 ks
4 - 8 ks
1/2 ks
1
trochu




Postup

  1. 1

    Očistíme si ružičkový kel a vhodíme ho do hrnca s vriacou mierne osolenou vodou, kde sa bude variť aj brokolica. Medzitým si ju očisíme a rozoberieme na menšie kúsky a po 5 minútach varenia ju pridáme k ružičkovému kelu. Varíme ďalších 5 minút. Pripravíme si zapekaciu misku, postriekame ju trochu olivovým olejom a zľahka posypeme strúhankou (ja svojou domácou). Zatiaľ zlejeme vodu z uvarenej brokolice a necháme ju odokrytú trochu vychladnúť. Dáme si vyhriať rúru na 180°C.

  2. 2

    Medzitým "prekutráme" chladničku, čo všetko by sa nám na zapekanie hodilo zo zásob a keď ja som to rozložila na linku, vytiahla som aj druhú zapekaciu misku, lebo hrozilo nebezpečenstvo, že pri zapekaní mozarellu budem zoškrabávať z dna rúry. A potom to išlo už rýchlo, takto si to naskladáme:

    Rýchla zdravá večera - obrázok 2
  3. 3

    Brokolicu prekrojíme na menšie kúsky, ružičkový kel na 1/4, na to šampiňóny na plátky. Jemne pokvapkáme olivovým olejom, prípadne prisolíme a posypeme obľúbenými bylinkami. Mala som veľké tučné grécke olivy, tie pokrájame na kolieska, kápiu a sušené paradajky na prúžky a finále: mozarella na plátky. Trochu oleja zo sušených paradajok, posolíme podľa chuti a šup s tým do rúry, už je vyhriata na 180°C a zapečieme 20 minút. Pôvodne som to nechcela ani dokumentovať, ale samej sa mi to páčilo aj na pohľad, tak som to šikovne odfotila. V detaile to vyzeralo takto: lákavo.

    Rýchla zdravá večera - obrázok 3
  4. 4

    A zapečené s kúskom domáceho chlebíka - celozrnný ovsený od Iva63, - krásne to voňalo a hoci manžel mal takú "chlapskejšiu" večeru, vypýtal si aj z mojej zeleninky a pochválil. Nie je to žiadna novinka, mnohé z vás si to určite tiež takto podobne vykombinujú, ale snáď ako inšpirácia, keď nám nič nenapadá alebo sa nám nechce vymýšľať.

    Rýchla zdravá večera - obrázok 4

Diskusia k receptu

tatranka
Mám rada takto pripravenú zeleninku,plus tu krásnu farebnosť,ktorá láka aj oko.
1x staja
staja
@tiginko , je nás takých určite viac, hlavne teraz po sviatkoch. Je to ľahké jedlo a po tom vianočnom maškrtení dobre padne.
marianne
velmi pekne to vyzera a chut musi byt uzasna.A aj variabilne,da sa kombinovat podla sezony...u mna super
1x staja
chorvatka
Ja som viacej zamerana na zeleninové jedla a tento lakavy, (zatial len na pohlad) recept urcite vyskusam. Vdaka za inspiraciu, ved sa takto daju spotrebovat aj zbytky z obeda. A olivy od nasich arabskych obchodnikov mame vzdy v zasobe : na aperitiv, na prizdobenie salatov ci do pizzy. Vdaka, vdaka, vdaka....
1x staja
staja
@chorvatka (24.1.2021 18:16)

Potešil ma tvoj záujem o recept, dúfam, že poslúži aj ako inšpirácia a pochutnáte si.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia