Domáci chlieb, takmer bez práce

lucietta - fotkalucietta, 4. januára 2014
Domáci chlieb, takmer bez práce
Foto: lucietta

Tento domáci chlebík je absolútne úchvatný, nadýchaný, chutný, urobíte si ho podľa chute takmer bez práce.

4
porcie
7 minút
príprava
45 minút
na 230 °C

Suroviny

2 hrnček (1 hrnček -2.5 dcl)
1 hrnček
2 PL
1 PL
1.5 hrnček
1 čl
1 čl
1 čl
1 čl




Postup

  1. 1

    Múku si vyberiete podľa chuti, základ sú tri hrnčeky... Ja som zvolila hladkú a grahamovú, ale kľudne môže byť špaldovú, bezlepkovú, viaczrnnú, proste podľa chute. Do misky dáme múku, sušené droždie, semiačka, rascu, soľ, olej a vlažnú vodu. Vymiešame riedke cesto, ktoré prikryjeme a dáme ho kysnúť 8-12 hodín. Najlepšie je, ak si cesto urobíte večer a ráno chlieb upečiete, alebo ráno zamiešate cesto, cez deň vykysne a poobede upečiete chlebík.

  2. 2

    Keď je cesto vykysnuté, vymažeme jensku misu olejom, dáme do nej cesto, posypeme semienkami a prikryté pečieme na 230 stupňoch pol hodiny. Nádoba môže byť akákoľvek, hlavne nech má vrchnák a môže ísť do rúry. Potom odokryjeme a pečieme ešte 15 minút, aby mal chlebík chrumkavú kôrku.

  3. 3

    Necháme vychladnúť a krájame :-)

Diskusia k receptu

luss44
vydaril sa Ti, ja sa naň už dlhšie chystám, asi ho v pondelok vyskúšam
elef
pekny chlebicek,naj su domace:)
elef
pekny chlebicek,naj su domace:)
lucietta
no ja som ho tu nenašla, tak som ho sem šupla, lebo som z neho absolútne nadšená :-) Som fanúšik domáceho pečenia a tento bol zatiaľ naj... to cesto má takmer takú konzistenciu, že ho takmer prelejete do tej misy, ale asi práve preto je taký nadýchaný :-) A ďakujem za pochvaly, chutí ešte lepšie, ako vyzerá :-)
martamm
lucietta, nedaj sa odradiť uštipačným komentárom, Tvoj recept je výborný a už je aj v mojej KK uložený :)
wiwi
už je zemiesený a nepôjdem do obchodu,len chlebík mi chýbal....ďakujem
frezia
Mas ho krasny, ja tiez uz chlieb nekupujem, iba peciem. Vyskusam aj tvoj.
Ukladam.
maryannb
Vyzerá super! Len sa chcem spýtať, ako veľkú jenskú misu ste použila? A olejom bol vytretý aj vrchnák však?
lucietta
Je vážne výborný, aspoň u nás mal úspech :-)
maryannb misa má priemer asi 20-25 com, neviem presne, vieš ženy a odhad :-D Olejom som natierala iba misku, ku vrchnáku cesto nedošlo...chlebík nebol veľký, tak akurát, ale keď som ho odvážila, mal vyše 700 g a chutí lepšie, ako z obchodu :-) aspoň nám teda :-)
dogagador
@viera1 : ja uz iny ani nerobim, to je tak bezvadny a spolahlivy recept, ze sa neoplati nad inym ani uvazovat ;-). Lucietta urobila iba variaciu original receptu, co robi asi vacsina z nas. ale neda sa jej upriet, ze urobila nadherny chlebik!
dogagador
@Lucietta : vsimni si v tom link-u, co sem dala viera1, video. pouzivaju cast iron hrnce, ja mam napriklad keramicke, ale aj rimske hrnce su na to vhodne. ked ich rozpalis v peci a az potom do toho das cesto, nemusis olejovat, nepripecie sa. on to cesto do hrca doslova hodi. ja si pomucim utierku, na nej mi cesto dokysa a potom pomocou urierky iba zrolujem do rozpaleneho hrnca, nehrozi, ze sa nestrafim, alebo ze sa popalim. asi by somne rozpalovala jensku misu a potom do nej davala studene cesto, mohla by prasknut. ak planujes chlieb pravidelne piect, odporucam cast iron, alebo nieco na ten sposob. je to vec, v ktorej mozes upiect aj kacicku, alebo kurca, ci robit v tom , co len chces.
viera1
@dogagador o tom,že upiekla nádherný chlieb niet pochýb,ja som ten link tu dala,aby si záujemcovia mohli prečítať diskusiu.Sú tam cenné rady,fotky a aj skúsenosti tých,čo ho piekli.Nemala som v úmysle zhadzovať jej recept.Ja som pragmatický človek,jednám vecne a toto je asi problém tu na vareche.Tento chlieb má len jednu chybu...Je tak dobrý,že časom zistíš na váhe,že treba pribrzdiť s frekvenciou jeho pečenia.
1x deria
kukulienka71
fantastický chlebík,nemám slov...videla som už aj ten rcpt,čo spomína @viera1 a oceňujem,že ho sem linkla,kvôli diskusii k nemu.Veď aj @lucietta píše,že ho tu nenašla,tak to len pomôže:-)už,už sa chystám ho upiecť.@lucietta *****!!
pusta
@lucietta , máš ho nádherný, chlebík sa ti úžasne vydaril :-)
dakujem za krásny receptík, zaslúžených 5***** ti patrí právom.
2010
Len take info tento recept je americky a vola sa No knead bread
modrykamen
To by som nebol ja, keby som tento recept na chlebík neodskúšal. Ale už dopredu viem, že bude vynikajúci.
tetrisss
Odskusaj, ale ak sa ti chce, otvor si aj ten moj recept, lebo zase aj tam su take vychytavky, napr. na foto vidim, ze bolo treba setrit s vodou, aj ja som na prvy krat mala take cesto, ked das menej vody, chlieb bude lepsi.
tetrisss
@lucieta prepac, ze sa ti montujem do tvojho receptu, ale som rada, ze ho zase niekto vytiahol, lebo ja vravim, ze tento recept by mali ucit v kurze na prezitie :). Ja som ho inak nasla na ceskom serveri a na tom originale by som si ho urcite nikdy nenasla.
lucietta
dogagador ja to jenske sklo nerozohrievam, ja cesto rovno šupnem do studeného a to potom do rúry :-)
tetrisss chlebík na tejto fotke je s menej vody, do ďalšieho som dala to deco a pol a nám chutil viac, takže čím viac ľudí, tým viac chutí :-)
A je super, ak sa objavia aj iné diskusie a skúsenosti, veď človek sa učí celý život :-)
ebaka
Chlieb náš každodenný...pečiem občas chlebík doma,vyskúšala som viac receptov a tento Tvoj sa mi prenáramne páči-:)),už je v KK a dala som Ti *****,lebo si zaslúžiš....ja mám veľmi rada diskusie pod každým receptom,lebo sú nesmierne poučné
ilusa
@lucietta tento tvoj recept je naozaj najjednoduchsi a pritom vyzera super,chvalim
nika72
aj ja mám tento recept vyskúšaný niekoľko krát a je super tiež ho môžem len odporučiť a @lucietta máš ho krásny a nadýchaný len sa zahryznúť ;-)
wenee
Ahoj,práve som si spravila cesto,no z polovičnej dávky,lebo mám iba malú misu na pečenie,že aspoň vyskúšam,lenže cesto vôbec nieje tekuté,je husté,mám z toho normálny bochník,neviete prečo?Myslíte,že sa vydarí aj tak?alebo to mám rovno vyhodiť?
smejkad
ahoj @wenee , myslim ze nemusis vyhadzovat, nechaj dobre vykysnut a ono by sa to malo spravit, no a ak sa chces poistit, daj do rury nadobku s vodou ( ja pouzivam plechacik hrncek ) a po upeceni potri vodou a zabal do utierky, drzim ti palce :-)
tetrisss
Niee, cesto nevyhadzuj, ale je potrebne vidiet, ci je vykysnute, ma mat raz taky objem, ale to ze nie je tekute nevadi.
babidka
Tvoj chlebik sa vydaril krasne , kazdemu kto ho vidi urcite slinky tecu a ma chut si zahryznut do tej krasnej korky :-))Tento - alebo skor takmer totozny recept na chlebik som uz piekla nespocetnekrat .Aj recptov nanho je na Vareche niekolko , ale kazdy z nich je trosku iny :-)Zakladny recept je takmer vzdy rovnaky /mnozstvo muky , vody a drozdia / ale lisia sa roznymi pomermi muky alebo v sposobe pecenia .Ja som bola jeden cas na nom doslova zavisla , piekla som ho niekolkokrat do tyzdna ...az som musela tiez pribrzdit :-) Kila zacali pribudat ....
luss44
chlebík dnes vyskúšaný, vynikajúci :) dala som špaldovú, grahamovú a hladkú múku, slnečnicové semienka, len nabudúce urobím z dvojitej dávky

mirian4
...môj chlebík sa pečie akurát v rúre, už sa nám slinky zbiehajú ;-)
luss44
@kukulienka71 si milá, ďakujem :) bola som odvážiť, 620gr + kúsok sme ochutnali, takže celý po upečení mal cca 700gr. Je výborný, len nabudúce zväčším dávku surovín aspoň o 1/3, myslela som že dám dvojitú, ale potom sa mi nezmestí do jánskej misy, takže dám o 1 šálku múky viac
kukulienka71
Ďakujem za promptnú odpoveď @luss44 :-)takže taký menší.Aj ja zvýšim dávku,ale aj tak sa "obávam",že ho budem vypekávať veľmi často...
wenee
No teraz je cesto zase riedke,úplne zredlo cez noc,tak ho asi trochu premiesim s múkou a dám piecť a uvidím :-)
wenee
No už je upečený,chuťovo výborný,len je strašne malý a trochu placatý :-),skúsim znovu z celej dávky a myslím,že to bude o.k. :-)
tetrisss
@wenee to cesto, po vykysnuti, ak je tekute, musis poprekladat na doske, ono sa umudri a bude ako riadne cesto, podypavaj mukou. Potom ho treba ulozit do nejakeho vhodneho kosika a tak nechat este dve hodiny kysnut a potom do predhriatej formy.
zdezda
:-( aj ja ho mam placaty:-(, no korka je vyyyyyybornaaaaa :-)
smejkad
robila som touto metodou chlieb uz viac krat, moja skusenost-ked je cesto hutnejsie a uz pred pecenim drzi tvar, po upeceni je tuhe a malo okate :-)))
preto robievam cesto az takmer rozlievacie a peciem v nadobe, ktora ako tak zabezpeci pozadovanu vysku chleba a mam ho makucky a deravy a uzasny :-)))
zdezda
Nie, neprekladala som, tu v recepte to nebolo napisane, no uz som to videla na videu, tak sa pokusim opat ho urobit :-) Tiez som dala 2 salky plnozrnnej muky a 1 salku hl. muky. To mozem ?
smejkad
myslim ze ano, ja davam tretinu az polovicu T650 a zvysok podla stavu zasob, nalady, konstelacie hviezd... :-))))))))))))))))
luss44
ja som cesto včera po vykysnutí poprekladala na doske v múke, dala do utierky do misky ešte na hodinu znovu kysnúť, ale aj potom bolo také polotekuté, viac-menej som ho vyliala do janskej misy, ale po upečení bol chlebík pekne vysoký a dierkovaný, viď foto vyššie
yogicek
Milá Lucietta, cesto tých 8-12 hod. nechávaš pohodené niekde v teple alebo v chladničke? Recept chválim, chlebík vyzerá parádne.
smejkad
ahoj @yogicek , nechaj normalne v teple, kludne v zakrytej nadobe v rure napr, ale rataj s tym, ze moze velmi zvacsit svoj objem :-)
prave pre toto nechavam radsej na linke, nemam dost velku nadobu :-)
yogicek
smejkad ďakujem, veľké nádoby mám ale pre istotu pozatváram okná a dvere aby z toho nebolo hrnečku vař.
lucietta
Ahojte, no ja mám cesto riedke, nikdy som sa nesnažila robiť z neho bochník, ani ho prekladať, ani podsypávať múkou... Ak som napísala vyššie, je také redšie, keď ho vykysnuté dávam do jenskeho skla a rovno do rúry... cesto by som určite nevyhadzovala, chlebík sa zje aj trošku hutnejší :-) A kysnúť ho nechávam na rúre v kuchyni, stačí, ak nebude v prievane, on si poradí :-)
lola
ahoj @lucietta ,dakujem za recept,zasluzi si nie 5 ,ale aspoñ 10 hviezdiciek(-:.....vcera v noci som zamiesila,dnes piekla,aj ked trosku s tazkostami,ale vysledok je vynikajuci....urcite zopakujem,len sa chcem na nieco spytat.Tu u nas nedostat(aspoñ zatial som sa s tym nestretla)susene drozdie,teda je tu nieco pod tym nazvom,ja to vsak pouzivam do piskot,takze v podstate nieco ako kypriaci prasok...vcera som cesto zarobila prave s nim,a ked som ho v noci chodila kontrolovat(chachacha nedalo mi),to cesto sa nepohlo ani o milimeter,vobec nenakyslo.....tak som rano zmiesala trosku teplej vody so stipkou normalnych kvasnic(asi tak na cajovu lyzicku),vliala to do cesta,pridala trochu muky a cele som to premiesila...nechala som to stat asi tri hodiny,(viac sa nedalo,potrebovala som chlebik k fazulovici)to mi uz krasne nakyslo...zatial som si sla kupit misu z jenskeho skla,cesto don doslova vyliala,posypala sezamom a supla do rury vyhriatej na 230 stupñov.ani nie po 10 minutach mi vybilo poistky(-:,ktore som sice hned nahodila,ale rura zastrajkovala a nedala sa nastartovat.myslela som,ze je po nej,ze v nej asi nieco zaskratovalo alebo zhorelo,ale chlebik som nechala vo vnutri,ze sa tym teplom snad dopecie.isla som si po svojom,ked zrazu pozeram,rura funguje(skriatok?).casovac na rure sa mi tym vypadom elektriny vymazal,ale kedze som sa mrkla na hodiny v momente,ked som chlieb davala do rury,vedela som,kedy asi ubehlo tych 30 minut....odkryla som ho mozno aj o par minut skor,kedze cez ten vrchnak sa mi chlebik zdal taky pekny zlatohnedy...asi po 2 minutach bola ta korka na moj vkus az prilis hneda,tak som ho hned z rury vybrala,tie sezamove semiacka z chleba oskrabala(tie vyslovene zhoreli) a potrela ho vodou....vsetkym doma chutil,dokonca aj dcerke,ktora je len na biele pecivko,vraj ci este ostalo na ranajky(-: urcite ho este vyskusam,ale asi s normalnymi kvasnicami(kym mi zo Slovenska neposlu v obalke to susene drozdie(((-:)... a este jedna vec:mohla by som ten chlieb piect zakryty napr.na 200 stupñoch(alebo menej) tu polhodinku a potom ho odkryt a zapiect tych 15 minut?uskodilo by mu to?neprepiekol by sa snad,keby som znizila teplotu?alebo radsej dodrzat teploty a len skratit cas pecenia,napr. na 20 minut zakryte a 5 odokryte?mne sa po tej polhodinke pecenia v zakrytej mise pri 230 stupñoch zdal vcelku taky akurat,mal krasnu medovu farbu,ale mozno ta korka nie je chrumkava,ked to neodkryjes,ci? Dakujem za rady,je to moja absolutna prvotina,zajtra sa idem zasobit roznymi druhmi muk a budem vypekaaaaaaaaaaaaaaat(-: pekny vecer.
smejkad
ahoj @lola
ak mozem, poviem ti ja-je jedno, ci pouzijes cerstve, alebo susene, hlavne nech je to drozdie
a co sa tyka zakryvania nadoby-ja mam doma jedakov,ktori nemaju radi chrumkavu korku, chcu ju makku a preto chlebik peciem zakryty po cely cas a po upeceni ho este potieram vodou a chladne mi zabaleny v utierke
teda to zakryvanie nadoby ma podla mna vplyv hlavne na kvalitu korky
teplotu by som neznizovala, chlieb a pecivo sa zvyknu piest pri hodne vysokych teplotach, ale 20 minut ti podla mna stacit nebude,ked mas tmavu korku, mozno ti treba presunut rost nizsie, alebo vypnut horny ohrev - vyskusaj, kazda rura je ina
drzim palce, nech sa dari :-)
lola
jeeeeeeeeeeeeeej,dakujem,@smejkad ,toto je krasne tu na Vareche,ze si ludia tak rychlo a nezistne radia(-:myslim,ze zacinam byt mierne zavisla na peceni chleba chachacha,uz sa nemozem dockat popoludnia,kedy pojdem do takeho vacsieho mesta na tie muky(-:
dakujem za radu,vlastne aj to som sa zabudla vcera spytat,ako to normalne Varechacky pecu....ja som mala zapnuty horny aj dolny ohrev,zeby stacil len ten dolny?aj na to zapekanie potom? a rost som mala skor v tej dolnej casti,teda nie uplne v tej najspodnejsej,asi druha odspodu(moja rura ma 5)....hmmmmmmmmmmm....no dobre,budem skusat a skusat,toto musi vyjst(-: este raz dakujem a pekny den(-:
sany11
Chlebik som prave upiekla,ma 700g,cesto som mala tuhsie,nebolo redsie,musela som miesit v rukach.este uvidime ako bude chutit,ale vyzera krasne.
lucietta
lola, tak ako napísala smejkad, je jedno, aké droždie, hlavne, že droždie, ja ho používam radšej ako čerstvé, nieje taký problém so skladovaním :-) Som veľmi rada, že vám tak chlebík chutil, aj u nás žožal úspech, pečiem takmer každý deň :-D Presne ako ste zhodnotili, každá rúra je iná, my máme radi kôrku, takže pečieme najprv zakryté, potom odokryté. Keď ti môžem poradiť, radšej posyp vrch slnečnicovými semiačkami, ak máš k dispozícii... sezam je predsa len drobný a rýchlo sa spáli... ale môžeš ho kľudne dať do cesta :-) A aj moje cesto býva také, že ho takmer lejem do skla, takže to bolo v poriadku :-)
lola
dakujem,@lucietta ,uz som ho znovu piekla,ale len tu polhodinku, bez odokrytia,chlebik je vyborny,s chrumkavou korkou,do zlatista prepeceny,takze uz ho budem robit takto....nabuduce chcem skusit s nastruhanym zemiakom....a zvysit gramaz o tu jednu salku,aby som nemusela piect kazdy den,stale z neho polovicu rozdam((((-:este raz dakujem za vynikajuci recept,velmi sa z neho tesim(-:peknu nedelu prajem(-:
lucietta
@lola , no som veľmi rada, že to tak dobre vyšlo, teším sa tiež :-) a nápodobne peknú nedeľu :-)
tribunj
ja som ho piekla , len neviem prečo píšete že tak dlho má kysnut , ked ja som ho po 2 hodinách mala vykysnuty , upiekla som ho a dobrý
peto55
Pečiem chlieb od augusta 2012, podľa rôznych receptov. Tento sa
dostane na vrchol chlebovej zbierky. Jenskú misu som vystlal papierom napečenie, "vylial" doň cesto, nožnicami zarovnal aby som mohol dať pokrievku a piekol. Vyšiel mi krásny skoro 1 200 g chlebík. Mal veľký uspech, večera sa nedožil. Inak všetko podľa receptu.
lucietta
@tribunj me kysne tak dlho, lebo ho vymiesim večer a pečiem ráno... je možné, že je vhodný na pečenie už po dvoch hodinách :-)
@peto55 som rada, že mal podobný úspech, ako u nás doma :-)
myalab
Dakujem za receptik. Pouzila som okrem zakladnej aj spaldovu muku hladku, celozrnu muku, pohankovu muku, trosku vlociek, zemiak namiesto oleja, a vela slnecnicovych, lanovych, sezamovych semienok :) a u nas musi byt rasca :) Nabuduce urobim s tekvicovymi semienkami :) Robila som z 2 davok, chlebik vazil 1800g
valeska
Je fakt dobrý. Ja mám aj pekárničku, ale ten má lepšiu kôrku.
veverka53
upiekla som ho včera, už sa aj zjedol, chutil všetkým, robila som len z hladkej múky keďže som doma mala len túto, ale kúpim aj špaldovú a znova upečiem,dík za receptík - naozaj výborný.
lucietta
@myalab super ti vyšiel, dá sa použiť akákoľvek múka či semiačka :-) ja rascu moc nemusím, takže ja bez rasce :-)
@valeska my si musíme vystačiť s rúrou, ale verím, že je z pekárničky výborný :-)
@veverka53 som veľmi rada že chutil, ja sa naňho chystám dnes... zas raz :-D
liena
zajtra bude u nas premiera pecenia chleba podla tohto receptu som zveda co s toho bude,dufam ze sa bude dat zjest,podelim sa o zazitok...:)
liena
tak dnes som mala premieru,piekla som chlieb tolko vychvaleny a musim uznat ze je naozaj velmi dobry,chutny piekla som len z hladkej muky ine som nemala,ale vyskusam aj s inou kombinaciou, neviem preco ale mi na vrchu praskol vsetko som robila podla receptu kysol asi 8 a pol hod,ale na kvalite nestratil je fakt dobry a malo pracny odporucan vsetkym ktori ho este nepiekli a zvazuju ci ano alebo nie,urcite áno...:)
lucietta
@lubena2013 asi podla toho, na kolko múky je droždie určené, ale polka si bude stačiť... prepáč za neskorý komentár :-)
@liena som rada, že chutil, myslím že vôbec nevadí, ak praskol, na chuti mu to určite nič neuberie :-)
farbuska
Chlebík som piekla už dvakrát, vždy bol vynikajúci. Robila som zo zmesi pšeničnej hladkej, špaldovej a pšenično-ražnej múky, pridala som zmes semiačok. Vďaka za tento jednoduchý recept na veľmi chutný chlieb.
jerica
@lucietta , gratulujem k výhre :-) Nech sa ti darí ,len tak ďalej , zo srdiečka ti to prajem :-)
lucietta
@jerica ďakujem veľmi pekne, veľmi ma to potešilo, že mal chlebík taký úspech, my už doma ani iný nejeme :-)
damisa
gratulujem k výhre, chlebík je fakt výborný ja ho tiež pečiem už dávno a veľmi nám chutí.
jozka2
gsatulujem k vyjre,chlebik idem vyskusat.
mery8658
Keby mi bol niekto pre mesiacom povedal, že budem niekedy piecť chleba tak by som mu povedala, že je šibnutý a hľa tomuto receptu tu je môj výsledok za čo vďačím autorke receptu @lucietta - samozrejme blahoželám k zaslúženej výhre. Na a ešte dodatok keď sa mi podarí pridať fotografiu tak budem sama na seba hrdá, ak nie tak prepáčte.

mery8658
@kimlo Ďakujem! @luss44 Vďaka! aj mne sa páči taký prasknutý, ale keď je tvrdšia kôrka sa zlé kraja, tak ho hneď po upečení pretriem slanou vodou do ktorej pridám pár kvapiek oleja.
luss44
@mery8658 ja nepotieram ničím, prikryjem utierkou a kôrka zmäkne, a niekedy schválne nechám takú chrumkavú, ako hovorí @eviana - v chrumkavosti je krása :)
lucietta
@damisa @jozka2 ďakujem vám :-)

@mery8658 teším sa s tebou, chlebík ti vyšiel nádherný :-) Chrumkavá kôrka je naj :-) Práve preto ma teší dávať sem recepty, keď čítam takéto nadšené reakcie ľudí, ako sa im to super podarilo :-)
huhahoha
ja som ho dnes piekla, ale sa mi prilepil a nešiel mi vybrať z jánskej misy. Aj som ho vymastila olejom. A zdá sa mi trošku taký mokrý, nie je taký nadýchaný, ako som si predstavovala, ale to bude asi tým olejom do cesta. Zajtra skúsim ten druhý recept, z bielej múky a skúsim ho dať piecť do diamantového hrnca, ktorý predtým predhrejem, potom dám vedieť.
borek
Mám dotaz, vkládáme do studené trouby, nebo vyhřáté na 230°C, i s tou nádobou na vyhřátí, nečetla jsem všechny komentáře, tak se raději ptám sama, děkuji.
kavka123
oh,po 12 hodinach je masa stale rovnaka,nenakysla! Ked so teraz kontrolujem recept,ci som nieco nezabudla do cesta,nevidim tam ziaden cukor?!Ved kvasnice bez cukru nekysnu,ci?Ja so dala susene kvasnice a bohuzial nekysne to.No idem dumat co s tym,ci piect a ci vyhodit ? Ale asi upeciem a uvidim.
viera1
@kavka123 na vine môže byť jedine droždie.Misu si mala prikrytú a v teple? Skús si urobiť trošku kvásku z normálneho droždia,zapracuj do cesta a nechaj kysnúť cca 2hod (uvidíš),malo by sa cesto spamätať-nevyhadzuj!
lucietta
@medovnicek ďakujem :-)
@huhahoha no mne sa nikdy neprilepil a pečiem ho dosť často, dúfam, že druhý pokus potešil viac... neviem, ja som ho mokrý nemala nikdy, vždy bol nadýchaný... dajte vedieť, ako vyšiel druhý pokus
@borek , ako písala @luss44 , vyhriať rúru, do studenej misy vyliať a piecť :-)
@kavka123 určite nevyhadzovať, ono sa môže zdať že nenakysol, ako to nakoniec dopadlo? Mne kysne aj bez cukru... asi ako písala @viera1 bol problém v droždí...
kattyka
Poznám tento recept. Je overený. Pečte dievčatá (aj chlapci). Bude Vám chutiť.
zrzka
Mňam, to je dobrotka. Včera som receptík našla a chlebík som hneď aj vyskúšala. Som sama na seba hrdá, parádne sa vydaril, je nielenže vzhľadný (až mi bolo ľúto krájať ho), ale aj nesmierne chutný (vôbec mi nebolo ľúto pochutnať si na ňom). Ďakujem za výborný recept.
kocurik7
Je výborný. Už ho robievam dlhšie. Ja som našla, že misu netreba vymazávat olejom-tukom. Stačí ju dat do rúry, ked sa napaluje, a aj misa sa nahreje. Cesto dáme do nahriatej misy bez mazania a vobec sa neprilepí. Pekne sa vyklopí.
pipnat
chlebík som skúsila v pekárničke, len vymiešanie cesta, potom som ho nechala pri izbovej teplote len tak a kedže sa mi zdalo, ze dosť kysne, prehodila som ho von na plech (aby sa nezašpinila pekárnička), ale stalo sa, že chlieb "spadol"...a už mi nekysol ďalej, po cca 10 hodinách som ho dala piecť...výsledný chlebík mi ostal nejaký vlhký a viac vonia kvasnicami...ale jesť sa dá. použila som 2 hrnčeky celozrnnej múky a 1 hladkej múky. nabudúce cesto asi predsalen vyberiem, poprekladám a dám piecť do rúry:)
livialiv
chlebík vyzerá super,ja robím v pekárničke,ale už som zarobila na tento a zajtra ráno sa teším na pečenie ;-)
livialiv
Už budem piecť len tento,je úžasný a z pekárničky veru nie je taký chrumkavý. Ďakujem za skvelý recept ;-)
jozka2
chlebik som piekla 2.11.pre moju znamu,ktora sla na dietu 1 .1.a az 2.11.mohla nieco take jest.Na Silvestra mi hovori:,, od zajtra musim jest podla pravidiel ale jedenasteho mi musis upiect chleba nech sa najem do sytosti".2.11.jej volam o pol deviate som u teba priprav ranajky,no upikla som jej tento chlebik a este sladky chlebik z tvarohoveho cesta,ja som si dala kusok a ona 3,zo sladkeho chlebika som si dala pol kuska a ona 2,5.Na druhy den mi vola,ze so sestrou zjedli do vecera cely chlebik.Bol nad moje ocakavanie dobry,korka tenka,porovity,piekla som ho v rimskom hrnci,kto ho neskusil este vrele odporucam.
nika182
Ahojte, neskúšal ho niekto urobiť z kokosovej, mandľovej, sezamovej, tekvicovej alebo inej zdravšej múky?:) Chcem skúsiť tak, ak niekto náhodou poteší ma rada či vyšiel:)
bambulka51
wau,tak to vyskúšam aj ja ,páči sa mi že ho jozka2 piekla v rímskom hrnci
používateľ nemá avatar
ds
ds
upečený, ale ako ho dostanem von z tej misy, to teda neviem, škoda ho ,lebo vyzerá krásne, len je prilepený, takže trochu sklamanie....
kimlo
@ds misa bola niečím vymastená? ja potieram troškou masla a chlieb v pohode sám vypadne...
huhahoha
No konečne som sa dostala k upečeniu chlebíka z bielej múky,podľa tohoto receptu  varecha.pravda.sk/recepty/domaci-chlieb-bez-miesenia/1859...
ráno som ho poprekladala na pomúčenej doske a nechala som ešte dve hod. kysnúť a potom som ho šupla do diamantového hrnca, vopred predhriateho. Je nádherný, máme z neho veľkú radosť, kôrka krásne chrumkavá a vôbec nie je mokrý. Takže teraz začínam experimentovať aj s inými druhmi múky.
michalka24
prosím vas poradte kde robím chybu...cesto mi cez noc nakysne,ale ked ho dám piect tak mi z neho zostane len taký nízky osúch....už som ho robila 3x,chutovo je výborný,len je taký hutný a zbitý....
duliz
ja ho práve pečiem...no neviem či z tej placky niečo bude :-) nakysol pekne, ale to cesto sa mi zdá riedke..ani do tej misy som ho nemohla poriadne uložiť...tak chodím okolo rúry a pozorujem...
stiavnicanka
Ahoj všetci chleba chtiví, prosím o odpoveď, nevlastním žiadne liatinové nádoby, ale chuť na chleba áno. Čo by to povedalo v obyčajnom socialistickom pekáči aký poznáme z dobrých čias??? Neprihorelo by mi to??? Dík za odpoveď.
smejkad
ahoj @stiavnicanka
mam odskusane janske sklo aj obycajne smaltovane pekace, ak ti nevadi hrubsia korka, tak aj rovno na plechu, len ho vtedy viac krat natri vodou a daj si do rury aj nadobu, z ktorej sa pocas pecenia bude voda odparovat
nech sa dari :-)
istota
ahoj vyzera super chcem vysušat ale neviem aku muku si tam použila tu špaldovu celozrnu ale hladku polohrubu alebo hrubu idem to skusit prvykrat piect tak dam potom vediet vyzera fakt šupovo
07janka
Vyskúšaný recpt aa pečiem ho každy víkend. Veľmi dobrý (mňam)
Ďakujem za recept :-)
mijaita
Tenhle chléb už dlouho peču, pokaždé jiná mouka. Z žitné je těsto mazlavější, ale z žitné mi chutná nejvíc. Dávám hodně kmínu dovnitř a na tohle množství mouky 3 kl soli.



mjorky
Uz sa hreje rura, za chvilu ide tam. Dufam ze sa podari a budeme mat cerstvy chlebik na nedelne ranajky :)
frezia
Dnes som ho upiekla a je fantasticky! Vecer som spravila cesto, prikryla utierkou, rano som cesto vyliala do pekaca studeneho, prikryla a dala piect do vyhriatej rury. Do vecera ho urcite zjeme, tak zajtra urobim dalsi z inej muky. 5*
perceive
Prave som upiekla tento chlebik, avsak sa mi velmi na spodu prichytil. Vie mi niekto poradit ako sa tomu vyvarovat nabuduce? Piekla som v keramickej mise okruhlej a muka spaldova s raznou. Bol to moj prvy pokus. Ocenila by som kazdu radu pre zaciatocnikov :) Dakujem
1x elica
elica
Ďakujem za super recept - naozaj takmer bez práce. Robila som ho včera, a bol naozaj výborný. Manžel vyhlásil, že z obchodu už nechce :D
kucharka
Ešte raz musím pochváliť tento chlebík. Robím ho pravidelne a rozdala som už recept veľa ľuďom... :-)))
Pre mňa je tento recept úplne ideálny: večer všetko šupnem do misy, ráno dám do rúry a do hodinky je teplý chlebík na stole. Pohádkové raňajky!
Ďakujem.
Skúsim dať aj fotku, aj keď už sú to len končeky chleba.... viac nezostalo!


salinka
Pekávam podobný chlieb od @Tetrisss. Tento tvoj ma však stále pokúšal. Chcela som vedieť, či je možné mať taký úžasný chlebík aj bez toho 2-hodinového čakania pred pečením. Včera som ho zarobila, miesto grahámovej múky som použila špaldovú. Výsledok je tu. A ako spieva! @Lucietta , srdečná vďaka:-)


lucylulu
Dnes som ho skúsila a musím súhlasiť, je úžasný! :) Ľahký a chrumkavý.Vrelo odporúčam.


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia