Silvestrovská kapustnica fotorecept

elysa - fotkaelysa, 2. januára 2014
Silvestrovská kapustnica (fotorecept)
Foto: elysa

Tento výborný recept mám od mojej mamy, netuším odkiaľ pochádza, v zošite ho mám pod názvom Vianočná kapustnica, ale u nás sa na Vianoce Zobraziť celý popisTento výborný recept mám od mojej mamy, netuším odkiaľ pochádza, v zošite ho mám pod názvom Vianočná kapustnica, ale u nás sa na Vianoce kapustnica s mäsom nejedáva, tak ju každoročne pripravujem pred silvestrom. Recept je jednoduchý a výsledok stojí za to...

4-6
porcie
150 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

2,5 l
300 g
10 g
1 ks menšia
500 g
500 g
400 g
2 strúčiky
 na zahustenie
 nemusia byť




Postup

  1. 1

    Ja samozrejme varím kapustnicu z väčšieho množstva surovín, ako je v rozpise, rozpis je na asi štyri porcie... Sušené hríby namočíme do vody na asi 10 minút. Do studenej vody vložíme celé údené mäso, aj bravčové mäso, pokrájanú cibuľu a opláchnuté hríby.

    Silvestrovská kapustnica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Privedieme do varu a varíme cca jednu hodinu.

    Silvestrovská kapustnica (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po hodine pridáme celé klobásy, kyslú kapustu a ochutíme koreninami.

    Silvestrovská kapustnica (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Varíme ďaľšiu asi hodinu, skúsime vidličkou, či je mäso mäkké, vyberieme ho na dosku, aj s klobáskou. Kapustnica sa stále pomaly varí.

    Silvestrovská kapustnica (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Klobásy pokrájame na kolieska, vrátime do hrnca.

    Silvestrovská kapustnica (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mäso "potrháme" na kúsky- podľa svojej chuti a vrátime do hrnca.

    Silvestrovská kapustnica (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V miske zmiešame pretlačený cesnak s trochou soli a vložíme do polievky, teraz kapustnicu dochutíme- v prvej fáze ochutenia dať korenín radšej menej a doladiť ju teraz, veľa urobí pokrájaná klobása.

    Silvestrovská kapustnica (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    V rozpise je uvedený aj zemiak na zahustenie- ja ju zahusťujem málokedy, ak treba počas varenia trocha vody dolejem, ozaj málo, varím pomalým varom, pod odkrytou pokrievkou, hustota sa ukáže až vtedy, keď sa mäso a klobása pokrája- buď sa riedi vodou, alebo zahustí zemiakom postrúhaným nadrobno- vtedy ešte povariť asi 10 minút.

    Silvestrovská kapustnica (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pred dovarením sa môžu pridať sušené slivky podľa chuti.

    Silvestrovská kapustnica (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

venusa
Vyzera s tymi hribmi lakavo. Tolko variacii a obmien znesie iba kapustnica. Bolo mi divne jest ju aj s rezancami, ci trhancami a ona znesie aj toto. A bodkou je rozskvarene maslo na konci varenia :))
slavka11
juuu vdaka za recept. Prave varim kapustnicu a uplne by som zabudla na hriby. Inak ja davam 3 druhy masa. Bravcove, hovadzie, udene a potom este aj klobasku. Samozrejme vyvarim aj kosti tak bravcove ako hovadzie
zdezda
Super, ingrediencie, okrem toho zemiačika (ak dám 3 cibule pod bravčové, tak to kapustnicu zahustí aj trošičku sladkavo zjemní), dávam tie isté, no kyslej kapusty na toľké množstvo mäsa dávam aspoň 1kg, ba aj viac. Milujem kapustu :-)
zdezda
...jaj zabudla som spomenúť, že mäská robím osve, potom ich pridám do takmer uvarenej kapusty vo vode z údeného, chvíľu povarím spolu a až úúúúúúplne na záver dám popichané klobásky a ešte 10 min. ich vtom všetkom dobrom prevarím :-)mňaaaam
margaretka28
pravá žochárska, až na tie slivky robím dosť podobne, slivky dávame len do štedrovečernej, ale tá je bez masa a so smotanou, tiež som jej včera sparavila za hrniec, na Silvestra bude najlepšia :-) a ten zemiak tiež dávam len niekedy a to ho postrúham ako jablko a rýchlo sa potom rozvarí a zahustí
luss44
aj mne sa práve varí a rozvoniavaaaa :) údené koleno, kys.kapusta, klobásy, celé korenie varím spolu, cca 20min. pred koncom pridám namočené suš.dubáky, zahustím šlahačkovou smotanou + 1PL múky, oberiem mäso z kolena a šup ho naspäť, takú máme najradšej mňam. Zajtra bude ešte lepšia.
tinkibinki
varila som podla teba :) zemiak som nedala ale pridala som slivky a je neskutocne dobraa..!! vdaka za super recept :)
elysa
@tinkibinki som rada, že ste si pochutnali :), zemiak tiež väčšinou nedávam... ďakujem všetkým za nahliadnutie a prajem šťastný Nový rok...
staja
@elysa , to si nemyslela vážne, že tento rozpis je na 4 porcie. Je tam 800g mäsa a 400 g klobásy - to je snáď veľa aj milovníkov mäsa :)
eviana
@elysa , veľmi lákavá kapustnica, veru by som z nej rada ochutnala, mňam :) @staja , vôbec to nie je veľa, tiež mám vždy problém pri písaní počtu porcií v rozpise, mám totiž pubertiaka a ten niekedy má spotrebu za troch, keď je pri chuti. A kapustnica sa vždy varí vo veľkom množstve, pretože čím dlhšie stojí, tým je lepšia... je varená pre štyroch, ale na viac dní :)
staja
Tiež ju varím do veľkého hrnca, ale nie sú to 4 porcie, ale 8,10... a tak. Inak by vyšlo do jedného taniera 300g mäsa s klobásou +kapusta a ďalšie prísady. A kto zje za troch, ten má 3 porcie. Rozumieme si, len ma zarazilo, ako to počítala :)
elysa
@staja je to tak, že sa malá chyba pritrafila :), malo to byť 4-6, ale zostalo z toho len 4, horšia by bola chyba v surovinách, tá by ma mrzela riadne, keby sa niekomu niečo kvôli tomu nepodarí... táto kapustnica je ako hlavný chod a nie ako polievka... bežne v reštauráciách je porcia mäsa 200g na osobu- tým ale nemyslím bežné denné menu... @eviana ďakujem, Ty si to vystihla presne- a tých pubertiakov mám dvoch :))
pusta
máš tam všetko, čo mám rada.
tejto kapustnice nikdy nie je dosť a nikdy sa nepreje.
zaslúžených 5****
zuzkabluzka
to som chcela zacat chudnut a len pri pohlade na Tvoju kapustnicu ma chytil riadny hlad...mas ju naozaj laakavu :)
mariamka
uplne super kapustnica, ja davam na zaver sladku smotanu,, neverila som, ale s udenou chutou, hribikmi, slivkami uplna symbioza,, bude zas o rok :) pekne foto :)
havino
v Topoľčanoch, aj v Žiline sa takto presne varí kapustnica, ja čítavam, že ludia aj cibulu smažia, aj klobásku, zvlášť mäso, ja nie, ja ako ty @elysa , všetko v jednom hrnci, pomaly, plynule a do vody ked mäso dávam aj kyslú vodu z kapusty pridávam, preto nakladáme do súdka kapustu a riedim kyslosť kapustnice vodou a množstvom koľko jej chcem a viac menej už, majú ju radi tak, pridávam na koniec šľahačku, dávam ti 5 *, prvý krát vidím kapustnicu, ako som naučená ju variť ja, super
elysa
ďakujem @mariamka aj @havino ... Tí moji ju radi bez smotany, ale možno ich o rok tou smotanou prekvapím :), lepšie povedané- smotana v kapustnici u nás nie ja zvykom... a fotenie ma trošku baví a sem- tam sa mi takto zadarí...:))
eviana
@elysa , ja som bola z domu zvyknutá jesť kapustnicu tiež so smotanou, ale tu som sa odučila, ale zato vždy dám na stôl aj misku s kyslou smotanou (aj pri Jókai fazuľovej), kto chce si môže do taniera za lyžicu pridať - taký milý kompromis :)
dobo
Mozes tam pridat cokolvek,nepokazis to.takato kapustnica sa neda nikdy odmietnut.je to jednoducho bombove papanicko.
tricia
Hmmm - chyba mi tam kvalitna cervena paprika ...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia