Zrkadlová čokoládová poleva fotorecept

marymelb7 - fotkamarymelb7, 22. decembra 2013
Zrkadlová čokoládová poleva (fotorecept)
Foto: marymelb7

Vždy ma zaujímalo, ako robia vo francúzskych cukrárňach tú lesklú čokoládovú polevu (mirror glaze). Varí sa to z cukru, vody, kakaového prášku a želatíny s Zobraziť celý popisVždy ma zaujímalo, ako robia vo francúzskych cukrárňach tú lesklú čokoládovú polevu (mirror glaze). Varí sa to z cukru, vody, kakaového prášku a želatíny s ktorou sa dosť ťažko robí. To nemá z čokoládou, ktorá je predsa len trochu(zdravšia) nič spoločné. Kukuričný sirup - glukóza, Vám urobí polevu lesklú, nikdy sa neláme, zostáva elastická. My tu máme Vianoce v horúčavách, tak ma napadli "nanukové rezy",z ktorých som urobila tortu.

Suroviny

150 g (horká)
50 ml
2 PL




Postup

  1. 1

    V mojom prípade som natrela korpus plnkou a nechala dobre vychladiť, natrela som stranu torty a zase zachladila. Ak robíte tortu vždy je treba vrchnú časť natrieť krémom, lebo táto poleva sa neodporúča rovno na cesto.

    Zrkadlová čokoládová poleva (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým si nad parou rozpustíme čokoládu so šľahačkou, miesto šľahačky sa môže použiť 50g masla,keď to odstavíme z tepla, tak primiešame kukuričný sirup.

    Zrkadlová čokoládová poleva (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Polevu nemiešať silikonovými a drevenými varečkami, ale iba kovovými - lyžicou a pod.

    Zrkadlová čokoládová poleva (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tu už treba rýchlosť. Poleva sa naleje na tortu a nechá sa voľne stiecť. Ak potrebuje pomoc, tak iba treba chytiť celý podnos a ponahýbať trochu, nie nožom, lebo poleva je lepkavá.

    Zrkadlová čokoládová poleva (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Najlepšie sa dáva táto poleva na tvrdý marcipánový povrch. Ja som ho teraz nemala a chcela som urobiť ňou aj boky, ktoré sa dajú robiť v horúcej vode namočeným nožom alebo stierkou.

    Zrkadlová čokoládová poleva (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keďže u nás Štedrý deň je pracovný deň, ja som ju urobila dopredu, aspoň sa za dva dni uleží. Táto poleva ani po vytiahnutí z chladničky nebude matná, zostane stále ten " glanc".

    Zrkadlová čokoládová poleva (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

luss44
krásna torta, pekné Vianoce k Vám do ďaleka prajem
zdezda
krásna poleva aj torticka, pekne, letne Vianoce prajem :-)
jozka2
Som stale vdacna za recepty,ktore vnasaju cosi nove na varechu,clovek stale sa uci,mas ju krasnu.5
marymelb7
@jozka2 , môj svet sa točí okolo jedla. Ako aj ty, tiež stále čítam kuchárske knihy, a články súvisiace s pôvodom receptov, chcem o jedlách a tiež surovinách vedieť všetko. Oči mám stále otvorené na novinky. Ďakujem ti a prajem príjemné sviatky :)
babinka
pre mna velmi zaujimava kombinacia, bez stuzeneho tuku, sice s glukozou, ale..... nie je toho tak strasne vela, najblizsie vyskusam a napisem. Som stvoritel nepodarkov c. 1, takze po mne uz kazdemu sa vydari :) ale vazne, asi to vyskusam o dva dni na dcerinu tortu s parizskou slahackou, dakujem za inspiraciu a pekne sviatky zelam
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Zaujímavý postup. Určite vyskúšam. Príjemné vianoce.
marymelb7
@babinka šľahačku môžeš vymeniť za maslo. U vás je "Karo" sirup, nie je tak hustý ako glukóza, ten sa mi zdá lepší. Keď ti poleva zhustne, tak to zase iba prihrej v microwave, vráti sa lesk a lepšie sa rozotiera.
Tebe aj @goe ďakujem za komentáre a tie želám Veselé Vianoce!
jamalinka
ďakujem za radu na lesklú polevu, ja zase chcem poradiť , ak stuhne čokoláda (poleva) zoberiem fén na vlasy (samozrejme pozor na nejaký vlas z fénu) a tak medzi prsty na slabé obrátky(aby sa neodfúkla poleva) zohrejem bez problémov akýkoľvek zákusok či tortu s tvrdou polevou, pokrájam koľko potrebujem , naozaj to funguje, vymyslela som si to už dávnejšie lebo ma nebavilo zohrievať nôž v horúcej vode alebo nad ohňom a navyše sa vysokou teplotou nôž tupí
viera1
@jamalinka ja používam flambovaciu pištoľ,nemá taký "fukot".Myslela som,že ju málo využijem,ale aj vianočné pečivo posypané trstinovým cukrom som ofúkla a bolo fajn chrumkavé.
jamalinka
už som počula o nej, ale neviem kde ju kúpiť, čo stojí a na čo všetko sa dá využiť?
viera1
Napr.: varecha.pravda.sk/recepty/creme-brulee-fotorecept/15214-r...

 varecha.pravda.sk/recepty/dezert-crpes-flambe-flambovane-...

 najrecept.sk/2013/12/mini-cheesecake-lindt/...

 varecha.pravda.sk/recepty/slavnostna-mangova-torta/46996-...

V tom poslednom linku pridala @tatranocka aj info,kde majú lacnú flamb. pištoľku.Môžeš s ňou opaľovať perie na hydine,opáliť napr. pečené rebierka (sú ako grilované), upraviť chuť a vzhľad mäsa (potrieš medovým roztokom a opáliš) a tiež ako píšem hore,pečivo posypané cukrom zkaramelizuješ.
marymelb7
@jamalinka ďakujem za radu, taký malý fénik len na torty nie je zlý nápad!
Ja tiež ako @viera1 používam flambovaciu pištoľ , ale nie na všetko, lebo tá to zároveň opaľuje.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia