Masť a oškvarky z mikrovlnky

gabriele - bez fotkygabriele, 20. decembra 2013
Masť a oškvarky z mikrovlnky
Foto: gabriele

Jednoducho pripravená masť, ktorá sa vydarí aj úplným začiatočníkom. Kto sa nebojí mikrovlnky, môže si urobiť výbornú masť a oškvarky za nejakú hodinu aj Zobraziť celý popisJednoducho pripravená masť, ktorá sa vydarí aj úplným začiatočníkom. Kto sa nebojí mikrovlnky, môže si urobiť výbornú masť a oškvarky za nejakú hodinu aj čosi. A čo je dôležité - netreba stále striehnuť, či niečo neprihorí. Tip na výrobu mikrovlnkovej masti som odkukala od jednej labužníčky z Austrálie. Veľmi ma zaujal, tak som ho vyskúšala a vychytala niektoré muchy. Hlavná fotka je pred priliatím mlieka, takže oškvarky chytia žiaduci bronz až v tých záverečných fázach :)

Suroviny

2300 g
50 ml
50 ml




Postup

  1. 1

    Slaninu umyjeme a pokrájame na kúsky asi 2x2 cm

  2. 2

    Do sklenej misy nalejeme vodu, pridáme pokrájanú slaninu, misu prikryjeme vrchnákom a na plný mikrovlnkový výkon (900-1000 w) vlníme 4x10 min. Na začiatku praženia sa slanina zdvihne - nadobudne na objeme. Pri naplnení misky treba preto rátať s malou rezervou. Každých 10 minút misu otvoríme a slaninu pomiešame. Ku koncu praženia sa začne slanina trochu lepiť jedna na druhú, tak ju dvomi vidličkami od seba oddelíme.

  3. 3

    Mikrovlny znížime na 500 w a ďalej vyškvárame 2x10 minút. Vždy po 10 minútach premiešame.

  4. 4

    Teraz prilejeme veľmi opatrne mlieko. Mikrovlny znížime na 350w a vyškvárame ešte asi 2x5 minút. V tejto fáze treba dávať pozor, lebo oškvarky veľmi rýchlo chytajú farbu. Dĺžka záverečného škvarenia záleží od váhy a typu slaniny a tiež od výkonu mikrovlnky

  5. 5

    Masť zlejeme do pohárov a necháme vychladnúť. Počas chladnutia ju párkrát pomiešame, aby bola pekne hladká. Oškvarky dáme na cedník, necháme vychladnúť.Uložíme do pohára. Vychladnutú masť a oškvarky skladujeme v chladničke alebo chladnej komore.

Diskusia k receptu

znagy
Mikrovlnku pouzivat je velmi nezdrave.Tak isto si mozes urobit tento recept na sporaku,len to trva trosku dlhsie a vysledok je zdravsi.
siesta
@znagy jejdanenky dalsi tvor hlasajuci sodomu gomoru mikrovlniek... dnes sa vyrabaju mikrovlnky uplne inaksie ako tomu bolo kedysi, neheroizujem ich pouzivanie, sama ich nepouzivam, ale prosim vas, nedemonizujte nieco, co z technickej stranky vobec neovladate. Navyse predpokladam, ze patrite k ludom, co si ucite nekupi vyrobok, kde je napisene, ze obsahuje DL-alfa tokoferolacetat, a bude vyhlasovat, ze je to skodlive, hoci normalne kupite vyrobok, kde je napisane obsahuje vitamin E. Pritom ide o to iste... nemusite odpisovat, ja sa sem nevratim. Pekny vecer
abdul
@znagy : Máš nejaké relevantné dôkazy o škodlivosti MW ? Uveď zdroj. Inak sú to len drísty.
1x ubka
hubata
Vyše hodiny vlniť v mikrovlnke a ešte každých 10 minút premiešavať, no to sa mi zdá aj finančne ale aj časove náročné. Ak tam bude kúsok zabudnutej kožky, tak ju môžem aj potom vyumývať. Nezabudla si šprtnúť soli k slaninke?
gabriele
dakujem Vam za komentare pod receptom
@hubata ...na sol som nezabudla...do masti ju nepridavam...znizuje jej trvanlivost...financne to narocne urcite nie je...ak myslis spotrebu elektrickej energie mikrovlnky...a ci sa to casovo niekomu takto oplati robit...no neviem...mne sa to oplati...a zda sa mi to uplne bezproblemove oproti klasickemu skvareniu na sporaku
1x ubka
frona
a celý čas škvarenia je misa prikrytá? alebo len prvých 40 min?
radox1
ako experiment mozno,v reali si to neviem predstavit.
denyany
Zaujímavé... Možno vyskúšam, ale tiež ma zaujíma, či má byť misa prikrytá počas celej doby škvarenia.
gabriele
misa nemusi byt zakryta vobec...ale zo zaciatku takych 20 minut odporucam pre istotu keby mast prskla...prvych 20 minut sa moze nechat bez miesania...mast by sa samozrejme vyprazila celkovo aj bez miesania, ale miesa sa kvoli oskvarkam...lebo sa davaju dokopy...frekvenciu miesania si moze zvolit kazdy sam
an3da
Mikrovlnku nepoužívam, nemam ju. Masť vyprážam vo veľkom kotle, lebo ju mám moc...soľ nikdy nedávam, ak treba masť na liek, účinkuje iba nesolená. To som si zapamätala ked jedna kolegyňa operovala čosi na nose a po všetkom jej lekári povedali aby si mastila masťou ale nesolenou. Ani moja svokra nikdy nesolila, tak som sa aj ja naučila.
leomax
Asi treba robiť z čerstvej slaniny, potom stačí vetrať 5 minút.
kefir
to je hnus v mikrovlnke. ta vysusuje a je to nanic, ozarena mast a skvarok to je uz len napad.
1x radox1
kalapa
Naozaj nič moc, to je nezdravé a vyzerá to hrozne.
pater13
Môžem len potvrdiť, že táto masť a tieto oškvarky sú skutočne fantastické... ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia