Vanilkové rožky fotorecept

petravoska - fotkapetravoska, 18. decembra 2013

Milujem ich chuť. Sú sladké, krehké, rozpúšťajú sa na jazyku a keď sú orechy čerstvé, ku káve a čaju si neviem ani nič lepšie Zobraziť celý popisMilujem ich chuť. Sú sladké, krehké, rozpúšťajú sa na jazyku a keď sú orechy čerstvé, ku káve a čaju si neviem ani nič lepšie predstaviť, najmä v čase hojnosti, keď už všetci majú dosť tých maslových plniek.

180 min. minút
príprava
8 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g
300 g
1 ks
80 g
180 g
2 ks
 na obaľovanie




Postup

  1. 1

    Z ingrediencií vymiesime cesto.

    Vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Necháme ho aspoň pol hodinu odpočívať v chladničke, aby sa s ním lepšie pracovalo.

    Vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Postupne z neho oddeľujeme kúsky, s ktorými budeme ďalej pracovať, aby sa veľmi nezohrialo, lebo potom sa s ním ťažšie pracuje.

    Vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z oddeleného kúska ušúľame valček.

    Vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozdelíme na rovnako dlhé kúsky (zvyknem si jeden valček nechať ako meradlo) a tvarujeme rožok.

    Vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme pri 180 stupňoch 8-10 min. Po vybratí z trúby sú rožky veľmi krehké a aj pri jemnom dotyku sa rozpadnú. Neznamená to, že sa nepodarili. Treba ich iba nechať vychladnúť na plechu, tak ako sú, potom sa dajú normálne chytať do ruky. Z toho vyplýva, že na pečenie rožkov potrebujeme viac ako jeden plech na pečenie. Na pečenie používame papier na pečenie, plech netreba ničím mazať.

    Vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto vyzerajú upečené neobalené rožky.

    Vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vanilkový cukor si v mištičke rozmiešame s práškovým cukrom podľa množstva a v tejto zmesi obaľujeme vychladnuté rožky.

    Vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A tu sú hotové rožky čakajúce na mlsné jazýčky :)

    Vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

tiginko
schválne poďme počítať, koľko ich tu už je a koľko ešte pribudne: máme zábavu na dlhé zimné večery. Žeby som odfotila aj tie moje?
petravoska
To vieš, Vianoce sú Vianoce, môžeš tu dať, čo chceš, aj vanilkové rožky od výmyslu sveta. Teraz vážne, viacero zaciatocničok sa zľakne, keď vyberú rožky z truby, že sa nepodarili, lebo im pod prstami "prachniveju", a to je dôvod, prečo som sa rozhodla pridať tento klasický recept polopatisticky. Aby som vysvetlila tento zapeklistý problém, že ich stačí nechať vychladnúť a netreba ich hneď sypať do koša, lebo sa nepodarili :-)
polovacka
Petravoska : Prosim ta , nerob to , ved mi sliny tecu ( taketo vanilkove rozky to je pre mna kucharska balada )
petravoska
:-) chodím okolo nich a si ich zakazujem, aby som ich nezbastila ešte pred Vianocami :-)
sany11
Vydarené,takýchto roztekov nikdy nieje dost : )
nika72
Maš ich krásne...ja mám presne tento istý recept a robím ich už
nika72
roky na Vianoce,lebo ich máme radi ....krásne sviatky :-)
luss44
robila som včera podľa podobného rcp, do jednej dávky som dala lieskovce a do druhej vlašské orechy a teraz ochutnávam a porovnávam :) Tvoje vyzerajú veľmi chutne. pekné Vianoce
seaton
A ešte jeden postreh. Je super, že vo svojich receptoch myslíš aj na začínajúce gazdinky. Keď som sa vydala mala som 2O rokov a skúseností z varením nulové. Moje kolegyne z práce ma zahrňali receptami ale keď som sa opýtala na množstva tak povedali ja "ja dávam podľa oka". Teraz aj ja dávam podľa oka. Alekeď som začínala nikdy my nevyšla knedľa ani buchty na pare podľa oka. Až keď jedna kolegyňa sa nadomnou zmilovala a začala vážiť a merať všetko čo varila tak som sa naučila aj ja.
astheart
Je fakt, že receptů na vanilkové rohlíčky jsou stovky. Já jsem používala jeden od Márie Hajkové z její slavné knihy Moučníky (to je nejlepší kuchařka na moučníky, jakou znám). Rohlíčky byly křehké, vynikající chuti a na jazyku se rozplývaly (recept je bez vejce). Jenže měla jsem potíže se svojí plynovou troubou; ve snaze nespálit je se mi často roztekly. Pak mi kamarádka dala svůj po její mamince a ten byl s vajíčkem. Pravda, jsou trochu tužší, ale už se mi neroztékají. Proto věřím, že tady tyhle budou skvělé! Díky, vyzkouším! :)
iwuska
toto boli druhe mnou pecene vanilkove rozky, vzdy to bolo moje top sviatocne pecivo, ale raz som si skusala a po skusenostiach s danym cestom som sa na to vykaslala. musim Ti dat 5 * a velmi velke podakovanie, su skvele, aj teraz jeden tlacim :)
macka12a
Ďakujem za výborný recept, odteraz už budem robiť vanilkové rožky s radosťou.
evicka01
ten recept je este lepsi nez moj, mala som menej cukru, tieto su lepsie...
rastlinka78
Ahojte dievčatá, ja som úplný začiatočník. Stroskotala som pri ceste. Mne sa veľmi, ale naozaj veľmi trúsi. :( A to mám formu z Tescomy, že mi to pôjde rýchlejšie. Naozaj neviem, čo mám robiť. Dala som cesto do chladničky, uvidím zajtra :-o
kukulienka71
@Rastlinka78 (9.12.2016 19:36)

neviem si predstaviť, prečo sa ti cesto trúsi. Pomery surovín sú správne, ak si dala všetky tak, ako sú písané, nemal by byť problém. Do chladničky sa dáva kvôli tomu, aby maslo trocha stuhlo, potom sa s cestom lepšie manipuluje, nelepí. Trúsivému cestu pobyt v chlade nepomôže.
radost
@Rastlinka78 (9.12.2016 19:36)

niekedy nejde všetko ideálne..ked sa mi nedobre cesto spája..pridám oriešok tuku...alebo lyžičku kyslej smotany..
môže to byť v inej kvalite múky..menšie vajíčka-žltky...
želám radosť pri pečení..a hlavne z výsledku..:-)
rastlinka78
@Kukulienka71 (9.12.2016 19:54)

Samozrejme dala som do chladničky na cca 1 hod. , potom pokračovala. Teraz som dala do chladničky, pretože už som naozaj zúfalá. Samozrejme pridala som trochu múky, keď sa mi cesto lepilo
kukulienka71
@Rastlinka78 (9.12.2016 21:23)

nemala si mäkké maslo? pri krehkých cestách musí byť studené, rýchlo ho posekaj na menšie kúsky rovno do múky a snaž sa rýchlo všetko zmiesiť dokopy, aby sa moc netopilo. NEPRIDÁVAJ múku, ak sa lepí, radšej to daj do chladničky na čas, alebo spracúvaj robotom, háky by nemali prehriať cesto ako dlane. Ak si už pridala navyše múku, pridaj zasa aj tuk, aby sa to spojilo Určite sa ti podarí, držím palce.
rastlinka78
Ďakujem za rady. Aj robot mal problém vymiešať moje cesto :-o Hoci nerada, ale musím priznať, že som zrejme niečo zabudla dať ( síce by som odprisahala, že som išla krok po kroku ) . Svedčí o tom aj "divná chuť ". Takže cesto končí v koši. Viem, že z neodarkov dokážete Vy - skúsené gazdinky vyčarovať fantastické koláčiky, ale pre mňa to je vysoký level ;-) Asi skúsim odznova.
frezia
Vyborny recept, podla ktoreho ich peciem uz viac rokov. Len som ich neobalovala v cukre, ale este horuce som ich poriadne pocukrovala a vychladnute poposuvala, takze sa obalili aj zu spodu. ( Je to vychytavka od @tatranka , zjednodusenie prace, nasla som to pri jej vanilkovych rozkoch.)


paradise39
Dnes som robila podľa tohto receptu, sú perfektné, ďakujem...bojím sa že ich zjem :)
margori
Rožky sú úžasné, chutné hneď.
Čo sa týka toho rozpadávania tak keď chvíľu počkáte tak ani jeden nezlomite.
Ďakujem za super recept.
okorpenda
ako kazdy rok, aj tento som robila rohlicky podla tohto receptu. dakujem:)
bibijana
Piekla som podla Vasho receptu, a su výborné!!! Dakujem
kocka111
Dnes som ich upiekla. Sú fantasticke??. Dúfam, že niečo z nich zostane aj na vianoce?
kika138881
Ahojte dnes som ich robila po prvý krát ako “začiatočník “ cesto samozrejme sa mi mrvilo, myslela som si že ho hodím do kosa😅 musela som niekde v pomere spraviť chybu ale nevzdala som to a nakoniec sa ako tak podarili 😂 nie sú ideálne ale jesť sa dajú 😊


katkadanco
Vanilkové rožky podľa Vášho receptu boli skvelé a pekne sa vydarili :)
jankadom
Najlepšie vanilkové rožky, už ich pečiem roky rokúce, dokonca sú také obľúbené že aj tento rok ich pečiem už 4 krát a hádam do Vianoc vydržia 😂😂😂😂




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia