Pečivo k vínu - pod vodou

bozulka - fotkabozulka, 4. februára 2010

Toto pečivo má rád môj muž a musím ho piecť niekoľko krát ročne a nesmie chýbať na žiadny sviatok.

15 minút
na 160-170 °C

Suroviny

50 dg
kostička
špetka
lyžička
30 dg
6 lyžic
1 ks




Postup

  1. 1

    Preosiatu múku dáme na dosku,pridáme zmäknutý tuk trošku osolíme a pridáme kvasok -mlieko,cukor droždie, a vypracujeme cesto ,ktoré vložíme do nádoby so studenou vodou.Voda musí byť aspoň 5cm nad cestom.Keď cesto vypláva vyberieme ho,osušíme utierkou /papierovou/ dáme na vál.Rozválame na hrúbku asi 1/2cm.Potrieme rozšlahaným vajíčkom posypeme strúhaným syrom,pokrájame na tyčinky radielkom dáme na suchý plech a upečieme do zlatova.

  2. 2

    Z tohoto cesta môžeme vykrajovať rôzne tvary ,posypať semiačkami,paprikou,syrom. Vykrajujeme menšie tvary,je to pracnejšie ,ale krajšie a chutnejšie

  3. 3

    Tiež môžeme z cesta vykrajovať rôzne tvary /ničím neposypať,ani nepotierať vajíčkom/ a po upečení teplé obalujeme v práškovom cukre s vanilkou.

Diskusia k receptu

cistinka
Výborný nápad Božulka....vyskúšam cez víkend :-) Táňa
bozulka
Je to skutočne dobré aj rýchle ,na slano aj na sladko.
starka
Pripomína mi recept čo mám po mame, ako deti sme ho mali radi najmä pre názov . U nás sa volal : "Vyskoč z vody"
bozulka
Ja mám recept,ktorý vyšiel asi pred 4O-45 timi rokmi v Živote.V Južných Čechách tomu hovorili "podvodníci "
cistinka
už sa teším na výsledok...suroviny som pred chvíľkou kúpila....ale ja mám chuť to skúsiť na sladko :-)
bozulka
Podľa receptu by sa malo droždie rozdrobiť do múky s pridaním cukru a mlieka,ale rýchlejšie to vyskočí keď sa urobí kvások a ten sa vyleje do múky.
roska
U nás na Zemplíne sa tiež volá " Vyskoč z vody". Mamka nám z toho cesta robila lekvárové rožky a asi pred týždňom som jedla u švagriny rožky plnené orechovou plnkou. Tiež z takého cesta. Najbližšie skúsim tyčinky posypané sézamom alebo slnečnicou. Manžel sa iste poteší.
bozulka
Aj tie rožky sú určite dobré také som ešte nerobila ja robievam bratislavské rožteky a záviny plnené makom alebo orechami.
Neviem či tá slnečnica nebude veľká,ale sezam,strúhaný syr,rasca sú veľmi dobré.
Musím vyskúšať aj iné náplne a čo tak napríklad nugeta?
1x altyn
cistinka
No bozulka moja, cesto mám v miske s vodou...už len čakám kedy vyskočí :-))
bozulka
Držím palce,určite Ti bude chutiť nech to urobíš na sladko či slano!!!!!!!
cistinka
Jedným slovom fantázia :-)
...len tak fúklo...nabudúce spravím dvojitú dávku :-)
sovka62
U nás slaného pečiva nikdy nie je dosť. Robievam podľa osvedčených receptov, vymýšľam aj nové (naposledy s nemletým makom - keď napečiem, odfotím a pridám na Varechu), vždy pečiem veľa naraz a časť odložím do mrazničky. Dajú sa jesť po pár minútach od vyloženia, takže nečakané návštevy nás nezaskočia. Arašidy, chipsy a podobne sa u nás objavia len ak čakáme niekoho, kto ich má vyslovene rád. Som presvedčená, že domáce pečivo je zdravšie, preto ma tento recept veľmi potešil.
bozulka
Môj manžel je velkokonzument slaného pečiva tiež má najradšej doma robené,ale keď nieje iná možnosť tak nepohrdne ani kupované.Má svoje oblubené.Tiež rád konzumuje oriešky ,ale neslané.Neďaleko od nášho bytu je pražiareň kávy,mimochodom vynikajúcej a oni pražia aj oriešky-neslané.Tie kupujeme lebo sú zdravé len sa to nesmie preháňať.Tak je to so všetkým.
Ja som robila to slané pečivo ako mini a dávala som na ne rôzne druhy syrov,dokonca aj ostrú papriku len stou opatrne a nebolo to zlé.Dá sa podľa vlastnej fantázie len sa netreba báť a Ty Sovka sa určite nebojíš.
sovka62
Božulka, pečiem na jarmok a na rad prišiel aj tvoj recept. Veľmi si ma potešila, keď si ho pridala. Bola som asi ešte dosť malá (lebo som nepomáhala, len so sa prizerala), keď ho mama piekla. Robila ho hádam z troch dávok, lebo cesto vložila do 10 litrového vedra. Ja som s napätím čakala, či ten utopenec naozaj vypláva na povrch. Vyplával. Robila ho na sladko, keksíky obaľovala v cukre. Po rokoch, keď som už ja pekávala deťom som sa jej na ten recept pýtala. Mama už, žiaľ, mala problémy s pamäťou a tvrdila i, že nikdy nič podobné nepiekla, ani taký recept nemala. Tak som to vzdala. No a vidíš, zrazu je na svete. Piekla som na slano, povykrajovala som šesťuholníčky a posypala som ich makom. Sú veľmi pekné, aj veľmi dobré. Nečudujem sa tvojmu manželovi, že mu chutia. Nám chutia tiež. Tak ďakujem za recept.
bozulka
@Sovka ďakujem, som rada,že si sa dostala mojím pričinením k receptu.Až budem zase piecť pridám aj fotky.Robievam na sladko aj slano,na slano vymýšlam rôzne tvary a posýpky a vždy chutilo.
jerica
fajn,dobre je si pripomenúť dobrý receptík , aj keď nemá foto:-)veru v starych knihách od našich mám , nebývalo zvykom dávať k receptom foto,ale ked je , určite poteší:-)
bozulka
Jarka,máš pravdu,ale je to zaujímavejšie...:-)
bobesko
už som to robila na slano , veru sa za nimi len zaprášilo, je to velmi chutne a trvanlivé, blíži sa Silvester určite ich napečiem
bozulka
Určite budú mať zase úspech.Sladké si nerobila?Tak ako píšem v poslednom bode,Po vykrojení tvaru sa dajú piecť a teplé sa obalia v práškovom cukre s vanilkou.Sú tiež veľmi dobré !!!
Škoda že nie sú fotky,pridávala som v čase ked som ešte neovládala vkladanie fotiek a teraz už nepečiem...nemám komu a pre seba sa mi veľmi nechce a ani to nepotrebujem... :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia