Krowki

kltko - fotkakltko, 9. decembra 2013

Azda každý ich pozná, ale veľmi jednoducho sa dajú aj pripraviť. V predvianočno - vianočnom čase možno nezaujmú, ale sú príjemnou cukrovinkou na turistiku, Zobraziť celý popisAzda každý ich pozná, ale veľmi jednoducho sa dajú aj pripraviť. V predvianočno - vianočnom čase možno nezaujmú, ale sú príjemnou cukrovinkou na turistiku, či len na maškrtenie. Jedine pozor na prácu s horúcou hmotou - môže nepríjemne popáliť.

30 minút
príprava

Suroviny

0,5 kg
125 g
250 - 500 g
1 bal




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny v kastróli s dobrým dnom zmiešame a zohrievame do bublania a miešame a miešame. Určite nevolíme pískajúci kastról (s dvojitým dnom), ktorý hoci neprihorí, tak by nám svojím dlhým pískaním hluchotu privodil.

  2. 2

    Miešame aspoň 30 minút od začiatku bublania - v zmesi prítomný cukor má začať karamelizovať a hnednúť. Keď dospeje do požadovaného odtieňu (približne bielej kávy), tak proces končí (podľa variča a kastróla môže byť viac alebo menej ako 30 minút).

  3. 3

    Vymiešanú hmotu vylejeme na studený plech, studený plech vystlaný hrubším alobalom alebo pečiacim papierom, mokrú drevenú dosku, mokrú kamennú dosku... proste na príhodný rovný povrch, z ktorého hmotu následne ľahko zlúpneme.

  4. 4

    Na polceste k stuhnutiu môžeme nožom spraviť lámacie línie. Počkáme až stuhne a polámeme na požívateľné tvary. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

kltko
pi jano čosi kotkodáka, tak nepoviem či áno alebo nie. Ale recept je všeobecne rozšírený už desaťročia.
matata1
@peter9766 do pečeného cukru ide len mlieko, cukor a maslo. Ale neviem v akom pomere ani postup. Neviete ho niekto?
kltko
peter, tak pi jano vymäkol, už sa to dá čítať. Hej, je to niečo veľmi blízke, len v Poproči vychádzajú z bežného mlieka. Tu je uvedené kondenzované, čo výrazne skracuje dobu zahustenia na požadovanú konzistenciu. Teda nemusíš toľko miešať a aj riziko pripálenia dna hrnca klesne. Aj keď o tejto popročskej špecialite som nepočul, s ohľadom na popisovaný postup to iste bude chutiť veľmi podobne.
evanaaa
Tento recept je podobný ako ten na domáce salko, len sa nedáva stuhnúť a hneď sa spracuje ( pod. ako Salko).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia