Slané pečivo z kyslej kapusty

luss44 - fotkaluss44, 8. decembra 2013
Slané pečivo z kyslej kapusty
Foto: luss44

V zime, keď máme svoju kyslú kapustu v súdku, robievam často toto pečivo. Recept mám z jednej knižky na slané recepty.

30 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

400 g
400 g
140 g
2 dcl
40 g
1 ČL
štipka
1 ks (na potretie)




Postup

  1. 1

    Zarobíme si kvások z cukru, droždia a mlieka, vlejeme do misy s múkou, pridáme vyžmýkanú a nadrobno pokrájanú kyslú kapustu, soľ, roztopenú vlažnú masť a vypracujeme cesto. Robím to na doske a rukou, lepšie sa zapracuje tá kapusta. Keď treba, podsýpame múkou, podľa toho ako sa nám podarilo kapustu vyžmýkať.

    Slané pečivo z kyslej kapusty  - obrázok 1
  2. 2

    Cesto nemusíme nechávať dlho kysnúť, ja nechávam cca 15 min.na doske, aby sa lepšie vaľkalo, ono potom kysne ešte na plechu. Rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm, pokrájame nožom na kocky /môžme aj formičkou na pagáčiky, ale toto je rýchlejšie/, poukladáme na vymastený plech a necháme 30 min.kysnúť.

    Slané pečivo z kyslej kapusty  - obrázok 2
  3. 3

    Po nakysnutí pečivo potrieme vajíčkom, posypeme slnečnicovými semiačkami a upečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C. Pečieme cca 20 min., treba si to odsledovať, podľa rúry.

    Slané pečivo z kyslej kapusty  - obrázok 3
  4. 4

    Je to chutné pečivo, ideálne k čaju alebo vínku. Dobrú chuť.

    Slané pečivo z kyslej kapusty  - obrázok 4

Diskusia k receptu

margaretka28
tak toto by som chcela ochutnať, neviem si to predstaviť, ale kapustu máme radi, tak aj toto by nám určite chutilo
katkat
vau, paradne! tusim uz viem co urobim s tou kapustou co mam :)
luss44
dievčatá ďakujem za pochvaly, odporúčam vyskúšať, určite si pochutnáte. Bola som poobede u kamošky pre formičku na zázvorníky, tak som jej vzala za tanierik týchto pagáčikov a ešte som ani nestihla odísť a jej manžel všetky spucoval :)
katkat
bola som taka akcna, ze som hned vyskusala, pretoze akurat dnes som premyslala, co urobim s tym polkilom kapusty... strasne dobre to je :) este sa len pecie druhy plech ale polka prveho uz chyba:) urcite som nerobila posledny krat :)
mimit
Vyzeraju uzasne, az mi slinky tecu! 5*
manya
vyskúšam, len čo sa mi prst zahojí, lebo ja cesto rukou miesim ( zrezala som si bruško pri krájaní na nárezovom stroji)
luss44
teda @katkat Ty si aká rýchla :) potešila si ma, že si vyskúšala a že chutilo. Ja ich práve mlsám ku káve :) @mimit , @elixir treba napiecť, neobanujete... jáj @manya až ma striaslo, keď som dočítala - že zrezané bruško, brrr :( nech sa Ti rýchlo zahojí
luss44
@hubarka35 - v pôvodnom recepte je masť a inak som to ani nepiekla, myslím že práve masť dobre pasuje k tej kapuste. Ale vyskúšaj a daj vedieť
mariamka
vyzera to perfektne, a mas ich krasne dochrumkava :), kk*****
gubics
Masť síce mam,ale musím to urobiť vegetariánske, takže použijem domáce maslo, a idem vyskúšať. Ešte pridajte pár dobrých receptov s kyslou kapustou, vopred ďakujem.
luss44
@gubics - s maslom to tiež bude určite dobré, dajte potom vedieť ako chutilo :) príjemné pečenie
malusa
Tiez musim toto pecivko pochvalit,urcite vyskusam,dakujem za recept.
havino
no teda @luss parádne, kapustu pchám kde sa dá, do placiek, do zemiakového cesta, do posúchového cesta bez droždia, kapustníky robím, nuž ale do kysnutého?? Takže totok tu je recept pre mňa, samozrejme čo v najbližšej dobe vyskúšam, vdaka 5 *
luss44
@malusa a @havino vďaka za pochvalu, treba vyskúšať, pekávam to už pár rokov, schválne nie na papieri ale na pomastenom plechu, potom sú spodky fajné chrumkavé :)
hannah22
výborné, práve mám kapustové obdobie, tiež ju robím na všetky sposoby, idem na to.... 5*... :))
fineliving
mňáááám :), pečivko vyzerá veľmi lákavo, vyskúšam :) dávam 5*
cesminaz
Pecivo vyzera nadherne,tak velmi lakavo ;-) v zivote som taketo este nejedla..urcite vyskusam ked kupim nabuduce kyslu kapustu.Ale ja pouzijem kacaciu mast.Dakujem za receptik @luss44 dam potom vediet :-) KK
helasu
Vyskúšala som kapustové pečivo a bolo super,ja som tam pridala do cesta čierne korenie a kúsok klobásy som pokrájala na štvrtinky .Veľmi rýchlo bol prázdny tanier.
vava
práve toto som hľadala, dúfam, že bude chutiť. Zaujímavá kombinácia kapusty v ceste. Už sa teším.
helasu
ešte som zabudla ,že namiesto masti som použila olej slnečnicový
luss44
@helasu potešila si ma, že si vyskúšala, a chutne inovovala, nabudúce aj ja prihodím klobásku :) ak môžeš, nabudúce vyskúšaj s masťou, neobanuješ. @vava daj potom vedieť, či chutilo :)
babkamt
Tvoje pagáče vyzerajú lákavo. Chcem ich ochutnať - preto si ich upečiem.
gabriele
vyborny napad tie Tvoje kapustove pagaciky...urcite ich vyskusam...u nas sa celu zimu kazdu sobotu piekol takmer navlas rovnako kapustnik...len sa to nepokrajalo na kusky pred pecenim...ale po upeceni...pieklo sa to ako kolac... a pred pecenim a po upeceni sa potrel preprazenym maslom alebo mastou, v ktorej bolo trochu cierneho korenia a mletej cervenej papriky...ked prisla nejaka navsteva, vzdy sa najviac minal...nikdy ma nenapadlo upiect to ako pagaciky :)
luss44
@babkamt ďakujem a vyskúšaj, @gabriele vidíš aj ako koláč vcelku to musí byť dobré :) niekedy urobím tiež tak, ďakujem
yogicek
Milá luss44. Urobil som presne podľa receptu - nemajú chybu. Dovolil som však jeden experiment a podarilo sa. Do 1/4 cesta som zapracoval domáce škvarky a div sa svete bolo to dobré. Síce trochu viac tuku do tela ale čo, nedopraješ si? Dík za receptík.
1x luss44
luss44
@yogicek potešil si ma, že si napiekol a chutili :) no a s oškvarkami - mňam.
frezia
Tvoj kapustovy kolac vyzera super! Urcite vyskusam.
ywett
aj mne sa páčia, z kyslej kapusty som ešte nerobila
afataga
napisala som ti k tej mojej panenke, ako ja zimujem rozmarin, kukni
sev111
ďakujem za recept toto som jedla je to mňamka :-) len recept chýbal
eviana
@luss44 a kde som ja zasa oči mala, že som tento recept nevidela? Veľmi sa mi popačuje, vyzerajú krehko, chutne, s kapustou som ešte neskúšala... no takže ďalší prírastok do mojej KK jasný, ďakujem za inšpiráciu pagáčikovú :)
luss44
@kukulienka71 , až teraz som našla Tvoj komentár, prepáč že tak neskoro. Súdiac podla fotky sa Ti podarili skvelo, neviem, neviem, či sa do nich zajtra nepustím. Velmi sa teším, že chutili.
cesminaz
Mila @luss44 dnes som uz konecne upiekla tvoje kapustove pecivo,ktore som planovala upiect uz davno :-) Je naozaj super chutnucke,mäkkucke...mnam :-)) ta kapusta mu doda skvelu kyslovkavu chut a vlacnost.Urcite som ho nerobila naposledy,dakujem za receptik ;-D

luss44
milá @cesminaz , veľmi ma potešilo, že si pečivo vyskúšala a že chutilo, vydarili sa Ti krásne chutne. Prajem pekný večer :)
mariamka
a ja ze som objavila ameriku,, len potvrdzujem moj koment, skvele pecivo :)
salinka
Mila @Luss , velmi pekne ti dakujem za recept. Strasne mi chutili, nevedela som sa zabrzdit. Vrch bol chrumkavy a vo vnutri makucke, aj na druhy den, vdaka kapuste. Este u nas budu:-)


luss44
@Salinka (22.11.2016 19:10)

no ale si ma potešila že si vyňúrala tento rcp :) parádne sa Ti upiekli, verím že chutili lebo to aj nám. Už druhý týždeň nám kysne kapusta v súdku, takže čoskoro budú aj u nás. Vďaka za vyskúšanie a foto, nech vám chutia naďalej.
mariamka
Luss mne vysli taketo "strapace" :) , cesto som krajala rovno na plechu kolieskom na pizzu, delila az po upeceni, aspon vidno, z coho su, kapustu mame svoju vybornu, treba ju minat, doma som dovolila len kostovku,, idu zajtra na vecierok, verim, ze nesklamu, dakujem pekne, nabuduce urcite dupla!


1x luss44
luss44
@Mariamka (15.12.2016 21:00)

šikovnica si raz darmo, takto si si to zjednodušila :) ale vyšli Ti super, už na pohľad sú ako páperko, verím že na večierku hanbu neurobia :) Ja už si na ne robím chuť 2 týždne, ale stále je niečo. Vďaka za foto a prajem veselý večierok :) My už máme po, ak teda myslíš vianočný.
patroveckypitrs
Takúto parádnu maškrtu so až teraz objavil. To musí byť dobré. Už som vytlačil dve kópie jednu dcére a jednú mojej sestre a ja sa potom nechám pozvať. Aj dôvod už mám na dnešnú návštevu a pri tom im to nenápadne podstrčím. Ako ich poznám tak isto v nedeľu bude koštovka už sa vopred teším a dám potom vedieť.
1x luss44




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia