Zabíjačková huspenina

Zoltán Bako
šéfkuchár a majiteľ Restaurant 70 v Ostrove, 4. decembra 2013
Zabíjačková huspenina
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
30 minút
príprava
300 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
200 g
2 ks




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme vodu, koleno, paprčky, kožu, cibuľu, soľ a pomalým varom varíme asi päť hodín. Koreňovú zeleninu nakrájame na jemné rezance, krátko povaríme, vodu scedíme a pridáme ju do hrnca s kolenom. Vývar scedíme a ochutíme octom.

  2. 2

    Mäso oberieme, nakrájame na jemnejšie rezance a pridáme koreňovú zeleninu. Zalejeme vývarom a nalievame do pripravených foriem.

  3. 3

    Necháme dobre vychladnúť, aby huspenina „sadla“ a podávame s ochuteným najemno nakrájaným šalátom.

Diskusia k receptu

megdesign
Na to, ze sefkuchar, nist moc.... Chyba tam cesnak, nove korenie cele, nove korenie cierne, bobkovy list.... Slabota.
polovacka
No nic pan sef kuchar Z. Bako , naucte sa ozaj varit huspeninu a v prvom rade musite vediet co a ake korenie ide do huspeniny ( megdesign to napisal na co ste zabudli ) o do mna rada : uz ked huspeninu uvarite a je stuhnuta - cize sa moze podavat servirovat , priloha k huspenine je cibula a ocot - chleba alebo rohliky a dobre pivo , cize v Ostrave mozem dostat dobre pivo , ale huspeninu si musim doniest zo Slovenska ( aj v Cechah vedia dobre varit huspeninu , pravdepodobne nie vo vasej restauracii )
bobor1
Neviem prečo názov zabíjačková...
Je veľa verzií huspeniny , no kto dáva do vývaru koreňovú zeleninu nevarí huspeninu , ale polievku , ktorú nechá " sadnúť "
Nakoľko pán šéfkuchár nepodáva svoju huspeninu s chlebom , alebo pečivom , nazval by som ju skôr CELIATICKÁ .
redakcia
Neexistuje "správny" recept na huspeninu, každý má ten svoj vlastný. To isté platí aj pre to, ako a s čím sa huspenina podáva. Navyše Ostrov je dedina pri Piešťanoch, a nie mesto v Čechách.
polovacka
Ospravedlnujem sa ( preklep pri citani , je to Ostrov a nie Ostrava ) na veci nic nemeni , takto sa huspenina nevari a taktiez nepodava , pan sef kuchar moze byt aj majitel Golden Huspenina Restaurant - ale huspeninu nevie varit , ma sa co ucit
vcelka
Polovacka zapoloval... ale trafil vedla... :-)) Keby si polovacka zalovil na internete, tak sa dozvie, ze huspenina sa vari v roznych krajinach a krajoch a vsade ma svojsku podobu... Tak o co ide?
mariamka
k tej sofistikovanej prezentacii sa nevyjadrujem, otazne je, ci je to udena, ci neudena verzia,, ked zabijackova, tak asi z cerstvych surovin, ked udena, tak uz nebude "zabijackova",, ze tam chyba cesnak, koreniny.. na to sme u tychto komercnych receptoch zvyknuti, treba rozlisovat ako to varime a podavame doma, aby to chutilo, a ako v restikach, aby "zarobili"
varkuch
.... pravdou je, že zabíjačková huspenina sa varí z koží a paprčkov, aby zo zabíjačky nevyšlo nič nazmar, je krajové čo sa do nej dá a čím sa dochutí, ale na západnom Slovensku-kde Ostrov sa nachádza- sa do huspeniny zelenina nedáva, na Morave sa varí tak zvaný - sulc- a tam okrem základných surovín na huspeninu, sa dáva aj kolienko a koreňová zelenina, varí sa 2-3 hod. a potom sa všetko nakrája a zmieša s vývarom, naleje do formy a nechá sa sadnúť a tuhú hmotu,v určitých krajoch pridávajú do sulcu aj na drobno nasekané nakladané uhorky a tak tiež sa podáva s cibuľou a octom, ale ani tieto skutočnosti nič nemenia na tom, že v komerčnom prostredí sa môže aj výtvor pána šéfkuchára volať tak ako ho nazval... my doma vieme ako na to... pochutíme si, ale nezarábame...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia