Grécky vianočný chlieb - Christopsomo

tassiedevil - fotkatassiedevil, 23. novembra 2013

Recept je z knihy /Bread baker Bible/ v ktorej je mnoho zaujímavých receptov na rôzne tradičné pekárske výrobky takmer z celého sveta...kedže pricházajú Vianočné Zobraziť celý popisRecept je z knihy /Bread baker Bible/ v ktorej je mnoho zaujímavých receptov na rôzne tradičné pekárske výrobky takmer z celého sveta...kedže pricházajú Vianočné sviatky som sa rozhodol vyskúšať tento grécky vianočný chlieb...je to niečo podobné ako vianočka ale trochu inak ochutené...možno sa niekomu zapáči.....ja som ho ešte trochu vylepšil, pridaním /Thang zhong/ z receptu od pusty....

Suroviny

15 g
140 ml
450 g
2 ks
75 g
1/2 ČL
75 g
1/2 pomaranča
1 ČL
1/4 ČL
štipka
8 ks
1




Postup

  1. 1

    do vlažného mlieka nadrobíme droždie, necháme napučať, pridáme 100g múky zamiešame, prikryjeme a necháme asi 30 minút na teplom mieste podkysnúť...

    Grécky vianočný chlieb - Christopsomo - obrázok 1
  2. 2

    vajcia vymiešame s cukrom do penista, pridáme do podkysnutého kvásku,postupne pridávame múku, zmäknuté maslo, soľ a Thang zhong a miesime 8-10 minút, pokiaľ dostaneme hladhé, elastické a nelepivé cesto...zakryjeme plastickou foliou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 1/2 hodiny... Thang zhong som pripravil z 13 g múky a 65 g mlieka..

    Grécky vianočný chlieb - Christopsomo - obrázok 2
  3. 3

    vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, odoberieme asi 80 g cesta, ktoré odložíme bokom..do väčšieho kusu cesta zľahka primiesime, pomarančovú kôru, škoricu a klinčeky, vytvarujeme do okrúhleho bochníka a vložíme do plechu vyloženého papierom na pečenie..

  4. 4

    aníz zamiesime do malého kúsku cesta, rozdelíme na dve polovice a z každéj vyšúľame asi 30 cm dlhý mutúz, ktorý na oboch koncoch rozrežeme asi do jednej tretiny a týmto ozdobíme povrch bochníka a do záhybov vložíme vlašské orechy...

    Grécky vianočný chlieb - Christopsomo - obrázok 4
  5. 5

    zakryjeme plastickou foliou, ktorú sme natreli trochu jedlým olejom alebo jednoducho len väčšou nádobou s necháme na teplom mieste asi 45 minút kysnúť...nakysnutý bochník potrieme vyšľahaným bielkom a vložíme do 180 stupňov predhriatej rúry a pečieme asi 40 -45 minút.... recept hovorí piecť pri 190 stupňov, ale mne sa zdá táto teplota trochu vysoká....ak bochník začína chytať tmavú farbu príliž rýchle, tak sa môže prikryť hliníkovou foliou, ktorá spomalí tmavnutie bochníka......

    Grécky vianočný chlieb - Christopsomo - obrázok 5
  6. 6

    upečený

    Grécky vianočný chlieb - Christopsomo - obrázok 6
  7. 7

    v náreze

    Grécky vianočný chlieb - Christopsomo - obrázok 7

Diskusia k receptu

smejkad
zvonku vyzera uplne nadherne a musi aj paradne vonat :-)
fotka rezu by sa nenasla?
etelka44
Veľmi pekná prezentácia. Určite vyskúšam. Verím, že bude aj tak dobre chutiť ako pekne vyzerá :-)
anina6
krásny, voňavý a určite veľmi chutne vyzerajúci koláč.
izabella929
majstrovské dielo , ktoré si zaslúži môj obdiv...) krásna práca a iste aj veľmi chutné.-)
pusta
nádherný chlieb, perfektná práca (y)
5*
afataga
aj mne sa paci, jedla som v Grecku asi nieco podobne a bolo to vyborne, ale nie take vyparadene
tatranka
Aj dekoratívne lákavé a je vidieť,že chlebíček je chutný.Stálo za to sa s nim pohrať.
mariamka
je to fesak bez debaty, a postup hodny profesionala, a vidno, ze Ťan-Ťon funguje, netreba ani o nom basnit, pekny namet, mozno aj na vianocku ,
sovka62
Krásny, naozaj na zjedenie. Ukladám a skúsim, dúfam, že aj môj bude taký dokonalý.
merylas
Taktéž musím pochválit, láká mě k vyzkoušení! Vypadá moc hezky.:-)
tassiedevil
dakujem vám všetkým za milé komentáriky a musím podotknúť, že Thong Thang určite funguje, ja som ho vyskúšal pár krát, či už v sladkom alebo v chlebovom ceste...cesto je skutočne vláčnejšie a oveľa pomalšie vyschýna...aj klasický chlieb je aj na tretí deň takmer ako čerstvý...skutočne to stojí za námahu....
Niečo na pobavenie....žena posiela muža do obchodu a vraví, kúp fľašu mlieka a ked majú avokádo, tak zober 6...muž príde domov a prinesie 6 fliaš mlieka...žena sa ho opytuje..a prečo si kúpil šesť fliaš mlieka??? a muž odpovie...mali avakádo....:)
pusta
@tassiadevil , som veľmi rada, že je tu ďalší varecháč, ktorý používa na slano i na sladko Thang Zhong do pečenia a na základe vlastnej skúseností práce s ním, potvrdzuje jeho úžasné kvality, ktorú dané cesto pridaním Thang Zhong získa :-)))))
už som s ním robila niekoľko chlebov - riadnych pecňov a potvrdzujem, že mám tú istú skúsenosť ako ty sám a chystám sa i na dalšie dobroty.
k tomuto tvojmu receptíku som už písala vyššie, len sa choím k nemu ešte stále vytešovať - aj kvalitou je úžasný a vzhľadom ma fascinuje tvoja priam umelecká práca :-)))))
keby som mohla, dám ti za túto tvoju prácu viac ako 100*, nielen tých 5, čo som už dala :-)
valeri
súhlasím so všetkými komentármi, ktoré sú už tu, pri najbližšej príležitosti ním prekvapím moje deti a vnúčence
asteraki
χριστουγεννιατικο ψωμι alias christujeňátiko psomí alias vianocný chlieb
vyzerá nádherne! ja ten chlebík s týmto názvom robím trošku inak (je viac variantov) ale nemá žiadnu chybu...ako by povedal grék nakémuto výsledku? Jednoznačne BRAVOOOO!
oblizprst
Tasmansky diabol zase nesklamal. Si uzasny a tiez tvoje vytvory. Skusim upiect na Vianoce, ci je to nieco ako Vianocka nasich bratov Cechov. Nasa slovenska "calta" je ina, je prakticky neutralnej chuti, a preto sa hodi aj na sladko aj na slano. Tesim sa na dalsie tvoje kusky. :)
tassiedevil
@pusta , dakujem Ti za tvoje tvoje uznanie a skutočne si cením tých 5*****, a samozrejme si oceňujem aj hodnotenie od ostatných varecháčov.:)
sovka62
Až teraz som pridala päť hviezdičiek. Vedela som, že neodolám a skoro ho upečiem, takže som hviezdičky pridala podľa výsledku.
Podaril sa krásny, piekla v teplovzdušnej rúre na 140 stupňov skoro 40 minút, farbu má krásnu a nebolo ho treba prikrývať. Tvar je tiež nádherný a chuť mimoriadna vďaka koreninám. Nabudúce pridám o niečo viac cukru (my sme mlsní), ale aj teraz je výborný. Som naozaj zvedavá ako dlho vydrží vláčny, toto bolo moje prvé pečenie s Thang Zhong. Ďakujem za recept, iste som podľa neho nepiekla posledný raz.
pusta
@tassiedevil , som rada a dakujem ti, že si vo svojom úžasnom recepte použil Thang Zhong práve odo mňa :-)))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia