Tvarohový koláč s hrozienkovou omáčkou

janger - fotkajanger, 17. novembra 2013
Tvarohový koláč s hrozienkovou omáčkou
Foto: janger

Nemala som v umysle sem tento recept pridavat, preto som ani postup nefotila. Neviem, ci tu uz je, nechce sa mi vsetky recepty Zobraziť celý popisNemala som v umysle sem tento recept pridavat, preto som ani postup nefotila. Neviem, ci tu uz je, nechce sa mi vsetky recepty porovnavat...Je ich tu tak vela! No spravila som k nemu hrozienkovu omacku a tak mi napadlo, ze by to mozno viaceri radi vyskusali. Do tvaroznika dost pasuju hrozienka, no kedze u nas ich neoblubuje kazdy, preto som ich spravila zvlast. Takze kto chce si hrozienka prida, kto ich nema rad, ten nie...

9
porcií
60+ minút
na 150-175 °C

Suroviny

Koláč:
500 g
3 ks
120 g
1 PL
2 PL
1 ČL
1 ČL
150 g
Hrozienková omáčka:
120 g
50 g
60 g
1 ČL




Postup

  1. 1

    Z bielkov (pridame asi 2 PL z celkoveho mnozstva cukru) vyslahame sneh.

  2. 2

    Vyslahame zltky, cukor a maslo (zmaknute). Primiesame detsku krupicu, stipku soli, preosiatu majzenu, prasok do peciva, vanilkovy extrakt a tvaroh. Tvaroh som pouzila jemny, kasovity. Mozete dat aj trosku postruhanej citronovej korky. Ja som nemala, tak som nedala. A samozrejme aj hrozienka mozu byt. Alebo date hrozienka neskor vo forme omacky, tak ako som spravila ja.

  3. 3

    Postupne, opatrne primiesame sneh.

  4. 4

    Vsetko vylejeme do tortovej formy, vystlanej papierom na pecenie. Pouzila som formu s priemerom 26cm. Ak chcete mat tvaroznik vyssi, dajte formu mensiu. Pecieme v rure vyhriatej na 175 stupnov (klasicky vyhrev), neskor som teplotu trochu znizila. Pecieme nieco vyse hodiny.

  5. 5

    Tento tvarohovy kolac je chutny vlazny, ale tak isto chuti vyborne aj studeny.

  6. 6

    Na hrozienkovu omacku dame do kastrolika rozpustit maslo. Primiesame cukor, skoricu.

    Tvarohový koláč s hrozienkovou omáčkou - obrázok 6
  7. 7

    Ked sa cukor trosku rozpusti primiesame umyte hrozienka. Nechame to spolu prehriat. A mozeme tento chutny dezert podavat.

  8. 8

    Recept na tento kolac mam na velmi starom, uz zazltnutom vystrizku z novin, ani neviem uz z ktorych. Vystrihla som si ho vtedy preto, lebo mi velmi pripominal vyborny tvaroznik, ktory podavali v NDR, kde som s priatelmi chodievala v lete na brigady. Vo vystrizku sa aj spomina, ze recept pochadza z NDR...Takze je to vlastne aj taka moja spomienka na casy davne, minule...

  9. 9

    Este mala pripomienka k hrozienkovej omacke...Mnozstvo surovin v recepte vam bude stacit tak na 5 porcii. Ak by ste chceli robit k celemu mucniku, spravte si radsej viac.

Diskusia k receptu

ebaka
Páči sa mi ,ako si vyriešila dilemu hrozienok....omáčku som doteraz nepoznala,tak vďaka za inšpiráciu....o-:)))))ale tvarohový koláčik ja môžem vždy a ten Tvoj vyzerá na zjednie
janger
@ebaka , dakujem. A predstav si, hrozienka takto chutili aj tomu, kto ich inac nema rad :-)...
janara
veľmi zaujímavý recept, hlavne preto, že tam nie je múka, vďaka, ukladám
medovnicek
tvaroh mám rada, hrozienka tiež a veľmi ma tá omáčka zaujala, vďaka za výbornú inšpiráciu
honestka
poznam tento kolacik Janka, je ozaj velmi lahodny. Nasi chlapci miluju krupicovu kasu a tak im ju obcas peciem aj v takychto formach a nakypoch s roznymi ovocnymi omackami.
Ja tu krupicu pouzivam casto aj do kysnuteho cesta, pretoze nemame hrubu ani polohrubu muku a pracuje mi tento trik velmi dobre. pozdravujem.
janger
@honestka , Hanka, aj u nas je krupicna kasa oblubena, vyborna je aj zo spaldovej krupice, ale uz nemam, musim kupit. Hruba a polohruba muka tu tiez nie, to si vzdy donesiem z domu. Dakujem, ze si sa pristavila na kus reci :-).
stacy77777
veru mne by si sa zavďačila takouto hrozienkovou omáčkou,kľudne aj dupľu
havino
nemám takýto recept, ukladám a tebe @janger 5*, páči sa mi veľa tvarohový
mesiar50
@janger
Dobre si spravila,že si tento recept dala sem.Koláčik vyzerá viac ako
fajnovo o omáčke ani nehovoriac. PA PA
ywett
@janger-Janka , dobre, že si recept pridala, páči sa mi a tvarohové sú u nás obľúbené a aj hrozienka :)...srdečne pozdravujem :)...a aj @honestku a som rada, že je ju vidím po dlhej dobe :)
janger
@ywett , Ivka, dakujem, aj ja ta srdecne pozdravujem. Som rada, ze aj teba som tu zase zbadala, dlho si nebola... Pa-pa.
ivkarrbt
Ja som kolacik dnes skusala ale neviem co som urobila zle, nepiekla som ho dlho a hned mi obhorel vrch :( ale inak je chutovo vyborny :) dakujem za receptik :)
janger
@ivkarrbt , som rada, ze si vyskusala a ze chutil a dakujem, ze si dala vediet :-). Mrzi ma, ze ti vrch obhorel. Jedine, co moze byt pricina, ze ti rura silnejsie pecie, alebo si ho dala v rure na vyssiu priecku? Ak by si este niekedy piekla, tak pec pri nizsej teplote a ak by ti povrch zacinal chytat farbu, zakry aluminiovou foliou, lesklou stranou nahor. Mas ruru s klasickym vyhrevom, tak ako ja? Ak mas horucovzdusnu, tak vtedy musi byt teplota priblizne o 10% nizsia, ako v klasickej. Dufam, ze som ti aspon trosku poradila. Pozdravujem :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia