Falošný fazuľový guláš s haluškami - nokerlami fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 15. novembra 2013
Falošný fazuľový guláš s haluškami - nokerlami (fotorecept)
Foto: mesiar50

Iste je na vareche veľa takýchto,alebo podobných receptov.No možno niekoho zaujme ako toto jedlo varíme tu u nás pri slovensko- maďarskom pomedzí.

8
porcií
90 minút
príprava

Suroviny

cca 300 g
1 balenie(sáčok)
1 ks
1 - 2 ks (podľa velkosti)
1 - 2 ks (podľa veľkosti)
5 - 6 ks
Koreniny:
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby (minimum)




Postup

  1. 1

    Predošlí deň som si dal namočiť fazuľu do studenej vody.Najlepšie je to asi cez noc. Na obrázku č.1 si povaríme fazuľu asi 10-15 minút.To len preto aby som potom tú hnedú vodu zlial z nej dolu.

    Falošný fazuľový guláš s haluškami - nokerlami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po uplynutí tých cca.15 minút fazuľu scedíme.

    Falošný fazuľový guláš s haluškami - nokerlami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ďalej si nakrájame petržlen,mrkvu,cibuľu,na úhľadné menšie kocky.Zemiaky dáme na väčšie kocky.

    Falošný fazuľový guláš s haluškami - nokerlami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Údené mäso (v mojom prípade to bolo tepelne upravené) si pokrájame tiež na úhľadné malé kocky.

    Falošný fazuľový guláš s haluškami - nokerlami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Usmažíme si cibuľu do zlato hneda a nasypeme na ňu mletú papriku červenú.V zápätí ju stiahneme z ohniska aby sa nám paprika zbytočne nezhorela a nezhorkla.Necháme ju trochu vylúhovať.

    Falošný fazuľový guláš s haluškami - nokerlami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pokračujeme pridaním mäsa,petržlenu,fazule a mrkvy.Podleje studenou vodou,ale iba toľko čo nám prikryje suroviny a plus ešte kúsok navyše.Skúsený varecháči iste vedia o čom tu píšem.Keďže sa nejedná o polievku zmes by mala byť hustejšia.Tieto informácie sú skôr pre laikov.Zemiaky som pridal až vtedy,keď bola už fazuľa do do 3/4 resp.skoro uvarená. Koreniny som aplikoval, len podľa mojej chuti (podľa potreby). Soľ som nemusel pridať keďže údeniny sú väčšinou presolené.

    Falošný fazuľový guláš s haluškami - nokerlami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na obrázku č.7 vidíte už podliatu zmes na fazuľový guláš.Treba samozrejme rátať aj s tým,že sa voda z jedla bude odparovať.No treba to sledovať aby sa nám to nepripieklo Varil som to niečo vyše hodiny.Na moje prekvapenie sa tá fazuľa uvarila relatívne skoro. Nakoniec som do guláša pridal koreniny.A pokiaľ mi jedlo pekne bublalo tak som si spravil halušky.(nokerle)nebude to asi slovenské slovo,ale veľa ľudí to nazýva aj takto.

    Falošný fazuľový guláš s haluškami - nokerlami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Halušky som namiešal z týchto surovín : polohrubá múka,1 vajce,350 ml studenej vody.Keď som ich scedil tak som na ne nalial trochu oleja aby sa nelepili.Manželka chcela makové tak som jej na ne nainštaloval mletý mak a kryštálový cukor.Ja som si ich pridal do toho fazuľového gulášu. Priatelia prajem vám dobrú chuť.

    Falošný fazuľový guláš s haluškami - nokerlami (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

eviana
@mesiar50 , musím sa priznať, že som Bab gulyas ešte takto nerobila a veľmi sa mi páči tento Tvoj recept, je to taká rýchlovka, sýta, chutná, voňavá. Veru ukladám a niekedy isto podľa Teba skúsim veľmi rada :) 5*
eviana
Ja zvyknem robievať buď z údeného kolena, alebo tu na vareche mám medzi receptami letnú rýchlu verziu s údenými kuracími stehnami:


anina43
porovnala som tvoj recept s mojim a veru nieto medzi nimi rozdiel. moja starká slúžila v Budapešti a v našej rodine sa varilo veľa jedál maďarskej kuchyne. Toto jedlo sa volá sedliacky pochod, je vynikajúce, voňavé, ja ho ešte ozvláštňujem pridaním príchute z feferonky, soli a cesnaku až na tanieri, každý si dá koľko myslí. ja tiež zbožňujem nokerle, ale moja polovička nie, tak si dávam zvlášť. tie ostatné premiešam s vajíčkami a posýpam pažítkou a mám jedlo na druhý deň.
izabella929
@mesiar50...z času na čas sa tento vynikajúci babguľáš objaví aj na našom jedálničku..tiež používam údené koleno a klasický perkelt z lopatky, alebo krkovičky...čo dadať, tvoja verzia sa mi tiež páči a nech sa ti darí...))šikovný kuchár......
pusta
@mesiar50 - lacikám drágám, stará
aprosvedčená dobrá klasika, ktorá nikdy nesklame :-)
dobre si navaril, šikovný si veľmi(y)
apropos, na fotke krásne vidno, že máš úžasne kvalitnú červenú papriku :P
mesiar50
@anina44
Moja starká a aj mamina sú maďarského povodu.
Máš pravdu tieto guláše sú vlastne na jedno kopyto.Obmieňa sa tam vlastne len maso.Ja som to chcel spraviť najprv z údeného kolena a hovadzieho masa,ale som prihliadal hlavne na želanie mojej rodiny.Ďakujem ti anina43
mesiar50
@eviana
Vieš milá Evka.Mám tu dve dievčatá na ,,krku"a tie mi mastné veru ani neokoštujú.Musel som to uvariť takto dietnejšie.Jedlo na fotke je famózne.Ďakujem
mesiar50
@pusta
Veru máš pravdu édes Ibyke ..stará dobrá klasika.A máš dobrý postreh.Paprika je z farmy.Nádherne farbí.
Ďakujem ti pekne.
eviana
Lacko, krásne si sa vynašiel, aby dievčatám chutilo... aj tie makové halušky museli byť skvelé, si famózny kuchár a skvelý chlap... máš môj obdiv :)
kimlo
Laci tymto jedlom by si veru aj mne ulahodil, vdaka za recept, urcite vyskusam.
mesiar50
@marianne
Máš pravdu ,jednoduchšie jedlo nepoznám.Dievčatá si to pochvaľovali už nie,že by som sa vychvaľoval.Marianka srdečná vďaka.
sracz
Ďalšia "perlička", s predpokladom vynikajúcej chuti a vône, do podkapitoly "Guľáše, paprikáše a perkelty" Laci Maci 2_kamarát v NL! Beriem aj "The nokerdle & mak" ako predjedlo! Bars fajne, prudko jedlé, pre všetky vekové a hmotnostné kategórie!
mesiar50
@sracz
Vedel som,že sa vyznáš v ,,tlačenici´´milý priateľu.Tie makové nokerle zmizli ako prvé.Tvoj komentár ma vždy poteší.Ďakujem ti a prajem ti všetko dobré.
salinka
Výborný obed si vykúzlil, aj tie makové halušky:-)
jozka2
bola som na navsteve u mojej neteri kde ku divine podavali taketo nokerle a boli krasne nadychane,/varil domaci pan/bola som zvedava tak som sa opytala na recept,do cesta on pridava trosku PDP a tie halusticky su skutocne vyborne.Nehovorim,ze tvoje nie su,dala by som si za porcijku a s pivkom takym poharom ,,october fest"mnam
mesiar50
@jozka2
Mne sa marí,že som raz PDP aplikoval pri trhanci.Ďakujem za pekný komentár a dobrú radu.
safran
zdá sa, že máme rovnaké chute a aj hrnce :-)
ja bez mäsa, ale manžel si rád dá originál :-)
takže tiež budeme "oddelená strava" :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia