Orechová torta fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 16. novembra 2013
Orechová torta (fotorecept)
Foto: babkamt

Túto tortu som piekla vnúčatám k MDD.V sobotu týždeň pred MDD bolo nepekné počasie. S vnučkou sme si krátili čas výrobou ozdôb na Zobraziť celý popisTúto tortu som piekla vnúčatám k MDD.V sobotu týždeň pred MDD bolo nepekné počasie. S vnučkou sme si krátili čas výrobou ozdôb na tortu.Ja som sa tejto činnosti venovala prvý krát . Nemám dosť trpezlivosti. No Terezke sa táto činnosť veľmi rátala.

35 -40 minút
na 170 °C

Suroviny

Veľký korpus:
200 g
200 g
200 g
12 pl
0,5 ks
4 ks
Plnka:
250 g
250 g
300 g
2 ks
200 ml
Poleva:
200 g
125 g
1 pl
 polovice




Postup

  1. 1

    Vymiešala som bielka so štipkou soli a cukrom. Potom som po jednom pridávala žĺtka , ďalej som šľahala do hustej peny.Pridala som vychladnutú silnú zrnkovú kávu. Mleté orechy som na suchej panvici opiekla. Vychladnuté som pridala do preosiatej múky s kypriacim práškom. Metličkou som zľahka primiešala múku a orechy.Formu som vystlala papierom na pečenie.Rovnako som robila aj malý korpus.Torty som piekla na 170 stupňoch asi 40 - 45 min.

    Orechová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tu je upečený korpus veľký.

    Orechová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tento malý som piekla v menšom hrnci vystlanom alobalom.No už som si konečne kúpila formu na malý korpus.

    Orechová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Maslo, ktoré budem potrebovať na krém som vybrala z chladničky , aby mi zmäklo.

    Orechová torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vymiešala som maslo s vanilkovým a práškovým cukrom.

    Orechová torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do plnky som dala 300 g orechov. Tiež som ich opiekla na suchej panvici.Zabarila som ich 200 ml vriaceho mlieka. Vychladnuté som primiešala k maslu. Nakoniec som do krému šprtla trochu rumu.

    Orechová torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Korpusy som prerezala na polovičky.

    Orechová torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Korpus som trochu pokropila rumom. Natrela som ho orechovým krémom.Priložila som druhú časť korpusu. Tiež som ho natrela krémom.

    Orechová torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na natrerý som uložila jednu časť malého korpusu. Natrela som ho krémom.

    Orechová torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Prikryla som ho zvyšnou časťou. Celú tortu som natenko natrela krémom. A šup s ňou do chladničky.Teraz je už čas na vypitie kávy. Dúfam , že so mnou súhlasíte .

    Orechová torta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Káva je vypitá , vybrala som si zopár polovičiek orechov.

    Orechová torta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Nad parou som roztopila čokoládu so stuženým tukom a pl oleja.

    Orechová torta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Celú tortu som natrela čokoládou . Do torty som napichala ozdoby zo sušeného mlieka. Tieto ozdoby sme robili podľa našej šikovnej varecháčky , ktorá používa nick @Mariaklara.

    Orechová torta (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    V pozadí je vidieť pripravený druhý podnos na tortu. Tak hor sa do toho. Už sa vám nechce ? No dvakrát ani mne.

    Orechová torta (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

danielas
Krásne čítanie a skvostná torta. Terezka a aj ostatné vnúčatká si zaručene pochutili :D. Páči sa mi tvoj korpus, aj krém plný orechov a veľmi radi si aj my pochutnáme
manya
máš šikovnú vnučku, moja dcéra v jej veku tiež rada asistovala a dnes pečie krásne torty, treba dievčatá podporovať, kým majú záujem. Napiekli ste pekne o chuti nepochybujem.
sovka62
Veľmi pekná tortička a určite aj veľmi dobrá. Všimli ste si, že sa nám tu stále viac objavujú klasické torty a menej tie umelohmotné? Za seba môžem napísať, že tie druhé síce bývali nádherne, profesionálne ozdobené a bola to naozaj pastva pre oči, ale podľa mňa by torta mala byť v prvom rade chutná, tak ako táto, ktorou sa práve kochám.
@babkamt , keď vylúpeme orechy, ja tie vylúpané ešte vždy preberám, tak ako fazuľu, alebo šošovicu. Nevidíme už dobre, bojím sa, že vo vylúpaných môže ostať škrupinka (a veru občas nájdem). Pri tej príležitosti si vytriedim všetky pekné polovičky a odložím si ich zvlášť, aby som mala na zdobenie (lebo orechová, ozdobená orechmi, to je to pravé orechové, hehe...)
staja
Súhlasím so @sovka62 , toto je ozajstná domáca torta. Pečiem takéto aj ja pre moju rodinu.
staja
Zabudla som dopísať, že sa mi páči a dávam 5*
ancicka
Také torty sú najlepšie,obiaté čokoládou,to naší zbožňujú.5*
methi
och joj, orechova! Co mi to robis? Vcera kapustnica, dnes toto... sama nostalgia :)
tiginko
perfektná je tvoja tortička :-) Gratulujem ti k výbornej torte a k vydarenej malej slečne, videla som ju pod iným receptom
babkamt
@danielas nevesta si objednala orechovú tortu. Tak potom nech je tam dosť orechov.
@manya podporujem jej snahu pomáhať mi v kuchyni.Aj nedávno mi vyčítala , že som robila slížiky bez nej.Tak aby som si ju udobrila , spravili sme spolu slížiky do nedeľnej polievky z piatich vajec.Celá rozžriarená sa chválila dedovi a otcovi svojim výkonom.Každej z nás som pripravila jednu dosku a jeden valček.Nechala som ju aj cesto zarobiť.
babkamt
@sovka hovoríš mi z duše. Ja síce neviem pekne ozdobiť tortu , ale za jej chuťou si stojím.Veď ju pripravujem z láskou pre mojich najbližších. Tiež neviem prísť na chuť ako ty píšeš umelohmotným poťahom na tortu.Mala som možnosť ich zopár ochutnať , no zjedla som všetko okrem poťahovej hmoty.Tiež sa mi stane , že pri mletí natrafím na kúsok orechovej škrupinky.Asi budem musieť naozaj používať okuliare pri čistení orechov.Tiež si vytriedim tie najkrajšie. No vždy si ich omylom vezmem a pri telke chrúmam.
babkamt
@staja voľakedy naše babičky nepoznali všelijaké vymýšľance a ich torty boli výborné.
@ancicka súhlasím s tebou . Podľa mňa stačí aj poliatie čokoládou. Nie som profesionálna cukrárka , vzhľad nie je perfektný , no chuť je dobrá.Nedá sa porovnať s kupovanými. U domácej vieš , aký materiál si do nej dala.
@mil á methi , nerobím ti to naschváľ :-)
havino
torta mojej mamy @babkamt , takto ju mám aj ako prvý recept v zošite napísanú, orechové cesto, orechový krém, si mi pripomenula jej chuť, rumom voňala, 5 * ti právom patrí
mesiar50
Stará dobrá klasika.Tá čoko poleva nemá chybu a torta vyzerá skvostne a chutne.
babkamt
@havino keď orechová , tak poriadne :-) Našťastie nám rastie orech v záhrade , takže nemusím ich kupovať. Ďakujem za tvoju priazeň.
@mesiar50 ďakujem za pochvalu.
valeri
Výborne, domáca orechová torta nemá konkurenciu.
kikusiatko1507
@Babkamt ,výraz "vymýšľance" má v kuchynskom repertoári aj moja babka. Keď torta, či zákusok alebo fašírka...tak jedine klasické a osvedčené recepty a postupy...nemá rada inovované recepty, čo sa jej my vnučky snažíme sem tam, keď nám dá príležitosť, podsunut...vždy nám pozerá ponad plece, či je všetko koser
babkamt
@Kikusiatko1507 (15.5.2019 17:49)

Rada sa nechám inšpirovať novými receptami. No nie vždy sa stretnem s dobrým ohlasom. Preto najviac varím overené jedlá, hoci ich potajme trochu inovujem. No k tým novým jedlám, čo rodinke chutia, sa vraciam. Som rada, že si si recept uložila. Dúfam, že ho i vyskúšaš.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia