Domáce korbáčiky fotorecept

nori1234 - fotkanori1234, 13. novembra 2013
Domáce korbáčiky (fotorecept)
Foto: nori1234

Korbáčiky ma naučila jedna pani zo Zázrivej, ktorá celý život robí pravé oravské korbáčiky.

60 minút
príprava

Suroviny

20 litrov




Postup

  1. 1

    Na začiatku je mlieko. Veľa mlieka. V tomto hrnci je 20 litrov mlieka priamo od kravy. Dá sa použiť aj mlieko za automatu. Zohrejeme na 40 C. Občas premiešame, aby sa nechytalo odspodu.

    Domáce korbáčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po ohriatí na 38- 40 C si dáme do malej misky syridlo. Každé je iné. Pri kúpe treba pozerať silu syridla a dávkovať podľa návodu. Pridáme trocha vody, premiešame a vlejeme do mlieka.Už nevaríme. Miešame cca 2 minúty. Mlieko prikryjeme a necháme stáť cca 30 minút. Malo by sa vytvoriť niečo ako na tejto fotke a síce, syrovátka. Hore voda, dole začínajúci syr. Niekedy ho po 30 min. rozkrájam a znova prikryjem.

    Domáce korbáčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto to vyzerá keď sa spraví hrudka. Vyberieme sitkom, a voda, čo nám ostala sa nechá zovrieť.

    Domáce korbáčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tú vodu , čo je v hrnci necháme prevrieť, pridáme cca pol deci až deci octu premiešame a necháme znova vyzrážať. To , čo vznikne bude sladký tvaroh. Z 20 litrov mi vyšlo cca 1,5 - 2 kg tvarohu. Sladkého. Riccotta. Do palaciniek, koláčov a pod. Mala by ostať na konci. čistá voda.

    Domáce korbáčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hrudku necháme dobre stiecť v gáze.

    Domáce korbáčiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotová kravská hrudka. Sladká. Korbáče sa robia z kyslej. Treba ju nechať vykysnúť pri izbovej teplote cca 2-3 dni.

    Domáce korbáčiky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V takomto stave je teraz. Aj ja čakám kým vykysne. Budú v nej diery a bude chutiť kyslo. Ak bude syr vykysnutý málo, korbáče sa nebudú dať naťahať. Tak isto ak prekysne, ani vtedy korbáče nespravíte. Koniec 1. časti.

    Domáce korbáčiky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto kysne syr na korbáče. Kysol od nedele od rana, do stredy do rana.

    Domáce korbáčiky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pred tým ako začnem robiť korbáče, si vždy odoberiem kúsok syra, a skúsim, či je dosť vykysnutý na to, aby sa z neho dali ťahať korbáče. Nakrájam a zalejem vriacou vodou.

    Domáce korbáčiky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zámerne som sem dala aj fotky, kedy nebol dobre vykysnutý a nedalo sa z neho ťahať. Urobila sa síce hrča, ale ťahať sa z nej nedalo.

    Domáce korbáčiky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A tu končí veľa pokusov o korbáče, takýto málo vykysnutý syr vám dvihne mandle a putuje do koša. Nedajte sa však odradiť, syr treba nechať ďalej kysnúť. Pozor, to isté sa stane ak syr je prekysnutý. Ja ho do koša nehodím, ale neskôr ešte zapracujem do korbáčov.

    Domáce korbáčiky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Nechala som ho ešte cez noc kysnúť a ráno som skúsila druhý krát. Nakrájať a zaliať vriacou vodou. Odporúčam to robiť po menších množstvách.

    Domáce korbáčiky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Syr sa po zaliatí začne roztekať a zistíte , že sa s ním dá pracovať.

    Domáce korbáčiky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Syr treba spracovať, neviem ako to popíšem, ale chytím ho do dlaní a kraje vonkajšou stranou schovám dovnútra. Dnes ma nemal kto fotiť, takže vám to neukážem. Robíme to dovtedy, kým je syr hladký. Pani zo Zázrivej, ktorá ma učila robiť origoš oravské korbáče syr vypracovávala celkom dlho, kým nebol úplne hladučký.Pozor na ruky, páli to jak šľak.

    Domáce korbáčiky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    S takým syrom sa potom dá urobiť niečo takéto.

    Domáce korbáčiky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Alebo toto.

    Domáce korbáčiky (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Naťahané nite idú priamo do lavóra so studenou vodou. Nite by mali byť lesklé, a hladké. Nesmú sa droliť.

    Domáce korbáčiky (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Žiadna soľ, len čistá studená voda.

    Domáce korbáčiky (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Nite vyberieme systémom ako je odfotený v nasledujúcej fotke a vložíme ich do misky so slanou, hodne slanou vodou.

    Domáce korbáčiky (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Ja nite namotávam na dosku , môžete ich namotať na čokoľvek. Ked ich prerežem, mám dĺžku korbáčov tak akurát.

    Domáce korbáčiky (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Dám do slanej vody na cca 10 minút. Záleži od toho, kto má aké rád slané. Ja kým spravím ďalšiu várku korbáčov, nechám ich vo vode.

    Domáce korbáčiky (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    Na nite mám vymyslený vlastný systém Vybrala som si z chladničky poličku na fľaše a tú používam.

    Domáce korbáčiky (fotorecept) - obrázok 22
  23. 23

    Tam zavesím nite kým odkvapkajú.

    Domáce korbáčiky (fotorecept) - obrázok 23
  24. 24

    Strčím tam varešku a zapletiem korbáč. Je tam finta , ktorú vám neviem opísať, ani odfotiť, aby sa korbáče nerozplietali. Je to také otočenie rukou, ktoré bude mojim tajomstvom Ale nie, chce to video, ale nemám. Apropo, na vareške to robia ženy dodnes a asi je to odskúšané, overené a funguje to. Tiež ma to pani Zázrivá učila takto. A tak to aj robím.

    Domáce korbáčiky (fotorecept) - obrázok 24
  25. 25

    Vyšlo mi ich cca 1,8 kg.

    Domáce korbáčiky (fotorecept) - obrázok 25

Diskusia k receptu

ruzova
pekny kumst a este sii treba predtym ruky poplut
ocko
zlate ruky ale iate je to pracne ale ake chutne mnaaam
ocko
a ide to aj z mlieka 3,5% co je v obchodoch alebo to musi dat len kravicka
ocko
a ide to aj z mlieka 3,5% co je v obchodoch alebo to musi dat len kravicka
nori1234
priznam sa, ze som to neskusala z kupovaneho (ak myslis take). Nemala som dovod, kedze mam pristup ku takemu smotanovejsiemu. Inak, ani mlieko nie je ako mlieko, zalezi aj co kravky zeru, ci je to zimne obdobie, alebo cez leto ked maju zelene. Kvalita je vzdy ina, syr je iny, korbacov som robila uz vela prevela, ale nikdy neboli uplne rovnake.
eviana
Máš môj veľký obdiv... milujem korbáčiky :)
slavnicanka
matička skákavá-uuuf,to je ale roboty,já ich mám veľmi rada a kupujem si ich v DCA,a sú vraj zo Zázrivej.
alena45
geniálne. Zaujímalo by ma, či aj inde vo svete poznajú korbáčiky, alebo to je len naša špecialita.
daguska
Super, je to zlozite a v niektorych podmienkach neuskutocnitelne. Mas moj obdiv za trpezlivost. Isto to tvoja rodina a priatelia ocenia.
tetrisss
Fuuuu. Ticho zavidim, v dobrom. Syr, aj ricotu zvladam, ale tie korbace nie. Co uz.
nori1234
Inak ta pani napriklad tu vodu slanu prevari, teda prevari vodu, da do nej sol a pouziva ju napriklad tyzden na korbace. Setri proste sol a vyuzije na maximum.
radulienka
Veru, je to babračka, ale prezradím, že sa to dá robiť aj z mozarelly, len je to potom dosť drahé, ale ja si ich tak robím (od čísla 15.) a splietam ich ako copy. Ale obdivujem ťa @Nori1234 , si veľmi šikovná, vďaka za celý postup...
radost
moja úcta..pani "korbáčiková"...
ja si radšej občas kúpim...:-)
danielas
Krásne si nám podala výrobu tejto dobroty. Netušila som, že je za ňou toľko práce. Máš môj obdiv
luss44
krásna práca, máš môj veľký obdiv :)
honestka
Pridavam sa, velmi dobre napisany postup.
Ja som nimi bola uvelicena, ked ich pridala sem cistinka. Robila som 2x s odlisnym vysledkom a veu by sa oplatilo vyskusat to znova, lebo tvoje obrazky lakaju.
@alena45 : v tychto koncinach takato parada nie je znama ale v obchodoch sa bezne predava tkz. "String cheese" ktory sa "para" a deti ho zboznuju.
sracz
Nádhera, krása a vôňa pravého Slovenska, milá šikovná a pracovitá @nori 1234 jedoducho si 1*****(*******)! Idem Ti ja, dievčatko zlaté, "pošpekulovať", či sa nedám na novú profesiu. Dobrého mliečka tu jesto (na sever od nás je Wisconsin štát mlieka, kde sa usadil aj môj diplomant Ing. Lacko Šranko, ktorému Tvoj rcp určite pošlem), ruky ešte vládzu, syridlo mám zo Zvolenskej Slatiny, ... a chuť aj do roboty ma pokúša! Nuž čo! ... dám vedieť a Tebe ďakujem za "nakopnutie"!
enapo
krásne korbáčiky, aj ja robím syr, ale korbáči y sa mi ešte takto nepodarili, vyskúšam podľa teba
oblizprst
Paráda, skvelo napísaný postup, ďakujem. Nie každý sa chce podeliť s technologickým postupom, ktorý je dosť náročný a pritom tak dôležitý pre konečný výsledok. :)
nori1234
Som rada, ze sa vam recept paci. Ja ked som chcela najst normalny a podrobny recept na nete, tak som nenasla. Mala som pocit, ze si to kazdy nechava neviem preco pre seba. Tak som sa nahnevala a zaplatila som si kurz vyroby korbacikov, bol mastny, ale nelutujem to. Ucila ma to pani v kroji, mila, v takej drevenicke, hned by som sa tam vratila. Ja si doma peciem aj svoj chlebik, robime si domace jogurty a skusam co sa da. Nejako mi je luto za dobou, ked v obchodoch boli prave jogurty a mlieko chutilo ako mlieko. Kupila som si sliepocky, keby ste ma poznali, nikdy by ste to do mna nepovedali. Aj na nete rada hladam veci, ktore si mozem pripravit doma, ono sa v podstate doma da pripravit skoro vsetko. Len to akosi musi cloveka bavit a musi mat k tomu vztah. Na korbaciky to chce cvik, par krat sa nepodaria, ale ked sa budete snazit urcite to raz vyjde. Je to cela veda, syr ma len par hodin na to, aby sa z neho dali tahat, preto to treba vystriehnut. Nehovorim, ze som neviem aky odbornik, ani sa nim nerobim, rada sa naucim nove veci, zlepsenia ak niekto ma, ale ja ich robim takto a vsetkym nam chutia. Tak ak zdielate podobne pocity, budem rada, ak sa o svoje vytvory s nami podelite :)) A udit sa samozrejme tiez daju, ale nakolko vyznavam tak trochu zdravsi zivotny styl, udenie nie je moja silna stranka. Ani udeniny. Ale komu chutia, nech sa paci.
nori1234
so syrom sa dobre pracuje ked je horuci, krasne sa taha, a da sa tvarovat. preto dolievam stale horucu vodu, alebo pridavam, je to tazke, pali to na ruky, ale inak to nejde. ak nie je voda dostatocne horuca, nepracuje sa s nim dobre. tym, ze syr zalejete horucou vodou a potom schladite, ho vlastne pasterizujete. takze sa toho nebojte. inak toho tvarohu mi vyslo vela, prevela, a v podstate len ako vedlajsi produkt a krasne sme ho zuzitkovali, chuti fantasticky, dali sme ho do rezancov a do muffin, a viem co jeme. ake to je stare a co je v tom.........vazne z toho mlieka ostane len cista priezracna voda. da sa z neho vytazit maximum. este aj tu vodu davame sliepkam, alebo ju davaju prascom, ja svinky zatial nemam :/ ale chcela by som :D
zdenka1009
Korbáčiky si často kupujem, sú tiež z domácej výroby, ale teraz už zbežne budem vedieť si predstaviť i postup tejto mravenčej práce a šikovné ruky,ktoré tieto korbáčiky splietajú...zaslúžiš si aj 10 hv. :-)
sovka62
@nori1234 , zaujímalo by ma, či by sa dal vytiahnuť hrubší pásik a zmotať z neho pareničku. Tá by u nás mala väčší úspech ako korbáčiky, zvlášť, ak by sme ju trochu priúdili.
frenkie34
mna zase zaujima, ze ked sa nechava syr zakysnut, ze ci je ulozeny volne v izbovej teplote, alebo je na to nejaky zvlastny sposob
aroooo
krása,krása,krása - aj postup a hlavne výsledok. Keď kúpim z automatu 6 litrov mlieka,/na vyskúšanie/, mám z toho približne štvrtinu syra a aj tvarohu, alebo je to možno chudobnejšie mlieko a toľko toho nevyjde?Samozrejme 5 x *
nori1234
Minimalne z 10 litrov sa to oplati aroooo , cim viac mlieka tym lepsie. Ale z maleho mnozstva sa to neoplati. Z automatu to bude mozno este menej ..
nori1234
sovka62 samozrejme sa z toho da spravit aj chutna parenicka ..
nori1234
frenkie34 , cim je teplota vyssia tym rychlejsie a lepsie kysne, nemal by byt v chlade urcite, najlepsie 25-28 C. ja ho nechavam v kuchyni, kde sa vari. v lete kysne rychlejsie. a nepresuvam, nechat na jednom a tom istom mieste. akurat vylievat vodu z neho, co este povyteka.
an3da
Perfektné, milujeme korbáčiky - ja i moje dcérky, ked chodili s folklorom alebo divadlom na Slovensko, vždy si tam kúpili korbáčiky. Raz skúsim urobiť. Dalo by sa i z kozieho mlieka ?
mariamka
ja by som si aj objednala, neda sa? :) nadhera, a ta rucna praca, doslova detektivka, klobuk dole
paeva
nori, gratulujem, pretože viem čo je to za makačku. máme kravku, okrem jogurtu, tvarohu a syra som robola aj korbáčiky, ale som ich nezapletala. zjedli sme ich také len nrezané. aj kolegynkám do práce som nosila. ruky boli uvarené, ale chuť akorátna. teraz som už pohodlná, ale to z tej syrovátky určite vyskúšam, to som vôbec nevedela, že to tak funguje. ale teraz máme pauzu, lebo kracka bude mať teliatko.
gordonko, máme jalovicu, príd si, bude dobrá na chov.
tori111222
TAK !!!! Vážení...tento recept je tak perfektne urobený a korbáčiky vyzerajú skvelo, priam božsky.... Šikovná žena... fakt .. tento recept je na 1 *************** **************************....U mňa by toľko nevyšli, ja by som polovicu z toho čerstvého syra zjedla, kým by bol ešte teplý v hrnci.. ;D))))).
tori111222
ja som robieval z kozieho mlieka a miešala som ho s kravským... tak ma dopálil.. tá voda ;D)
ocek
tak zase ma niekto nabudil po počiatočnom neúspechu,ja som mal dvojitú dávku sladkého mlieka a jednu kyslého,vo vode mi nite ostali tvrdé.
frenkie34
ake sa ma na to pouzivat mlieko? k nam do dediny chodi auto co predava domace mlieka. mam na mysli ci sa to nejako rozdeluje na polotucne, plnotucne, atd...?
phancak
Super recept takto nejako to robim aj ja len by som mal jednu otazku na Nori1234. Ked nataham korbace tak su pekne tvrde ked ich dam do mraznicky a potom rozmrazim su uplne mäkke trhaju sa. Cim to moze byt? Dakujem
phancak
Dalsia moja otazka pri kysnuti mi vrch syra obschne da sa tomu nejako zabranit?
ivettt82
...1x krát som ich skúšala a super,ešte chcem recept na váš domáci chlieb
frenkie34
skusal som spravit korbace a vsetko prebehlo v pohode. hrudka mi kysla 3 dni, aj sa mi nite dobre tahali, len ta chut nebola nic moc. mama hovorila ze hrudka asi kysla dlho, lebo posledny den kysnutia bola aroma v kuchyni uz citelna. moze to byt v tom? hrudka kysla volne v kuchyni neprikrita cca 20 - 22 stupnov.
nori1234
frenkie34 moze to byt aj syridlom, ak das vela syridla nechutia dobre. moze to byt mliekom, kazde je ine a moze to byt aj kysnutim. boli moc kysle? ci ako (ne)chutili? aku mali chut?
nori1234
phancak skus syr obracat ked kysne, niekde som citala ze sa tam ma nechat ta voda, ktora z neho ide prec, ja ju vylievam priebezne. a prikryt, to tiez pomoze.
pilka1
Krásna a predcizna dosť časovo a a a náročná práca.učím sa od takých ako ste vy.skušam ale zatial len z 5 litrov mlieka
jihablas
je to super, ja už ale niekoľko rokov robim korbačiky, ale minulý rok sme vymenili kravičku a mne sa prestalo dariť po čase robiť korbačiky, ale ja to robim tak, že do sladkého mlieka dam kyslého mlieka a potom pridám syridlo to sa mi vždy vazrážalo, nechala som postať a po hodinke som ťahala, ale teraz to tak neide, ak to tak urobím, tak sa mi urobí tvrdá hrudka syra a už neide ťahať, neviem čím to je, možno má úplne iné mlieko, nevieš mi poradiť :-)
lenka16
Dobrý den, tak mám na plotně 10 litrů mléka a jdu zkusit korbáčky. Jen se poptám, jak je dobré je po vyrobení a stočení uchovávat, aby co nejdéle vydržely???Děkuji
lenka16
to je príma.. tak mléko mi nic neudělalo i po dvou hodinách zůstalo sladké.
dommi
Chtěla bych moc poděkovat za tento úžasný fotorecept. Korbáčky se povedly :) Jen nevím proč, ale než se mi udělala hrudka, trvalo to 3 hodiny místo necelé 1 - a to ve dvou případech - že by to bylo mlékem z automatu? Ricotta ze syrovátky byla taky moc dobrá. Teď ještě najít nějaké horku odolné rukavice, prsty mám solidně spálené od horké vody :)
galka01
Ďakujem za krásnu inšpiráciu, ráno kúpim mliečko a určite vyskúšam. Na začiatok asi len 5 litrov, na pokazenie stačí...xi.xi.xi.
domca01
prosim o radu zkousela jsem ,ale po 24h co jsem nechala kysnout a dala do vody abych tahala nite se jako by delaly hrudky a neslo snim pracovat vubec nebyl vlacny v cem je chyba uz to bylo prekysane? jake mleko je lepsi kravske nebo ovci? dekuji
senci
ja som robila prvy krat hrudku na nite, nechala som ju par hodin odkvalkat v plienke cca po 5. hodinach som ju vybrala a dala do misky a zakrila vrchnakom. Takto ju nechas dva-3 dni aj so srvatkou,ktoru este pusti. 1x za den som ju vybrala a obliala slanou, vlaznou prevarenou vodou. sama uvidis ako sa za tie dva dni zvacsi a vsimnes si na ponrchu jemne bublinky /neprasknute/. Potom uz len nakrajat ako som sa docitala na 1cm pasy a prerezat,aby boli dlhe okolo 6cm a dalsi postup uz vies, ja som robila z 5l mlieka.
senci
este som zabudla dopisat,ze som ho mala v kuchyni na linke a teplota izby okolo 20 stupnov, ak mas viac, asi rychlejsie vykysne,potom treba odsledovat,pripadne z kraja zrezat a skontrolovat,ci ma dierky./vid foto 8/
senci
este k srvatke,ak by jej bolo vela,ked mas syr uz v nadobe,kludne z nej odlej, ide o to,aby tam bol vlhky vzduch a zvrchu neschla, ako som sa docilala v komentoch pri kysnuti hrudky aj na inych strankach. Treba davat pozor aj na plesen, vraj biela je neskodna,ale to by som si radsej este pozistovala...
domca01
mam dotaz kdy poznam podle chuti ze syr prekysal nebo ze jeste neni spravne prokysnuty ? vcera jsem udelala syr s cerstveho mleka dnes jsem ho ochutnala je kysely a vrze mezi zubama zkousela jsem udelat korbacky jde to ale maji kyselou chut a netaha se tak lechce jako by se pri tahani tvori uvnitr nite vzduch... dekuji za radu ...
simona66
Dobry den.klobuk dolu pred vami.ste velmi sikovna.ja som skusala tiez urobit korbaciky podla vasho receptu a mala by som jednu otazku.preco ich nemam pekne biele?su take akoby priehladne.alebo zltkaste.a tvrdsie ako korbaciky zvyknu byt . dakujem za odpoved.
emilige
Dobrý večer!Ja som tiež robila korbáčiky podľa vášho receptu najskôr z 5litrov mlieka,skúšala som to na 3 krát ,odkrajovala som ráno ,na obed až večer sa mi dali ťahať a boli naozaj fantastické teraz som odvarila syr z 20 litrov dúfam že sa tiež podaria.Ďakujem za podrobný recept!
bakins
zdravim vsetkych ja sa chcem spytat nam nejde ten syr vobec roztavit cim viac je vo vrelej vode tym vias sa hrudkovie kto vie poradit a to mame aj dva syry a to po 3 dnoch stare neboli robene ma jeden krat
honzule
Zdravím několikrát jsem zkoušela vyrobu korbáčku nikdy jsem na to nepřišla nebýt Vás konečně se mi to podařilo. Sice je nemám take stejnoměrne jako vy snád časem mi to pujde asi to chce praxi.Moc Vám děkuji ,že jste si to nenechala pro sebe , každý není takový.
dadula83
Dobrý deň, ja mám domáci kozí syr a chcela som korbáčiky z neho skúsiť, no sa mi vôbec netopil, celé sa mi to rozpadlo na malé kúsky ako tvaroh...čo to znamená, že je syr málo alebo vela pokysnutý? kysol od nedele, zdá sa mi dosť kyslý...vopred dakujem za radu:-)
smrekino
Super recept dobrý syr a korbáče vyšli na prvý krát ? ďakujem
mimit
Musim sa podakovat za uzasny recept- DAKUJEM. Doslova roky som sa odhodlavala ho vyskusat, a dnes mam prve a urcite nie posledne korbace a nite.


marosino
Dobrý deň, prosím Vás pri akej teplote vody sa tie nite ťahajú?
Ďakujem
smigl
@izabella929 (13.11.2013 17:11)

Dobrý deň, ako dlho nechávate odkvapkať nite, potom rovno do chladničky ? Ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia