Sušené prsia z husokačky fotorecept

tiginko - fotkatiginko, 12. novembra 2013
Sušené prsia z husokačky (fotorecept)
Foto: tiginko

Dostala som od kamarátov husokačku z domáceho chovu. Napadlo ma obetovať polovicu pŕs na experiment. Pred časom som videla na internete tento zaujímavý recept Zobraziť celý popisDostala som od kamarátov husokačku z domáceho chovu. Napadlo ma obetovať polovicu pŕs na experiment. Pred časom som videla na internete tento zaujímavý recept a zatúžila som si urobiť vlastný prsný pršut v panelákových podmienkach. Postup je strašne jednoduchý a výsledok neuveriteľne dobrý, je to naozaj lahôdka.

Suroviny

1 prsia (z kačky alebo)
1 kg




Postup

  1. 1

    V pôvodnom recepte na kačacích prsiach nechávali aj kožu s vrstvou tuku, ja som ju odstránila.

    Sušené prsia z husokačky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky nasypeme polovicu hrubozrnnej soli a položíme na ňu prsia.

    Sušené prsia z husokačky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zasypeme zvyšnou soľou a odložíme na cca 12-15 hodín do chladničky. Ja som to mala dlhšie, cca 20 hod.

    Sušené prsia z husokačky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po uplynutí tohto času prsia dôkladne utierkou očistíme od prebytočnej soli, v tom okamihu vyzerajú takto

    Sušené prsia z husokačky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vyváľame ich v drvenom čiernom korení (bohužiaľ v tom čase mi zrejme zlyhala pamäť a na tento krok som úplne zabudla. Myslela som si, že si pôvodný recept nemusím vôbec pozrieť, lebo si ho po asi 1 mesiaci dobre pamätám...takže s korením až nabudúce) a zabalíme ich do suchej utierky. Balíček položíme do otvorenej misky a uložíme na 3 týždne úplne dole do chladničky.

    Sušené prsia z husokačky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pomerne nedôverčivo som priebežne chodila balíček ovoniavať, okrem soli však nebolo cítiť vôbec nič. Ani utierka nebola vlhká, alebo nejako sfarbená. Výsledkom je naozaj veľmi dobrý pršut, jemný, nežuvačkový, dobre sa krája a ešte lepšie konzumuje. Zdroj: http://olivovakucharka.webgarden.cz

Diskusia k receptu

tassiedevil
je to skutočne dobrota, najmä s dobrým červeným vínom.....len malá rada, nabudúce nechaj tú masť a kožu, pri servovaní ju potom môžeš odrezať....s masťou a kožou to pracuje lepšie..:)
sovka62
Že sa tohto nedožil náš otec! Narodil sa a dospel v Juhoslávii a keď sme sa ho ako deti pýtali, čo mu na Slovensku najviac chýba, odpoveď znela: pršut a prženo jahja.
Spadla mi sánka! A nevieš, či by sa to dalo spraviť aj z iného druhu mäsa? Nemá mi kto darovať tú husokačku, hehe... Ale snívam, že napríklad z chudého bravčového stehna by sa mohlo dať.
mariamka
neuveritelne ! pozrela som aj povodny recept a paci sa mi to aj s tou "slaninkou" :) parada, kym zozeniem husko-kacku, mozno obetujem nieco ine, laka ma to velmi :)
alena45
a to aj mňa veru láka. @sovka , ak vyskúšaš z bravčového, daj vedieť, či to stojí za to tiež.
tiginko
@tassiedevil vidíš a možno máš pravdu. Nabudúce tam tú kožu nechám, aspoň uvidím, či je v tom rozdiel. @sovka toto sa presne opýtal môj muž, keď to ochutnal, že či to dokážem aj z bravčového. Neviem či sa dá v takýchto podmienkach urobiť aj bravčové, ale láka ma to vyskúšať s nejakým kúskom. @mariamka v pôvodnom recepte uvádzali aj inú hydinu, tá husokačka sa mi jednoducho práve vyskytla, mala som už dávnejšie chuť to vyskúšať normálne z kačaciny.
havino
by som povedala, že sa ozaj len sušiť v prievane, na slnku musí či kde a ako to robia Chorváti. Ja mám objednanú husokačku na Vianoce, ukážem doma recept a nech sa rozhodne, či obetujeme jednu stranu prs, polovička má rada pršut, alebo by som tiež z bravčového skúsila? Ale v každom prípade si dávam recept samostatne, nech ho mám na očiach v KK.
gman
@tiginko , tak toto je doslova SANKA DOLU SEFE. fuuuha. vidim, ze najblizsie kacacie prsia padnu za obet soli :) nadhera
tiginko
mám trošku obavy, či to bravčové nebude žuvačkové, možno by som to pre začiatok radšej skúsila z kúska panenky. Mne sa to tiež javilo divné @havino , nikdy som o takomto spôsobe nepočula, ale francúzom sa dá v kuchyni veriť. Zrejme to nie je sušená šunka v pravom slova zmysle, ale v podstate sa to v tej utierke a soli vysuší. Nie je to vysušené do tvrda, zostalo to také akurát mäkké.
radost
@tiginko
zaujalo ma to tvoje prso v kile soli..!!a dobré boli..??nuž-ked mužovi boli kvôli..čo neurobila by dobrá žena..!!vie-že cez žalúdok je lásky vysoká cena..!!
šikovná si ty-naša štíhla žabka...dľa popisu zvládla by to aj nemotorná..lenivá..stará babka -teda JA..:-)
och-vy ste tu kucháročky v inom leveli...
možno z hocakého mäsa..??radi by sme vedeli..
dobrý-želám-deň
tiginko
@gman skús, veď je takmer bez roboty. Ešte podotknem, že mám v chladničke 5 stupňov, teda neviem konkrétne, aká teplota sa udržiava v zeleninovom šuplíku (mám dva nad sebou), ale v recepte vôbec nedávajú dôraz na presnú teplotu.
tiginko
@radost moja, ty duša poetická, vyššie sme trošku podebatili o iných mäskách
eraserhead
@tiginko viem že morské potvory ti nechutia tak skús nakrájať čo najtenšie plátky a obaliť ich do nejakého sladkého ovocia ...a tým čo sa nehnusí nech obalia krevetku ..


2010
Mne sa zda ze aj @eraserhead tu dakde robil z bravcoveho , ja som robil z panenky , ide leto a pustam druhu ladnicku tak skusim z prs.


afataga
smarjaaaa to je bomba, super !!! tiez ma napadlo, ze z brava, vidim, ze uz to robili viaceri, paci sa mi aj ta panenka od @2010
mne sa ani krevety nehnusia :-)
@havino chorvati to susia v zime, ked fuka ta ich hnusna bura, taky prievan doma neurobis :-)
mesiar50
@tiginko
Technológia ako pri solení mäsa na sucho pri br.chrbtovej slanine,alebo oravskej slanine.Soľ vytlačí z mäsa vodu a potom sušenie a údenie vlastne to mäso konzervuje.Veľmi podobnú techniku som využíval hlavne cez letné horúčavy.Tiginko chválim veľmi. S takýmto rcp. som sa nemal možnosť ešte stretnúť.Sii neuveriteľne všestranná a šikovná kuchárka.Jednoznačne 5 *
irenaw
aaach, práve som odpadla a sníva sa mi, že zoženiem husokačku celú z pŕs a všetky pichnem do soli... recept za celú hviezdnatú oblohu :-)
radox1
super,schvalne to vyskusam.slo by to aj z chudeho bociku?
lubkabubka
Jedlo hodné vyskúšania. A tááke jednoduché (to vyzerá). Nebolo by zlé to vyskúšať aj z obyčajných kuracích pŕs. Mňam.
tiginko
čo z brava @afataga , môj muž že z hoväda... ale to sa mi akosi nepozdáva, do toho nepôjdem. Som rada, že to máme odobrené aj od profíka, ďakujem @mesiar50 :-) Aj tebe @hrusticka , len vyskúšaj, dúfam, že bude chutiť. @irenaw čo ty už nevymyslíš , je to výzva pre genetické inžinierstvo. Ja som už tiež snívala o býčkovi zloženom zo samej sviečkovice :-) @radox vzhľadom na triviálnosť postupu to stojí za vyskúšanie, bars aj z bôčika. Kto vyskúša iné mäso skôr než ja, nezabudnite sa prosím pochváliť. Keby to nebolo jedlé, je to na vaše riziko, nieže budete viniť mňa :-)
irenaw
:-))) mne by aktuálne vyhovoval býček celý z pupku ;-)
afataga
preco nie aj z hovada? bude z toho nieco ako bresaola
tiginko
no veď práve, tá mi nejako veľmi nechutí, neviem prečo...
mesiar50
@radox1
Dá sa to aj z bôčika no musím podotknúť,že taký bôčik musí zrieť v chladničke rozhodne viac ako 20 h.Dalo by sa to prekabátiť resp.pomôcť tomu injekčnou striekačkou nastriekať stred mäsa.
Ako vzor uvádzam nap.taliansku šunku prosciutto (prošuto),alebo parmská šunka ktoré sa pacujú aj dva mesiace.Potom sa konzervujú sušením v miestnostiach so špecialnou klímou resp.nato určenými špecialnymi zariadeniami.Pekne ťa pozdravujem.
evusik
no teda, to vyzerá brutál dobre... a pri tom také jednoduché... husokačku nemám ale tá panenka ma láka... a v mrazáku mám kačku aj to by určite mohlo byť...
radox1
vdaka masiar,ked sme uz pri tom mase,tak sa spytam na oravsku slaninu,ktora je uz tak napumpovana slanou vodou,az som ju prestal kupovat-aka je technologia oravskej sl. -kolko a ci vobec vody sa dava do nej.
mesiar50
@radox1



Toto je masírovacie zariadenie 3000L.Naloží sa mäsom a zaleje sa lákom z rýchlosoli a zahusťovadiel.Behom dvanástich hodín sa pripraví oravská na údenie.Potom sa v udiarni suší dve hodiny k vôli rýchlemu zreniu a preto aby sa mohol na ňu pustiť dym.A nakoniec sa varí v pare.Oravská sa nenastrekuje.Samozrejme sú na to normy,že koľko láku ide do tej masírovačky.Teraz ti naozaj nechcem klamať,že kolko ide tam toho láku.Tuším 20l/100 kg.Vieš väčšinou to záleží na solídnosti toho mäsiara resp.jeho vedúcich koľko sa tam toho láku naleje.
tiginko sorry.
afataga
@radox1 to poznam, raz som kupila ze na oskvarky na halusky a tak prskala a tie kusky vyskakovali z panvice az na zem, ze bola zasr....a cela kuchyna, takze asi to trochu dost s tou vodou prehnali
afataga
@mesiar50 akosi tomu nerozumiem, preco by sa mala do bocika vstreknut voda? ved ta sol ma za ulohu prave tu vodu vytiahnut, to su paradoxy :-)
@tiginko verim ze ti tato debata nevadi, mozno sa aj daco priucis
radox1
dakujem masiar,pre kamilku-postup je iny,vola sa to Gravlax-na nete je milion receptov.
mesiar50
@afataga
Nastrekujú sa najčastejšie väčšie kusy mäsa kvôli prezretiu a konzervácie v strede resp.vo vnútornej časti mäsa.Takto sa vlastne tá konzervácia urýchli
solenie na suchý spôsob-chrbtová br.slanina
solenie na mokro(lákovanie)-kolienka,oravská slanina
solenie v masírovacích zariadeniach-lahôdkové karé,strojová šunka,oravská slanina,atď
afataga
@mesiar50 dakujem, ale aj tak tomu celkom nerozumiem, uz ti dam pokoj, len mi este odpovedz na jednu otazku: ak by som chcela toto robit na skusku napr z 1/2 kg bocika, treba do neho pchat vodu? ved to nie je zas az taky velky kus masa, a teda tu panenku netreba? lebo mne sa to moc nepaci, aby som bola uprimna
mesiar50
@afataga
Nie, nemusíš to nastrekovať slaným nálevom.Je to ,len malý kúsok masa.Už len sa bojím či to nebude ako žuvačka.Na prošuto by sa mala používať najme čistá svalovina.Či už panenská sviečková,stehno,prsná časť,z hydiny atď.,A samozrejme na prošuto ktoré sa tepelne neopracováva neodporúčam rizikové masá.Myslím tým v prvom rade divinu.!Neotravuš ma. Rád ti odpoviem keď budem vedieť samozrejme.
jatea
Tento recept ma dostal ako aj ostatných. Zajtra idem pozrieť nejaké mäsko, a skúsim. Tuším dostať aj samostané kačacie prsia, ak nie, tak skúsim z kuracích.
jatea
Ešte jedna otázočka - soľ musí byť hrubozrnná, nestačí obyčajná?
tiginko
kľudne si tu u mňa môžete robiť porady, aspoň sa niečomu priučím
tiginko
@jatea myslím že hrubozrnná soľ je výhodnejšia preto, že sa tá prebytočná po odležaní lepšie odstráni z mäsa, má určite menšiu tendenciu rozmočiť sa
tiginko
tiež som musela obehať pár obchodov, kým som ju zohnala, ale ak by sa mi to nepodarilo, tak by som určite tú jemnejšiu skúsila, lebo prsia už boli doma a nemohli čakať večne
eviana
Tak to už áno... krásny recept, nádherné mäsko, úžasná inšpirácia... a pod receptom krásne plodná a skvelých informácií plná debata... ďakujem naozaj veľmi a srdečne @tiginko aj všetkým v debate zúčastneným za rozšírenie obzorov :)
sara8
Krásny recept. Ja robievam s úspechom z bravčovej panenky . Spolu s korením a sušenou šalviou. Kačacie prsia mám na programe už veľmi dlho , ale vždy ich využijem ináč. Tentoraz nezaváham. Dík za inšpiráciu.
elysa
waw... nie že by mi došli slová, ale... dostalo ma to :))
mesiar50
@afataga
Ak som ti pomohol tak rád.Keď sa odhodlám raz spraviť prošuto tak to bude pravdepodobne panenská sviečkovica z brav.masa,prsia z husy resp. z husokačky.Ďakujem aj ja.Naučil som sa tiež niečo nové od vás.

@jatea
Prepáč,že sa ti do toho hrabem,ale kuracie si neviem predstaviť ako prošuto.Keď tak pácované a potom vyúdené.Všimni si prosím jedná sa hlavne o červené masá.A dokonca som čítal,že hydina by mala byť krmená prevažne kukuricou.Nemal som v úmysle sa ťa dotknúť ber to prosím ako tip.
farbuska
Všetkým veľmi pekne ďakujem za informatívnu a inšpirujúcu diskusiu. Veľa som sa dozvedela a naučila.
slavka2012
Vynikajuci recept Tiginko, a vysledok tiez. Ja som skusala z bravcoveho kare podla Itala, marinovala som ho v zmesi soli, cukru korenia a byliniek, zabalene v utierke asi 18 dni, ale velmi vylucovalo vodu, musela som ju vylievat. Po procedure odvodnovania vsak chutilo i vonalo vyborne. Skusim podla tvojho receptu, a moozno aj husku ci kacku. Vdaka za inspiraciu.
perla61
@tiginko , vďaka,dnes som kúpila dve husokačky!budú na Vianoce), ale mali aj samostatné prsia a tak som hneď vyskúšala Tvoj rcp. Len som nemala hrubozrnnú soľ, tak som použila tzv. rýchlosoľ. Dúfam, že som tým nič nepokazila,lebo som naložila dva kusy aj s kožou. O výsledok sa určite s Vami podelím.
tiginko
@perla61 ja osobne by som použila radšej jemnú normálnu soľ, ako rýchlosoľ. Rýchlosoľ, teda dusičnan draselný, by som určite do seba pchať zbytočne nechcela...
irenaw
@perla61 pozor rýchlosoľ sa nesmie použiť na priamu konzumáciu!!! potraviny, kde je použitá, treba ďalej tepelne spracovať. aj dávkovanie je celkom iné, kačacie prsia zasypané celé rýchlosoľou, namiesto obyčajnej soli, musia byť hádam aj prudko jedovaté.
irenaw
a silno pochybujem, že rýchlosoľ vytiahne z mäsa vodu, čo v tomto recepte má spraviť soľ. škoda, že tu nie je prihlásený @mesiar50
perla61
@irenaw , ďakujem za upozornenie,už to aj idem prerobiť. Je to len chvíľka, čo som ich dala do chladničky, tak snáď to napravím!
mesiar50
NESMIE sa tam aplikovať rýchlosoľ !!!!!!!
Rýchlosoľ sa smie použiť,len vo výrobkoch tepelne opracovaných !!!!
mesiar50
Včera som videl v billa hrubozrnú soľ.
Soľ je v tomto recepte samozrejme ako konzervant.Jemná soľ by sa asi roztápala pravdepodobne.Prajem vám pekný deň priatelia
afataga
kupila som 600g kusok kare na skusku, ide sa na vec, drz hnaty :-)
janger
Toto musi byt strasne dobre...Zajtra mam na plane robit kacacie prsia, nabuduce, ked kupim, skusim spravit toto. Budem mat sice strach, ako aj ty spominas, budem chodit ovoniavat ;-), nuz ale verim, ze sa to aj mne podari. Len si este idem vyhladat, co je husokacka, zrejme to bude krizenec hus - kacica ;-). Len este otazocka...Musi to byt hrubozrnna sol, alebo staci aj normalna?
janger
Aha, uz vidim, ze si vyssie radila, ze ta hrubozrnna bude asi lepsia...
tiginko
ja som si tiež gúglila a vraj je to kríženec dvoch kačiek, tu je skopírovaný text z Profitu: "
V husacej sezóne sa objaví aj husokačka. V jej rodostrome však hus nie je, názov má naznačiť, že mäso chutí lahodne ako husacina, ale je menej mastné. Vyšľachtili ju Francúzi pod názvom Mulard, aby získali väčšiu pečeň. Výborné mäsko je len bonus. Rodičmi sú kačica Barbarie a kačica pekinská. Tá prvá sa zrodila šľachtením bielej, čiernej či modrej pižmovky veľkej, ktorá sa v zoológii nachádza medzi kačicou a husou. Krížením vznikol vynikajúci gastronomický i chovateľský efekt, vtáky však postupne stratili schopnosť sedieť na vajíčkach a v prípade Mularda aj rozmnožovať sa. Husokačka nie je pojem zoologický, ale ľudový."
Ano lepšia je hrubozrnná, aj @mesiar50 potvrdil... ak teda vyskúšaš, daj vedieť
tiginko
no teda neviem ako francúzske Mulardy, ale naša husokačka žiadnu "väčšiu" pečeň nemala, asi tým, že bola chovaná prirodzene a zdravo, bez potreby ju nútiť mať väčšiu pečeň :-)
afataga
v piatok som naložila 600g kare do soli, nechala som ho tam magat 48 hod., lebo je to hrubsie maso, dnes islo do korenia a do perinky do chladnicky, priebezny stav:

tiginko
@afataga to som teda zvedavá, ak to dobre dopadne, nechám sa inšpirovať. Jejda, nie je to náhodou stará poctivá plienka?? Mne už sa všetky minuli :-)
marianne
Tak toto by si dal aj taky nemasozravec ako som ja.Prsut teda mozem...husokacku zozeniem urcite...na silvestra ako stvorene
afataga
no vidim ze zrak ti este sluzi :-), je to plienka, ale len polovica, setrim si ich :-), dala som trochu aj zeleneho korenia, nech to ma smrnc
janger
@tiginko , no teda MULARD...to som uz videla na balickoch v obchode a myslim, ze aj niekde v restauracii na jedalnom listku, ale nemala som potuchy, ze to je husokacka. Co sa clovek vsetko na Vareche nenauci. Zase som mudrejsia ;-)....
Na fotke od @afataga som zbadala aj ja plienku. Vyborna pomocka aj pri upratovani, vsetko sa nimi krasne vylesti. Ja si ich tiez tak setrim. Nedavno som ich zazrela v obchode, tak som par kupila do zasoby. Take plienky su uz pomaly rarita :-).
ywett
recept nemá chybu, palec hore a 5*
havino
tak @tiginko , zasypané, aj s kožou, 4 kúsky, nech stíhajú sa sušiť do sviatkov, zajtra hned ráno ešte dosypem soľou, mala som doma otvorenú krabicu, išla som dnes do tesca po ďaľšiu a odišla z tesca bez nej, snád sa tomu do rána nič nestane, ak je málo zasypané



katka78
@tiginko ďakujem za inšpiráciu, experiment sa vydaril! Robila som kačacie prso s kožou, pridala som aj trochu nahrubo mletého čierneho a nového korenia.









Včera bola ochutnávka za surova, dnes aj po menšej tepelnej úprave.






Nabudúce skúsim aj ten podľa Itala, s bylinkami.
Ktovie ako dopadli experimenty u ďalších varecháčov, teším sa, keď neskôr pridajú aj fotky, alebo koment :-) @afataga ? havino? :-)
tiginko
wow @katka78 , tak tvoje prsia :-) vyzerajú oomnoho lepšie, ako tie moje, až sa za ne hanbím. Nádherná farba mäsa, zrejme to bude tou zachovanou kožou, nabudúce určite vyskúšam takto. Úplne sa podobajú na tie z pôvodného receptu. Dúfam, že aj konzistencia je dobrá, moje plátky boli fakt jemné, nie ako bravčové, ktoré bývajú niekedy tuhšie na žuvanie. A po opečení boli aké? @afataga nejako nič nehovorí, tak neviem, neviem... a na @havino si asi chvíľku počkáme
afataga
moje kare ma dnes narodky - 1 mesiac, tak sa odhodlavam ho vypakovat :-), podam spravu aj s foto, ak sa teda bude cim chvalit
abdul
@afataga : Oné, narodky sa oslavujú až po desiatich rokoch. Vyčkaj ešte.
katka78
@tiginko ďakujem pekne, dohodnime sa, že obe máme prsia parádne :-)
Konzistencia bolo výborná, mäso sa dobre krájalo, aj žulo. Prekvapilo ma, že bolo dosť slané, hoci v soli ležalo len tých "pár" hodín. Po opečení sa mi zdalo slané trošku menej. Chutilo výborne, ja som si do plátkov zabalila kúsky mozzarelly.
@afataga som veľmi zvedavá na to bravčové mäso, chcela by som nabudúce skúsiť z panenky urobiť. Ale až po sviatkoch, teraz bude rôzneho jedla prebytok, nechcem zbytočne drevo do hory nosiť.
afataga
sunka je super, foto dodam neskor, super ciapka :-)
tiginko
môj muž skoro omdlel, keď zbadal tvoje mäsko @afataga , jasné, že budeme skúšať tiež. Gratulujem! PS: čiapka je môj vysoko aktuálny módny doplnok, vďaka za uznanie
havino
tak @tigi , idem ti už konečne popísať aj ja stav mojich pŕs, :-) jasné, že kačacích :-). Naložila, chodila ovoniavať, nič, ani kvapka tekutiny na utierke. Ja som kúpila 4 ks kačacích aj s kožou, aj s kožou som ich naložila, zasypala teda. Na Vianoce som jeden kus pokrájala aj s tou kožou a každý mi ju vypľúval, hrubá, ako šľak bola a pod kožou ešte kúsok mäsa nevysušený. No tak nič, dala kožu dole, žiadna ľútosť a ešte nechala dosušiť. Včera som ponúkla chlapom na návšteve a dva kúsky padli. Dnes sa ma môj pýta, kde si schovala to mäso, ved tam je v chladničke, :-) vraj slané dosť, že len iná chuť z tých kačacích prs, nie je zvyklý na ne, ale padlo aj to posledné už, takže ja určite ešte urobím, ale asi panenku obetujem, alebo nízke kare, ako @afataga. No tak zhodnoť inšpirátorka moja. Dôležité je, že v domácich podmienkach nesklamal, ani náznak kazenia sa, abslolútne nič.






havino
že postup sušenia nesklamal" - malo byť
tiginko
@havino som veľmi rada, že sa tento recept ujal aj u vás, verím tomu, že ho budeme aj u nás praktizovať aj na iných druhoch mäsa. Láka ma asi najviac bravčová panenka, nesmierne sa mi páči inšpirácia od @2010 na toho šikovného Taliana v kuchyni. Dám vedieť, keď príde čas na ďalší experiment, teraz si robím rezervu na fajnové dobroty talianskej kuchyne "live": chystáme sa lyžovať do Dolomitov, to je môj obľúbený čas úžasných svahov, pekného počasia a nenormálne dobrej talianskej kuchyne
medovnicek
tento neskutočne dobrý recept mi unikol, určite aj ho vyskúšam s bravčovým stehnom @afatage sa to podarilo, tak dúfam, že aj mne:)
megdesign
Sme dnes takisto dali do morskej soli ... ale na skusku len kuracie cec*y :D ........ Prsia :D
elef
my musime este tyzden vydrzat,tiez panenka a korenie 4 farieb:)super receptik:)
havino
no dajte vedieť ludkovia o tej panenke, bo ja až ku Veľkej noci aby bolo, naštelujem solenie
paploska
fíha, toto mi uniklo ??? :-) desím sa toho čakania, ale určite vyskúšam.
afataga
vcera isla babika spinkat, podstlala som jej korenie, chilli, rozmarin a citronovy tymian :-), ja nechavam v soli 48 hod., teraz tam mam kare, co bude hotove 1.2., tak nech mam kontiuintu :-)


katka78
@paploska to čakanie je relatívne. Ja som sa pred rokmi pokúšala vyrobiť doma sójovú omáčku, tam bol dlhší proces, čakalo sa cca pol roka. Okrem toho sme sa to nakoniec aj tak báli okoštovať :-)
paploska
@katka78 tak čakať pol roka, kým ochutnám, ani náhodou. ale máš plus, že si si ju skúšala vyrobiť sama :-) predpokladám, že dnes ju už kupuješ. @afataga tan tou kontinuitou sa zamyslím, v mrazáku mám ešte jednu domácu, ale tú bude treba čoskoro nahradiť :-) a tentokrát si tam dala moje obľúbené korenie
tiginko
nooo, ale tuším to tu žilo, kým som si lyžovala...šikovní ste, len čo je pravda. @afataga všetka česť, tak to má byť - žiak má prekonať svojho učiteľa :-) ... teraz sa ja začnem učiť od teba. Vďaka za nové inšpirácie, priatelia
tiginko
super...a teraz povedz, čo je lepšie, karé, alebo panenka? Ja som ešte stále nenaložila, nemá kto v tomto období jesť... chcem nachystať na Veľkú noc. Ale vzhľadovo sa mi tuším viac pozdáva to karé. Toto vyzerá s prepáčením ako mŕtvy úhor :-)
afataga
:-) ze mrtvy uhor :-) jedla by si radsej ziveho? :-) tazko povedat, co je lepsie, kare bolo v koreni, panenka v bylinkach, asi ta panenka je lepsia, nabuduce ju prekrojim na dva kusy, lebo som mala kratku misu a musela ju ohnut a ona potvora stvrdla a neda sa vystriet, takze si to celkom vystihla s tou mrtvolou :-)
melounek1
Tak som sa konečne zaregistroval aj ja, aby som sa poďakoval za tento skvostný recept. Doporučujem a ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia