Tandoori kurča s jazmínovou ryžou

Rastislav Bekeš
šéfkuchár a nájomca penziónu Harmónia v Modre, 10. novembra 2013
Tandoori kurča s jazmínovou ryžou
Foto: Robert Hüttner
4
porcie
15-20 minút
príprava
30-40 minút
na 180-190 °C

Suroviny

1 ks
200 g
4-5 strúčikov
 rovnaké množstvo ako cesnaku
1 ks
600 g




Postup

  1. 1

    Kurča vykostíme a naporciujeme. Z cesnaku, zázvoru a čili spravíme v mixéri pastu a pridáme jogurt. Tandoori korenie a soľ dáme podľa chuti. Kuracie mäso poriadne premiešame s takto pripravenou marinádou. Necháme odležať v chladničke minimálne hodinu, no najlepšie celú noc.

  2. 2

    Ryžu uvaríme podľa návodu na obale.

  3. 3

    Kúsky kurčaťa vyberieme z marinády a rozložíme ich na plech. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180–190 °C 30 až 40 minút, závisí od veľkosti kurčaťa.

Diskusia k receptu

methi
Kurca na Tandoori koreni. Ak tandoori kurca, muselo by byt pecene v peci tandoori. Dala by som to aspon do uvodzoviek, ten nazov. A ked nie je tandoori pec, tak aspon na gril. Inak to urcite chuti vyborne.
eviana
Pri vkladaní názvu nie je možné použiť úvodzovky, aj mne už neraz chýbali. Tandoori pece na SK jedine v indickej kuchyni... a tiež svojmu kuraťu s tandoori korenim hovorím Tandoori kurča, odpusť Slovači :)
methi
Inak tandoori kurca nema omacku (je to taky styl - kebab), preto sa mi ryza k nemu moc nehodi, vznikne dost suche jedlo. Dala by som k nemu skor kopec cerstvej zeleniny, jogurtovy dip (raita). :) (ten smajlik sa sem nehodi, ale musela som ho pouzit, aby si to niekto nevysvetlil tak, ze kritizujem; je to dobre mienena rada od amaterskej houswife. pozdravujem pana sefkuchara, nech sa dari.)
methi
@eviana v pohode :) odpustam. Len sa mi to chcelo vyslovit, tak som. Nic v zlom.
jozka2
Sefkuchar to urobil s ryzou,zrejme k tomu nedal ziadnu prilohu zeleninovu,lebo fantazii sa medze nekladu a nech kazdy si je po svojom.V recepte je jesne napisane,,tandorri korenie.Niet o com diskutovat.
jozka2
Na nete je viac receptov s tandooti korenim.
2010
Ale je o com diskutovat , Tandoori nie je len o koreni ale o sposob pripravy v tej specialnej trube je vyse 400C ! @methi ma uplne pravdu a ked je to sefkuchar tak mal napisat ze je to slovenska kvazi verzia tohto receptu ( asi ako ked natriem kuru grilovacim korenim a dam varit do vody mam grilovane kurca...)
 en.wikipedia.org/wiki/Tandoorhttp://en.wikipedia.org/wik...
ajay
Najlepsie je servovat tandoori kurca s Indickym naan chlebom. Ako spomina "methi" raita je typicka alebo laccha salat (uhorky, paradajky, cibula). Takisto koriander catni je vyborne s tandoori kurca.
V pripade ak niekto chce ryzu, ja by som urobila ryzu s citronovou stavou, kesu orechami a ochutit indickymi koreninami.
tassiedevil
a kde je k tomu nejaká omáčka? ved to musí byt suché ako dubové piliny.....indovia by sa Ti vysmiali......
ajay
tassiedevil - Indovia by sa nevysmiali, tandoori kurca je velmi stavnate a Indovia nedavaju ziadnu omacku k tomu! Podavaju k tomu catni, raita ...
vcelka
Sú to recepty z časopisu Varecha a tam autor jedla jasne povedal, že každé jedlo si šéfkuchári dorábajú po svojom a vznikajú tak stovky verzií. Hlavne že sa všetci vyznáte v kuchyni národa tak obrovského, že sa medzi sebou musia "kmene" dorozumievať v angličtine...
2010
Ano vyzname, je to presne to iste ako ked napise sefkuchar ze robi Neapolsku pizzu a robi ju v trube pri 180 C.
methi
@vcelka na to, aby som vedela, co pisem nepotrebjem poznat vsetky narody Indie. Tandoori kurca je proste tandoori kurca. Casopis necitam, neviem, co je v nom napisane, ja som okomentovala nazov len pre info, popripade v zmysle dobre mienenej rady. Povazovala som to za dobru vec, kedze si trufam napisat, ze viem o com hovorim. Lenze tu aj ked clovek v dobrom skusi poucit, tak to padne na neurodnu podu. Ludia vediet nechcu. Preto uz poucovat nebudem. Ti co tu trosku o niecom vedia a snazia sa podat info dalej su tu nakoniec aj tak za debilov.
pusta
@methi , s ľútosťou konštatujem to isté, čo ty a súhlasím s tebou. vedieť niečo viac, dokonca lepšie a v dobrom sa o svoje znalosti podeliť, tá snaha sa tu považuje priam za trestuhodnú, ev. skopírované.
jujoska
@methi predsa si nebudeš robiť starosti kvôli pár jedincom, stačí odignorovať, veď zase fúra ďalších ľudí sa od teba rada priučí, veď to vieš. Len pekne poučuj, určite to padne na úrodnú pôdu tam kde má
timara
@methi a ja ďakujem, že si napísala a poučila nás :) u mňa padlo na úrodnú pôdu. O indickej kuchyni neviem nič a netušila som čo je tandoori kurča a teraz už viem :))
mijaita
@methi ja mam otazku vazne minenou. Pouzivam koreni "tandoori" a dost často dělám v tom koření osmaženou cibuli viz  varecha.pravda.sk/recepty/opecena-cibula-tandoori-fotorec...

Když je hlavní složkou jídla to koření, i tak není ten název "tandoori cibule" správně? A když se tak jmenuje koření, proč tak není možné nazývat jídlo? Kari je přeci také 1. směs koření, 2. příprava jídla 3. rostlina . Jsem z toho plachá ! :-) :-) :-)
methi
Misko ak je to pomenovane v anglictine je to Tandoori chicken, ale tam to dava akysi zmysel, nebudu pisat Chcken with tandoori masala, aj ked to by bolo spravnejsie, ak je to kura dusene na tandoori koreni. A tvoja cibula podla mna by mala byt Opecena cibula NA tandoori koreni :) (som mudra jak radio).
mijaita
@methi aha, to zni dobre! Nebo by mohlo být i cibule v tandoori masala. Ona NA koreni opecena nebyl, je v nem nalozena a pak opecena. No prosim, ted uz jsme dvě rádia :-)
methi
Tak Cibulova tandoori masala. Masala je zmes, takze to ma iny vyznam ako ked napises len Tandoori cibula. Vtedy to znamena, ze by mala byt urobena v tandoori peci, resp. na grile.
mijaita
Ja chapu Miso, chapu pomalu, zato blbe :-) Ale tohle nahodou se mi pochopit povedlo, diky ti, na prvni dobu, ! :-) Jdu to opravit (jestli se tu tu jeste ovsem muze?
irenaw
dobre ste podebatovali, aj mne svitlo ;-)))
eviana
No... a sme zasa vďaka @methi a príjemnej plodnej nenásilnej debate o kus múdrejšie :)
vcelka
To som sa potešila, že sa prestane poučovať... .. veď sama methi píše, že kto chce drdlať, tak len drdle. Tak sa trošku zbadajte, ľudia, že stále drdlete o tom, ako by ste vy urobili, lepšie, onakvejšie, štýlovejšie, múdrejšie... Nielen s pecou (však jasné, tá sa nájde hocikde na Slovensku), ale určite nie s ryžou, ale zato so zeleninou... :-))
vcelka
A ešte jedna vec, prečo si niekto myslí, že treba poučovať šéfkuchára. Ten šéfkuchár má odrobených vyše 15 rokov v zahraničí, v rôznych kútoch sveta a sám dobre vie, ako vyzerá tandoori pec. A v názve tejto kapitoly sa spomína, že ide o jedlá z časopisu Varecha, tam sa kuchári k téme vyjadrujú, tak nech to potom niekto nevytrháva z kontextu.
tomas
trošku zbytočná hádka, @methi napísala správnu prípomienku, ale na druhej strane je pravda, že v časopise Varecha sú recepty od šéfkuchárov upravené podľa nich, aj šéfkuchár sa môže pomýliť, alebo urobiť niečo, čo nie je úplne správne.

myslím si, že je však zbytočné sa hádať o tom. je super ak niekto prispeje vylepšením receptu.

(Každý týždeň pridáme na Varecha.sk z časopisu Varecha priemerne 4-5 receptov, čiže len niektoré, pridávame ich bez zmeny, presne ako boli zverejnené, resp. ako ich napísal šéfkuchár)
methi
Aky je rozdiel, ak sefkuchar ma odvarenych 15 rokov v restikach a ak denne 11 rokov tuto kuchynu varim doma a medzi domorodcami v Indii? Musi byt clovek sefkuchar, aby vedel varit dobre a tak ako sa ma? :) Nakoniec si myslim, ze mozno aj tento pan sefkuchar by moju pripomienku vzal s chladnou hlavou a nemal by nic proti nej, to len tu, ak niekto nieco doplni o poznatok, tak je z toho vojna. A nie je to chyba stranky, ale ludi. Keep calm vcelka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia