Čerstvý zeleninový šalát s parmezánom

martinis - fotkamartinis, 8. novembra 2013
Čerstvý zeleninový šalát s parmezánom
Foto: martinis

Viete, pri použití kvalitných a čerstvých surovín jedlo naozaj nepotrebuje zvláštne dochucovanie, čo platí aj o šalátoch. Kvalitný olivový olej, morská soľ a čierne Zobraziť celý popisViete, pri použití kvalitných a čerstvých surovín jedlo naozaj nepotrebuje zvláštne dochucovanie, čo platí aj o šalátoch. Kvalitný olivový olej, morská soľ a čierne korenie spolu s poctivým parmezánom a trochou citrónovej šťavy urobia z obyčajnej zeleniny znamenitý hlavný chod :)

1
porcia
15 minút
príprava

Suroviny

1 PL
1/2 ks
8 ks
8 ks
1 hrsť
 štipka
zo 1/4 ks citróna
 čerstvo nastrúhaný




Postup

  1. 1

    Každá príprava šalátu začína poriadnym očistením zeleniny. Šalátovú uhorku, zhruba 8 cherry paradajok, malú farebnú papriku, olivy a hrsť rukoly prepláchneme pod vodou. Uhorku nakrájame na polkolieska, paradajky na polovice a papriku zbavenú jadrovníka na kocky. Používame šťavnatú zeleninu, ktorá dodá šalátu svojský "charakter" :)

  2. 2

    Zeleninu aj s rukolou dáme do väčšej misy, kam pridáme aj olivy poprekrajované na polovice. Veľmi rád mám značku Fragata, majú skvelú chuť a fajn cenu, dostupné sú dokonca rôzne plnené - skvelé sú lososové :) Zeleninovú zmes osolíme štipkou soli, trochou čierneho korenia a ochutíme šťavou zo štvrtiny citróna a kvalitným extra panenským olivovým olejom, ktorým vôbec netreba šetriť.

  3. 3

    Dobre premiešame a na malú panvičku vysypeme lyžicu orechov, ktoré sme predtým jemne popučili nožom. Nastavíme vyšší stredný plameň a bez miešania opekáme až pokým nezačnú voňať a získavať správnu farbu. Nemusíte to nejak strážiť, samé sa svojou arómou prezradia, až budú hotové :)

  4. 4

    Šalát naservírujeme na tanier a posypeme čerstvo nastrúhaným parmezánom. Plní tu vlastne úlohu korenia, ktoré dodáva ďalší rozmer a hlavne nezameniteľnú vôňu do šalátu. Posledným krokom je pridanie opečených orechov. Všetko je hotové, odporúčam servírovať s čerstvým pečivom :)

    Čerstvý zeleninový šalát s parmezánom  - obrázok 4
  5. 5

    Môj tip : Ak nie ste vegetariáni, namiesto orechov môžte pridať opečenú slaninku či kvalitnú taliansku šunku :)

Diskusia k receptu

eviana
Joooj... ten by mi aj teraz hneď bodol... vyzerá úžasne... mňam, 5*
sany11
Uplne s tebou suhlasim.u nas doma taketo salaty milujeme.
leomax
Šalátik je fakt pekný, páčia sa mi tam tie orechy. S rukolou nemám skúsenosti, neviem ako chutí, nevadí, vyskúšame. Steak by zrovna byť nemusel, ale ten pekný kúsok kuracieho mäsa, ktoré máš pri druhom tvojom včerajšom recepte (kuracie mäso s rukolovým šalátom), ten by mi k tomuto šalátiku bodol.
boise
a presne o tomto hovorim, tieto tvoje recepty zboznujem :)
marianne
Vyborne si ho nakombinoval taketo kedykolvek,@martinis nakukla som do Tvojho blogu a mala som radost,ze aku Ty si mal radost:-)),ked si natrafil nie umyselne na Jamieho restiku...dobre citanie to bolo,tak nech mas takchto kulinarskych zazitkov viac....
danda3
Máš úplnú pravdu v úvode, v jednoduchosti je krása, ja som si teraz začala robiť také kombinácie šalátov, aké by ma predtým nenapadli a dám na ne len trošku oleja a umeoctu (je to slanokyslý ocot - už nemusím vôbec soliť), k nemu syr, alebo vajíčko či mäso. Krásny recept.☺




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia