Medovníky na pokračovanie fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 25. novembra 2013
Medovníky na pokračovanie (fotorecept)
Foto: rennatte

Čo tá tu straší s medovníkmi začiatkom novembra! To ja len v dobrom, aby výsledok bol podľa predstáv. Aj vám sa stáva, že ochutnáte Zobraziť celý popisČo tá tu straší s medovníkmi začiatkom novembra! To ja len v dobrom, aby výsledok bol podľa predstáv. Aj vám sa stáva, že ochutnáte medovník a poviete si, že toto je on, tento mi chutí, vypýtate recept a budúci rok ich určite budete robiť, alebo rozhodnete sa robiť medovníky v polovici decembra a naháňate ten najlepší a osvedčený, ale ten má každá gazdinka, lebo ten jej je ten najlepší. Ja som sa tento rok s rozhodovaním začala už teraz. Vybrala som dva osvedčené novšie recepty a jeden starý.

Suroviny

Cesto 1:
500 g
150 g
160 g
60 g
2 ks
1 ČL
1 ČL
Cesto 2:
500 g
200 g
2 PL
2 ks
1 PL
1 ČL
1 ČL
Cesto 3:
500 g
190 g
125 g
125 g
3 ks
1 ČL
1 ČL
Medovníkové korenie:
1 PL
1 PL
3 ks
5 ks
1/2 balíka
1 PL




Postup

  1. 1

    Pripravila som si tri cestá, dve sú s tukom, jedno bez tuku, do jedného nejde zmes korenia, iba škorica, korenie som si pripravila čerstvé doma zomleté. Takto mám pripravené cestá odložené v chladničke, kde zrejú a budem z nich postupne vykrajovať a piecť, chutnať a z toho najchutnejšieho pripravím vianočné medovníky. Začínam prípravou korenia. Medovníkové korenie: všetko korenie pomeliem na kávovom mlynčeku.

    Medovníky na pokračovanie (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto 1: cukor, tuk, vajcia a med vyšľaháme

    Medovníky na pokračovanie (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    múku, sódu bikarbónu a korenie peosejeme do misy

    Medovníky na pokračovanie (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vyšľahanú hmotu pridáme do múky

    Medovníky na pokračovanie (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    premiešame vareškou

    Medovníky na pokračovanie (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a potom rukou vypracujeme cesto

    Medovníky na pokračovanie (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto2 pripravíme tak isto ako cesto 1. Je troška prácnejšie, až sa zdá, že sa všetka múka nedá zapracovať, ak by sa tak aj stalo, stačí pridať lyžicu džemu, alebo mlieka. Cesto 3: múku, škoricu a sódu bikarbónu preosejeme do misy, pridáme vajcia, med a rozpustený tuk

    Medovníky na pokračovanie (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    vypracujeme cesto, je redšie a lepkavé ako predchádzajúce, vypracované preložíme na pomúčenú misku

    Medovníky na pokračovanie (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a aj zvrchu pomúčime, prikryjeme a dáme stuhnúť do chladničky.

    Medovníky na pokračovanie (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    každé cesto zabalíme do sáčika, označíme a dáme do chladničky. Pokračujeme najskôr za týždeň. Pripravíme skúšobné medovníčky, postupne z každého cesta vtedy, keď budeme mať čas a náladu. Takto máme čas na vyzretie cesta a prípadne aj odležanie hotových medovníkov, no som zvedavá s ktorým sa bude najlepšie pracovať a ktoré bude najviac chutiť.

    Medovníky na pokračovanie (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Medovníky z cesta 3: Po týždni som cesto vybrala a nechala pol hodinu pri izbovej teplote v kuchyni :-) na pomúčenej doske rozvaľkala na hrúbku 0,5 cm a pomocou formičky vykrojila medovníčky, uložila na plech s papierom na pečenie, do stredu zatlačila kúsok orecha a dala piecť pri teplote 200°C 10 minút. Po upečení som ešte horúce medovníčky potrela rozšľahaným vajíčkom. Po vychladnutí zostali pekné lesklé a mäkké až do večera, potom som ich uložila do potravinovej dózy a odložila do komory. Na tretí deň kontrola kvality,,,medovníčky sú stále mäkké.

    Medovníky na pokračovanie (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Medovníky z cesta 2: Z cestom sa mi lepšie pracovalo ako z cestom 1, malo lepšiu konzistenciu, podobnú mäkkej plastelíne, bolo voňavejšie a chutnejšie. Cesto som rozvaľkala na hrúbku 0,5cm a použila som vykrajovaciu formu, kde je viac tvarov a vykroja sa naraz. Formu som položila na cesto a zatlačila,

    Medovníky na pokračovanie (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    otočila a prešla valčekom, otočila späť a buchnutím o pracovnú dosky vyklopila, preložila na plech s papierom a dala piecť pri teplote 200°C 10 minút. Po upečení som ešte horúce medovníčky potrela rozšľahaným vajíčkom.

    Medovníky na pokračovanie (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Medovníčky po upečení sú aj na ďalší deň mäkké, uložila som ich do sklenenej dózy.

    Medovníky na pokračovanie (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Medovníky z cesta 1 : toto cesto bolo najredšie a lepkavé na dotyk, viac som musela múčiť pracovnú dosku a aj pri vykrajovaní sa lepilo na formičku, chuťovo bolo najsladšie a voňavé za surova aj po upečení. Zvolila som väčšie tvary aj z dierkou na zavesenie pre mašľu na zavesenie. Uskladnila som v plechovej dóze.

    Medovníky na pokračovanie (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    VYHODNOTENIE: 1) Tukové cesto, najsladšie, voňavé a lepkavé pri vykrajovaní, najviac použitého medu, medovníčky mäkké nie na dotyk, ale nechrúmu pri zakúsnutí sú mäkké. Tradičný recept mojej známej. 2) Beztukové cesto, najdlhšie sa spracováva, po odležaní najlepšia konzistencia cesta, dá sa s ním pracovať takmer bez použitia múky na podsypanie, nelepí sa, dosť sladké aj napriek tomu že sa použilo najmenej medu, vhodné na menšie tvary, zatiaľ mäkké, nie na dotyk, ale na zakúsnutie, nechrúmu, pre mňa VÍŤAZNÉ. Recept z kuchárskej knihy z roku 1954 3)Tukové cesto, pri spracovavani najredšie a lepkavé, ale po odležaní už nie, tvary sa dobre vykrajovali a najviac zväčšili objem, málo voňavé ale chutné, mäkké aj na dotyk, najmäkšie zo všetkých. Tradičný recept od tety. ZÁVER: Základná receptúra je múka, cukor, med, vajcia a korenie, ostatné je len na správnom pomere týchto surovín a postupné vylepšovanie chuti a konzistencie tukom, mliekom alebo džemom, kakaom a pod. Najdôležitejšie je pečenie, netreba zbytočne dlho piecť, vysušovať, potom sú medovníky tvrdé, čím menšie tvary, tým sa doba pečenia znižuje a netreba to preháňať ani s medom, aj keď sa volajú medovníky, ale nieje to ich základná surovina.

Diskusia k receptu

evusik
tak to som aj ja zvedavá na koniec tejto detektívky... a už sa teším na rozuzlenie :)
ancicka
ja som raz pozerala v TV jeden program o medovníkaroch a tam im cesto zrelo aj 1 rok a viac.Myslím si,že aj tieto budú dobré.
pusta
to je fantastické, že si pridala tieto receptíky, ešte som nikdy medovníčky nerobila, ale vdaka tebe sa odvážim.
už je v kk a dakujem.
mariamka
ja som tiez z tych za 5 mnut 12 co maju svoj osvedceny recept, nehrozi, zeby nejaky medovnik zostal, asle som zvedava na tento serial, verim ze bude mat happy end :)
sovka62
Počkám si na favorita a potom sa pridám do partie.
zolik
@mariamka tiez som si myslela, ze vyborny serial, a aj dobry napad ako nas s medovnikmi drzat v napäti. Tymto dakujem @Rennatte. A aj ja ako @sovka62 si pockam na favorita "zo Zahoria" a potom sa pridam do medovnikovej partie.
zdenka1009
Medovníčky,sú tiež náš národný poklad. A to tu ešte nebolo,aj v troch častiach predvedený od našej @Rennatte. Ja ťa už teraz pasujem na TOP 15 nov. za tvoju nesmiernu snahu nám predstaviť medovník najlepší z najlepších. Teším sa na ďalšie pokračovanie:-)
radost
...tak toto je precízna gazdiná...
či budem nasledovať=nebudem sľubovať...
ale budem nedočkavo výsledok pokusov sledovať...:-)
atekketa
ja tiež začínam medovníkové cesto aj mesiac dopredu,tento rok som už dokonca jednu várku upiekla a aj ozdobila,boli pre sestru,
figovnik
Super !!! :) som zvedavá a výherné cesto si upečiem podľa teba :)
zuzannap
ja mám recept,ktorý mám oskúšaný a veru nemenila by som ho za iný,každému moje medovníčky chutia,tak mám o robotu menej,idem na istotu,držím palce,lebo rozhodovanie bude určite ťažké :)
cupcake
Mam tiez svoj overeny recept od mojej svokry, pekavam vsak az zaciatkom decembra, treba tak 2-3 tyzdne, aby dozreli, ak samozrejme vydrzia, manzel na ne chodi kazdy den, preto robim z 3 davok, nieco aj zostane. Drzaim palce a ocakavam podrobnu spravu .......viem, ze budu vyborne, ale co ak nahodne zmiznu. To moj manzel vzdy povie, ked zistim ze z nich akosi hodne ubudlo tesne pred Vianocami.
valeri
Určite oznám, ktoré cesto u Teba vyhralo :-))
paploska
ty si fakt hviezda :-) tak tento postup by ma ani nenapadol, ale veru pravdu máš, že vždy okolo 16.12. začínam hľadať recept najlepší, ihneď mäkký a bez potreby odležania v chladničke pred pečením :-) som zvedavá na ako dopadne tvoj test.
rennatte
damy dakujem za podporu a teda mam riadnu zodpovednost, ked vas tolko caka na vysledok,,,tesim sa
danenka
ja nemám inak rada recepty na medovníčky keď je med uvádzaný v gramoch, preto hľadám také kde je med na lyžice
lucialujza
ja hľadám starodávny recept na medovníkové cesto bez cukru, aj také čo dlho zreje
ericaangel
Fakt dobrá detektívka :) Iste sú skvelé tie perníčky. Naša domácnosť je dosť nedočkavá a hocikedy si zmyslia, že chcú perníčky. Chvalabohu mám recept, kde cesto stačí nechať odležať len 1 noc v chladničke a len 1 noc nechať upečené perníčky v uzatvorenej dóze :)
alena45
veľa rokov som namiesto medovníkov piekla zázvorniky, ale tento rok sa chystám upiecť takých veľkých anjelikov, ktoré z nich mám použiť ?
danenka
Koľko lyžíc je 125 g medu, vie to niekto premeniť ?
timkova
Perníčky vyzerajú krásne. Aj ja mám svoje osvedčené cesto, ktoré robím už roky. Porovnám či nie je podobné niektorému z tvojich. Nechávam ho zrieť 2-3 týždne, čoskoro zamiesim.
elka21
Ten tretí recept je už dlho tu na vareche - pridala ho Maria Klara a ja robím presne podľa neho a som veľmi spokojná, myslím si že podstatná je dĺžka pečenia aby sa nevysušili. Ja pečiem v el. rúre iba 8 minút pri teplote 180 stupňov
tetrisss
Osobne uprednostnujem medovniky bez tuku, lebo su take tahavejsie, ale mas ich pekne.
danenka
Tak už nepotrebujem od vás radu, našla som :
Merania na 1 polievkovú lyžicu:
med..................................20 g
honestka
ocenujem tvoj pokus *.
mozes uviest neskor ako jednotlive medovnicky zostanu po dlhsej dobe /? viem ze tazko asi vydrzia, ale mohla by si par z kazdeho druhu dat na tento test dat bokom? Tiez ma zaujima najst dobry recept z dovodu, ze ked zabudnem urobit cesto, ktore stoji mesiace, musim piect ako ich volame "rychliky"
Si sikovna, tvoje recepty tu su prinosom, lebo su kvalitne a obrazok
v b.11 su pre mna tie najlepsie ked necifrovane.
Takze Sviatky u vas uz mozu vypuknut.
rennatte
kazde cesto som chutnala a hodnotila aj za surova, potom po odlezani a tak isto aj upecene, z kazdeho odlozim a uskladnim, aj priebezne pisem ako su uskladnene
@honestka , dakujem za pochvalu
radost
@rennatte
si neskutočná..!!
po treťom diely medovníkového seriálu si ťa zabalím do mikroténu..uložím do archívu..bo budeš mať neuveriteľnú - pre sladký život môj-cenu..
si detektív jak slečna Marplová..ja len prečítam si-a-budem friško hotová..vdaka..
nech ťa za úsilie potlesk čaká...:-)
medovnicek
@rennatte vrelá vďaka, takéto recepty sa vždy zídu, veľmi sa mi páči ako si popísala aj skúsenosti s cestami, ja sa na prípravu cesta ešte len chystám:)
cililing
v prvom rade mi ňejde ň bez mäkčeňa tak ma ospravedlňte :D včera som si zamiesila 2.medovňíkové cesto a dňes som piekla..teda dosť som pri ňom včera improvizovala a musela som pridať aj plátok masla lebo som pobabrala postup a vajíčka som vymiešala leň s medom.ale ňaozaj leň taký teňučký plátok.tak ňa veľkú lyžicu.a ňamiesto rumu som dala ňejaký byliňkový likér :P tu v zahraňičí s malými potraviňami ňemám moc ňa výber.a dňes som piekla.tramtadadáááá!!§lepšie medovňíčky sa mi ňikdy ňepodarili.ale piekla som ich asi leň 9 miň.tie meňšie aj meňej lebo prvá várka sa mi zdala dosť suchá(samozrejme stará rúra) ešteže ich bolo ňa plechu meňej lebo som ňevedela ako veľmi sa ňafúkňu.potom to už išlo po masle.uvidíme či ostaňú mäkké do viaňoc :) zatiaľ ich mám leň tak ňa doske a zajtra ich premiestňim do papierovej krabice a šup do špajze :) sú krásňe rovňomerňé a držali tvar aj pri pečeňí!!veľa zdaru aj vám žieňky!!!! :*
luss44
aj ja sa chystám za 2 týždne na medovníky, prvá várka zmizne skôr ako prídu Vianoce... @cililing dobre sa čítal Tvoj koment so samými ňňňň, tak veselo :)))
elef
uz som piekla,ale uz su fuc,tak skusim cesto c 3,vdaka
sovka62
Obrázok č.11 na pohľad úplne rovnaké ako moje, ani ja nezdobím. Ale moje sú "rýchliky" ako ich vtipne nazvala @honestka.
A viete čo mi chodí po rozume? Pri toľkých receptoch na medovníky, by bolo skvelé, keby sa mohli zísť na jednom mieste a porovnať chute, konzistenciu, trvanlivosť.... To by si potom každý mohol vybrať, lebo sto ľudí, sto chutí.
Ďakujem ti, za trpezlivosť, za to, že si sa snami podelila o skúsenosti a ešte raz to prejdem od začiatku a vyberiem, ktoré budem skúšať.
@cilliling , ani už inak nepíš, to ň je úžasné, nasmiala som sa, keď som pokúšala napísané vysloviť.
cililing
ľúúúdia moji ešte stále sú mäkké ako po upečeňí :)))))) a aké výborňé.ďakujem ďakujem za výborňý recept..začala som ich ňie vyjedať,ale vyžierať :P asi budem robiť zňova :)
zuzkabluzka
@rennatte , dakujem za Tvoju namahu, ja som cakala na vysledok a zajtra idem na to...chcem si upiect medovniky na adventny kalendar na zavesenie, minuly rok som robila z lineckeho cesta, teraz skusim medovniky s cislami :) dobra praca ;)
eviana
@rennatte , prekrásna práca hodná majstra... je milé, že si sa s nami podelila, v tomto čase sa hodí každá medovníková rada, či inšpirácia... ďakujem :)
radost
@rennatte
dakujem za poctivo..nezištne..odvedenú výskumnícku prácu..využijem tvoje skúsenosti...:-)
lurie88
Krasne popisany postup, klobuk dolu :) Ja mam taku otazocku, v tvojom vitaznom ceste c. 2 je cukor krystalovy alebo praskovy? Chcela by som vyskusat tento recept, kedze sme v zahranici a my tu mame vianoce v lete :) bude mozno aj 30 stupnov, tak by som chcela zistit ci sa nepresusia a nestvrdnu. Potom dam jasne vediet :)
methi
No toto je parada. Tak ja asi skusim cislo 3, ale miesto skorice dam korenie. Vdaka za podrobny navod.
lyali
@renatte , nádhera. Tento tvoj rcp je neuveriteľný poklad! A aj mňa, ako @radost , napadlo, že výskumníčka a detektív z teba (akurát že som si skorej vybavila Hercula Poirota :-))) ). Vďakaaa! @cilliling , no som sa poriadne tak z chuti a od srdca nasmiala na tvojom krásnom všade ň :-D
hannah22
@renatte , recepty a práca s nimi za 5*... skvelé skúsenosti pekne podané, @cilliling dobréé, zasmiala som sa ako dávno nie....aj chybička niekedy poteší....dík.... :))
nelisa
Tak som zamiesila cesto 3. Narobila som sa, cesto sa nechcelo spojit, stale sa rozpadalo, tak som este priliala rum :-) uvidime co s cestickom urobi tyzdnovy oddych v chladnicke...
rennatte
@lurie88 , vo vsetkych receptoch je pouzity praskovy cukor
@nelisa , to sa mi nechce verit,,,toto cesto je najredsie, aj ja som dnes robila znovu cesto 3 a 2 a pouzila som s hladku muku T650 a pekne sa mi spojilo, pri tukovom ceste musi byt tuk uplne zmäknuty a osvedcil sa mi postup, ze cukor, vajicka a med, pripadne tuk najprv vymiesam na riedku kasu a postupne zapracujem muku prisypanim a vmiesanim vareskou a ak sa uz neda vareskou tak zapracujem rukou, muka by sa mala cele mnozstvo zapracovat, bez toho aby sa trusilo cesto.
trencanka
Ach, dnes som urobila velky omyl. Zarobila som cesto na medovniky z hladkej muky special OO. Budu dobre? Vzdy peciem z chlebovej muky.
jansam
Paráda, len sa chcem spýtať,kde si zohnala tú formu ,ktorú máš na fotke?
nelisa
Tak neviem co som zmrvila, lebo medovnicky su ako piliny :-( mala som ale zarobene aj klasicke tukove cesto, takze medovnicky mam. Teraz len zistit "kde soudrozi z ndr udelali chybu..."
giupa
Krásne napísaný recept! :) pridávam si ho do kuchárky a budúci rok určite vyskúšam ;)
lululili
Robila som tie tvoje vyťazné medovníky. Pri 200 stupňoch boli zhoreté. A cesto po upečení vo vnútri chutí ako sušienky.
sovka62
Az teraz som si vsimla ako pracujes s formou na vykrojenie viac kuskov peciva naraz. Mam ju uz zopar rokov, ale nevela som ju pouzit. Kladla som ju na cesto, nebolo to ono, polozila som cesto na formu a presla valkom, ani tak to nebolo ono.
Tak skusim podla teba a dakuje.
Medovniky peciem z cesta podobneho tvojmu cestu c.2, bez tuku. Tie tukove nam chutia menej.
kafina
Dobrý deň, piekla som podľa Vášho receptu, sú výborné. Len neviem, kde robím chybu, že mi vždy po upečení popraskajú, nemajú taký pekný hladký povrch ako vaše.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia