Klasické bryndzové halušky

radox1 - fotkaradox1, 16. októbra 2013
Klasické bryndzové halušky
Foto: radox1

Dostala sa mi do rúk kvalitná ovčia bryndza, tak sem pridávam tento recept bez všakovakých sprostostí a dalších experimentov, ktoré tento klenot iba prznia.

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2/3 objemu
1/3 objemu




Postup

  1. 1

    Zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle,pridáme múku,soľ,keby pustili zemiaky málo štavy pridáme vodu .Vypracujeme cesto a nechame odpočinúť, kým nám zovrie osolená voda v dostatočne velkom hrnci.Z cesta tvarujeme halušky-či už cez sito,alebo priamo z lopára,každý má svoj sposob.Ked vyplávajú na povrch ich ešte necháme 2-3 minuty vriet a potom priamo z hrnca pomocou sita prehodíme do misky v ktorej je iba bryndza a výpek zo slaniny,čiže žiadna zakysanka,smotama,jogurt,dokonca som na vareche našiel bambino a podobné sprostosti.Bryndza sa horúcimi haluškami sama rozpustí a na zriedenie použijeme vodu v ktorej sa varili halušky.posypeme vyškvarenou údenou slaninou(neprerastenou),ja som to ešte obohatil nasekanou pažítkou.k tomu žinčica a možeme prasknút.

Diskusia k receptu

pusta
dakujem za perfektný popis, na toto cesto som sa po prvom neúspechu neodvážila, ale teraz určite skúsim a tiež budem vedieť, aké sú naozaj, tie pravé orechové:-)
rona1
presne takto to robievala moja nebohá mamina.. :-)
mariamka
ja ani neviem, ze by sa robili inak :),, ale kedze ich robil pan, zasluzi pochvalu :) moja mala vychytavka je ze rozprazim slaninku, cast z nej odoberiem na posypanie a do zvysku pridam bryndzu, do tohto zakladu hadzem uvarene horuce halusky, aj sa omastia, a bryndza na horucich krasne povoli, bryndzou samozrejme nesetrim ,, len chute ste mi urobili :)
alvaro
konečne normálny klasický recept na naše národné jedlo - ja ich robím tak isto a všetkým veľmi chutia
caterina
tak pri tomto obrazku trpim ako kon :)) ja o bryndzi mozem iba snivat. Vyzeraju nadherne, u mna za 5*****
boise
u nás sa robia rovnako...teda keby SA robili...ja pri nich stojím, ale ten výsledok...veru na prasknutie :) krásne :)
mia64
Ja dávam do cesta aj vajíčko, trochu vody a viac múky. Osmažím slaninku, pridám nakrájanú cibuľu a ešte osmažím. Do tohto dám uvarené halušky a premiešam. Bryndzu trochu rozriedim mliekom a každý si dá toľko bryndze, koľko má rád. A kto nemá rád bryndzu, postrúha si na halušky parenicu - aj to je celkom dobré
tiginko
ná šak úplne normálne fajné bryndzáky! Robím takmer navlas rovnako, z hladkej múky a žiadna voda do cesta, múky dám toľko, aby bola hustota akurát. U nás voda ani po uvarení, krásne sa šmýkajú dolu hrdlom aj tak. Veru chvalabohu, že sa už dá zohnať aj kvalitná ovčia bryndza, nielen tie náhrady z kravského mlieka
zdenka1009
U nás halušky sú skoro každý týždeň,.. naučila ma ich robiť svokra,cesto robím ako ty,dám na lopárik a štikám do vriacej osolenej vody,vybrať a zaliať horúcim olejom,ktorý musí zasyčať,posypať bryndzou a zamiešať...na tanier si dáme slaninkové škvarky a ja milujem čerstvý kôpor...tvoje sa mi páčia:-)
marianne
@zdenka1009 ze: u nas su halusky skoro kazdy den:-))) ci pana,kde byvas? stahujem sa...:-)) viem,ze niekto ich nema rad,napriklad moj muz,tvrdi,ze chutia, ako keby ich uz raz niekto jedol,ale ja ich milujeeem a tieto su presne take, ako maju byt....robim bez vajicka,ako starka....
hanka56
vypadají úúúúžasně, jen kdyby byla u nás k dostání opravdu dobrá bryndza
katkat
ach jaj, ja hlupa som este nevecerala a teraz tu slintam :) vyzeraju nadherne
helica
dnes som robila na obed tiež takéto halušky, na objednávku mojej vnučky. Skoro sa mi zčemerila. Ja dávam tiež vajce, lebo stále mám v hlave, že aby cesto dobre držalo pohromade. No, čo už? U nás sa dá kúpiť 100% ovčia bryndza surová z Važca. Chuť neporovnateľná s pasterizovanými a miešanými.
eviana
Krásne pripravené haluške, veľmi chválim, obzvlášť ak sú od šikovného chlapa, máš môj obdiv a 5*
ankabanka
a takuto papanicu som uz nemala roky, lebo tu mame len nahrazky brynde. Tanier vyzera super! *
jozka2
to je slovo do bitky za 5+ziadne techle mechle rovno na vec a su najchutnejsie,voda sa urcite nedava do cesta radsej viacej zemiakov,aj ja davam sem tam vajicko ked nemamcas a lebo dost zemiakov,chut bez vajicka je ovela lepsia,nasu bryndzu nemam,ale kupujem organik goat cheese,distr.Ma,USA.pripomina mi to bryndzu skor ako som kupila v polskom obchode,ze vraj bryndza/s bryndzou to nemalo nic spolocne/niekedy pridam aj feta cheese,alebo lyzicu smotany.Moj vnucik este nekometnoval,ze je to zle stale povie baba ja ta tak lubim,len mi znovu navar kalusky.
silvi
Ja mam iba zemiaky typu XL a XXL. Mozem na halusky pouzit aj tie?
danka006
pre silvi: XL a XXL je velkost typ C : zemiaky múčnaté, stredne rozváravé, polohrubej štruktúry, stredne vlhké až suché, vhodné ako príloha jedla alebo ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov, ako kaša, zemiakové cesto a pod.,
milo60
Přesně tak jsem je odkoukal od mé mámy a přesně tak je léta dělám - akorát bez pažitky a bez žinčice. A všichni, kdo je ode mne ochutnali, olizovali se až za ušima... :-) A když je tady návštěva, tak machruji a hážu je do vody přímo z lopára... Jinak používám i síto. A díky farmářským trhům, jednou za 14 dnů, máme tady i pravou "slovenskú bryndzu". Chválím za recept a dal jsem 5*... - za neprznění receptu... :-)
sovka62
Aj ja robím rovnako. Ak nemám pravú bryndzu, radšej ich nerobím, len raz som ochutnala s bambinom (v jedálni na liečení!!!, kde varili dvaja mladí babráci), ale nikdy viac.
Kedysi som aj ja dávala vajíčko. Až raz bola súťaž vo varení halušiek a ujko, ktorý ju vyhral, televíznej reportérke prezradil, že vajce robí halušky ťažko stráviteľnými. Vyskúšala som, mal pravdu, takže odvtedy aj obyčajné múkové robím bez vajca.
kimlo
@grandma ano, na zriedenie sa používa tá voda kde sa halušky varili, bežne sa to tak robí.
tiginko
Riediť bryndzu je škoda. Hádam sa to robí zo šetrných dôvodov, keď sa dá bryndze málo. Ja dám toľko, že z tej rozohriatej bryndze je konečná hmota pekne šmykľavá
radox1
kedže ide 100% ovčiu bryndzu,tak v haluškach zanechaju tuhšiu konzistenciu,ktoru je možné uvolnit tou vodou,pričom sa jedná o pár polievkových lyžíc.samozrejme je ju možné vynechať.
mshacon
Gratulujem! Aj ja som proti kazeniu pravých slovenských halušiek všelijakými, ako hovoríš, "sprostosťami." Mimochodom aj ja ich robím takto a asi všetci čo sme sa ich učili od našich mám.
luss44
máš pochvalu, mňam, pekne si navaril :) takto robivam halušky aj ja, zemiakové, našla som si obchodík s ovčími výrobkami a bryndzu kupujem len tam
zitar
Niekedy je mi trápne povedať, že som navarila "chudobné" halušky, ako to niekto nazýva- bez "všeliakých sprostostí", takéto sú najlepšie.
garanco
Ja z postrúhaných zemiakov vodu zlejem (a vypijem), aby nepotrebovali toľko múky, radšej pridám viac zemiakov a raz mi povedal jeden starší ujo, že na pravé halušky sa nedáva nič zelené, ani kôpor, ani pažítka, ani cibuľa. Varím ich tak, ako to vyššie napísala @zitar "chudobné" .
=


"
"
"





----------------------------------------------------------------------------

paploska
vyzerajú skvele a keby som nebola "intolerantná" tak už sú v hrnci :-)
amelie
sú to tie najhaluškovejšie halušky:-))), presne také sú najlepšie:-)))*
boxik
Ako sa prenesene hovorí naše slovenské striebro , všetko pravé a také ako má byť .To sú halušky o akých sa nám sníva.No a nebol by som pravý Slovák aby som trochu nepichol , mne osobne tam vadí tá zelená ozdoba.
marianne
no co s nim,neznasa bryndzu ani nic z nej...nevie o co prichadza
marianne
aby som bola spravodliva zje smirkas,ale musi tam byt viac masla ako bryndze,paprika a rasca,vela cibule
boxik
amelie , trošku zmyslu pre humor nezaškodí
radox1
pažitka pre ozdobu ani nie.čerstvá pažitka nahradi chuť jarnej cibulky,ktorou sa halušky bežne posypavaju.
evanaaa
Vidím, aj halušky sa dajú všelijako spraviť.....niekto prilieva vodu, iný ich poleje horúcim olejom (?) alebo s vajcom, či bez vajca.....ale vždy chutia, hlavne tomu, kto ich pripravuje. Ja ich robím klasicky, ale málo, lebo záleží aj na bryndze, ale pri nás 5m od domu je maličký kumbálik - predajnička pravých ovčích výrobkov z jednej farmy, myslím, že z Oravy, sem- tam majú aj údené domáce výrobky, kupujem občas aj žinčicu, ale tá je aj inde a lacnejšia.
slavicek
pokaziť halušky obarkami,tak bŕŕŕ,som z Liptova a tu sa robia pravé poctivé,veľa bryndze,škvariek a medzi to pridať uvarené zemiaky na malé kocočky,bez pridávania zakysanky a podobných...cibuľky,pažítky,to kde ste videli?
jozka2
radox ma pravda ta voda tzv.obareniny urobi bryndzu smyklavu,lebo ako halusky chladnu,bryndza tuhne,stalo sa mi presne toto,ked som pre vnucilka urobila kalusky a kym prisiel a zacal jest,zacali chladnuta on sa ma pyta co si tam dala oni nie su take dobre,ked som ochutnala bola som sokovana,dala som vela bryndze nech su dobre a nedala som nic z obarenin.Bez vody sa musia momentalne jest,nesmu schladnut.
1x radox1
viera1
Keď boli deti malé,tak som miešala bryndzu so smotanou (vtedy bola ešte bryndza bryndzou) ale preto,že deťom pripadala samotná bryndza horká a jedli ich bez slaniny.Ani dnes nechcú slaninu na haluškách.Asi je to vec zvyku.
budkar
Ak chcete cítiť aj chuť zemiakov, skúste hrubú múku. Súhlasím s názorom, že cibuľka (pažítka) nie je vlastná pravým brynzákom.
val19
Dnes som prvýkrát robila halušky a presne podľa toho receptu. Sú také mňam! :) Som si pekne odfučala po tejto pochúťke. ;) Ďakujem za recept:)
kimlo
@fericko13 tak tie halusky zacni robit synku, urcite na nic zarobis viac ako na domene ktoru si si kvoli kseftu zaregistroval...
jankaca
Ahojte, robili ste niekto už halušky zo špaldovej múky?
jankaca
Michal a boli dobré? Ja som zatiaľ robila zo špaldovej múky len koláče a palacinky a je to chuťovo poznať. Nepreráža tá múka v haluškách?
majki
tak toto je klasika. palec hore za povodny recept bez bambin a vseliakych sprostosti.
majki
este moje zlepsovaky: zemiaky postruham mixerom a do vody nahadzem haluskovacom, hotove pod 20 min.
drajan
presne... žiadne vajce...ako dávajú mnohí do cesta... Ja som nikdy vodu nepridala, vždy stačí voda zo zemiakov, dokonca, ak by jej bolo viac, zlejem. Mám radšej viac zemiakové ako múkové... A robím z hladkej múky, ale to je už vec "vkusu",cha... milujem halušky, kedykoľvek, len aby bolo dobrej bryndze...lebo ich chuť samozrejme práve od nej závisí... mnam
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Radox1 , ani pažitka nepatrí na slovenské bryndzové halušky.
radox1
@Dr (22.5.2019 08:45)

vidis ze by bola uvedena medzi surovinami?ja si ju pridavam,lebo mi to tak chuti.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@radox1 (22.5.2019 09:20)

OK :-), ja mám rada pažítku na chlebe s maslom :-).


2x haji a kuko95




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia