Hŕstková polievka podľa makrobiotických princípov fotorecept

caterina - bez fotkycaterina, 13. októbra 2013
Hŕstková polievka podľa makrobiotických princípov (fotorecept)
Foto: caterina

Tento recept som pridala pre tych, ktori su vyznavacmi zdravej vyzivy, resp. uznavaju makrobioticku kuchynu. Ja prechadzam na makrobiotiku postupne a este sa len Zobraziť celý popisTento recept som pridala pre tych, ktori su vyznavacmi zdravej vyzivy, resp. uznavaju makrobioticku kuchynu. Ja prechadzam na makrobiotiku postupne a este sa len ucim ako pripravovat jedla. Nie je uplne jednoduche zvyknut si na novu chut, pretoze sa velmi nepouzivaju klasicke koreniny, len cerstve bylinky, morske riasy a dalsie ine ingrediencie, mne donedavna uplne nezname (ako miso). Ale v tychto jedlach viac vynika vlastna chut jednotlivych pouzitych surovin.

Suroviny

 (hŕstka)
3 ks
1 ks
3 cm




Postup

  1. 1

    Hrstku si namocime den vopred na aspon 12 hodin. Najlepsie je si hrstku namixovat vlastnorucne zo strukovin (sosovica, fazula, cicer, bob), ja som ale pouzila hotovu kvalitnu zmes, ku ktorej som pridala za hrst krupov.

  2. 2

    Pred varenim si asi 3 cm riasy Kombu umyjeme a namocime na 15 minut. Potom ju nakrajame na tenke pasiky. Riasu kombu je mozne kupit v obchodoch so zdravou vyzivou a je plna cennych latok. Polievku zaroven ochuti.

  3. 3

    Na oleji si dosklovita osmazime cibulku, pridame mrkvu nakrajanu na pasiky a zeler. Chvilu opekame.

    Hŕstková polievka podľa makrobiotických princípov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked zelenina uvolni vonu, pridame premytu hrstku a premiesame.

    Hŕstková polievka podľa makrobiotických princípov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zalejeme dostatocnym mnozstvom vody a privedieme k varu. Ked polievka zovrie, vlozime do nej nakrajanu riasu Kombu a na miernom ohni pomaly varime domakka.

    Hŕstková polievka podľa makrobiotických princípov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tesne pred dovarenim prihodime cerstvu petrzlenovu vnat (ja som pridala aj stipku morskej soli, ale nemusi byt, lebo nakoniec sa prida miso, ktore ju osoli).

    Hŕstková polievka podľa makrobiotických princípov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ked je polievka uvarena, odoberieme trosku vyvaru na tanier a v nom poriadne rozmiesame jednu cajovu lyzicku misa. Miso sa vyraba zo sojovych bobov a je to jedna z najliecivejsich surovin na svete, ktora posobi preventivne proti rakovine. Tiez sa da zohnat v obchode so zdravou vyzivou. Vyvar s misom vlejeme naspat do polievky a nechame chvilu postat. Miso sa uz nevari, inak by stratilo ucinne latky.

    Hŕstková polievka podľa makrobiotických princípov (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A podavame...Ako som uz uviedla na zaciatku, chut je ina ako s pouzitim klasickych korenin, ale viac vynika chut stukovin a zeleniny.

    Hŕstková polievka podľa makrobiotických princípov (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

paploska
no caterina, žiť v taliansku a mať makrobiotiskú stravu musí byť veľľľľľmy náročne. ja som na diéte, ale v lete sa nedalo odolať :-) polievka KK
ruzova
aj ja premyslam, ze makrobiotika by mohla byt tym spravnym smerom a najma v zime, kedy by mal clovek uprednostnit varenu stravu kvoli zahriatiu organizmu, raw strava v zime velmi ochladzuje a cloveku je zima, tesim sa na dalsie recepty
caterina
@paploska , mas uplnu pravdu (zvolila som tykanie, dufam, ze som ta neurazila). Zial, prechadzame na makro z cisto zdravotnych dovodov. Aj ja milujem klasicku slovensku kuchynu, ale teraz ju nebudem moct praktizovat. Niekedy vramci zdravia sa musime vzdat oblubenych surovin, ale stoji to za to!
caterina
@ruzova asi o dva tyzdne ma caka kurz profesionalneho makrobiotickeho varenia (5 lekcii). budem rada, ak niekoho inspirujem. verim, ze strava pomaha v lieceni, je to dokazane vedecky, ale zmenit stravovacie navyky nikdy nie je lahke! preto...vela zdaru vsetkym, ktori su dost silni to prekonat ;) a dakujem za podporu
ruzova
parada, ono je na Slovensku je malo ludi, co sa tym zaobera, znama je akurat klasicka 36dnova ryzova kura zalozena na principoch makrobiotiky, tykanie je super, az taky Matuzalem nie som
paploska
veľmi :-(((( tak to ja poznám veľmi dobre čo je to mať stravu bez mlieka, smotany, syrov, pšenice, s aj časti zemiakov, hydiny ai. :-) a najmä ak varenie zbožňuješ. ale verím, že správna strava (makrobiotická naj) dokáže liečiť. mám osobnú skúsenosť, nie síce s makrobitoikou, ale s vyššie vyradenými surovinami. držím palce, budem sledovať tvoje recepty :-)
caterina
dakujem dievcata :) na slovensku s touto stravou urcite neuspejem...bez smotany, masa, tuku a vsetkeho...kdeze! ale dufam, ze aspon niekoho inspirujem. Je lahke byt hrdina, ked je vsetko ok...kazdemu prajem len zdravie...no treba sa onho aj pricinit...
remi
Palec hore :-) vyskúšam,verím, že zoženiem suroviny... :-)
kredenc
makrobiotika - ďalší módny výstrelok v stravovaní
nadia56
@kredenc , makrobiotika nie je ziadny modny vystrelok v stravovani, ma korene v staroveku a principy stravovania na makrobiotickom zaklade vyuzivaju ako ludia so zdravotnymi problemami/s velkym uspechom/ tak aj ludia, ktorym zalezi na svojom zdravi a na zdravi svojej rodiny,
podrobnosti - historiu a prinos tejto stravy pre ludske zdravie si v pripade zaujmu mozes precitat aj napriklad tu
 sk.wikipedia.org/wiki/Makrobiotika...

alebo aj tu
 cs.wikipedia.org/wiki/Makrobiotika...

kredenc
nadia56 ja sa vždy dám rád poučiť, ale iba od tých, ktorí vedia viac ako ja. To sa týka teba aj wikipédie!
caterina
@nadia56 dakujem :) @kredenc pre niekoho modny vystrelok, pre ineho zachrana zivota. Cez vikend som sa stretla s ludmi, ktori si po prekonani rakoviny, vdaka makrobiotike roky udrzuju dobre zdravie. Ver mi, nie su to vesele pribehy, ale v tomto pripade aspon so stastnym koncom.
larach
ja sa stravujem makrobiticky uz tri mesiace ...vymyslam si vlastne recepty a zatial uspesne chutia aj muzovi co je typicky belgican hranolky s majonezou :D...palec hore a len tak dalej..makrobiotika dokaze byt velmi chutna ak mas tie spravne ingrediencie a kusok fantazie ...:)
gabriele
sem-tam uvarim aj takuto fajn "makrobioticku" polievocku...okrem tych rias...tie nepouzivam...varim takmer 40 rokov...a chapem ludi, co maju nejaky zdravotny problem, ze skusaju nieco co by im pomohlo...je to aj moj pripad...vselico som vyskusala...ale vratila som sa k starej znamej striedmosti vo vsetkom a zlatej strednej ceste...
ruzova
najvacsia sranda je, ze zarodky makrobiotickych pravidiel boli v nasej tradicnej slovenskej kuchyni, my sme boli narod chudobny, obilnin, strukovin a zeleniny sa urodilo hojne, dokonca aj pomer prijimania tychto potravin mal makrobioticke pravidla, akurat im bolo luto nespracovat aj zivocisne bielkoviny, ktore sa im tmolili po dvore a po pitvore....ved aj samotny syn farmara sa podielal na studii , ktora potvrdila, ze prebytok zivocisnych bielkovin telu skodia.....len pre ludi bez predsudkov pridavam link  eutrofia.sk/?q=node/123&page=3...
nadia56
@kredenc , ja som teba nepoucovala, to by som si nikdy nedovolila, lebo ked citam tvoje komentare som si urobila obraz o tebe, o tvojich vedomostiach a aj stanoviskach k roznym situaciam, ja som len skonstatovala co je makrobiotika a pridala poznamku, ze si v pripade zaujmu mozes precitat aj napriklad vysvetlenie z wikipedie ale okrem nej existuje dalsie mnozstvo uzitocnych informacii, ved kazdy si moze vybrat to, co je pre neho prospesne, zelam ti krasny slnecny a radostny den:-)
marianne
Ja sa budem tesit na kazdy tvoj recept v makrobiotickom prevedeni,lebo vela o nej neviem,sa poucim.Polievku ukadam,musim miso dokupit....vyzera vyborne.
jankavaskova
Nuz, mna tento recept zaujal nie preto, ze je makrobioticky (co je zaujimave o nom vediet, mozno sa to raz hodi), ale preto, ze sa mi paci. Ja vela korenin a dochucovadiel nepouzivam odkedy mame male deti a uz sme dobrej chuti potravin privykli aj my - starsi. Skusim ochutit nasimi bylinkami ako. Nam chutia a na petrzlenovu vnat nedam dopustit :-)
caterina
@ruzova dakujem za clanok o lieceni ryzovou kurou. Verim, ze to pomaha nakolko celozrnna ryza je vzacna surovina uznavana celosvetovo. Ja sa od noveho roka chystam naplno vrhnut na tento novy, makrobioticky sposob stravovania. Aj zdrave veci sa daju pripravit chutne a hlavne to stoji za to :) no este predtym si dam moju milovanu vianocnu kapustnicu :P