Ghee - prepustené maslo fotorecept

havino - fotkahavino, 20. septembra 2013
Ghee - prepustené maslo (fotorecept)
Foto: havino

Prepustené maslo sa dá používať rovnako, ako napríklad bravčová masť, olej, dá sa použiť na pečenie, smaženie, prípravy základu pod mäso, zásmažky, do cestovín, Zobraziť celý popisPrepustené maslo sa dá používať rovnako, ako napríklad bravčová masť, olej, dá sa použiť na pečenie, smaženie, prípravy základu pod mäso, zásmažky, do cestovín, ryže, na potretie posúchov, rôznych placiek. Kto mu raz príde na chuť, ako ja, verím, že bude ho využívať podľa svojich chuti. Pre mňa je to po slovensky povedané maslový olej. Na podnet priateliek na vareche pridávam recept, postup, na výrobu svojho domáceho ghee.

50 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Robila som ho po tretí krát. Z kila masla mám rovný 7 dcl pohár. Pohár odkladám do špajze, či je leto, či je zima. Nemení chuť, ani vzhľad. Viem, že je tu už na vareche myslím 2 x, ale snažila som sa ho nafotiť, popísať podrobne. Ja osobne mám rada recepty s foto dokumentáciou. Nech si každý vyberie. Na výrobu si vyberieme hrniec so širším priemerom, s hrubým dnom, aby maslo nebolo roztopené vo vysokom v hrnci, z dôvodu, aby sme čím skôr videli na dno hrnca. Pripravte sa na státie a pozeranie do hrnca pri kilograme masla minimálne 40 min, nuž, ale tá maslová chuť, maslový olej, stojí za to. Začíname: Maslo roztopíme, akonáhle začne bublať, klokočiť, uberáme teplotu na sporáku.

    Ghee - prepustené maslo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po nejakom čase, poviem približne 10 - 20 min, (záleží aj od množstva masla) kilogram, je kilogram, je potrebné stále pozerať do hrnca, stáť pri tom, nesmie prudko vrieť, len si tak pobublávať, už je vidieť, ako sa bielkoviny zrážajú, maslo pení, peny bolo omnoho viac, neľakať sa keď pení, miešať. Pri prvom varení ghee som penu zbierala, odkladala bokom, použila do cesta na pečivo. Bolo mi poradené, že nie je potrebné penu zbierať, overila som si to priamo pri terajšom varení, nezbierala som ju, usadila sa na dno hrnca.

    Ghee - prepustené maslo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Stojíme, pozeráme na Ghee - maslový olej, z teploty uberieme, nesmie prudko vrieť, len mierne bublať. Už len sem tam premiešame, zo začiatku viac miešame, ku koncu menej, pripomeniem a poviem prečo.

    Ghee - prepustené maslo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Už prešlo asi 30 min, na obr. č. 4, je vidieť, ako sa bielkoviny usádzajú na dno hrnca, tak povediac ghee sa čistí. Tu je tá chvíľa, kedy pomenej miešame! Necháme bielkoviny usádzať na dno hrnca a postupne mierne pripaľovať. Tým, že by sme miešali, by sme narúšali usadeninu na dne hrnca a nevideli by sme číry maslový olej, ktorý vystupuje na povrch. Stojíme, neodídeme od hrnca ani na krok a nekukáme na pravo ani na ľavo, len na dno hrnca. Znie to strašidelne, vyčerpávajúco, ale nie je to tak, krásna vôňa už maslového oleja a chuť na ďaľšie použitie vám dá silu. Sú to už minúty, ak nie sekundy do ukončenia a získania tej správnej chuti ghee. Kto má odvahu a bude poriadne pozerať na dno hrnca, rozpozná farbu usadenej bielkoviny, pripáli málinko trošinku viac, (schválne tie zdrobneliny, lebo je to skutočne tak málinko), ono to už ide rýchlo, usadenina bude pripomínať farbu slabého karamelu, viete si predstaviť? Je to bod zlomu, kedy ukončíme slabulinké bublanie a stiahneme hrniec z platne.

    Ghee - prepustené maslo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzi týmito fotkami, už naozaj nebol čas na fotenie, ako to má vyzerať. Precedíme cez čo najhustejšie sitko, necháme pár minút ešte zostatkovú bielkovinu usadiť na dno misy, hrnca.

    Ghee - prepustené maslo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A opäť precedíme do už čistého pohára.

    Ghee - prepustené maslo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto u mňa vyzerali pripálené bielkoviny na dne hrnca.

    Ghee - prepustené maslo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hotovo, máme ten stres po prvý krát za sebou, bude to stres aj po druhý, aj po tretí krá, aspoň u mňa. Dôležité je , nesmie nám maslo na plno vrieť, nesmie!!

    Ghee - prepustené maslo (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Stuhnuté ukladáme do špajze, chladničky, skutočne nemusí byť v chladničke, kto má špajzu, mám ho tam po celý rok, či je leto, či zima.

    Ghee - prepustené maslo (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na poslednom obrázku je moje prvé Ghee, je viac orieškovej chuti, poviem pravdu, ani neviem, ako sa mi to podarilo, že som ho stiahla po prvý krát z platne v tu NAJ chvíľu, pretože bolo také echt maslové, orieškové. Usadeninu som mala prvý krát viac pripálenú, tmavšej karamelovej farby, nie zhorenú !!! Vtedy je tá oriešková chuť.

    Ghee - prepustené maslo (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Nech vám padne na úžitok, ak naberiete odvahu, či už recept, ale aj samotné ghee, pridávam link o jeho prospechu na zdravie. Nie nadarmo, naše staré matere spracovávali týmto spôsobom väčšie množstvo masla. Ja používam tento druh masla, ktoré aj chutí, ako domáce maslo. Už len úryvok z linku : Ghee, napomáha tráveniu tým, že stimuluje vylučovanie žalúdočných štiav, zatiaľ čo klasické maslo a iné oleje trávenie spomaľujú, pretože je ťažké ich stráviť. Je plné antioxidantov a tiež napomáha absorpcii vitamínov a minerálov, čím posilňuje imunitný systém. Ghee znižuje ” zlý” cholesterol. Vysoká koncentrácia kyseliny maslovej (mastnej kyseliny ktorá má protivírové účinky) spomaľuje, alebo zastavuje rast rakovinových nádorov. Ghee je vhodné, ako alternatíva masla pre ľudí s laktointoleranciou. http://www.magazin-lohas.cz/blog/81/Z-obycejneho-masla-neobycejne-GHEE/

    Ghee - prepustené maslo (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

paploska
ja zbieram bielkovinu a nenechávam ho bublať, pripravujem len na veľmi slabom plameni, aby sa nepripálilo. cedím cez utierku a až potom cez sitko. nabudúce skúsim podľa tvojho postupu a porovnám :-)
abul
Vďaka za postup, určite vyskúšam.
1x dm
afataga
pekne si sa vyhrala s receptom, vsetka cest, mozno sa odhodlam a skusim z mensej davky
lusinkab
Tak tento tvoj recept som s jednym dychom precitala :-) krasne nafotene a popisane,budem uz aj ja musiet vyskusat urobit. Vdaka za receptik.
monnikka
toto som jedávala u starkej, keď som bola dieťa, bolo to strašne dobré, tak sa teším, že mám rp, ďakujem
radost
@havino
nerobím..nemám skúsenosť..
ale chcem ti vzdať poklonu k postupu a vysvetleniu..mám z teba dobrý pocit..nuž-ked má človek láskavé srdce-cítiť to aj na VARECHE...aj kvôli láskavým ľudom-nielen receptom-tu rada kliknem...my-starší-už vyhľadávame pokoj..radosť..porozumenie...a v tomto popise som to našla..vdaka ti..
želám deň s radosťou prežitý...
tiginko
perfektný postup @havino ... pražené maslo sa stalo už bežnou súčasťou mojej kuchyne, stále ma fascinuje jeho úžasná vôňa, niektoré jedlá získavajú jeho použitím úplne nový rozmer. Jeho veľkou výhodou je, že sa neprepaľuje. Ja teda zatiaľ používam len kupované (našťastie už ho bežne u nás dostať za cca 4EUR/500g), obávam sa totiž, že by som nevedela dosiahnuť práve to úplne jemné "klokotanie", ktoré je tak dôležité. Mám totiž nejaký čudný nový plynový šporák, ktorý je trochu divší, ako by som si želala :-(
jerica
@havino , potešenie pre oko a inšpiráciu. Odbieham zo záhrady, je obed, tak si nakuknem do pc, prebehnem čo v rýchlosti postíham, nedalo mi nenapísať, ako krásne prezentuješ doma vytopené maslo, zbavené bielkovín, zvaný (pre iných) Ghee.
havino
no dievky moje varechové, ved mám pomaly slzu v oku z vašich komentárov, no nemôžem inak, ako siahodlho opäť popísať
@paploska , ja som tiež začínala, že nebublalo, len to bolo také čo ja viem, nič sa ani nedialo, takže skús si (zas použijem zdrobnelinu)
málinko pridať na platni, na plyne, ale ked si ho robieš sama, vieš čo ti je lepšie a dobré pre teba, ono inak píšu, že sa robí aj 8 hodín, no len kto by pri tom stál, tomu akosi neverím,ale ...
@abul , @monnikka vdaka vám za komentár, budem šťastná, čo i len jednému človeku pomôže postup, fotky
@afataga , @lusinkab , baby moje, naše, dakujem za pochvalu, vážim si to, poznám vás tu z varechy, o vás absolutne nemám strach, že by ste to nezvládli, kuchárky na 1*, len jedno poviem, ja som prvý krát robila tiež z pol kila, áno chápem vás, bála som sa aj ja , bola by škoda, aj masla, aj času, keby zhorelo, len som potom ľutovala, že ked som už pri tom toľko stála a tak dobré je to, že budem musieť znovu postáť, aj sa stalo, stála som už po tretí krát

@rados ť zlatá, je to obojstranné, nápodobne ťa rada čítam, vystihla si to, písala som to s dobrým úmyslom, pomôcť niekomu, kto by si to chcel pripraviť, nevedela som nájsť tie správne odborné výrazy, písala som naozaj srdcom a čo s najlepším vedomím podať to správne, dakujem ti za krásne slová, dojala si ma, si správny človek so srdcom na mieste
@tiginko , veru, že som na teba pri tom aj pred tým či to tu dať myslela, ved ty vieš, už som ti odkaz zanechala v niektorom recepte, že aby si si sama urobila, si šikovná, ako baby vyššie popísané, nemám strach, že by si nadávala, horšie je to so sporákom, ja byť tebou dám si pod hrniec platňu na ryžu, no a toto mi chýba,to ja nemám, tvoj dar reči, písma, správne a pekne si využitie zhrnula

@jerica , ja tiež takto odbehujem, dnes som doma, aj dve okna umyla, aj divinového guľašu 5L navarila, chlieb ráno môjmu dia upiekla, zavaraniny idem popratať so špajze a skáčem a lietam si jedna radosť, už len na cigu si tu sadnem a poteším sa vaším slovám
ešte dodám, ja som si ho prvý krát robila z čítania na nete, poradil mi jeden kuchár čo a ako, ked mi penilo, mobilom som mu rýchlo mms, že preboha, čo s tým, tak ma cez telefon usmerňoval, ale dobre to u mňa dopadlo, myslím, že najlepšie, bolo také viac orieškové, viac maslové. Preto som sa snažila pofotiť, ako to má bublať, nie vrieť, lebo je lepšie raz vidieť, ako sto krát počuť, sa povie. Ja som začala zohrievaním na platni sklokeramickej doske na 9 stupni, prechádzala som na 7, 5, to som ešte stále miešala, ked sa už začínalo usádzať a menej miešať, zostala som na 2 až do konca a kukala na dno hrnca, ako v kine na plátno. ešte raz vdaka za každý komentár.
havino
@margaretka dakujem za hviezdičky, si zlatá, ak sa odhodláš, využiješ ho uvidíš, budeš si pochvaľovať
rea1
pamätám, že keď som bola decko, omama to robila. a po nej až ja, lenže tiež som "penu" zbierala. a teraz som lenivá ako pes a práve včera som si kúpila. ale možno vstúpim do seba, prehovorím sa a opäť si vyrobím sama. takémuto krásnemu receptu sa jednoducho nedá odolať. :-)) píšem body a hviezdičky. :-)
afataga
ale ved neprehanaj :-), taku pochvalu si mi vystruhala, ze ani spat nebudem :-) alebo si to vytlacim a dam zaramovat pre buduce generacie :-)))
angast
vyborne spracovany a podrobne zdokumentovany navod . treba len kopec trpezlivosti a vyborna vec je na svete. perfektne
kredenc
Mama tvrdí, že naša starká robila takéto "prepražené maslo" pred 70 rokmi. A cez vojnu to vraj bola v meste bežná vec.
Ja k tomu ešte dodávam - Havina píše:" ... dá sa použiť na pečenie, smaženie, prípravy základu pod mäso, zásmažky, ..." Nepochybujem, že sa dá. Otázka je, či je to rozumné.
1x lianka
havino
@rea , ja som tiež tie prvé dva razy penu zbierala, tento tretí krát som nie, lebo som spomínala tomu kuchárovi, že som aj dosť peny nazbierala, ved nie, že by jej škoda bola, je ju do čoho použiť a on mi hovorí a načo to dávaš preč, sadne to na dno, tak som testovala a sadlo,
tak,tak @angastko , trpezlivosť k tomu treba a oči na stopkách, hľadieť na dno hrnca :-)

múdro píšeš @kredenc , ono sa musí viac v úvode rozpísať kde sa to dá používať, kto to nepozná, kde a ako to kto použije už nechám na každom jedincovi, ako sa rozhodne. Ja veru na praženom masle nevysmážam, ved som si odstála nejaké minúty pri tom a ten stres, už, ešte nie, už? či je už dosť prepražené, alebo nie a aby som minula celú fľašu na jeden pekáč, panvicu, tak taká hrdinka nie som, ja si toto pražené maslo vážim, šetrím doslova, tento pohár mi vydrží, poviem pravdu, aj pol roka. Ja mám rada maslo, ako také a toto je sadnutý maslový olej, ale taká zeleninová polievka, mrkva na ňom opražená, poliať uvarené zemiaky, alebo zletnené, roztopené na parené buchty, do cesta na rožky, pečiva dávam, ešte horúci chlieb, kôrku ním potriem, nie vždy, tá je prevoňaná kým sa nezje, obyčajné zemiakové posúchy potreté, vieš akú chuť majú... tam ho ja používam
methi
@havino ak vysmazat na ghee, tak v rure. Ja na nom vysmazam kuracie stehna v rure. Potriem troska pekac (nie cely, len to miesto, kam polozim stehno), polozim obalene stehna a len troska ich pokvapkam s ghee. Staci im to a je to potom aj citit, su vynikajuce.
havino
diky Miška, viem si predstaviť, že je to aj cítiť, ved ghee je cítiť riadne a všade kde ho dám, joj a taká praženica, som zabudla napísať, v rúre pečiem, teda vysmážam, ale frkam olej. To ti ja už mám nacvičené kde ghee dávam a viac nemyslím a nevymyslím :-), takto do rúry ma veru nenapadlo. vdaka ti.
izabella929
pred nedávnom dom dostala na farme maslo a tiež som ho takto prepustila, poradili mi to na farme...je to skvelé.-)
secret
Pouzivam Ghee uz par rokov, kazde jedlo tym ukoncim a odstavim z platne. Super pod prazenicu a na chlieb, ked nevieme co z rozkose
evanaaa
Raz som skúsila, nepodarilo sa, ako som tu už spomínala a stále neviem prečo,a le teraz skúsim znova, na menšom množstve najprv, len by ma zaujímalo, aké maslo ( príp. značka u nás kupovaného) je lepšia na toto.
secret
K tomu maslu, musi BYt ozNacENe CERStve maslo, osvedcilo sa mi z TESCO, teraz za 1,00 EU.
Obsah tuku 82%.
Ja som sa to naucila robit od baronky v Nemecku, tam to vyrabali obrovsku davku na cely rok. Drzali to v pivnici, v 3dcl flastickach a pouzivali to namiesto oleja.
paploska
skúste dať ghee do vianočného pečiva namiesto masla :-) krehká a voňavá fantázia. také orechové rožteky :-) mňam. ja s ním pravidelne pečiem a vyváram, je vhodné aj pre všetkých s intoleranciou na laktózu.
manya
prepustené maslo poznám od malička, som dievča z dediny, u nás sa ešte donedávna robilo len z domáceho masla, aby čo najdlhšie vydržalo, z kúpeného som ešte neskúšala.
havino
@evanaaa , ja na šťastie ho robím len z toho čo je na fotke, z obchodu rozhodne pravé maslo, žiadne maslové náhrady, čisté maslo nech je, značku doporučiť neviem
frezia68
@havinko :veľmi pekný a podrobný popis a tak si ma navnadila,že vyskúšam.Po vojne ( kto maslo mal ) a pokiaľ neboli chladničky,takto sa aj u nás praprážalo a tak vydržalo.Alebo sa maslo dalo do misky a zalialo studenou vodou.A kto mal zásoby niečoho,napr. mäsa ,dali sa do vedra a spustili na vodu do studne a mal,ako chladničku.Máš ***** a uložené v KK,aby som nezabudla,hoci recept ovládam :-)
eviana
Stokrát ďakujem milá Tánička za tento recept... už veľmi dlho sa na prepustené maslo chystám, ale mala som pred ním rešpekt... a presne takto po lopate s úžasnou fotodokumentáciou som to potrebovala... krása, ešte raz veľmi ďakujem za úžasný zrozumiteľný recept ♥
jozka2
no opisala si sto prekrasne ja som pozerala vela receptov,prave zo zahranicia,kde zberaju penu a nakoniec im v tom hrnci pomaly nic neostalo,ja to obcas robim a pamatam si ako moja mamka /nemali sme chladnicku a maslasa namutilo aj 4 kg/maslo pretapala a zlievala do kameninovych hrncov a penu nezbierala.Preto aj ja penu nezbieram.
mariamka
pekne podany recept, stoji zato vyskusat, @havino som to v duchu strazila a odstala s tebou, taka "generalka" :) diky...
staja
Vďdaka za rcp., @havino , už som nad tým premýšľala dlhšie, teraz určite vyskúšam.
havino
@frezia dakujem za pochvalu, vážim si ju od teba
@evka , s radosťou, nech ti padne na úžitok a hlavne nech sa ti podari, akékoľvek otázky vieš kde mi máš písať, nie je problém, aj cez telefon budem stáť s tebou pri varení, neboj a urob si, budeš
spokojná, využiješ v kuchyni, ver
@jozka ty si odborník, presne, ako píšeš, dosť sa toho s tou penou odoberie a načo? ked to nie je potrebné, možno by niekto vedel vysvetliť prečo sa má pena odoberať, ja neviem, ale poviem tak, že myslím, že ked som penu nezbierala, stála som o niečo dlhšie pri tom, aby sa všetko usadilo
@mariamka , :-) som sa pusmiala, ako vždy nad tvojím komentárom, tiež vieš tak pekne od srdca napísať, rada ťa čítam, tak už len šup do toho a ak budeš potrebovať sa niečo spýtať, čo ti nie je jasné píš TS, aj mail ti pošlem ak bude potrebné, ale ty si kuchárka na 1* tiež
@staja držím palce, nebáť sa, len pomaličky klokočiť, veľmi pomaly, ako ked nedeľná polievka slabulinko vrie, rotopiť maslo, ubrať z plynu a už len bublať, zo začiatku miešať, rozbíjať tu penu a potom už len kukať ako sa čistí a oddeľuje tuk od bielkovin, vtedy pomenej miešať, len tak zvrchu narúšať povrch, aby si videla už na dno hrnca farbu usadeniny a musí byť celé dno hrnca usadené od bielkovin, všetko skoro z povrchu
soltera
naučila som sa robiť ghee, keď som sa pokúšala variť podľa ayurvédy. Keďže mám tiež silný plyn tak som to vyriešila tak, že používam železnú platňu na pečenie posúchov, ktorá kedysi bola súčasťou plyn. sporákov a na nej buble maslo presne tak,ako má, navyše je praženie rovnomerné.
marianne
paradne spracovany recept,mam svoj postup,ale vyskusam podla Teba...ukladam si
1x eenka2
havino
@slotera presne som to napísala @tiginko , tiež by som to tak riešila keby som nemala sklokeramiku
@marianka , napíš prosím ťa, aký postup máš ty, čo ak máš ľahší, fakt som veľmi zvedavá, ak by sa nemuselo pri tom toľko stáť a stresovať pripálením, vdaka zatiaľ
noelia
Nadherny recept, voña, energia......DAKUJEM.Odteraz bude sucastou mojej kuchyne...este pridam 10 dkg lasky a srdce v prasku.....a to vsetko pri kazdom pouzitit zaleti aj k Vam..... zelam Vam krasne dni plne farby masloveho zlata....
palokuchki
Velmi podrobne a zaujimavo si napisala tento recept. Ja som maslo este takto nikdy neupravovala. Robim si maslo doma dost casto, ale davam ho do mraznicky, lebo v chladnicke mi dlho nevydrzi. Teraz vdaka tomuto tvojmu receptu to veru takto vyskusam. Vdaka ti zan. Dala si si namahu nam to vsetko takto podrobne opisat. Naozaj si zasluzis aj 5*****
adkas
@havino vdaka za tento krasne spracovany recept...ci uz slovne alebo fotodokumentacia...uchvatilo ma to.... rozhodne podla teba vyskusam...uz je v KK ...a samozrejme odomna 5*....dakujem
havino
@noelia , dakujem veľmi pekne, s radosťou som to tu dávala, držím palce, nech sa podarí, nezhorí a nech plní účel, aký má
@palokuchi , dakujem za hviezdičky, skús, ver, že raz skúsiš a nebude chýbať u teba, tak,ako v mrazničke, tak v špajzi prepustené maslo a ked máš domáce, to je naj, paráda
@adkas , dakujem, teším sa, naozaj si želám, ked len jednému človeku pomôžu fotky a popis
sportak
Tých pochvál už bolo dosť. Avšak ja sa k nim rád pridávam. Super rcp a výborne nafotený. Dala si mi skvelú inšpiráciu. Ďakujem.
danda3
Tánička, vďaka za krásne popísaný recept, určite vyskúšam.♥
medovnicek
vďaka, že si sa s nami podelila o recept a vďaka aj za výborný postup
jerica
Bola som v tržnici (bývalá IKEA BA ) kde predávajú domáce maslo z Oravy pol kilové balenie, dokonca predávajú aj pražené maslo. Na vedomie pre tých v BA .
irenaw
nalákala si ma vyskúšať, tak sa mi tvoj popis k receptu páči. uvidím, či sa vrátim k lenivej verzii "upražte to za mňa" alebo prejdem na "ja sama, ja sama" ;-)
marianne
@havino prepac az teraz som zaregistrovala,Tvoju otazku.Uz som to raz niekde do diskusie pisala,ale bola vymazana.Tak este raz ako robim ghi ja. Pravda,moc sa s tym neparem.
1/2 kg masla opatrne privediem do varu,potom varim na miernom plameni 15-20 minut.Je hotove,ked je maslo priezracne,pevne casti su usadene na dne a skvrcanie stichne.Odstavim z ohna,aby sa mi nepripalilo a nezhnedlo.Precedim do sklenenej nadoby.Skladujem v chladnicke,neobmedzene.
Citala som,ze je vyborne na travenie a lieci zaludocne tazkosti.Davam ho do uvarenej ryze,zemiakov ale aj do ovsennej kase.Dokonca som aj bylinkovu mast s nim robila namiesto bravcovej masti...
havino
@darinka , @irenaw , dakujem za komentár, vyskúšajte si, je to výborná vec
@marianka , no ved to robíš, ako ja, či už ti viac vrie, rozumieš tomu, vieš ako to má vyzerať, vieš, že ti nesmie pripáliť spodok veľmi, robíš ako ja, z pol kila masla aj čas sedí, tiež prvý krát som nech za 20 min to mala za sebou, hotovo. Nevadí, že ti viac vrie trebárs, rýchlejšie sa odparuje a usadá. Každý si už po prvom raze nájde svoj čas, podľa sporáku aj klokotanie. Dnes som robila tekvicové halušky podľa aj @mariamka , aj @palokuchi a do ocedených som dala kávovú lyžicu ghee, miesto oleja, ved to sa nedá chuťou porovnať.
havino
@2010 , diky za linky, je mi to jasné, aspon mne, opatrne používam, meriam dá sa povedať na kávové lyžičky do jedál, ono je dosť aromatické, takže stačí a je mi jasné, že je to čistý tuk aj ked voňavý
inak, ak tu ešte prečítaš, prosím ťa, kedysi si tu na varechu dal link ohľadom fruktózy, cukrov, nedala som do záložiek, ak ti nebude zaťažko a spomenieš si, pridaj mi ho, dakujem moc
jozka2
ja som robila parkrat a posledne je viac orieskove,ale to som neodhadla ten spravny bod,ja si s nim rada natieram toast a posoleny alebo domace poplanky /osuchy/.
havino
@jozka2 , alebo si práve odhadla, ja som mala orieškovú príchuť prvý krát, odvtedy sa mi nepodarilo a to mi aj najviac chutilo
ottka
Ja si ho tiež robím, len mám problém s tým, že keď je teplo, tak sa mi pri izbovej teplote trochu topí. Keď je v lete von 35 a dnu máme 26 stupňov, tak je maslo redšie . Netreba ho vtedy dať do chladničky ?
1x staja
monnikka
práve som ho urobila, krásne vonia, už sa neviem dočkať kedy stuhne, ešte raz ďakujem za recept, už som ho aj posunula ďalej
havino
@ottka , no v tvojom prípade si ho daj do chladničky

@monnikka , teší ma takáto správa, som rada, ak recept, resp. fotodokumentácia pomôže, dakujem veľmi pekne
leomax
@havino , nabral som odvahu a dnes som urobil ghee presne podľa tvojho rp. Použil som maslo 82%- Tatra a výsledok bol vynikajúci. Stálo to za ten čas, za ktorý som sa od sporáka nepohol. Priznám sa, že v živote som sa toľko do hrnca nenačumil. Ale výsledok stojí za to, mám krásne voňavé ghee. Vďaka!
havino
si ma veľmi potešil @leomax , veľmi. Ked len jednému človeku pomôže recept budem šťastná. No nedá sa pohnúť od hrnca, ja viem, :-) ved som to aj napínavo, ako som to cítila popísala, aby sa dávalo pozor, ale naozaj to stojí za to. Dakujem Ti za komentár.
kukulienka71
@havino ,prípravu Ghee si tu napísala tak napínavo,že by si kľudne mohla konkurovať bársktorej vychytenej spisovateľke!Normálne som bola v strese aj ja:-))ja to teda urobím,zase mám ďaľšiu métu pred sebou...vážim si to podrobné podanie,uľahčí prácu.Ďakujem,KK
xxx4823
Ghí som včera vyskúšal, a výsledok je vcelku zaujímavý. Použil som pol kila masla zo "salaša" (to sú tie drevené obchody u nás v meste) a chutí to ako karamel :) Asi som ho viac "pritiahol", je dosť hnedé. Na toaste so soľou si ho veľmi predstaviť neviem, ale na croissante s medom áno. Použil som ho aj pri robení omelety s trochou olivového oleja a vôbec nebolo ten karamel cítiť :) Určite využijem pri nejakom recepte na dezert, kde sa má použiť maslo :)
martamm
Tak po prečítaní tvojho receptu som sa rozhodla skúsiť, sňáď sa podarí, môžem sa spýtať, aké maslo je najvhodnejšie použiť? myslím výrobcu. Ďakujem.
smejkad
ahoj @martamm ,ak mozem odpovedat - podla mojich skusenosti si mozes vybrat svojho oblubeneho vyrobcu,ktoremu veris, dolezite je , aby to nebolo pod 80 percent mliecneho tuku a bez pridanych aditiv, tak sa ti urcite podari :-)
ja som si zvykla robit ho vo woku, tam mi neprihori a nemusim ani pri nom postavat-ale prve razy som si to poctivo odstala :-)
marianna76
tak super.... fakt pri dnešných hrncoch z dobrého materiálu a hrubým dnom... niet sa čoho obávať.... to pre tých, ktorí sa trošku tohto ghee boja.... a ja som cedila raz ... ale s tým, že som dala do malého sítka.... kúsok odstrihnutého z trojrohej šatky , ktorá býva v autolekárničke. Kúsok taký, aby som ho mohla preložiť tri krát... tak som si spravila jemné sítko... no, viete autolekárničky treba meniť... tak preto mám zopár týchto šatiek...
Ďakujem Tánička za super !!! postup... podľa vône, by nám mohlo chutiť... tak aj nabudúce.... o ghee som čítala v knihe od Andy Timkovej.... Navarte si zdravie.... a tak som sa dostala až sem... Dík.
havino
@xxx4823 , no zrejme si ho dobre pritiahol podla farby, ktorú píšeš, musí byť zlaté, dúfam, že si ho až moc nespiekol, už podľa chuti posúdiš

@martam , ja mám maslo tiež len z predajni s mlieko, vajíčkami, bryndzou, vonia a aj sa kazí, ako domáce, z obchodu si vyber maslo pravé maslo, žiadne náhrady, značku ti ozaj neviem poradiť
@smejkad , dakujem aj za radu, aj na inšpiráciu

@marianka , som rada aj za teba, že sa nespálilo a nech vám po troške padne na úžitok, dakujem za odozvu
marianna76
... po torške... ano, budem si pamätať ... netreba to preháňať... dík
kukulienka71
Takže,@havino ,výsledok mojej práce podľa Tvojho postupu: fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1/1010104_102014342183...
som z 250g masla,fakt to bol len okamih,ked sa začala farba usadeniny meniť na karamelovú,ešte som rátala sekundy,už-už ma mykalo:daj to dole:-))myslím,že som vystihla správny okamih...Adrenalín poriadnej dávky!!:-))určite budem robiť pravidelne,ďakujem za navnadenie
hanak
Je to všetko v pohode, ghee, vyrobené podľa @havine čka je vynikajúce. Včera som ho robil už asi piaty krát a je to fakt vynikajúce ghee. @havinko , veľmi pekne ďakujem!
havino
@kukulienka , šikovná, farbu máš pritiahnutú presne, akurát, tmavšie zlato, ono sa ešte viac zatmaví ked stuhne, mne osobne viac chutí orieškovej chuti, len ten adrenalín, ten adrenalín veru, ale pri treťom raze už aj do okna kukneš miesto ,,len "na dno hrnca, ale neodbehnem veru, nemám odvahu :-) sa teším, že sa podarilo

@hanak , super, dakujem aj ja za pochvalu, som potešená, že sa ti darí ghee vyrobiť
hanak
@kukulienka , teší ma! @havino , včera som robil z 1250 gramov, robím to aj pre svoju 83 ročnú mamu, ktorá si to nevie vynáchvalíť. No a manželka? Tá si to natiera aj na chleba, ako nátierku, ťapa jedna!!!!
havino
@kukulienka , antioxidanty, fúúú silné slovo na vareche, ale pochopila som :-) ghe je zdravé, ale všetko s mierou

to isté idem napísať aj @hanak , ty si prípad, nech vám chutí, ale nepoužívať, ako maslo, je to prudko cholesterové, vid link tu hore u mňa od @2010 a ten vie o čom točí, ja ho používam na kávové lyžičky len
superego
Prave som vyrobila svoje prve Ghee podla Vaseho receptu! Musim uznat, ze to bolo naozaj stresujuce, najma ked som sa dostala do fazy nepozerat dolava ani doprava, ked v tom prisiel syn s tym, ze ma nalozene v teplakoch :) Ale tie dve minutky navyse mu dali krasnu farbu a vonu! Dakujem velmi pekne za recept a tesim sa na prvu ochutnavku :)
havino
@superego , vdaka za ohlas, teším sa s tebou, som sa usmiala a predstavila si malého aj s nákladom v teplákoch :-) a spomenula na mojich pod stolom schovaných a že e e e , nech vám ghee padne na úžitok
smejkad
este jedna vychytavka k tomuto receptu : osvedcilo sa mi cedit cez filter na kavu, kupila som najvacsie ake mali, postavila do kovového sitka, sitko na flasu, naliala a pekne stieklo az po takmer suchu bielkovinu, ktoru davam pri najblizsom peceni do cesta :-)
aj vcera som ho robila, vyborna vec :-)))
havino
@smejkad a že nemilujme varechu, no kde k takýmto super radám prídeme, dobrý nápad a hlavne, že sa mi povaľujú v špajzi aj s nepouživaným kávovarom, vdaka
smejkad
:-)))
ano, tie dobre tipy v komentároch su na vareche najlepsie :-)
medovka14
@havino chystam sa tento vikend vyskusat prvy krat urobit vlastne ghee :-) podla tvojho receptu :-) mam dve otazky, mozem pouzit normalne maslo z potravin? napr Rajo? ci musi byt cerstve? a druha otazka je, ci sa toto maslo da natret potom na chlieb a zjest zo sunkou :-) Dakujem :-))
smejkad
ak mozem, @medovka14
mozes pouzit hociake maslo nad 80% mliecneho tuku a bez aditiv,
da sa natriet na chlieb, len rataj s tym, ze je to cisty zivocisny tuk so vsetkym, co k tomu patri, vratane cholesterolu :-)
nech sa dari :-)
havino
@medovka , áno, samozrejme, ako píše @smejkad , môžeš aj z masla z obchodu, len nech to je pravé maslo, ja som ho na chlebe ešte nejedla, mne by osobne asi ani nechutilo, aj ked viem,že jedávajú, ja ho tak opatrne, šetrne používam, za kávovú lyžičku do zeleninových polievok, do kysnutého cesta, na zemiaky, nie vždy, nie pravidelne a vydrží aj po celý rok bezo zmeny
medovka14
@havino @smejkad
dakujem obom za rady :-) vcera som si ho kupila na ochutnanie v jedno bio shope, tak uz viem, ze na chlieb nie :-) nemala som presnu predstavu ako to bude chutit, ale uz som vcera skusila urobit prazenicu na kusocku a mnamky :-)
emmajane
Ahoj, a môžem použiť aj čerstvé maslo z ovčieho nepasterizovaného mlieka zo "salaša?" alebo to má byť z kravského mlieka? :-)
smejkad
ovcie maslo si kde zohnala? za kolko? a ako chuti?
vyskusaj na troske, teoreticky by to malo ist :-)
havino
@emmajane , mrzí ma to, ale v tomto ti neviem poradiť, ja som ovčie maslo jakživ nejedla, som rada, ak sa dostanem k pravej ovčej bryndzi, ale o masle nechyrujem, ja len z kravského robím, také poctivé kravské
mafina79
Havino, chvalabohu že existujú ludia ako ty a píšeš recept ( tento je prvý od teba ale pridávam si ťa k obľúbencom :) ) po lopate aby ho pochopil aj človek (teda aj ja, čo sa zatiaľ veľmi neskamarátil s kuchynou, vlastne som nemala pre koho variť ale už mám :D tak pomaličky naberám skúsenosti ... a s takýmto krásnym podrobným popisom aj foto že si viem pozrieť ako to má vyzerať je to super ... vyskúšam som zvedavá ako sa podarí ... pekný dník :)
havino
@mafina79 , som tri krát tvoj komentár čítala a srdce radosťou mi podskakovalo, dakujem ti srdečne, o tomto to je pri pridávaní receptov, ked človek človeku pomôže a inšpiruje sa. Tak sa len nadalej inšpiruj a veľa chuti do varenia Ti želám, áno je to o tom, ked človek má komu navariť a napiecť a ked sa to varí s láskou o to je to chutnejšie. Ešte raz dakujem za krásny komentár.
katarina64
už so raz robila,podľa toho receptu,tiež bolo treba zbierať,len mne sa to zdalo zbytočné,tak som to vrátila naspäť a podarilo sa...teraz skúsim podľa Teba...
havino
@katarina ja už tiež nezbieram, pena padne na dno kastrola, nech sa Ti podarí Ti želám
meluza
to maslo je skvele, urcite zdravsie nez obycajne... mne je len luto ze ho vsetci tu na SK volaju Ghee... pretoze na nasm uzemi sa puzivalo odjakziva a teda ma aj slovensky nazov, prepustene alebo prazene maslo.
Smutno mi je ze sa zabuda na to co mame doma a nahradza sa to nazvami cudzimi, nie je na to dovod.
1x radox1
mijaita
@meluza konecne to rekl nekdo i jiny nez ja! Vsude a stale rikam totez. To je obycejne, prepustene maslo, ktere jsme meli odjakziva ve spajzu. Jako mala jsem si to rada mazala na chleba kdyz ho udelam, mazu opet. Bohuzel, v dnesnim pseudo másle je spousta vody. Ale to nic nemeni na tom, ze z prepusteneho masla se varilo odedavna. Zadne ghee nikdo neznal. Musela jsem silne poopravit meho syna, ktery mi vitezoslavne ukazoval sklenici ghee. Certi me berou!
mijaita
@havino krasne jsi to zpracovala, ale u vas doma se take delalo a rikalo se tomu ghee?
jujoska
to slovicko je jednoducho kratsie, tak preco ho nepouzit ? A ked sa niekto neznaly opyta: "Co to??" tak mu vysvetlime, ze je to prazene maslo. Aj tak nebude vediet co to je :-D
jujoska
inak niekde som citala, ze je rozdiel medzi prepustenym a prazenym maslom, ze to nie je to iste: prepustene maslo je pomaly zohrievane za ucelom odstranenia bielkovinovych zloziek. Kym prazenim masla tiez docielime ich odstranenie, ale zaroven maslo ziskava inu chut, taku orieskovu. A toto prazene maslo je vlastne ghee
meluza
mijaita...presne a pekne si to napisala... mna ide vydrapit.
Jujoska... a preco to volat ghee, len zato ze je to kratsie? .-)) potom mozes nahradit kopu dlhsich slovenskych slov anglickymi, madarskymi ci akymikolvek inymi. Pripoji sa to k roznym "šopom", "pabom", namiesto novorodencov sa dost casto stretavam s newborn... atd. Ja si vazim svoj materinsky jazyk aj kulturne dedicstvo, aj to kuchynske.
meluza
Mijaita - ja kupujem len domace maslo, a u nas sa rozsirili take nevelkoretazcove mliekarnicky, kde maju vyrobky z kravskeho aj ovcieho mlieka vyrobcov, ktori sa nepresadili do velkoobchodu a namiesto toho aby nadavali, zasobuju tieto obchodiky... a maju aj kvalitne maslo. A aj podstatne lacnejsie. Urcite ich odporucam, nakoniec kvalitu vidno aj na tom prepustenom masle.
mijaita
@jujoska "oriskove maslo" se rika maslu, ktere nechas rozpustit na panvi a to rozpustene prazis o neco dele. Nesmis ho spalit, ale jak je nahnedle, krasne voni a tomu se rika oriskove. I takove pouzivam cely zivot, chutna mi na nem jiska, vajicka.
mijaita
@meluza ono to bylo i driv jinak. Maslo nebylo tak drahe a kdyz zbylo, prepustilo se a doplnilo do hrnce. Nebo se koupil kus a prepustil. Urcite ho babicka necedila, kamenak ve spajzu a chodila udloubavat do jidla. @havino mas ho krasne, takove vystavni, na tom bych nevarila, to bych si jen mazala na domaci chleba :-)
1x meluza
havino
nah, žienky moje ako pekne diskutujete :-)
@meluza , @mijaita , ja vám ani neviem povedať, prečo názov ghee, asi som chcela aj medzinárodne :-) ,nech nájdu aj tí, čo nepoznajú názov prepustené, ale zachovala som názov aj prepustené, aj ked včul neviem či mám pražené, či prepustené, ale je mi to jedno, mám ho také, aké som chcela, trvácne, len v špajzi uložené a viac menej ja ho volám maslové zlato. Doma som sa s jeho výrobou nestretla, nepoznám ho z detstva, až v mojej staršej dospelosti som sa s prepusteným stretla. @meluza , presne, maslo na výrobu prepusteného nekupujem v markete, len v malej mliekarničke, od vajec, masla, mlieka, bryndze, tvarohu.
srnka77
ja dnes „tenkrát poprvé“ a podarilo sa mi parádne!! ďakujem za skvelý postup.
havino
@aneta , ja osobne nemám skúsenosť, ale aj tu na vareche,aj v mojom okolí dievčatá kupujú a používajú v plnej spokojnosti
zdenkaa



@havino vyskúšané,pripravovala som prvýkrát a myslím že celkom dobre to dopadlo. Postup som dodržala do bodky a trúfla som si hneď z kila masla, výsledok je na fotke tentokrát to mám žlté, nabudúce asi trošku "pripečiem" do orieškova, ďakujem
1x havino
europizza
vyskusala som a podarilo sa mi to na prvý raz. výborne vsetko do podrobna vysvetlené a ukázané (fotky)
hned putuje do KK a dávam 5* (keby sa dalo, dám aj 6* :) )
havino
@zdenkaaa v prvom rade sa veľmi ospravedlnujem, že som nereagovala, mala som obdobie, že som nemala komentáre k receptom pod kontrolou, ukladali sa do spamu a mna to ani nenapadlo, náhodou máš ho presne také, ako ja teraz v špajzi, tiež som menej prismažila, ale na chuti neuberá, dakujem za krásnu správu a peknu fotku, som veľmi potešená

@europizza , veľmi ma tešia takéto správy so spokojnosťou, ved sa aj tak snažím popísať recept, ako by som ho ja išla robiť prvý krát a ked je to práve takáto háklivá vec, ako ghe, dakujem som rada, že podrobnosti pomohli a vám nech padne na úžitok
effy
Tak konecne som sa ku ghee odhodlala aj ja :-) nie je to ani take komplikovane, no dnes som ho robila prvy krat a uzasna vona je v celom dome taka presne orieskova mnam.. a reku ze hned vyskusam a urobim muzovi a synovi placky.. uz sa pecu a co je zvlastne preraza mi vona ghee aj majoranku a cesnak.. wau uz vidim ze toto maslo u nas bude robene castejsie... Som zvedava co povedia moji chlapi ked sa vratia z rybacky
nyja
Prosím vás, kde ste sa to čítali, že vďaka vysokej koncentrácii kyseliny maslovej, ktorá má protivírové účinky .... a zastavuje rakovinu?
Kyselina maslová, (iný jej názov je kyselina butánová) je nežiadúci element v masle. Uvoľňuje sa z neho pri dlhom a zlom skladovaní, maslo od nej zapácha a je žlté... To je dosť veľký blábol o jej užitočnosti a prospešnosti. Môžete o nej mrknúť aj tu:  sk.wikipedia.org/wiki/Kyselina_maslov%C3%A1...
katka78
@Nyja (9.7.2016 21:47) takúto informáciu uvádza veľa domácich aj zahraničných stránok. Stačí si zadať do Google vyhľadávača "ghee a kyselina maslová", alebo "butanoic acid and ghee". Napr. kanadský špecialista na klinickú výživu Josh Gitalis uvádza, že kyselina maslová (mastná kyselina s krátkym reťazcom) vyživuje bunky čriev. Ďalší certifikovaný nutričný poradca, Phyllis A. Balch vo svojej knihe "Prescription for Nutritional Healing" píše, že táto mononasýtená mastná kyselina dokáže redukovať prípadné zápaly v čreve, pomáha zabraňovať presakovaniu nestráveného jedla, alebo napraviť poškodenú stenu sliznice  books.google.ca/books?id=2s_q2y_J3rwC&pg=PA343&...

Tých informácií je samozrejme veľa, pozerala som hlavne odborné stránky a kyselina maslová sa na nich uvádza ako antikarcinogén podporujúci výživu probiotických baktérií. Prípravok z nej (sodná soľ butyrát sodný) sa dá kúpiť aj vo forme kapsúl v lekárňach.
Na wikipedii je len popis kyseliny maslovej, keď chceš vedieť o jej účinkoch na tráviaci trakt pozri napríklad sem  www.google.sk/?gws_rd=ssl#q=kyselina+maslova+v+creve...
1x havino
siisa
@Havino , máš ho prenádheré , v pondelok si idem kúpiť maslo a idem na to ! Normálne sa tohto bojím, že to pokazím . :)
1x havino
havino
@Nyja , dakujem za komentár, čo je pre vás blábol, ja si nedovolím komentovať, nie som chemik, ani výživový poradca, ale rada odpoviem čo viem, aj ked chemickým jazykom to nebude. Dočítala som sa to všade na nete, aj vtedy, aj dnes, nič sa na informáciach nezmenilo ani po 3 rokoch,od pridania receptu. Tak, ako napísala @katarinka predo mnou. Na wikipédii som sa dočítala, že sa nachádza v pokazenom masle, ked sa maslo kazí za pôsobenia tepla a svetla. Nič viac, nič menej, ale či sa nachádza, čo sa nachádza aj v čerstvom masle, aj v prepustenom masle, sa nič nepíše. Tu v recepte, ale je použité čerstvé maslo, je prepustené, nie pokazené. Vzorce kyseliny maslovej dobrej a pokazenej a jej prínosu na zdravie človeka neviem popísať, ako sa mení jej prínos ked je maslo čerstvé, alebo skazené, stuchnuté, kyslé. Verím, ale tomu čo som čítala o prínose pre zdravie prepustenému maslu Ghee a taktiež verím maslu čerstvému ako takému, ktoré sa opäť vracia do domácnosti na miesto margarínov a pod umelín. Prikladám pár riadkov z netu, urobte si obraz sama, ale myslím, že až také bláboly to nie sú. je nás veľa zástancov či masla, alebo prepusteného masla.

Butyrát je inými slovami kyselina maslová. Ide o tučnú kyselinu, ktorá je dôležitá pre fungovanie tráviaceho systému a bráni vzniku chronických zápalov.
Štúdia publikovaná v zborníku Národnej akadémie vied v roku 2013 sledovala, ako kyselina maslová vyrovnáva imunitný systém, ktorý sa z veľkej časti nachádza práve v črevách.
Najnovší výskum predpokladá, že jednotlivé nasýtené mastné kyseliny majú vlastné poslanie pri biologickom fungovaní organizmu2:
Kyselina maslová reguluje expresiu viacerých génov a zúčastňuje sa na prevencii rakoviny tým, že zastavuje rozmnožovanie rakovinových buniek

 www.eufic.org/article/sk/4/9/artid/Blizsi-pohla-nasyt...


 www.zdravie.sk/clanok/55457/zdrave-maslo-ghee...


 www.zdravimkuspechu.sk/clanky/ucinky-prepusteneho-masla-ghi/...


 www.plodyzdravia.sk/ghee-ghi-alebo-precistene-maslo/...



nemám rada silné nepodložené slová bláboly, pretože dá sa to aj inak napísať, vysvetliť si a nakoniec, každý nech si urobí po svojom, sme tu svojprávní, informácií, okrem neúplnej wikipédie je na nete dosť, čo kto bude jesť a nebude. Prepustené maslo a kyselina maslová v ňom, podotýkam, bavíme sa nie o pokazenom masle, či už zastavuje, alebo nezastavuje rakovinové bunky, to nevie zrejme povedať so 100 % nikto a nik v to ani na 100 % neverí, ale že v normálnom množstve použitia neublíži, ak nepolieči, tomu verím ja.



havino
@katarinka , dakujem za informácie, zahraničné ja neovládam, vážim si to, je dobré mať vlastnú netovú šikovnu sestru :-)

@siisa , dakujem, neboj, zvládneš, prečítaj komentáre varecháčok, koľké ho urobili ľavou zadnou, urob si z pol kila masla, pri tom nie je potrebné dlho stáť a ku koncu hlavne na dno hrnca dozeraj, aby sa nepripálilo, držím palce, aj ja idem budúci týždeň robiť z kila masla.
siisa
Tak a už to mám za sebou :) Myslela som si že sa nedočkám, kúpila som na jednej farme za užasnú cenu a dala som asi veľa na prvý krát....čakala som 2 hodiny kým sa niečo dialo, ale potom to išlo rýchlo a dočkala som sa. Toto je moje prvé...teším sa ! Ďakujem za úžasný postup. Pripájam aj foto ako som sľúbila. :) Ešte raz dik ! ♥


havino
@ Siisa, vieš akú radosť si mi urobila, ani som nepochybovala, že by sa Ti nepodarilo a ver, že som si aj na Teba v pondelok spomenula, či už masluješ, či nie, Ty si rovno z 2 kg robila a len a len dobre si urobila, aj ked čas dosť dlhý je stráviť pri tom, ale budeš mať na dlho pokoj si myslím. teším sa, šikulka si, máš doma krásne číre maslové zlato, nech vám chutí, padne na úžitok a prajem jeho široké a zdravé využitie.
1x siisa
siisa
@Havino (20.7.2016 21:28)

Si veľmi zlatý človiečik, ďakujem ti. Neviem ešte presne, kde sa môže všade to maslo využiť, ale časom sa dozviem. Viem, že je veľmi zdravé. Pozriem na nete. :)
1x havino
havino
@Siisa , dakujem, aj Ty si veľmi milá. No poviem Ti pravdu, úprimne, máš dva poháre, skladovať ich môžeš v špajzi, v chladničke, ale v chladničke skutočne nemusia byť a podľa farby vidím, že si ho dobre prepustila, takže Ti vydrží, pokiaľ ho neminieš, toto prepustené maslo sa nekazí, ako aj bravčová masť, ked je dobre prepustené, že sú odstránené bielkoviny a voda, takže začni s používaním, ako základ v zeleninovej polievke, kávová lyžica bohate postačuje, na budúce ním potri napríklad aj ten ražný posúch, aj s cesnakom a uvidíš tú chuť, kávovu lyžicu pridaj do ryže so zeleninou, ak budeš niečo smažiť, ja už nie na ňom v pánvici, aj tak robia, ja si ho šetrím, ale obalené dať na papier na pečenie a do rúry a potri ghee, aj pod napríklad mäso, zeleninu a aj na vrch, pridávaj si ho takmer všade kam obyčajné maslo,ale kedže ja šetrný aj dietnejší človek, ja si ho šanujem a nemrhám ním, mne ten 7 dc pohár vydrží pol roka, takže skúšaj, uvarené zemiaky, daj do horúcich zas kávovú lyžicu, aj dve, vňaťku a opäť voňavejšie budú ako len s maslom. Ty si šikovnica, čo to prečítaš na nete a ešte nás tu poučíš,tomu verím. Nech vám doma padne na úžitok, je to maslové zlato a liek, v nie prehnanom množstve. daj potom vedieť.
1x siisa
siisa
@Havino (21.7.2016 22:00)

Jeej, moja zlatá @Havino , veď ja už na net ani chodiť nemusím . Ty si mi tu vysvetlila celú škálu využitia tohoto úžasného produktu . Ďakujem ti veľmi pekne. :) Určite sa podelím so skúsenosťami :)
staja
Milá @Havino , ďakujem za skvelý návod, používala som kúpené ghee, ale konečne som sa rozhúpala na vlastné podľa tvojho receptu.


havino
@staja , som veľmi rada, podaril sa Ti na jednotku, ved ty si šikulka a už teraz vieš porovnať chuť kupovaného a doma vyrobeného, máš doma krásne, číre maslové zlato. Aj ja som robila dva týždne do zadu, mám rovný liter. Kludne ho odlož do špajze, ak nemáš špajzu, aj do skrinky v linke, nemusí byť len v chladničke, naozaj sa nemusíš báť pokazenia, vydrží kým neminieš. dakujem za krásnu fotku a vážim si, že si dala vedieť.
1x staja
vladokk
Mal som dilemu, ako si uchovať chuť medvedieho cesnaku a tak som sa rozhodol otestovať ho s maslom Gee. Medvedí cesnak je najzdravší vtedy, keď je čerstvý samozrejme. Ako som už písal pre tú chuť by to mohlo byť zaujímavé ako nátierka na chlieb ...uvidíme vyskúšame .. keď sa osvedčí zdokumentujem (:
havino
@Anilah , dakujem

@Vladokk , verím, že budeš spokojný, ja som medvedí cesnak dávala do obyčajného masla, urobila ruličky a len z mraziaka odkrajovala, ale viem, že ho dávajú aj do prepusteného masla, som rada, že si natrafil na môj recept a ked sa Ti vydarí k spokojnosti, aj mňa to bude tešiť, tak nech Ti to vyjde, držím palce, len neprepáliť bielkoviny na dne hrnca a ostatné je malina
orsi212
Moje prvé ghee podľa vášho postupu... a myslím, že sa mi podarilo. Do jedného som pridala aj chilli moruga a druhé je čisté. ďakujem za receptík


2x haji a havino
havino
@Orsi212 , krásne maslové zlato sa Ti podarilo, som potešená, že recept sa oplatio pridať, prepáč za neskoršiu odpoved, upozornenie z varechy mi hodilo do spamu, tak nech vám chutí, čo bude určite, mne v špajzi nesmie chýbať po celý rok veru a s chilli tiež dobrý nápad, chválim
jacase
Mila havino. Uuuuuzasneeeee spracovanie receptu. Na zaklade tvojho popisu to snad ani nie je mozne pokazit 😉. Pokusila som sa prave o vyrobu ghee podla tvojho receptu a voala uspech sa dostavil. Dakujem ti veeeelmi pekne a prajem ti krasny den.

PS: aj po rokoch zije tvoj recept a je stale rovnako uzasny 😉👍




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia