Hruškový koláč s anízom

momi - fotkamomi, 15. septembra 2013
Hruškový koláč s anízom
Foto: momi

Vlastne úplne obyčajný koláč s ovocím... ale ten aníz z neho robí zázrak. Nezvyčajná chuť. Recept z knihy Yotama Ottolenghiho mi pred pár dňami Zobraziť celý popisVlastne úplne obyčajný koláč s ovocím... ale ten aníz z neho robí zázrak. Nezvyčajná chuť. Recept z knihy Yotama Ottolenghiho mi pred pár dňami prezradila kamarátka Erika. Čerstvo upečený a odskúšaný pred pár minútami. Hmmmm....

8
porcií
15 minút
príprava
45 minút
na 200/170 °C

Suroviny

200 g
200 g
3 ks celé väčšie
100 g
180 g
1 ČL
1 ČL
1/2 ČL
100 ml
2 ks zrelé veľké




Postup

  1. 1

    Predhrejeme trúbu na 200 C. Vymiešame maslo s cukrom, postupne pridáme vajcia a vymiešame do hladka.

  2. 2

    Pridáme mandle, múku (podľa potreby zmiešanú z 1/2 prášku do pečiva), vanilkovú esenciu, soľ a aníz. Nakoniec pridáme jogurt.

  3. 3

    Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech (ja som použila okrúhlu nízku formu s priemerom 30). Cesto je hutné, takže ho zarovnáme a poukladáme naň kúsky hrušiek. Zaujímavý je aj variant tohto koláča s čerstvými figami namiesto hrušiek.

  4. 4

    Pečieme 15 minút pri teplote 200 C, následne znížime na 170 C a pečieme ešte asi 30 minút.

Diskusia k receptu

slavka2012
Zaujimavy recept, velmi pekne prevedeny. Podla Ottolenghiho receptu z casopisu som uz jedno jedlo varila a bolo ine, no skvele (masove gulky s porom). Ukladam.Kucharsku knihu dostat u nas?
luss44
chutný koláčik, hrušky máme svoje, nič mi nebráni ho vyskúšať
momi
ahojte, recept sa ku mne dostal sprostredkovane z anglického vydania knihy. nenachádzam slovenské ani české vydanie. takže asi len skúsiť kúpiť anglický originál.
qaroh
Ja robím tento koláčik od kamarátky:
Koláč od tety Glasovej:
Potrebujeme: 1 balíček lístkového cesta, 1 veľký hruškový kompót alebo čerstvé hrušky, 4 dkg hladkej múky,10dkg práš. cukor alebo
krištalový,1 vanilk. cukor, 2 žĺtky,2 dcl šlahačky, orechy alebo
mandle na posypanie, chuť do pečenia.

Postup: Lístkové cesto rozvaľkame do okruhlej formy na pečenie, okraje trochu vyzdvihneme, cesto popicháme vidličkou. Zo šľahačky múky a cukru uvaríme krém, do vlažného krému primiešame žĺtky. Na cesto pokrájame hrušky, zalejeme krémom, posypeme orechami. Pečieme asi pri teplote 180 asi 20-30 min a po vychladnutí jeme.