Pikantná paradajková polievka s bylinkovými haluškami

michalides - fotkamichalides, 9. septembra 2013

Máme tu záver leta a aspoň mne už konečne dozreli paradajky v skleníku a je ich dosť, takže prečo si nepripraviť túto krémovú variantu Zobraziť celý popisMáme tu záver leta a aspoň mne už konečne dozreli paradajky v skleníku a je ich dosť, takže prečo si nepripraviť túto krémovú variantu paradajkovej polievky. Nejde o typicky tunajšiu verziu ale ani o verziu taliansku. Typovo a surovinami by sa ale dala zaradiť medzi stredoeurópsku kuchyňu.

45-55 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg
2 ks
3 strúčiky
2 ks
cca 1,5 l
2 ks
1 plátok




Postup

  1. 1

    Najprv všeobecne: Paradajky sú samozrejme základ a preto sa pri nich chvíľku pristavíme. Najlepšia varianta je samozrejme použiť doma dopestované čerstvé paradajky, nie každý ale takúto možnosť má. Potom sú tu paradajky kúpené na trhu od lokálnych pestovateľov...sú vždy lepšie ako tie v supermarketoch. Už len keď ich zoberiete do ruky paradajku a privoniate musíte cítiť vôňu, čo sa v vám v supermarketoch skoro nikdy nestane. Áno, dalo by sa baviť aj o odrode, že mäsitejšie sú lepšie, ale hlavne podľa mňa ide o kvalitu paradajok. Toto jedlo by malo byť, ostatne ako skoro všetky podobné jedlá sezónna záležitosť. Takže variť niečo také v zime nemá veľmi veľkú logiku, aj keď v tomto prípade môžeme použiť aj paradajky z plechovky, nebude to tragédia a určite to bude lepšie ako v zime kupovať paradajky čerstvé, ktoré sú dovezené cez pol sveta, dozrievajú umelo po odtrhnutí a nemajú žiadnu chuť a už vôbec nevoňajú. Určite si mnohý všimnete že do tohto receptu nejde primárne olivový olej ani bazalka, teda suroviny typické pre taliansku verziu. Namiesto toho som použil pre tunajší kraj typickejšie maslo, petržlenovú vňať, a nepridávam cukor. Nemôžem si pomôcť ale mne tie prisladzované varianty proste nechutia. Hovorí sa, že troška cukru vždy zvýrazní chuť paradajok ale ja to radšej docielim tak, že použijem sladkejšiu odrodu. Takže kto to tak má rád, nech časť klasických paradajok nahradí napríklad cherry paradajkami (stačí ich menej, majú výraznú chuť). Do polievky som ako vložku použil halušky, robievala to tak moja babka a od vtedy som toho fanúšikom, len som ich vylepšil o pridanie byliniek. Ak ale chcete, môžete použiť cestovinu alebo pre najľahšie stráviteľnú variantu vložku úplne vynechajte. Ďalšia vec je, že sa jedná o krémovú polievku, teda že pred dovarením ju celú rozmixujeme. To nám ju akurát zahustí (k tomu trošku potom prispejú aj halušky). Ja ju mám takto najradšej. Kto chce, nemusí ju mixovať vôbec, poprípade len trošku. Vtedy ale cibuľku krájajte na drobno a paradajky pred krájaním sparte a ošúpte, tie plávajúce šupky nevyzerajú moc vábne a niekomu to vadí. Ono, ani keď ju rozmixujete tak sa šupkám v polievke úplne nevyhnete ale za a) spariť a ošúpať 1,5kg paradajok zaberie dosť času (hlavne keď máte menšie kusy paradajok) a za b) šupky sú veľmi zdravé. Niekto má do paradajkovej polievky rád syr, v talianskej verzii nesmie chýbať parmezán (toto talianska verzia nie je, ale ak chcete dajte ho tam)...tí zvrátenejší tam dávajú nastrúhaný eidam (a problém je, že túto techniku majú stále zachovanú aj v niektorých reštauráciách)...kto už takú polievku jedol, nemusím mu vysvetľovať prečo sa tam eidam nedáva.

  2. 2

    Samotný recept: Cibuľku nakrájame ľubovoľne, bez tak to budeme mixovať. Cesnak na plátky, papričky najprv pozdĺžne, vybrať semiačka a potom na pásiky. Rozohrejeme si trošku masla, hodíme na neho cibuľku a po chvíľke aj cesnak a papričky. Stačí nám malý plameň, cibuľku chceme len do sklovita a cesnak samozrejme nechceme pripáliť. Po nejakej tej minútke prihodíme aj nakrájané paradajky. Pridáme plameň, trochu soli a mletého korenia (podľa toho, či používate vývar neutrálny alebo osolený) a necháme priviesť k varu, paradajky pustia šťavu a v nej to necháme prebublávať tak cca 15min.

  3. 3

    Potom prilejeme cca 1,5 až 2 l vývaru...záleží aké chuťovo silné máme paradajky. Rovnako ak máte veľmi silný vývar tak ho pokojne dorieďte trochou vody (ja som použil 1,5l kuracieho vývaru a 2,5dcl vody). Opäť raz dodávam...môžete použiť aj bujón alebo len vodu, ale nebude to ono. Keď už sme doliali vývar, polievku necháme prebublávať ďalej asi 30min.

  4. 4

    Máme dosť času si pripraviť halušky...zvolil som variantu z polohrubej múky (koľko vám nepoviem, šiel som od oka. Ale nie veľa...robíme iba vložku do polievky, nie obed pre drevorubačov), dvoch vajec, štipky soli, vody a byliniek (ja som dal rozmarín, tymian, petržlenovú vňať a pažítku ale dajte si tam čo záhradka ponúkne a fantázia dovolí). Dáme si variť dostatočné množstvo osolenej vody a uvaríme v nej halušky. Po polhodinke polievku odstavíme a rozmixujeme do hladka. Teraz si v kľude zoberieme hrsť petržlenovej vňate, zbavíme ju stoniek, nakrájame ju a prihodíme do polievky (to môžete robiť aj tesne pred podávaním). Halušky môžeme podávať samostatne alebo ich rovno pridať do polievky. No a máme hotovo.

Diskusia k receptu

ajay
V prvom rade musim pochvalit vysvetlenie o paradajkach. Velmi dobry uvod.
Som rada, ze niekto iny tiez nedava cukor. Ja vzdy vynechavam cukor aj ked pisu ze je to dobre na chut.
Kedze mam plno paradajok v zahradke vyskusam tvoju verziu paradajkovej polievocky. U nas doma sme vacsinou davali cestovinu ale paci sa mi tato nahrada s haluskami.
radost
tak-ja ju idem dnes uvariť...s čilipapričkami ešte nebola..uvidíme-ako si pochutíme..halušky v polievkach mám rada...urobím svoje-dám petržlenovú vňať-manžel iné bylinky v nich nemá rád...:-)
ampara
Vyzerá veľmi chutne,ale môjmu manželovi ju posypem aj tým parmezánom ,ukladám do KK!
eviana
Skvelá polievočka... paradajkovú robievam v niekoľkých verziách, ale takúto som ešte nerobila. Ukladám a isto vyskúšam... tlieskam a dávam 5* :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia